RSS

Bersedia?

Pagi tadi sebelum bangun sahur, me mimpi dukung Aulia masa dia besar ni.. owh, sgt chubby & cheeky dia masa ni..

24-04-07_1829

I guess I do miss having babies in my life ;p Ready or not dh sampai masa de orang baru dalam family kecik kami ni.. another 86 days to go.. haih, despite this mengah2 & rasa nak pitam all the time me bersyukur sebab pejam celik adik baby dh nak masuk 7 bulan dalam perut ni..

Last few weeks g tengok my new niece, Amira Daania aka Alesya.. owh, how I miss those baby smells lingering around me. Babies adalah sangat kiut oke.. err, forget about those nangis tengah malam, berjaga sampai ke pagi, ok-ek-ok-ek xtau apa sebab & everything yg remeh2. I'm preparing myself mentally & emotionally to have new baby in my life.. Ini pic baby alesya yg sgt montel (curik from blog mommynyer ;p)

Photo009

Aulia adalah sgt suka dengan this montel.. kejap2 suruh letak atas riba dia then bila baby masuk buai dia sibuk nak buaikan.. huhuhu.. Jangan baby lain ko suke but then adik ko sendiri ko dengkikan udah ye Aulia.. Ye la, anak baby lain jumpa kejap2/kadang2 je.. kalo adik sendiri orang dlm rumah 24-7 bagi perhatian mau x jeles kan? Hopefully bukan me je.. Aulia ngan papa pun dh ready emotionally for extra attention yang adik baby akan dapat nanti. Xde la asyik muncung je Aulia sebab terasa hati huhuhu...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Checklist

new-mom

*pic credit from Google

Next week dh masuk 7 bulan.. rasanya masih awal lagi nk sediakan barang2 baby tapinya mama dh bising2 suh ready beg baby dalam kete. Baby bila2 je bley kuar.. ada je orang yg beranak masa 7 bulan ni huhuhu.. xpun takut nanti bila dh masuk 8-9 bulan dh x larat nk setel checklist yang dh ready.

Checklistnya dh ada tapi nk basuh baju2 lama Aulia, carseat, bouncer ngan stroller yg dah berhabuk bagai aduhaii.. malasnya.. Bila la datang mood rajin ni? Hari keje konfem la balik keje tu trus tido huhu.. konon nak tunggu masa cuti dh tido lagi muahahahah!!

Mood rajin.. datangla.. nape dh lama di seru2 tapi x datang2 gak ni?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hujan..

rain

Hujan kt luar x berhenti lagi dr tengahari semalam. Renyai kejap then lebat balik.. haisy, nasib baik la hubby g KL dengan bas. Kalo dia drive sorang2 mau lagi risau hati me.. hubby kalo dapat pegang stereng kete mmg dh x ingat dunia dh. Yang dia tau nk cepat sampai huhuhu.. not good..not good.. Kalo me de skali masa dia drive at least reti gak dia slow kalo dh kena piat 2-3 kali..

Try msg hubby dr tadi tp x de reply pun.. confirm meeting x abis lagi. X jadi la balik kol 1 kot.. huhuhu.. cian hubby kena bukak posa atas bas nanti sob..sob.. emo lak ujan2 nih huhuhu..

Aman je rasa bila puasa time ujan camni.. xde la lembik sgt. Buktinya sampai bleh wat 2-3 entry arini hakhak!! Masa ujan gini xde la plak rasa nak tido sedangkan kalo panas2 tu nak membuta je kejenya.. terbalik kot plak huhu..

Mek kenit ni dh 7-8 kali keluar masuk bilik.. de je yg nk kena kang nih, time2 ni xmo tido kang dh dekat maghrib baru la nk mengantuk wat perangai huhuhu.. ok la..okla.. mama masuk tido skali teman yaya muahahahaahh!!! Dasar pemalas!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Simpanan untuk Aulia

saving 

Hujung tahun ni Aulia dh masuk 3 tahun.. believe it or not me ngan hubby masih bertangguh nak bukak saving account untuk anak dara kenit nih. Duit raya + duit orang bagi + tokmama/babah/atuk/nenek bagi dah de lebih kurang 4k++.. haisy..budak kecik pun de ribu2 huhuhuhu.. Takaful untuk education Aulia memang dh potong gaji me tetiap bulan so secara x langsung de gak la saving untuk tujuan tu. Tapinya saving untuk duit2 yang Aulia dapat ni.. xtau nak bukak saving mana satu.. nak yang ni ke?

yippie

atau yang ni ke?

nuri

atau yang ni?

tabung haji

but definitely not this one at the moment sebabnya leceh, kalo nk tau current balance ke pepe info nak kena call bagai..

sspn-logo

Alahaii,  leceh la plak.. me kalo ley nk yg senang nk bank in thru machine je. Malas nak beratur kt kaunter bagai.. sebabnya kalo banyak sgt karenah masa nak bank-in kang mula la TERGUNA bayar tol la, shopping dulu la muahahahah!! mama yang KEJI! Hmm.. akaun kanak-kanak yang mana bagi lebih benefit + dapat banyak free gift? Heheheheh..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Chenta hati

SadFace

Chenta hati me baru naik bas kol 12 tengah malam tadi menuju ke KL untuk attend one day meeting kt KLCC.. sob..sob.. tetiba rasa cam sedih plak hubby kena gi sorang2 huhuhu.. Cane la nak berpisah time berpantang kt kampung nanti? X sampai hati rasanya nk biarkan my other half uruskan diri sendiri tapi maunya me kena hamput ngan my mom hakhak!!

Hubby dh amik bas balik sini kol 1 petang karang heheheh.. baru berpisah bape jam dh rindu giler. Rasa kosong je katil xde orang nk tolak2 berebut bantal peluk atau bangun layan Aulia tengok tv ekekekekek.. Balik cepat k darling hubby.. already miss you xoxo ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bila balik kampung..

..mintak apa saja SEMUA my mama masakkan muahahahahah!!! Kan me nk minum air kelapa muda aritu?

kelapa muda limau

My abah siap petikkan kt pokok depan umah lagi.. fresh! Air kelapa muda + limau nipis.. minum sejuk2 masa buka puasa pergh, nikmat tiada tandingan!!!

jely_kelapa

Then hari2 my mom tanya, "Nak berbuka apa arini?" huhuhu.. order je, konfem mama masak! Antara yang me request haruslah all time favourite combination.. masak lemak kobis + sambal ikan keli... perghhh, kecur lagi air liur!!! Abah siap sanggup redah hujan lebat lagik nak mencari ikan keli untuk anak perempuan bertuahnya seorang ini.. sob..sob..terharu.. thanx a lot abah..

masak lemak kobis

+

ikan keli sambal

Then harini lepas sahur je, mama tanya nak makan pe? Request lagik! Harini nak makan masak lemak perut ngan rebung plak.. huhuhu.. mama ok kan aje melayan peel ibu mengandung sorang nih ekekekeke.. thanx a lot mama..

masak lemak perut

So far makanan2 yang me request mama masakkan semuanya berlemak bagai huhuhu.. kalo lama lagi cuti kt kampung nih mau berat me naik sampai 70kg kang.. ekekekek.. Owh, sangat bahagia bila dapat balik kampung & dimanja2 gini.. huhuhu.. erk, burrrrpppp.. ALHAMDULILLAH.. oopss!! ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Masih bertahan

Huhuhu.. tajuk x bley blah. Ye la kan, sampai hari ni me masih mampu bertahan puasa penuh tanpa tinggal satu hari pun.. yea!!! Harapnya sampai ke akhir ramadhan me mampu berpuasa.. sayang la plak bila de peluang bleh puasa penuh tapi x puasa. Mintak2 penuh la puasa kali ni.. amiiinnn..

Next week insyaAllah adik baby dh 7 bulan dlm perut mama.. Alhamdulillah.. Tapinya makin besar baby makin x selesa la mamanya. Ingat yer anak2 mama, dari dalam perut lagi mama dh sakit sana sini nk bagi baby membesar dengan sihat.. kalo dh besar2 kome wat perangai hah, tau lah!! ekekeekkek..

Tido malam memang dh x seindah biasa la.. uwaaaaa!! Pusing sana, pusing sini, srooh-sreeeh-sroooh-sreehhh sampaikan hubby kadang2 terjaga pastu tanya "Nape yang?". Kenapa? X ley tido la.. xkan menari zapin lak atas katil ni hakhak!! Series tido dh x selesa.. mengiring x kena, terlentang x kena.. haisyy.. dh bermula kah sleepless nite episode? Awal2 lagi baby dh train mama suh berjaga malam ek..

Baby kick jangan cakap la kan.. setiap kali baring je dia tau mama nk rest kena la kaco. Suh layan usap2 dia.. itupun diamnya kejap je. Lepas tu kalo mama mengiring ke kiri dia pun sibuk dok tendang2 ke kiri, kalo ke kanan dia pun ke kanan.. Nasib baik la sekarang ni kt sp so siang2 kalo nk tido pun de orang nak melayan kakak yaya nya.. huhuhu.. de peluang gak la nak curi2 tido..

Cepat2la berlalu masa.. baby pun cepat la keluar bila dh full term ye hehehe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yummehh!!

I'm craving for this today.. hukhuk!!

kelapa_muda

Mau garu kepala encik suami nak melayan peel bini nan seorang nih hehehe.. "B..carikan la.. teringin sangat.." *sambil kelip2 mata wat muka kesian*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Puasa day 3

Alhamdulillah.. 2 hari ni puasa so-so la. Masih bleh bertahan walopun lembik longlai sampaikan rasa nak pitam huhuhu.. Sayang la plak nk berbuka sebab dok kt umah je.. dh cuti sekolah ni je la peluang nk puasa penuh then bleh rehat lebih sket kan? Kalo dh start keje balik kang takut x terdaya plak nk puasa penuh.. bertahan je la selagi mampu & x memudaratkan adik baby..

 handle with care

Nape la kali ni pregnant lembik bebenor? Am I too old for this? muahahahahahh!! Sampaikan nk bergerak pun rasa aduhaii seksanya.. dh la nk melayan anak dara banyak peel tu lagi. Tengahari je mintak nasi ngan sup.. hukhuk..mamanya yg suap ni pun teguk air liur berkali2. Kang ada yang tersilap masuk mulut mama plak kang hakhak!! Rasa lapar tu xde la sangat.. masa bukak posa pun jamah kuih yg teringin sgt nk beli kt pasar ramadhan pastu belasah air je dekat sejag huhuhu.. pastu tersandar mengah. Makan nasi pun sekadar alas perut bagi de tenaga sket..

Semalam pun dh lembik sgt sampaikan adik baby pun jarang2 gerak.. risau gak kang me dok gagah menahan nak abihkan puasa de effect lak kt baby.. cian adik baby. Lepas bukak puasa lak punya la aktif dia menendang.. maybe baru rasa de makanan.. lega.. huhuhu.. Tengok la cane arini, kalo rasa x tahan.. lembik sgt maybe bukak posa je tengahari tu.. Nanti2 qadha balik la puasa tu kan..

Pagi2 bangun sediakan sahur untuk teman hubby makan je.. kalo ikut hati nak je terbongkang tido sampai ke tengahari huhuhu.. Tersangat la lembiknya me kali ni.. Lusa maybe balik SP, hoorayyyy!!! Suami tercinta dh amik cuti untuk spend time dengan anak bini tersayang.. thanx sayang.. you're soooo sweet muah!!

updated:

Baru kol 3.40pm tapi dh melepet tahap seploh hari x makan.. dh hampir2 merangkak ke peti ais nak menogok air masak sejuk, perghh.. dengar air sejuk je pun dh menggelegak air liur hakhak!! Tetiba dapat sms chenta hati.. 'YANG..NAK BUKA POSA KT LUAR X ARINI?' owh..owh.. you really are my savior la sayang! Maka kembali la haku merangkak melepet kt depan tv.. Aulia ushar pelik sambil tanya "Mama nape?". Drama queen betul, kalah budak2 baru belajar posa dah kekdahnya huhuhu.. series lembik longlai.. adeh,mampu ke nk posa penuh tahun ni?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nak berbuka apa ek?

Jam baru je kul 4 petang.. Aulia ngan darling hubby pun tgh sedap tido lagi. Me sorang2 dh berangan nk g pasar ramadhan carik juadah berbuka huhuhu.. Nak berbuka apa ek nanti? Dalam kepala hotak nih dah terbayang 3 mende ni je yg nak diterjah..

17-06-09_1037

Kuih Puteri Ayu

popia_goreng

Popia Goreng

murtabak3

Murtabak Daging

Pergh.. tengok gambar je dh kecur air liur uwaaaaaa!! Kalo hubby x mo g pasar ramadhan petang ni, mau mak buyung wat mogok muncung sedepa huhuhu.. Kalo xde mende2 ni kt area umah, haruslah me suruh hubby carik satu Batu Pahat sampai jumpa muahahahaah!!!

Puasa x sampai sehari lagipun tapi nafsu berbuka cam kuda huhuhu.. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat menyambut Ramadhan

Me sedang bersiaran dr Batu Pahat sesudah bangun sahur tadi muahahahhah!! Baik x menantu nih.. sambut awal ramadhan kt umah mertua lagik huhuhu..sebenarnya pemalas masak ekekekeek..

Just a short update to wish all of my friends.. Selamat Menyambut Ramadhan yg penuh dengan keberkatan. Even adik baby is enjoying her sahur very much! Sampai sekarang x berhenti wat sumersault sampai senak mama dibuatnya.. Kakak Yaya? Tengah aman dalam tidurnya ;p ntah kol berapa dia tido malam tadi, balik kampung ramai la nak melayan peel dia..

Ok la.. again, Happy Ramadhan & semoga mendapat segala keberkatan yang ada di penghulu segala bulan ni.. Selamat Berpuasa!

untitled

*pic credit from google

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mood swing

Sekarang ni me dh 26 weeks pregnant.. Alhamdulillah, so far xde pepe complication lagi cam bleeding ke cumanya cramp tu la yg slalu datang x diundang huhuhu.. tersangat la menyakitkan tapi nk wat cane kan? Bahagian masing2 untuk ibu2 mengandung..

Another 2 weeks dh masuk 7 bulan, 3rd trimester.. considered as heavily pregnant la kan? Simptom2 3rd trimester pun dh start.. xley tido malam.. xde nikmat tido uwaaaa!! Kalo dh bangun nk wee2 tu, jangan harap la bleh tido balik dengan aman bahagianya.. kalo x 28 kali pusing sana sini, xsah. Pastu bila nampak darling hubby tengah tido nyenyak rasa cam nk gerak je dia suh bangun.. how come he’s sleeping soundly when he’s the one who cause me to be like this?

mood swing

Pastu bila x cukup tido bangun pagi nak g keje mula la cranky.. jangan heran la kalo pagi2 me pantang ditegur atau de orang tiba2 nak bergurau x kena tempat.. Kalo jumpa sape2 kt skolah cukup sekadar senyum then angguk. Xyah nk bertegur sapa, beramah mesra cam dh 18 hari x jumpa.. kang cuma dapat jelingan nyekik je huhuhu.. betapa biatchnya peel nan satu nih! Tapi bila dh lama2 lepas breakfast sume ok la balik..

Then bila balik rumah lepas amik Aulia kt nursery, bila nampak rumah kosong je mula la nk emo. “Laki aku ni asyik tinggal aku je.. xnampak ke aku ni dh x larat. Kang buatnya terberanak sorang2 kt umah, x risau ke dia kt aku?” pastu mula la bla..bla..bla..yada..yada..yada.. Stended la.. masa ni best la setan dok cucuk2 suh pk yang bukan2. Dengan x larat bawak perutnya + emonya + letih balik kejenya.. segala mende x best yg keluar dr pale otak nih huhuhu..

Sebab tu la orang cakap mood swing.. xleh dilayan. Nasib baik la hubby g keje balik petang. Sempat la mood tu nak baik sendiri.. Buatnya hubby de skali masa dok moody tu x pasal je bertekak hakhak!! Sabar je la dengan diri sendiri.. ikutkan hati, mati. InsyaAllah.. lama2 ok la kot. Syuh.. syuh.. mood swing, g main jauh2 ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CANDID-GIVEAWAY CONTEST

Zieha de wat contest gambar candid.. hmmph..x banyak sgt rupanya gambar candid dalam simpanan me. Bila godek2 balik folder yang jumpanya cuma gambar ni.. Bley consider candid moments la walopun xde expression sgt sebabnya dedua beranak ni x sedar pun me tgh capture sweet moments anak & papa ni.. Tengok gambar ni cam terbayang2 je Aulia ngan papa tengah lepak sambil sembang.. ;p

Aulia : How’s your day papa?


Papa : Hmm..not bad. How’s yours?


Aulia : So-so la.. nothing extraordinary. Eat, sleep, drink milk, poop..


Photo-0055


Hakhak! Imagination mau lebey kan? So Zieha, sila2 la view yer..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

“ BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "Looking for Beautiful Prince and Princess"

Contest lagi!!! Lagi2 contest… tapi kali ni susah sket sbb Mommy_Zara bagi syarat letak SATU je picture baby ku yg comel. Adeh.. masalah la ni kan? Haruslah me claim SEMUA gambar anak dara me nih comey ekekekkeekek.. Akhirnya me buat keputusan, antara banyak2 gambar..ini lah jadi pilihan..

Gambar ni diambil Februari 2008 masa Aulia umur lebih kurang 14 bulan.. masa ni gigi dia baru naik 4 batang, sgt la comel & cheeky (claim anak sendiri muahahaha)

Photo-0029

..DAN.. gambar bersama mommy atau daddy plak me pilih gambar ni..sah2 fotostat muka anak-beranak nih kan? Masa ni umur Aulia baru 7 bulan tapi dh cam baby boy gayanya kan?

31-07-07_1727 Nama Baby:

YASMEEN AULIA BT. MOHD SYAMSYIR

Umur Baby :

2 TAHUN 7 BULAN

Semua T&C dah dituruti lah hendaknya yer Mommy_Zara.. syahdu je tengok gambar2 Aulia dari umur lahir sampai sekarang. How time flies.. sigh!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HAPPY FAMILY CONTEST

Ieda de wat HAPPY FAMILY CONTEST.. macam besa la kan, bila de contest je konfem la me sibuk2 nak join. Memeriahkan majlis hehehe.. Oke la, since contest2 sebelum ni dh banyak sgt gambar family ciput kami anak beranak bertiga, kali ni nak amik gambar yg tunjukkan family ramai plak hehehe.. harusla ada kelainan. Balik2 gambar sama kang boring la plak.. So, gambar yg me pilih untuk gambarkan kegembiraan dalam keluarga ialah.. *drumroll*

P1010021

Gambar ni amik masa raya tahun lepas, turn raya balik Batu Pahat. Bila dh kawen otomatik la family mu, family ku jua kan? Selalunya lepas semayang raya tu masing2 dh berkumpul ramai2 kt umah Atuk&Nyai.. Masa memula kawen dulu cam terkejut la gak pagi2 raya sume dh kecoh2 bagai.. family hubby kan ramai banding dengan family me yg de bape kerat je huhuhu..

Happy sgt masa raya bila tengok adik-beradik berkumpul ramai2 gini kan? Masa ni la adik-beradik yang jarang2 nk nampak batang hidung tetiba magik, ada la plak hehehe.. Dalam gambar ni sume x pandang arah sama sbb de 2-3 camera dok snap..tetiba glamer la plak hakhak!! De 4 generasi dalam gambar ni dari buyut sampai la ke cicit sebab tu me rasa gambar ni special sgt..

Ok la Ieda, hopefully sume T&C untuk contest ni dah dipenuhi ye.. happy viewing. Hmmphh..nak terjah contest sape plak nih? ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cerita hari ini..

Kol 3 pagi Aulia merengek nak tambah susu.. adoyaii, beratnya la haii mak buyung ni nak bangun g wat susu kt dapur nun. Tapi gagahkan diri bangun gak..kalo hubby de leh gak tepuk2 dia suh g wat susu anak huhuhu..

Setel sumbat susu kt Aulia kononnya nak tido balik la.. elok je baring tetiba cam kilat cepat je urat kaki tuh bersimpul. ADOIIII.. KREM/SIMPUL BIAWAK LAGIK!!!! Air mata memang dh berlinang masa tu tapi nk wat cane lagi kan? Tahan jugak la sampai urat2 kt dedua belah kaki tu baik sket.. sudahnya tertido dalam tahan sakit. Bangun subuh pun terhencut-hencut jalan ke bilik air nk amik wuduk. Sembahyang duduk je la jawabnya kan? Lepas setel mayang dh x ley nak jalan..merangkak g bilik panjat katil. Syahdunya masa tu jangan cakap la..air mata dh meleleh tapi pujuk hati, xpe la, insyaAllah dengan sakit ni terhapus la hendaknya dosa2 huhu..

Terpikir gak nak g keje ke x? Tapi kalo dh nk pijak lantai, nk berjalan pun x ley cane nk drive-pijak pedal minyak ngan brek bagai? Nak angkut 11kg Aulia masuk kete then anta nursery lagi..x daya la weii. Sudahnya inform kt GPK je cakap MC arini. Sambung tido balik walopun x lena sgt sbb urat kt betis tuh x abis lagi bersimpul..

Kol 9 lebih baru keluar rumah g klinik.. cam orang cacat dh kekdahnya. Jalan seret2 kaki uhuk..uhuk.. Rasa cam nk call je hubby suh balik sekarang jugak!!

Masa gitau doc kt klinik dia pun wat muka cam “iskk..sakit tuh! saya kena sebelah kaki pun rasa cam nk putus, ini plak awak kena dedua belah..” owh, thanx doc..that statement was really2 comforting! Dah la laki xde, sakit kena g klinik sendiri.. tahan je airmata ni.. Nasib baik bawak Aulia, distract la skett dr emo x tentu pasal huhuhu.. Sudahnya doc bg MC ngan pil calcium & tahan sakit je. Balik klinik singgah Giant jap beli barang pastu terperuk la kt umah..

B.. cepat la balik… uwaaaaaaaa!!!!!

IMG1017A

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Langkah berjaga2

Sibuk je mek nget nih nk pakai bila jalan2 kt luar tengok orang lain pun pakai muahahahah.. Puas hati dh papa? Anak awak dh dijaga dengan baik sepanjang ketiadaan awak ye hakhak!!

IMG1016A

Abaikan ke’sexy’an anak dara tuh ek.. orang sibuk nk mandikan, dia sibuk suh amik gambar tunjuk kt papa.. adeh la..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lagi 4 hari..

..nak CUTI SEKOLAH!!!! Adeh..lambatnya la hey nak menunggu sehari demi sehari berlalu. Tambah lagi bila hubby xde ni.. kalo x petang2 de la gak orang yang dinanti2 kepulangan sob..sob..

pregnant

Dah x terdaya rasanya tetiap hari nak memanjat tangga pejabat nk g punch card huhuhu.. Kalo ikutkan hati nak je amik MC seminggu sampai cuti skolah nanti hakhak!! Nasib baik la g skolah drive, dibuatnya dok kt KL kena naik LRT bagai aduhaii.. x tau la cane nk bayangkan? Kira masih bertuah lagi la me walopun dok merungut itu ini tapi masih berdaya lagi nk bawak kete g keje huhuhu..

Orang lain yg tengok me pregnant pun tumpang letih tengok me membawak perut.. semput sgt kekdahnya kot hakhak!! Sampaikan my mama sendiri sound “kalo dapat jantan kali ni, sudah2 la beranak tu dik..” muahahahah.. rimas agaknya dia tengok me termengah2, semput bawak perut.

Masa pregnant memang me sangat lembik.. be it physical or emotional. Lain orang lain la habuannya masa pregnant ni kan? Sebab tu time pregnant nih pantang silap sikit nk terasa hati je dengan hubby huhuhu.. Cepat la cuti sekolah.. owh, cuti kali ni dalam bulan ramadhan.. semoga me larat puasa penuh tahun ni ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bila si dia tiada di sisi..

 

Kedua-dua lagu ini terngiang2 di telinga me..huhuhu.. Kenapa? Sebab hubster selalu sgt menyanyi dedua lagu nih untuk me sbb dia tau me tersangat la MELUAT-TAHAP-MUNTAH-DARAH dengan lagu2 ni.. owh, you should see how ANNOYING his face is when he’s singing these songs back to back.. Penuh perasaan oke! Rasa cam nak penyek2 je muka dia dengan senduk. Menyampah yg sgt2 dengan expression muka dia huhuhu..

He’s at KL for a one week course but then, when he’s not around these songs keep on playing over & over in my head..adess, meluatnya!!! B.. I miss u.. do come home soon :(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

100 hari..

Nampak x widget baby dok pusing2 kt sebelah tu? Semalam dapat capture lagi 100 hari due date baby!! Plus minus lebih kurang lagi 3 bulan la kan?

100

Waaa.. sgt berdebur2 pastu excited semacam.. separuh hati rasa cam x sabarnya nk jumpa & ulit baby. Walopun Aulia baru je nk masuk 3 tahun tapi rasa macam pengalaman baru nk pegang baby tu hehehe.. Bila punggah balik baju2 lama Aulia, nak basuh untuk adik baby.. alahaii, rasa cam kejap sgt Aulia nih membesar sob..sob..

Separuh hati lagik rasa cam, adeh..mampu ke nak bangun berjaga malam bila baby merengek nanti? huhu.. mau jadik zombie me nanti dengan nk melayan Aulia yg makin banyak peel. Haisy.. berbelah bagi hati ni.. kejap rasa cam x sabar nk baby cepat2 keluar, kejap rasa cam alahaii..larat ke nk melayan baby nanti? Ekekekek.. don’t worry mama, ready or not.. dh sampai masa adik baby keluar jugak!! ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jeng..je..jeng..

ALHAMDULILLAH.. hari ni masa check-up adik baby bg kerjasama sepenuhnya. Masa doc scan elok je dia duduk tayang.. doc cakap "Hah, nampak dah!"

XX-6100_330x370

Muahahahhahah!! Papa.. sorry la ek.. nampaknya dalam BENJY'S CLAN akan de lagik sorang Yasmeen la. Pengsan la mama bakal de 2 orang anak dara.. mau pecah rumah kalo dedua orang bertekak, terjerit-terpekik huhuhu..

Me x pernah de kakak atau adik pompuan so me x leh nak bayangkan cane.. Best je tengok kawan2 yang de kakak/adik pompuan, masa membesar tu bleh share banyak mende sama2. Jangan dh besar2 esok korang berdua berebut boyfren udah le hakhak!! Tengok.. jauh betul mama pk hehehe..

Pepepun syukur sgt2.. baby sihat, siap terkodek2 macam melambai masa doc scan tadi. Teramat la aktif.. Papa plak bila dh tau baby girl, senyum je pastu cakap "xpe..nanti kita try lagik baby boy. 8 orang kan?" ewahhhh.. yg nih pun x meletop lagik yang.. de hati nak wat request lagik? Bawak bersabar ye.. insyaAllah lagi 3 tahun kalo de rezeki kita try lagi, tapi papa kena makan banyak seafood la muahahahah!!!

Syukur sangat2.. Allah kurniakan kami rezeki yang x dapat dinilai dengan apapun. X kisah la baby boy atau girl yang penting dia sempurna, sihat & selamat. At least me & hubby bertuah ada jugak rezeki anak, kalo orang lain yg lom ada tu bila tengok orang lain pregnant sedih je hati.. ALHAMDULILLAH.. :-)

Sekarang dh kena start panggil baby dengan nama dia.. Yasmeen ******, nama yang baik kan doa untuk anak2 ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Baby belajar puasa..

Semalam me puasa sunat Khamis.. nak ajar baby berpuasa. Kalo x pagi2 lagi dh menonong g kantin tapau makanan wat melantak huhuhu.. Baby pun letih agaknya. Siang x banyak sgt bergerak tp bila lepas bukak puasa sampaikan masa me tengah tido pun dia aktif sgt ber'summersault'. Mama nk tido pun senak dibuatnya..

miracle

Baby memang tersangat la aktif bergerak! Kejap dia siku, kejap dia tendang.. adoyaii, nak terkencing tuh jangan cakap la. Selang 10 minit g toilet, kt skolah ni memang dh x daya nak panjat naik kelas tingkat 1.. sudahnya wat kelas kt bilik pengurusan dekat sket ngan toilet. So sekarang ni me dh jadi penjaga tandas x bergaji muahahahahha!!!

Sekarang baru 25 weeks tapi nk membawak perut nih adeh.. mengah!!! Jalan dari kelas nk ke parking kete yang x sampai 100 meter pun dh berenti penat 2-3 kali huhuhu.. Perut x besar mana tapi mengah yg lebih. Kalo kt umah tu.. kalo dh duduk terbenam dalam sofa nk bangunnya adoii, bercinta!! De sekali Aulia tgh menotty, me marah nk bangun g kt dia.. sempat je dia relax tuang bedak dekat setengah botol! Bleh bayang x cane susahnya mak buyung nih nk bergerak.. cane slow motionnya me skrg ni.

Next appointment untuk check-up sepatutnya next Friday tapi sebab dh start cuti skolah cadangnya nak balik Johor dulu. Dah rindu sgt atuk&nenek kt mek kenit sorang tu.. Plan ngan hubby nk g KSH arini je wat check-up. Tapi risau la plak nk g spital time2 gini haish.. baby arini jangan wat perangai tau, tunjuk kt doc ek baby ni pink ke blue.. huh, berharapla..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Contest I love him/her!!!!

Contest sempena 3rd anniversary from Halen.. Hmm.. gambar mana yang me nak pilih sebagai gambar paling bermakna saat bersama si dia? Apa kata gambar ni?

P1010101 

Kenapa gambar ni bermakna? Sebab ini masa me & chenta hati gi honeymoon di Bali. 1st time me terbang oversea dengan chenta hati yg dh bergelar suami yg sah. Wah..wahhh.. sgt bahagia oke! Nampak bunga di tangan me tuh? Owh, itu hubby yg bagi (cilok kt counter), masa breakfast sebelum g jalan2.. Romantikkan hubby masa tuh? APA SAJA UNTUK MU.. Tengok kt tangan hubby yg banyak2 tuh? Masa honeymoon ni mintak apa saja konfem hubby dengan senyuman ikhlas bagi je.. "Sayang nak shopping pe lagi?" huahuahua..

Apakah yang anda lakukan untuk menghargai si dia pada ulangtahun perkahwinan anda? Waaahhh.. me sgt suka soalan nih!! Untuk tahun pertama, me sedang sarat menunggu due Aulia dan untuk tahun ke-4 nih plak haruslah me dalam pantang di kampung hehehe.. kesimpulannya, untuk menghargai chenta hati me pada ulangtahun perkahwinan kami, me bertungkus-lumus bertarung nyawa melahirkan zuriat2 dia.. hadiah paling bermakna kan?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MomBloggersPlanet Cutest Baby with TOYS Contest

Contest time!!! Kali ni from MomBloggersPlanet.. calon yang dipertaruhkan kali ini ialah..

Nama :

Yasmeen Aulia bt. Mohd Syamsyir

Tarikh Lahir :

22 December 2006

26-05-07_1826

Sejak lahir lagi Aulia dah dilambakkan dengan macam2 toys.. dh namanya anak sulung kan? Haruslah mama & papanya excited tak abis2 nk membelikan macam2 untuk anak. Pantang g kedai nampak toys je konfem nk beli.. nampak toys je teringat anak huhuhu..

27-06-07_1449

Bila dh banyak sgt mainan yg dijamu depan mata dia mula la dia rambang mata.. xde satu pun yg dia minat nak main lama2. Most of the time toys yg baru beli pun excited main dlm sehari dua then dia buat lempar2 je..

aulia &smelly elie

Sampai la masa umur dia 8 bulan, Aulia dikenalkan dengan Mr. Ellie.. Inilah all time favourite toy dia sampai la ke hari ini. Kiranya umur Mr. Ellie sekarang nih dh 2 tahun la huhu.. Ellie is more to Aulia's companion than toys. She loves Ellie so much that Ellie must be with her no matter where she goes be it to nursery, jalan2 or to bed hehehe..

Pic002

By time, everything around her will be her toys. She's becoming more creative inventing her own toys using simple things around her. Usage of toys in early childhood learning really is an essential not only to make them creative but also as a stimulation to let them learn about texture, colours & with toys they can let their imagination runs wild..

Uish.. cane nih? Bercampur English & BM dlm entry nih.. huhuhu.. Semoga Aulia ada rezki nk dapat hadiah dr PhotoBook Malaysia & AliceWonders hendaknya..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Don't Rush!

labori1

De few 1st time mommies kt skolah ni slalu cerita-ceriti pasal anak masing2.. biasalah bila dh jadi mommy haruslah bangga dengan development anak sendiri kan? Tambah plak yg anak baru nk develop tuh.. yg baru nak meniarap la, nk duduk, nak merangkak. Sweet je bila me join sekaki dengar derang bercerita sbb teringat masa Aulia tgh membesar dulu. Tapinya.. kadang2 me de gak x puas hati dengan cerita2 derang. Especially bila derang cam terlalu push anak untuk something new. Me tau derang terlampau excited nk tengok development anak but hey.. could u please let them develop naturally? Pe yg me x berapa nk puas hati? Antaranya..

  • x sabar2 nk bagi solid food kt anak before anak tu cukup term 6 bulan.. alahaii, your SUSU IBU lebih dr cukup segala khasiat & zat yg diperlukan. Ini x, anak baru masuk 3-4 bulan dh kecoh2 nk menyumbat tembolok anak dengan makanan. Bawak bersabar bleh x? Kesian la sket kt usus anak yg baru nk develop tu.. kalo dh x reti sabo pun bawak2 bertanya paed jangan nampak budak tuh melalak pastu kecap2 mulut je assume "baby lapar nasik ke?" haishh..
  • sibuk nk meletak anak dalam walker bagai.. urgh, bawak2 bersabar la ibu2 oii.. ada sebab kenapa Allah wujudkan development anak tu step by step. Mula dengan meniarap, mengesot, duduk, merangkak then bangun meniti sebelum menapak.. Ini tidak, sibuk nk letak bagi anak duduk la, apa la.. tulang anak tu lembut sgt lagi. Development dia tu la yg menunjukkan dia dh bersedia atau x. Bila dia dh pandai duduk dengan sendiri maybe.. MAYBE bleh ajar dok dlm walker. Jangan hidup nk senang je, bila anak dh pandai merangkak then merayap merata terus letak dalam walker. It's never an easy task to be a mom..
  • sibuk dengan development anak orang lain sampaikan bila anak sendiri x develop mcm orang lain mula la kecoh! "Anak U dh pandai apa? ala..anak I ni x pandai merangkak pun lagi, baru angkat2 bontot je.." sedar x diri awak as mommy dh memperlekehkan kebolehan anak? Jangan ingat babies xde perasaan.. dr mommy dia la dia dpt boost self-esteem. Bukannya x boleh nk stimulate anak2 untuk develop contohnya dengan mainan2 untuk bagi dia cepat merangkak atau berjalan but don't give your hope too much sampaikan bila baby x bleh buat cakap "ala..baby ni bila la nk bleh merangkak mcm baby auntie tu?"

Walopun anak me baru nk masuk dua, tapi me dh belajar melalui pengalaman, jangan dipaksa perkembangan anak kita. Just enjoy every single step & savor every single moment derang membesar depan kita..

DON'T RUSH your babies to grow up! Because once they grow up you'll never be able to stop them.. let them be your babies as long as they want.. All we have to do is be with them in every single step & if they fall, let them be.. because that's how they'll learn about life..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Romantic Get-Away Contest

Ummi Khayra de buat contest sempena 2nd anniversarynya.. Haruslah me join kan? Sebelum terlupa.. sponsor untuk contest nih ialah One Drop Fragrance Shop aka kedai online Ummi Khayra.

Last year masa amik KPLI kt maktab, peluang untuk jumpa hubster cuma masa weekend. Sangat tersiksa jiwa raga bila dah kawen tapi kena berjauhan oke sob..sob.. Itupun bukan every weekend dapat jumpa. Kadang tuh de je aktiviti maktab yang dipaksa join huhuhu.. kalo x pun kami balik Kedah tengok anak dara kenit tuh..

De satu weekend nih, hubs ajak me spend quality time berdua je.. Auww, ala2 honeymoon untuk kali ke infinity la kan muahahahaah!!! Ke mana kami? X jauh.. ke sini je..

IMG0028A

Sangat bahagia dapat spend time berdua masa tuh.. ye la, sebelum2 ni asal weekend je mula la kelam-kabut travel ke Kedah.. bila dh sampai haruslah perhatian diberi untuk anak dara tu je. Jadinya masa untuk kami berdua pun kurennggg.. Bila hubby bg idea untuk spend time BERDUA je.. at least dapat la masa untuk bersmooching2, feeling2 baru kawen balik ekekekeke..

Kenapa hubby pilih tempat tuh? Selain sebab tempat tuh dekat, cantik sgt view tepi pantainya.. Pagi2 bangun pagi hubby ajak g tengok sunrise.. wahhhhh, sgt romantik oke!!

IMG0050A 

Pengalaman bercuti walaupun sekejap je (2hari 1malam) je kat sini memang romantik. Macam x caye je me bleh pilih Paka Residence Resort nih jadi romantic get-away untuk contest ni sedangkan bleh kata selalu je jadi laluan pergi-balik kami masa balik kampung.. Kat sini la kami suami isteri ingat balik masa2 bercinta.. sgt heaven oke!! Bangun pagi senyum2, g breakfast pegang2 tangan sambil tengok sunrise, jalan2 tepi pantai bersembang rasa macam masa terhenti.. waaaaaaahhh... b, jomla kita g holiday!!!!

PAKA

Savoring our sweet & romantic moments.. just the two of us!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kenapa saya suka contest?

2-3 hari nih me agak giler contest huhuhu.. xtau la nape? Rasa cam menarik-tertarik je nk join sedangkan sebelum2 nih malas giler.. Nampak sgt xde keje kan? Sementara de mood nih layankan je la.. sebelum nih tengok je orang lain join contest tapi lom sampai seru nk join huhuhu...

Actually x semua contest me join.. kebetulan la plak 2-3 contest yang me join lately requirementnya gambar2 yg memang dh de dalam laptop me. Bila tengok balik gambar2 lama alahaii..sweetnya! Kalo kata nak wat special entry khas untuk gambar2 lama tuh humang aii, mau beribu entry me nk wat hakhak!! Jadinya bila de contest nih de reason nak godek2 balik folder picture tuh then senyum sorang2 reminiscing the sweet moment ;p

Cam yang me dh gtau.. menang tu rezeki kalo kalah tu x jadi hal.. At least bila de entry contest tuh xde la sampai bersawang blog ni kan? Meh kita lompat2 blog lagik pastu carik contest.. the more the merrier.. meh..meh!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ComfyBebe "Most Loving Sibling" Contest

MOBS & ComfyBebe is holding a contest until 31st August 2009!! The contest is about MOST LOVING SIBLING..

Aulia is my eldest daughter & rite now we're waiting for her baby sister/brother.. Therefore she did not have any other siblings other than her one & only cousin Danial. I'll considered Danial as Aulia's SIBLING-her elder brother as Aulia always address Danial as "ABANG". So for this contest, I chose this picture..

danyaya

Why I chose this pic? This was the 1st time when Danial met Aulia and boy how excited he was to see there's another creature who's smaller than him! He insisted to hold baby Aulia and everybody was amazed on how determined he was to hold her in his arm & not even a single hint of sibling rivalry from him..

THE BOY :

DANIAL HAZIQ (3 YEARS 9 MONTHS)

THE BABY :

YASMEEN AULIA (2 YEARS 7 MONTHS)

Owh.. and this is how they are a few years later hehehe..

AREN'T THEY SOOO SWEET TOGETHER? ;p

yayadan

nelya

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kisses of Love

CONTEST LAGIK!!! WAHHH.. memang dh giler! Menang-kalah belakang kira oke.. muahahahaah!! Yatie Chomeyl's de buat Giveaway untuk Kisses of Love..

Mula2 me nk letak gambar ni.. sebab masa nih Aulia adalah bambam & rambut papa adalah sgt auwww.. me jatuh cinta!

30-05-07_1804

.. tapi bila tengok balik syaratnya ialah CIUM PIPI. Dalam gambar nih papa cium x kena pun kt pipi Aulia sebab dia mengelak huhuhu.. Owh, Aulia adalah budak yg sgt rimas di cium atau di gomol2 oke! Kalo x kena angin, mau pe saja yg ada kt tangan dia hantam kepala orang yg nk cium. Agak x bernasib baik sebab papanya plak jenis sket2 sreett cium.. so selalu la si kenit nih menjerit bertekak dengan papanya "Papa.. danan ya schium!!" (jangan la cium). So, alternatifnya me pilih gambar kt bawah ni je.. sebab gambar ni papa KISS CHEEK Aulia..

23-12-06_1143 

Kenapa me suka gambar ni? Sebab masa nih Aulia baru beberapa jam lahir.. Tak tergambar perasaan me masa tengok hubs cium pipi zuriat dia sendiri yang ditunggu2 kelahiran. Mixed feeling.. bangga + bahagia + syukur x terhingga! Gambar ni antara 1st moment bonding antara papa & Aulia.. Masa nih mama tengah lalok2 lagi ubat bius, sebab tu sampai hari ni Aulia jadi anak manja papa hehehe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Layak

Waaaa... sgt hepi bila tengok gambar me&hubs antara gambar2 yg terpilih untuk Romantic & Loving Couple Contest nih!! Menang-kalah belakang kira.. yang penting gambar romantik kami nih antara yg terpilih.. ehek..ehek.. Tiba2 rasa cam nk balik umah smooching2 dgn hubby lak.. (mode : romantic)

p/s: sayang.. sila balik umah cepat yer! *wink*wink*

c

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3.15pm

Aulia dh selamat terbongkang depan tv lepas episod kena marah sbb masa mama suap nasi dia makan 3-4 sudu pastu buat2 batuk then luahkan.. bila mama dh habiskan nasi baru dia nk mintak! Ini boleh mendatangkan marah!! Bukannya nak sangat pun tapinya more to mengada2-carik-pasal-sebab-dh-mengantuk..

Anak..anak.. bleh x kalo ngantuk g tido je terus? X payah nk dengar suara petir mama nih baru nk teresak2 amik susu g tido? Adoii la.. bila dh kena marah pandai la plak bawak diri x sampai 5 minit dh tido. Mula la mama yang rasa bersalah sgt2 tengokkan muka innocent dia.. trus usap2 sambil betulkan bantal ngan badan dia yg dh bengot mcm ulat gonggok kena pijak.

Checklist dh setel? HARAM.. x bersentuh langsung. Dari tadi dok kt sofa pastu ngadap tv. Nak bangun pun ter-ok-eh-ok-eh mengah bawak perut.. baby jangan malas macam mama ek? Not good.. not good..

Tetiba dh petang2 gini ujan turun dengan lebatnya plak? Kononnya nk setel la keje2 umah sementara mek kenit tuh tido tapi.... haish.. Aulia nih macam memanggil2 je mama suh teman tido..ekekekekek!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Giler per plak arinih?

Kalo semalam me giler contest harini plak me giler mendownload cerita2 ini di you tube untuk anak dara kenit nih..

thumb_upinipin_poster

Kenapa? Sebab anak dara nih dh mula menunjukkan aksi2 bosan & memberontak sebab kebosanan yg teramat dok kt umah... huhuhu..papa balik la cepat!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khas untuk encik suami ;p

Encik suami dibesarkan dalam era kegemilangan rock kapak so haruslah lelaki ini menjadi pojaan hati nya muaahahahaha!!!

Kesian sgt kt encik suami sbb dapat isteri yg x berapa nk sporting ekekekek.. dh tu xkan dengan terboyot2 gini nak heret g Konsert di Awan Biru kt KL arituh kan? Makanya, hari ini me hadiahkan encik suami dengan lagu ini.. satu2nya lagu yang ME SUKA muahahahah!!

Owh.. jangan xtau ye anak dara kenit tuh pun dh terperngaruh dengan papanya.. cuba suh dia wat phewwwittt macam Amy Search buat tuh? Jadik aje! Haish..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tercipta Untukku

I've always love this song.. nothing can beat how meaningful this clip is to me..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari ini hari Ahad

.. dan seperti biasa hubster g keje, maka tinggallah mak buyung dengan anak dara kenitnya 2 beranak hukhuk.. sangat buhsan oke! Tapi anak dara nih x kisah pun.. kenapa? Sebab hari ini hari AHAD!!! TV dr pagi sampai la ke malam hari sume rancangan faveret Aulia de. Kalo dh abis chanel 611 tukar chanel 613.. xde sape bleh kaco uwaaaaa.... kebosanan lagik la mama. Di kala ini Aulia sedang melepak depan tv..

IMG1009A

..sambil melayan cerita ni..start dari kol 9 pagi tadi back to back sampai kol 11 jap lagi.. haishhh..

tiggerDSC_0138-web

Jangan risau mama.. kalo dh abis masih ada cerita ni..& cerita2 faveret Aulia yang lain..

30424 

Adeh.. pengsan kebosanan la mama di hari Ahad yang indah nih. Cadangnya nak keluar jalan2 kt mall tapi awal2 pagi lagi tokmama&babah dh call warning jangan g tempat2 ramai orang since me & Aulia golongan berisiko untuk dapat H1N1 hukhuk.. Hajat di hati dh alang2 dok umah ni nak setelkan sume dalam checklist ni..

  • Iron baju keje me & hubs untuk seminggu
  • Tukar & basuh cadar yang dh belejam dengan susu Aulia
  • Lipat baju yang dh menggunung dalam bilik belakang
  • Kemas almari yang dh macam nk roboh dilonggok dengan baju2 huhuhu..
  • Kemaskan siap2 barang Aulia untuk ke nursery esok
  • Sental dedua bilik air depan & belakang

..yada..yada..yada.. and the list goes on. Tapi rasanya jap lagi lepas mandikan Aulia maunya me terlentang je depan tv melayan mek kenit tuh tengok tv pastu trus zzzzzzzz lagik hakhak!! Dasar pemalas!! Dah namanya hari cuti kan? Haruslah dimanfaatkan dengan rehat secukupnya kan? Tambah lagi untuk ibu2 mengandung ni.. digalakkan ekekekekeek..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS