RSS

Selamat pulang..

Alhamdulillah..lancar perjalanan pulang me & Aulia berdua. 1st time travel jauh berdua dr Putrajaya ke Kuantan.. drive sendiri, owh..me bangga dengan diri sendiri huhuhu.. Cadangnya nk balik petang semalam tp hubs plak menggoda suh amik cuti balik esoknya..notty2 hekhekhek.. Bila lagik nk de can spend time kt Shangri-La Putrajaya kan? Dh de peluang nk merasa..

So far, Aulia behave sepanjang perjalanan.. mmg masa bertolak kol 10.30 pagi td masa tido dia.. so sepanjang jalan dr Putrajaya ke Temerloh dia tido dengan bahagianya..x perlu diberi ubat batuk bg lalok muahaahaa!!! Cumanya masa kt RnR Temerloh tu dia terbangun sbb mintak nasi uhuk2..kesian anak haku, kebulor! Lagipun masa tu dh kol 12..mmg patut pun dia lapar. Lepas je berhenti lunch memang segar bugar la dia.. sepanjang perjalanan balik tu dia bersembang siap menyanyi2 lagik. Xde masalah sepanjang drive tu cumanya me mengantuk yg tersangat2.. 2 kali nk terbabas langgar divider kt LPT tuh tp sibbaik cepat tersedar huhuhu.. Alhamdulillah, selamat perjalanan kami anak beranak..

p/s: yang… jangan nk ngade suh drive sendiri g KL lepas2 ni ek..x kuasa!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rajuk ;p

Tika menaip entry ini me berada di dalam bilik hotel di KL *wink*wink*.. lama mana sgt la rajuk hati si isteri kalo suaminya pandai memujuk hehehe.. cepat je cairnye.. Lepas je episod merajuk Selasa lepas, hubs x tunggu lama trus je amik cuti hari Rabu ngan Khamis sampai la esok hehehe.. cuti 5 hari trus.. amik ko nk sgt!! Hari Jumaat masa tgh siap2 nk g keje pagi2 tu, dok sibuk2 siapkan beg skool Aulia skali tgk hubs pun sibuk2 dok siap.. rupanya nk anta g keje bawak Aulia sekali..auwwww, sgt sweet oke!! Terharu je hati bila hubs wat seprais gini walopun x besar mana but I really appreciate it sayang.. that's so thoughtful of u..

C41BCF3E-1E23-4CFC-84FD-5156D1E68D5B

Esok kami berangkat ke sini plak.. sebenarnya me ke KL tujuannya nk menghantar hubs course 5 hari starting from this Monday.. walopun kena tinggal lagik 5 hari tp kali ni rajuknya dh hilang. Xkan la selamanya me nk suh hubs dok kt umah je x g keje kan? Huhuhu.. kang lama2 muak tgk muka bertekak plak.. sekali sekala biar la berjauh plak hekhek.. sgt mencabar rasanya nk drive balik Kuantan berdua je dengan si kenit tuh.. aduss..harus me bg ubat batuk biar dia tido sepanjang perjalanan muahahahahah..kijam!! Hmmm.. nk ajak hubs berjalan ke mana malam ni? Hubs tgh baik hati nk ajak shopping ni..nk pujuk bini merajuk hehehehe...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Emotional..

Hubster baru balik petang td.. Aulia plak bila nampak je papa mula la xtentu arah. Kejap gelak2 suka, kejap nangis ngade2.. mama yg dh sedia kala lembik longlai ni panas je hati tengokkan Aulia ngade2 yg amat.. Kesian kt papa..xsempat nk lepas penat kena melayan anak dara banyak kerenah.. tu la, sape suh tinggal2kan anak manja dia kan?

Lepas asar hubster bawak g makan sate coz me tgh craving sgt nk makan sate huhuhu.. thanx sayang melayan permintaan bini mu yg byk gak songehnya. On the way g makan tu hubs cakap esok dia g keje then trus stay transit sampai Jumaat..owh, angin ribut tiba2 je bertiup kencang! Tetiba je me jadik hangin x tentu pasal.. dr muka yg tersenyum sbb suker sgt hubby dh balik terus mencuka.. aduhaii, xpaham nape tetiba me sentap? Dh terang2 me tau hubs g keje bukannya saje2 nk g jenjalan kan.. emotional betul skrg ni..

Me jadik marah sbb hubs nk g tinggalkan me uruskan anak sorg2 hukhuk.. sedangkan ada je org lain yg laki xde berbulan2. Boleh je uruskan anak sendiri. Sebenarnya dalam hati ni rasa jeles, dengki, sakit hati bila tengokkan org lain yg g keje hubby hantarkan tetiap hari..tambah2 cikgu2 yg tgh pregnant. Sweet je tgk derang babai2 husband masa me tgh park kete terkocoh2 baru sampai sekolah. Sume cikgu kt sekolah cakap "Kuat betul may, alah2, lembik2 pun drive sendiri g keje. Dr kuantan plak tu..kalo akak, x daya dh.." ak'aa..kuat la sgt..dlm hati ni Allah je tau cane bangun tetiap pagi mintak diberi kekuatan, semangat nk g keje seikhlas hati.

Sedih je kalo ikutkan hati bangun kol 5 pagi siap2, kelek anak g nursery pastu drive plak g keje uwaaaaaa.. kalo la tetiap hari hubs anta.. Sebenarnya kalo hubs berulang dr rumah pun segala mende tu me kena wat sendiri but knowing that at the end of the day he will be there for me.. itu yg comfortkan me. Bukannya nk harapkan dia buat segala task yg me buat tetiap hari. But knowing there's someone at home who will listen to my everyday life story just make me feel happy..biarpun hubs x respon tp bila tau dia ada di sisi, hati ni jadi sejuk je.. owh, me tau me sgt mengada2 nk berkepit je dgn laki huhuhu..

Cian hubs baru balik penat2 dh tetiba bini sentap x tentu hala.. sedangkan bukannya wat salah pun. Nk g keje je pun.. I'm so sorry dear hubby.. blame it on the pregnancy hormone hehehe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Anak2 saya..

1. Anda sudah mempunyai berapa orang anak & nyatakan Girl or Boy?

Seorang anak dara kenit & seorang lagik tengah dibawak dalam perut ni..

2. Bila perancangan anda untuk menambah anak?

Kalo ikut perancangannya, memang tahun ni nk tambah anak.. alhamdulillah, dimurahkan rezeki..

3. Nyatakan nama anak anda & ape makna nama anak anda dalam islam?

Yasmeen Aulia.. bunga melati yang utama

4. Siapakah yang memberikan nama anak anda?

Persetujuan bersama me & hubster...

5. Dari mana tercetus idea memberikan nama anak anda?

Sebenarnya dr awal pregnancy x pernah terpk langsung nama baby girl.. asyik dok berkenan nk memilih nama baby boy je huhuhu.. bila dh 2-3 hari nk g 37 weeks check up baru la terdetik nama tu. Itupun x finalize sampaikan masa hubs nk daftar kt JPN masih tanya "Betul ke nk nama ni yang? Eja camni?"


6. Sekiranya anda dikurniakan seorang lagi cahaya mata...apakah nama yang akan anda beri?

Kalo baby boy mestilah nama yg me ngan hubs dh simpan dr zaman bercinta lagi.. A***d S****i bermaksud kasih sayang. Kalo baby girl haruslah mula dengan Yasmeen jugak.. tp lom finalise lagik ujungnya tu..

7. Bagi yang sudah mempunyai anak lebih dari seorang...nyatakan berapa jarak beza umur anak anda?

InsyaAllah kalo baby selamat lahir ikut due date, jarak umur dengan Aulia 2 tahun 11 bulan..

8. Untuk kelahiran anak anda yang akan datang....anda nak girl @ boy? Nyatakan sebabnyer?

Kalo bleh nk baby boy sbb nk merasa plak jaga anak bujang, skrg dh merasa jaga anak dara kan? Tp kalo dapat baby girl lagi x kisah pun.. dpt anak lagi sorang ni pun dh rezeki yg x ternilai.

9. Ape ciri2 persamaan anda & anak anda?

Agak2 baran huhuhu.. kalo fed up pepe sket konfem baling terus je pe yg de kt tangan. Dh tu kalo merajuk konfem keras giler hati, dengan muka annoying giler yg amat menyekik nk ditengok muahahahaha!!! (owh..darling hubs mesti tersenyum membaca statement ini..)


10. Upload gambar anak anda untuk tontotan semua rakan blogger.

IMG0564A

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wallpaper saya

Arahan:

1. Anda perlu printscreen wallpaper di desktop anda yg sedang anda gunakan sekarang. Jangan tukar tau.

untitled

2.Bgtau kenapa anda suka wallpaper ini.
Sbb Aulia dengan Danial nampak sweet sgt masa ni..dh la pegang tangan sgt cumil!! Masa ni Aulia nampak ala2 gegirl skett kalo x selalu nampak cam boy je hehe..

3. Sila tag 10 org kawan

Sume yg de dalam bloglist saya.. sila2 kan lah ye..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

My latest addiction

 

TEH O AIS!! Heaven giler bila air nih sejuk2 mengalir kt tekak huhuhu.. tiap kali ke kedai makan harus lah air ni je jadik pilihan. Kadang tuh nk amik sampai 2-3 gelas terus huhuhu..

Sudahnya bila hubs xde kt umah, nk keluar umah pun x terdaya.. buat sendiri je la teh o satu jag pastu letak dalam peti ais. Tp kena kurang manis la..sendirik mau ingat la kan? Kang x memasal je dpt kencing manis masa pregnant huhuhu... mcm2 peel masa pregnant nih. Sah2 baby ikut perangai papa..ske teh o huhuhu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kembali..

..menjenguk blog yg dh hampir seminggu bersawang. Adehh.. letih teramat seluruh badan ni. Tiap kali menjelang petang je mula la badan nih lembik longlai. Kalo 2-3 minggu lepas selera makan  x hengat dunia tp sekarang ni dh xde selera. Makan pun setakat gagahkan diri xnk bg perut kosong.. Sbb kalo perut kosong mula la angin then lagik teruk la muntah2 bagai. X daya dh badan ni nk menanggung.. baru umur 27 pregnant dh lembik gini, cane la gaya orang yg dh 35 above tuh pregnant? Lagi la x larat gamaknya..nk angkat jari pun puas..huhuhu..

Nasib baik la 2-3 minggu lepas hubster ada kt umah. Dh x kena g offshore sbb Jun nih dh start dok ofis. Cumanya sian la kt hubs dok ulang alik g keje kt Kerteh nun. Kol 5 pagi dh kena bangun.. cian sayang..xpe la, dugaan kita nk hidup bersama anak-beranak..

Tapinya harini sampai lusa hubs kena g away day kt Kuala Tahan nun..uwaaaaaa... lagik lembik la mama nk melayan anak dara yg makin banyak ragam nih. Masa papa nk g td dia merajuk xmo salam.. siap pusingkan badan ke lain lagik masa papa nk cium huhuhu.. nasib la papa..anak dara papa nih mmg cepat sgt merajuk dengan papanya.. Ini la rupa budak merajuk nih..huduh!

untitled

Ala yaya.. papa g keje kejap je. Esok lusa balik la.. jangan notty2 k.. mama letih sgt. Adik baby pun wat perangai bila papa xde ni.. yaya kan ayong..kena la jaga mama k ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

A blessed moment..

Read this in article in Berita Harian today and it really made me smile reminiscing the moment when Aulia was in my tummy back then.. Alhamdulillah, ada hikmah di sebalik ms ni.. ;p
Bakal ibu alahan lahir zuriat pintar
Kajian loya, muntah petanda IQ janin sihat
OTTAWA: Bakal ibu tidak sepatutnya bosan dengan alahan yang dialami pada awal kehamilan kerana kajian mendapati ia mungkin petunjuk mereka memiliki bayi dengan IQ tinggi. Penyelidik mendapati wanita yang melaporkan berasa sakit pada beberapa minggu pertama selepas disahkan hamil mendapat anak lebih bijak dan petah. Kira-kira empat dalam lima bakal ibu mengalami alahan. Ketika keadaan itu tidak difahami sepenuhnya, saintis percaya ia dicetuskan oleh kebanjiran hormon yang dilepaskan untuk melindungi uri dan janin. Kajian terdahulu menunjukkan loya adalah petanda kehamilan sihat dan dikaitkan dengan kurang risiko masalah jantung pada bayi dan risiko rendah keguguran. Penyelidik di Hospital bagi Kanak-Kanak Sakit di Toronto kini percaya ia juga boleh dikaitkan dengan perkembangan otak bayi. Mereka menjalankan kajian pertama untuk melihat kesan jangka panjang loya pada otak bayi dan menghubungi 121 wanita yang menghubungi hotline bagi ibu baru hamil antara tahun 1998 dan 2003.
Tiga puluh wanita tidak mempunyai masalah alahan, manakala selebihnya melaporkan gejala seperti keletihan, muntah dan loya.
Pasukan itu melakukan ujian IQ dan tingkah laku kepada ibu kanak-kanak berkenaan apabila mereka berusia tiga dan tujuh tahun. Kanak-kanak yang ibu mereka mengalami alahan berkemungkinan memperoleh markah IQ lebih tinggi berbanding mereka yang ibunya tidak menunjukkan sebarang gejala, kata penyelidik dalam Journal of Pediatrics.
Mereka juga mendapat keputusan lebih baik dalam ujian kepetahan berucap dan matematik mudah walaupun apabila faktor lain seperti IQ ibu, sejarah merokok dan alkohol serta latar belakang sosial diambil kira.
Satu kekurangan dalam kajian ialah dalam banyak kes ibu diminta mengingati kembali betapa teruk mereka sakit beberapa tahun sebelumnya. Ia juga perlu diulang dalam kumpulan wanita lebih besar.Dr Gideon Koren, yang mengetuai kajian, mengaku rumusan berbunyi agak luar biasa tetapi berkata perubahan hormon yang membawa kepada alahan mungkin sesuatu yang baik.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Alhamdulillah..

Demam Aulia dh betul2 kebah lepas hampir seminggu start Jumaat lepas dia kejap demam kejap baik.. aduhaii..me sampai kena amik mc 2 hari disebabkan x tido malam dok monitor panas badan dia. Bukan lah x tido langsung, tipu la tu kan.. cumanya tido yg x jerap. Kejap2 terjaga.. risau je hati bila temperature dia naik sampai 39.5.. kool fever tu sokmo terlekat kt kepala dia.. bukan takat kepala kdg2 tuh sampaikan kt belakang badan dia pun me tempek.

Dah la dengan me nih mabuk malam.. penat weh..penat. Dengan nk melayan anak wat perangai lagi, x cukup tido berjaga malam pastu bangun pagi mula la weng semacam je. Pastu lagik mau drive g keje sendiri la? Hah, mau ku sodok belakang treler kang!!

Pic-0017

Nasib baik la hubs ada nk pujuk segala tantrum dia bagai.. memang sume mende x kena la bila dia demam ni. Makan x nak even susu pun bercinta nk suh habiskan 4 oz..badan baru je naik sket dh susut balik..anak..anak.. Bila dia demam haruslah mama yg kena jadik monster everytime makan ubat kan? Kalo pujuk2 x de nye jalan..dia buat pandang ke lain. Kena la guna approach mendera huhuhu.. nk bg baik punya pasal kena la berkeras skett. Kalo x makan ubat bila tahunnya nk baik anak oii?!!

Pic-0018

Alhamdulillah, demam Aulia dh kebah. Dh mula la episod bertekak dengan mama, merajuk dengan papa, punggah satu rumah.. cam besa rumah dh riuh balik dengan mama bertempik macam pompuan giler pastu papa plak terkekeh2 gelak tgk reaksi anak dia yg makin kreatif mensaikokan mama..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apa itu?

Bley teka x apa yg ada dalam plastik tuh?

IMG0880A

Inilah dia.. bekalan ubat2an untuk pregnant kali ni.

IMG0881A

De ubat tahan muntah, ubat gastrik, angin, kembung..mcm2 lagi la. Most of the time me mmg sumbat je plastik nih dlm handbag bawak x kira la ke mana. Jarang sgt la me nk makan ubat2 yg doc bg nih kecualilah kalo dh lembik longlai x larat sgt2.. pregnant kali ni xde la muntah2 sgt pun tp nya bila masuk petang mula la lembik longlai sampaikan nk bangun pun kadang2 x larat..huhuhu.. Hubs plak bila petang je dia nk ajak keluar bawak Aulia jalan2..adehh..kdg tuh rasa nk marah je sbb kalo leh nak je pass kan lembik yg me rasa nih kt dia. X rasa x paham la kan.. tp kalo dia sakit lg la penat me nk menjaganya..ngada2 lebih dr aulia nanti hakhak!!

Pregnant kali ni gak me tersangat la suka minum ni..

IMG0885A

Everyday mesti nk pekena gak satu sachet tuh, tapi baby mmg tersangat la mencik dengan air nih.. bila me minum dh sampai ke dasar perut je mula la dia keluarkan balik. Sudahnya me gak yg lembik2 muntah bagai.. me notice baby mmg x ske pepe minuman yg bersusu..even milo pun dia keluarkan balik huhuhu..

Bila start petang je me akan lembik, then menjelang malam je haruslah muntah2 bagai. Dh nk tido pun bau muntah..dengan selekehnya alahaii.. kesian kt hubs tengok bini pun dh macam ppuan meroyan, x selera langsung hakhak!! Tp jadi gini pun sape penyebabnya? Cakap! Huhuhu.. mintak maaf byk2 la yang..rumah pun dh tunggang terbalik mcm tongkang pecah dh kekdahnya. Basuh baju rajin je tp nk lipat kain tuh aduhai..bercenta!!

Bukannya hubs x reti nk kemas umah bagai tp pregnant kali nih me mmg cerewet.. xtau nape. Kalo hubs wat mende2 contoh sidai kain la.. me ske sidai kain atas ampai tp hubs sidai dgn hanger..itupun me x puas hati. Kalo lipat kain lak hubs lipat cara lain, me lak cara lain pastu bila nk kemas masuk almari x sama.. me lipat lagi skali. Adehh.. kecik je hati hubs melayan kerenah me kali ni. Sudahnya biar la me je yg setelkan umah ikut kadar kelaratan badan.. kalo x larat biar je la dulu sume mende berkubang kt bilik belakang hehehe.. bila dh larat sket badan nih nanti baru la nk cara ke mende2 tuh sume..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Labour Day

Bulan 4 langsung xde cuti lama selain weekend..bila bulan 5 nih ada cuti 3 hari huhuhu..sgt la heaven! Tambah lagi hubster dh balik laut waaaa...sgt suker oke!! Ke mana kami anak-beranak? Mula2 xde plan pepepun, then pagi Jumaat lepas subuh hubs suh siap2.. "Kita g Melaka nak?" waaaaaaa...pucuk dicita ulam pegaga!!! Hubby tersangat la paham bininya yg panas bontot dok kt umah ni hehehe.. so ke sini la kami bercuti..

melaka

Malangnya bercuti kali ni Aulia plak demam..ciannya anak dara papa ni. Dh lama gak Aulia x demam lpas on-off demam 2 bulan lepas.. Jumaat pagi dlm kol 4 tuh dia start mengerang..sgt la kesian dengar dia mengerang gitu.. Sampai kt Melaka malas dh nk pusing2 cari hotel jauh2 sbb xde planning pepe pastu dengan Aulia demamnya..trus sambar je mana2 hotel yg de available room lg. Sudahnya kt sini la kami stay..

hotel00

photos02

photos03

photos06

X kemana pun kami anak beranak hari Jumaat tuh..lepas hubs g solat Jumaat trus bawak Aulia g klinik huhuhu..jauh benor demam kt Kuantan bawak g klinik kt Melaka! Letih travel nya x abis lagik di tambah plak dengan Aulia merengek x kira masa sbb badan x larat.. Petang tu lepas g klinik, lepak minum2 cum dinner kt Jonker Walk trus balik bilik.. pastu bermula episod tido yg kerap terganggu dek rengekan & amukan Aulia..

Esoknya lepas breakfast cadangnya nk g merata..sudahnya ke sini je kami..

tmn buaya

zoo

Itupun Aulia dh start buat perangai.. punya la penat berjalan sampaikan dh naik lembik ibu mengandung nih dibuatnya.. Papa plak penat mendukung anak dara sbb dia xmo jalan..nk tgk animal tp xmo jalan, banyak cantek!! Keluar dr zoo dh kol 12.30 lebih kurang, elok je kami masuk kete ujan turun lebat giler! So, segala plan lain kena la kensel..sudahnya trus zass balik Johor je..

Sangat la x cuti2 Malaysia kekdahnya..lebih kepada cuti2 dlm bilik hotel huhuhu.. Tp pepepun time kasih banyak2 kt hubs yg bawak gak anak bininya kuar berjalan tgk tempat orang.. Cian kt hubs, dengan nk melayan bini loya2 lagik dengan anak demam lagik..terpaksa la hubs jadik SUPERMAN! Kena la tabahkan hati melayan kerenah anak bininya hehehe...thanx sayang for this lovely vacation.. ILU..mmmuuuuaaahhhhh!!

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Istimewa..

Ini hasil tangkapan (betul ke word nih?) oleh anak murid hyper me.. ntah bila dia rembat phone me xtau la. Sedar2 dia dh amik gambar2 nih pastu dgn bangganya tunjuk kt sume orang "antek x? anteekkk..anteekk.. ekgu may unye.." huhuhu..nk marah pun x guna la kan..dh namanya murid2 khas.. istimewa kan?

page

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

A note for yaya..

Tok mama ngan babah balik hari Selasa lepas.. sedih sgt yaya bila balik umah tengok2 dh sunyi je rumah huhuhu.. tp sebelum tokmama & babah balik de note for yaya..

IMG0861A

IMG0863A

So sweet.. masa me bangun pagi sebelum g skolah tengok2 mama dh sediakan bekal waaaa...sgt bahagia oke!!

IMG0864A

How I wish mama & abah tinggal dekat.. boleh la nk ngada2 bermanja2 sepanjang hubs xde huhuhu.. rindunye kt mama & abah..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS