RSS

Alhamdulillah..

Dari keadaan ini..

PIC143

.. kepada ini..

PIC090

.. dan ini..

PIC089

Alhamdulillah.. kadang terlupa kesihatan juga salah satu NIKMAT REZEKI kurniaan Allah. Semoga sentiasa sihat & ceria kakak Yaya..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Multitasking

PIC076

Menulis rekod mengajar sambil pam susu, membuat stok untuk Hana.. Owh, rasa bagai seorang superwoman *perasan*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aulia @ KSH

KSH

Sedey :(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aulia admitted

Sekarang nih me bersiaran dr Kuantan Specialist. Aulia start demam Rabu lepas. Ingat demam besa2 je.. selalunya lepas 2-3 jam makan ubat dia dh ok, ley lompat2. Tapi kali ni lain plak, bukan setakat ubat makan, ubat masuk bontot, sponging bagai sume x jalan.. temperature dia plak dh sampai 40.3 degree!! Risaunya hati jangan cakap la.. ikutkan hati awal2 lagi nk bawak Aulia gi spital tapi hubby suh monitor dulu. Sebabnya badan dia kejap panas gila2 pastu kebah. Kesian la plak bila masuk spital kang dh sah2 kena drip. Jenuh la me ngan hubby dok memaksa dia minum air banyak, sudahnya muntah lagi banyak dari minum.. aduhaii anak, kalo la kamu tau perasaan mama yg berkecamuk risaukan kamu setiap detik tu..

Start dr Rabu malam tuh memang tido x pernah nyenyak sbb risaukan takut suhu badan dia tinggi sangat, takut tarik la plak. Kejap2 terkejut, terjaga then sponging dia nk bagi suhu turun. Sampaikan hari Khamis tu amik cuti sebab risau nk hantar dia kt nursery. Biar la time2 sakit gini mama ada di sisi. Letih jangan cakap la.. dengan nk monitor Aulia nya pastu dengan Hana yg nk ngempeng. Anak2 punya pasal apa saja mama sanggup korbankan.. biar pun badan nih rasa melayang je. Tapi Alhamdulillah.. biarpun x cukup tido, mama masih ada tenaga sampai sekarang.

Sedey je sbb hubby kena gi offshore hari ni. Jaga anak kt spital sorang2.. nasib baik la hospital swasta so layanan tu tiptop la. So hubby, please make sure if you ever want to change your job or whatsoever consider about the medical benefit 1st oke?! Consider about ME-your wife, yg kena jaga anak kt spital sorang2 dulu sblm buat keputusan apapun. Everytime nurse berbeza masuk amik temp Aulia sume tanya "Akak jaga sorang ke? Dua2 ni? Larat ke? X letih ke? Boleh ke jaga sorang2? Kuatnya akak.." huhuhu kalo bleh see thru derang bleh nampak betapa fragilenya me tika & saat ni. Dgn hubby xde di sisi, mak bapak/adik beradik xde kt sini, memang betul2 berdikari. Luluhnya hati bila tengok Aulia tersedu menangis bila Paed amik darah. Aulia betul2 lembik sampaikan dia x larat nk menangis, dia cuma nangis tersedu keluar air mata je. Boleh bayang x hati seorang ibu bila tengok anaknya camtu? Kalo boleh ditukar ganti, biarlah mama je yg ada kt tempat Aulia.. 10x kesakitan mama bleh tanggung dari tengokkan keadaan anak mama camni.. sob..sob..

Bila dh sorang2 camni, mama kena kuat utk anak2. Biarpun rasa nk nangis je bila tengok Aulia lembik semacam. Kang kalo mama nangis, Aulia nangis dengan Hana pun join skali nangis hakhak!! Masa Paed amik darah Aulia dia tanya "Mamanya bleh tengok ke? Mamanya x nangis ke?" huhuhu.. kang haku nangis kang korang nk pujuk ke? Paed cakap based on blood report de 2 possibilities samada Aulia de infection dalam otak atau infection dlm darah. Esok baru tau result lepas thorough check-up. Kepada mommies & kengkawan sume, tolong doakan Aulia yer.. :(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Series of unfortunate event

Woke up at 3 a.m since Hana xley tido due to blocked nose. Bila nk nenen x ley nafas pastu dia start mengamuk sbb xley ngempeng, end up mama kena bangun sekali sapukan minyak then clear kan hidung dia. Baru nk tido balik dia ngamuk lagi.. berak la plak pagi2 buta neh adoii la. Lepas siap salin pampers Hana tersengih2 sampai muncung2 mulut ajak sembang.. owh, Hana bleh x kita sembang lepas mama balik keje tengahari nanti? Letak Hana dalam buai, dekat kol 4.30 pagi baru dia tertido balik itupun lepas 18 kali menguap!! Ini satu penderaan!! Hubs gerak kol 5.30, aduss.. rasa cam baru 5 minit lelapkan mata..

Sampai sekolah budget hari ni kelas ada gap sejam lepas PJ sebelum next class, bleh la cover tido jap. Sekali ada pemantau PK buat spot check datang mengejut!! GB pun terkedu tgk rombongan JPN datang. Banzaii.. korang xde hari lain ke nk datang? Tetiba nk wat seprais plak uhuk..uhuk.. Bila dh ada pemantau konfem la kena korek balik sume documentation kan? Nak tengok itu, nak tengok ini, komen itu, komen ini.. bla..bla..bla.. dekat kol 12 gak baru abis. Ingatkan dh setel, dah rombongan JPN nk wat meeting lak ngan cikgu2 PK. Warghhh.. ngantuk + kebulur nk mampos = hangin! Masa meeting lak owner nursery SMS kata Aulia demam, badan panas sgt. Nasib baik me sentiasa prepare ubat demam ngan batuk kat beg nursery Aulia. Hati x tenang je teringat anak2..

Lepas abis meeting kol 1.30, zass ke kantin. Pedih gila perut macam ada kapal korek dok kruk kruk kt dalam perut masa tuh. Tengok2 sume lauk dh abis uwaaaaaaa!! Rasa nk menitik air mata. Amik gak nasik yg dh tinggal kerak2 pastu suh makcik kantin goreng telur, makan ngan kuah sambal sob..sob.. Lepas makan budget nk balik pastu teringat petang ni ada gotong-royong keceriaan kelas & stesen. Lepas semayang zuhur sume stay back gak sampai kol 3.30. At least tunjuk muka kan? Kalo tahun lepas bley la nk excuse x larat sbb preggie. Kalo excuse kata ada anak kecik, org lain pun ada anak so alasan x valid.

Sampai umah gi amik anak2 dulu kt nursery. Ikutkan badan yg x berdaya ni nk je biarkan derang kt skool, balik umah nap jap kol 6 petang kang baru amik tapi x sampai hati.. sayu je hati kalo balik umah x dengar suara anak2, tambah2 Aulia demam. Konfem sunyi sepi pastu x senang duduk. Masa nk bawak balik Aulia ngan Hana masuk umah tetiba plak ujan lebat giler! Dengan Aulia yg terhegeh2 nk turun kete sendiri, pakai payung pun x guna. Sudahnya dek kerana nk melindung anak2 dr hujan, mamanya basah kuyup.

Hana kalo dh nampak mama balik keje memang x sudah2 dok senyum2 mintak nenen. Sejuk je hati. Tapi bila dh lama sgt dia senyum2 tapi mama x layan dok wat mende lain mula la dia plak mengamuk huhuhu.. Breast dh bengkak gila sbb lama sgt x pam. Dah menggigil badan tahan sakit. Hana dh start pitching suara dia pastu me lak terhegeh2 dok pasang pam nk tandem pumping. Masa kalut2 sebelah bg Hana nenen, sebelah lagi nk pam tetiba dengar bunyi pelik.. susu masuk tubing la plak.. damn!!! Dah kena gi jemur tube tu.

Masa g dapur tu nampak plak baju berlonggok dalam bilik belakang + baju kotor me + hubby + aulia + hana dh penuh bakul, x sempat2 lagi nk basuh & lipat. Adoii la.. serabut!!. Rasa krem je pale otak masa tuh. Lepas mandi, mayang Asar sume kutip baju2 kotor nk basuh. Aulia plak dr balik nursery tadi x abis2 merengek. Stended la budak demam kan, asyik nk bunyi je.. adoii lagi.. Rasa nk pengsan je sekarang ni tapi.. kalo pengsan kang sape nk tengok budak2 ni? Kena tunggu hubby balik la baru ley pengsan uhuk.. uhuk..

Penat oke!! Bukan badan je, mental + emosi sume penat.. Dah la makan betul2 alas perut je hari ni.. Series emo giler harini and the best part is hubby TERTINGGAL PHONE KT UMAH!! At least kalo dia bwk fon leh gak msg2 xpun call  nk mengadu mcm2. Sekarang baru kol 6.40, nk tunggu hubby balik kol 8 kang. Nak mengadu, nak ajak gi makan western (series kebulur!), nak pengsan (hubby ada ley tgk Hana & layan Aulia merengek), nak manja2.. NAK HUBBY!!! B..ny letih..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mode : Happy!

Owh.. owh.. sgt2 happy!! Harini balik keje lambat sket, dlm kol 4 baru gi amik Aulia ngan Hana. Sampai je nursery, nanny pun excited bagitau "Kak, hari ni habis sume yg akak bekal (3x2oz) dia habiskan dengan botol.." waaaaa.. kalo nanny pun dh excited, mama ni lagi la! Alhamdulillah.. mintak2 berterusan la Hana nk minum EBM dgn botol masa mama gi keje. Masa kt umah Hana nk ngempeng bape lama pun mama x kisah. Series, lega hati mama bila dapat tau Hana dh nk minum susu mama dgn botol. Xde la bila nk gi keje rasa syahdu je takut Hana lapar.

Hari ni memang hari yg indah utk mama hehehe.. Mama dpt gadget BF baru. Tenkiu papa sbb approve bg mama beli.. ngeee!!! Me mmg dh tergedik2 nk beli BP yg portable so that senang nk bwk gi skolah. Xde la hari2 tersenget2 bahu nk bawak handbag + beg isi Spectra 7 yg gabak + beg laptop + cooler bag. Agak2 dh macam pompuan meroyan x?  Nak sambar FS cam x mampu la plak kan? Sebab byk lagi expenses nk kena pk. Kang time nk bayar roadtax + insuran Stream ngan 308 mau makan rumput depan rumah je hari2 huhuhu..

Safeplus_Breastpump

Me beli kt kedai Maryaa sbb kt Kuantan ni sgt la susah nk cari kedai yg jual BP macam dlm online. Kat kedai dia me bley try dulu BP yg ada & rasanya me minat ngan Safety Plus nye BP ni. Comel + portable + suction best. Masa try rasa cam best je huhuhu.. since dh beli so lepas ni kena kuat semangat & disiplinkan diri pam banyak2 sbb Hana pun dh mau minum EBM!!! Happynya.. thanx hubby!!! Mmmmuuuuaaahhhhhhh!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Taktik baru

Selama ni sket punya susah nk ajak Aulia mandi. Asal nk suh mandi je mula la nk wat perangai, nangis-meraung bagai. Pastu tergedik2 berkejar satu rumah bila nk bukak & pakaikan baju. Penat nk berkejar pastu at the same time nk jengukkan adiknya yg ok-ek-ok-ek mintak dodoi. Ntah momok penakut mandi mana yg dh merasuk. Jadinya masa mandi = mama jadi makhluk hijau huhuhu.. sangat penat oke nk berkejar ke sana ke mari walopun rumah tu kecik. Last2 suara petir la yg bakal bergegar dlm rumah cenonet tu. Rasanya jiran2 pun dh sedia maklum kalo dlm rumah tu bertempik mcm perang dunia, sedangkan yg ada cuma 4 beranak je.

PIC097

Lepas mandikan & tidokan adiknya tadi cam besa turn kakaknya la plak sbb bagi can kt dia tengok GBS dulu. Budget ngam2 lepas GBS abis, mandikan dia cepat2 pastu ley la layan last episode Cinta Balqis uhuk..uhuk.. skali dia wat tergedik2 nangis pastu lari2 satu rumah. Malas nk layan.. ignore je dia sambil layan tv. Suka la dia sbb konon dh menang la tu.. pastu bila lama sgt me buat x layan sampaikan dia tanya pun wat x tau je. Dia dh start gelisah. Pastu tetiba je dtg serah diri "Mama.. yaya nk mandi. Yaya x noti dh." muahahahaha!!! Tau salah.. x yah dh mama nk keluar anak tekak menjerit suruh mandi bagai. Sep tenaga mama.

Setel bab mandi, lagi satu nih bab kemas mainan. Kalo nk memunggah cepat je tapi kalo suh kemas mainan dia mula la menangis merebeh2 air mata "Yaya x nk kemas, yaya penat" banyak cantek muka ko? Yg mama jadi bibik kemas mainan ko tetiap hari x penat? Hari ni mode malas nk bertempik so biarkan je dia punggah mainan penuh rumah. Pastu bila dia dh xmo main me amik bekas simpan mainan then kutip satu2. Kalo boleh me nk bila hubby balik keje, rumah x bersepah dgn brg2 mainan Aulia. Dah la seharian serabut dgn keje kt ofis, bila balik rumah tgk bersepah lagi la serabut kepala otak. Biarla sedap mata memandang baru la jadi RumahKu SyurgaKu kan? Bila dia tengok mamanya terbongkok2 kutip mainan, dia pun join sekali huhu.. rasa bersalah la tu! Bagus.. harus digunakan taktik ni selama berkesan. Agak2 dh x lut nanti cari taktik lain plak. Aulia skrg ni tersangat la memberontak sampaikan me & hubby sampaikan dh hilang sabar nk melayan peel dia. Anak.. anak..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hana oh Hana

Tak setel lagi rupanya prob Hana ni. Ingatkan masa dh hantar gi nursery almost 2 weeks dia dh ok. Mau bottle feed tapi hati me start risau coz masa 1st week bekalkan 4 x 2oz EBM, cuma luak 2 botol tapi masuk 2nd week cuma sebotol je. Haisy.. xley jadik ni. Hati makin risau takut dia lapar. Hati ibu.. mana pernah sesaat pun stop pikirkan hal anak. Masa Aulia dulu x pernah plak de prob gini. Sebab tuh org kata setiap anak tu berbeza peelnya. Masa browse net cari info terjumpa article nih dr Kellymom.

----------------------------------------------------------------

Reverse Cycling

By Kelly Bonyata, BS, IBCLC

What is reverse cycling?

Reverse cycling is when baby nurses frequently at night and less frequently during the day.

Why do some babies reverse cycle?

* Newborns may reverse cycle in the early days or weeks simply because they have their days and nights mixed up.
* Distractible (and/or very active) babies or toddlers may nurse more at night to make up for missed or shortened nursing sessions during the day.
* If mom is very distracted or busy during the day, baby may nurse more at night to make up for missed or shortened nursing sessions, or simply to get more uninterrupted time with mom.
* If mom is away from baby during the day, baby may take just enough milk (by bottle or cup) to “take the edge off” his hunger, then wait for mom to return to get the bulk of his calories. Baby will typically nurse more often and/or longer than usual once mom returns. Some mothers encourage reverse cycling so they won’t need to pump as much milk. Reverse cycling is common for breastfeeding babies who are away from mom part of the day, especially those just starting out with the bottle.

Tips for handling reverse cycling

If baby is reverse cycling and taking very little milk when mom is away at work:

* Be patient. Try not to stress about it. Consider it a compliment - baby prefers you!
* Use small amounts of expressed milk per bottle so there is less waste.
* If you’re worrying that baby can’t go that long without more milk, keep in mind that some babies sleep through the night for 8 hours or so without mom needing to worry that baby is not eating during that time period. Keep an eye on wet diapers and weight gain to assure yourself that baby is getting enough milk.
* Ensure that baby has ample chance to nurse when you’re together.
* If you prefer to pump less milk while you’re away from baby, you may choose to encourage baby to reverse cycle.

----------------------------------------------------------------

Owh.. mama sgt terharu sbb Hana lagi prefer mama dari any bottle or teats!! Tapi as a mom, mama masih risau Hana x dapat khasiat secukupnya masa mama gi keje. Hana budak baik la.. xmo mama risau sebab stok mama ngam2 untuk bekal ke nursery next day. Hana jangan risau yer.. mama +ve susu mama sentiasa cukup utk Hana selama mana Hana nak minum. Apapun mama tetap tabahkan hati ajar Hana bottle feed at least sekali sehari dalam masa 8am-3pm walopun dugaan maha berat bila tengokkan Hana menangis sampai tersedu-merayu mintak nenen sob..sob.. Bukanlah niat mama nk menyeksa Hana cuma mama nak biasakan Hana. Petang & malam mama bg Hana direct feeding, the best stimulation utk increase production mama so that susu utk Hana sentiasa cukup.

Mama tetap akan try bagi sampai la Hana terbiasa.. kalo masa dgn mama Hana x nk botol mama x kisah, lagi suka! Mama ajar Hana minum thru bottle so that kalo ada apa2 emergency Hana masih boleh minum stok susu mama. Hana jaga diri elok2 masa mama gi work ok. Kita sama2 belajar.. Hana belajar minum thru botol, mama belajar sabar layan kerenah anak2.. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

"tessi..bagabong..malatop!!"

"tessi..bagabong..malatop!!" dh few weeks me dgr Aulia keep on repeating the same thing siap wat gaya lagi. Memula ingatkan dia dpt game baru masa kt nursery ke. Pastu lama2 bila dia dok ulang2 cam makin de rythm.. Pastu lama2 notice everytime bukak radio dia akan ulang2 lagi sampailah satu hari tu dia nyanyi betul2 masa lagu tuh kt radio "Adam..stacy.. bergabung..meletup!!" hakhak!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Favourite spot

This is Hana's favourite spot kalo nk tido.. x kira cane selesa pun segala baby cot atau buaian yg ada tapi Hana cuma akan tido lena di sini..

PIC058

kat mana?

PIC067

.. BAWAH KETIAK MAMA!! Hakhak!! Irresistablekah bau mama darling Hana? Sampaikan kalo diubah tempat tido Hana akan mula mengamuk.. bila bg tido balik kt sini konfem dia akan lena sampai ke pagi. Amazing how baby knows her mom only from the smell.. kan?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hana marah!

19122009272

Gambar ni masa Hana sebulan lebih aritu. Dia asyik nk ngempeng je mmg xmo berenggang langsung. Sket2 ngamuk nk nenen.. my mom masa nih dh risau sgt sbb x lama lagi dh nk anta Hana kt nursery takut dia asyik nk dikendong je. My mom tetiba suh bagi pacifier kt Hana cam kt dlm gambar tu. Paci tu memang me dh lama beli tapi simpan je, xde niat nk bagi Hana pakai. Beli pun sbb cute sgt paci Dr. Baby tu. Even Aulia dulu x pernah kenal paci pun. Tapi disebabkan masa Aulia lahir dulu me x keje lagi so my mom x kisah sgt dia nk ngempeng lama2. Me ngan hubs x setuju sgt tapi bila mengenangkan my mom dh beria suruh ikutkan je la. Nanti bila dh balik umah sendiri pandai la nk handle kan? Sebenarnya me tau Hana tgh dlm phase Growth Spurt tapi susah nk explain kt my mom, takut kang terasa hati pulak ingat dia x pandai jaga cucu. So bagi je la Hana try nk sedapkan hati my mom. Comel la plak tgk Hana nyonyot paci tu hakhak!!

Dekat 20 minit Hana dok nyonyot paci tuh pastu dia start tolak2 dgn lidah pastu mengamuk! Dia tau dh kena tipu sbb isap2 tapi x kuar susu pun.. menjerit2 dia pastu me nk tenangkan dia try nk BF tapi dia xnk gak. Menjerit2, sikit pun xnk try nenen. Mesti dia ingat me nk tipu dia lagi.. merajuk tuh!! Masa tuh me dh risau.. there goes my BF effort.. Kalo lepas ni Hana merajuk terus xmo BF sampai bila2 uwaaaaaa!!!! Lama gak dia merajuk xnk BF. Dh ngantuk pun xmo ngempeng cam besa. Menangis sampai tertido sendiri, cian baby Hana sob..sob..  sampai la dlm kol 5 pagi dia merengek sbb lapar sgt me suakan nenen baru dia nak. ALHAMDULILLAH.. risau sgt2 kalo Hana dh xmo direct BF sbb kesilapan sekecik tu. Betapa ruginya kalo sbb paci tu me x dpt skin to skin contact masa direct BF, miss mother-daughter nye bonding.. so lesson learned, NO PACI FOR HANA PLEASE!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 hari

Hubsy kena outstation utk 2 hari dan selama 2 hari itu la me semput menguruskan anak2 sendiri. Sangat letih melayan peel anak yg berbeza oke! Selalu pun mmg me yg uruskan anak2 sendiri dari pagi bawak ke malam.. dari celik mata sampailah tido sbb hubsy gi keje kol 6 pagi balik kol 8 malam. Sampai dh muak Aulia balik2 skool je tgk muka singa mama huhuhu.. tapi kalo masa hubsy ada lepas balik keje, dia ley tolong tengok2kan anak2 masa me menikmati mandi. 2 hari me x dapat menikmati mandi. Xley nk berlama2 dlm bilik air nk scrub badan, belek2 muka bagai sbb Hana dok terkuek2 pastu Aulia x henti2 ketuk pintu sambil jerit "Mama.. baby nangis!"

Sejak hubsy keje office-based ni selalu sgt outstation, tinggal anak bini. Kejap course la, meeting la.. kadang tuh rasa terbakar je hati. Baru je nk panas bontot dok kt umah dh nk kena travel lagi. Me la yg kena dok umah, gi keje awal2 pagi subuh2 sapi'e then balik umah penat2 kena melayan anak2 sampaikan xde masa utk diri sendiri, terkejar2 ke depan-ke dapur buat segala keje2 umah, basuh baju, sidai baju, lipat baju, iron baju keje, basuh pinggan mangkuk, prepare bag nursery utk dedua budak tuh, pam susu and the list goes on.. Sape kata full time housewife dok relax je kt umah? SAHM lagiiiiiii byk keje & xde masa nk rest dr FTWM tau.. Kalo keje at least masa rehat ley gak rehat tapi kalo keje kt umah xde masa rehat oke.. Salute to all SAHM! Series kadang tuh kalo ikut hati, masa hubsy balik travel rasa nk marah je manjang nk expresskan betapa penatnya diri kena uruskan semua mende sendiri.

Jeles je bila baca blog, hubby org lain tolong itu ini kt umah.. tapi hubsy sampai umah pun dh kol 8 malam nk tolong watpe? X kan la sekerat hari me kt umah nk tunggu tengok je baju berlonggok x berlipat, baju kotor berbakul2 x berbasuh, pinggan mangkuk bersepah dlm sinki, rumah bersepah mcm tongkang pecah yada..yada..yada.. semata2 nk tunggu hubsy tolong buat. Owh.. bg OCD mom cam me adalah sgt hazab tgk rumah dlm keadaan camtu uhuk..uhuk.. nasib la.. Rasa sume mende x puas hati.. tapi bila tengokkan keadaan ini..

PIC076

.. dan ini..

PIC078

I'm willing to compromise. Biarpun mama sorang yg x menang tangan menguruskan rumahtangga tapi mama lebih suka papa spend quality time utk father-daughter bonding. Hati mama yg berapi, marah2 bagai terus sejuk bila tengokkan Aulia dapat spend time manja2 dgn papa camni. Biarpun papa cuma de few hours per day utk spend dgn Aulia tp yg paling penting quality.. kan Hana?

PIC098

"Hmmphh.. Hana setuju!"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ke sekolah

Hari ni 1st day masuk keje kira cam sama la cam budak2 masuk skolah. Daripada 70 org cikgu dlm skolah tu separuh yg jumpa cakap "Waaa.. may makin slim la, kulit lak makin putih. Berseri je nampak." Uhuk..uhuk.. terima kasih la akak2 yg memuji tuh. Kata2 tu kan doa.. semoga saya maintain slim & jelita hendaknya. Owh, ada unsur2 riak di situ kerana berjaya di'acknowledge' sebegitu rupa instead of org ckp "Uih,makin kembang lepas beranak ni yer?" huhuhu.. Tapi hati masih belum puas sbb suami masih belum memuji, bila ditanya respon cuma "Lom betul2 kurus lagi ni.." Kena tunggu tinggal rangka baru mau puji kah sayang? ;p Awak harus bersyukur sbb isteri sudah lose satu demi satu saiz jeans yg dipakai. Masa dalam pantang 32 then lepas sebulan 31..sekarang sudah mau bertukar ke 30. Harapnya dalam masa 7-8 bulan lagi muat ke size 27! Sungguh besar azam tahun baru ini hakhak!! Apa2pun kuddos to BF for making this happen..

Owh, sudah lari tajuk. Hajatnya mau bercerita hari pertama kembali ke sekolah. Hujan dr pagi bawak ke petang x henti2. Orang2 kt sini yg superstitious kata hujan camni cuma akan berhenti masa Raya Cina nanti. Jangan ditanya sbb me pun x tau apa relevannya? Pengalaman baru bila nampak sendiri keadaan hari pertama budak2 darjah 1 ke sekolah. Rasanya disebabkan budak2 sekarang dh dilatih gi skolah seawal umur 5 tahun derang dh relax.. mak bapak je yg over xmo balik nk teman anak. Ada tuh siap sound kt maknya "Ummi balik la dulu, nanti tghari dtg amik k. Malu la ummi duduk dgn adik kt sekolah. Ummi pegi la keje.." hakhak!! Budak2 sekarang cepat matang. Tapi masih ada yg meleleh air mata bila disuruh masuk kelas lepas assembly. Parents siap bley tunggu menyanyi Negaraku sekali masa assembly oke! Cane la Aulia skolah nanti ek? ;p

Hari ni tetiba rasa bangga dgn title keje sekarang.. bila parents yg selisih bagi salam xpun angguk kepala senyum then cakap "Cikgu.." owh, terasa diri ini sgt dihargai. Balik ke kelas Pendidikan Khas, mostly muka2 yg sama tersengih bila nampak cikgu. Biarpun budak2 ni kekurangan tapi setiap apa yg derang cakap & buat ikhlas. Sebab tu walopun derang murid2 khas tapi cikgu2 layan mcm murid2 biasa cuma expectation tu x tinggi. Ada this boy yg pelat, kdg2 x paham langsung apa yg dia cakap. Favourite words dia 'Babi' or 'Palat'.. setiap hari cikgu2 akan di'zikirkan' dgn these 2 words. Owh, pagi tadi je masa masuk kelas me telah di ucap selamatkan dgn 2 perkataan itu. Rasa mcm nk lempang je kan? Tapi bila dh jadi sebahagian dr org yg mendidik anak2 khas camni.. slowly kita jadi lali & tau cara nk approach. Jangan x tau.. me salah seorang dr 'singa lapar' dalam sekolah. Sekali bertempik sekolah sebelah pun ley dengar hakhak!! Dulu masa preggy me selalu bertempik sbb nk mengejar budak2 hyper suh masuk kelas. Sangat mencabar minda mengajar budak2 yg x reti duduk diam & dgr arahan oke! Desibel suara kena melebihi paras normal baru la derang alert. Masa preggy dulu selalu me cakap "Mau terberanak awal cikgu dok bertempik kt korang hari2 camni tau x?" Kata2 memang doa.. at 36weeks me dh beranakkan Hana.

Kalo orang lain takut2 nk mengajar kt PK tapi me bangga. Me ada peluang nk bantu budak2 ni belajar sedaya yg mungkin. Biarpun derang xleh nk capai target sekolah bagai tapi bila tgk 'semalam budak ni x reti pegang pensel, hari ni dh boleh buat garis cakar2', perasaan tu x tergambarkan.. The joy of being a special education teacher.. I'm totally blessed! Alhamdulillah sbb di beri peluang yg x semua orang dapat :)

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hal anak

Masa dalam kete sembang2 ngan hubby pasal skolah Aulia. Kalo ikut tahun, Aulia dh 4 tahun 2010 ni. Cadangnya masa dia 5 tahun nanti nk hantar Tadika Kemas then 6 tahun baru bawak dia gi Pra kt sekolah me ngajar. Xnak nanti dia boring 2 tahun belajar kt tempat yg sama. Then member hubby cakap nk daftar sekolah rendah kena 2 tahun sebelum means by 5 years old dh kena book kt sekolah tu. Huhuhu.. bila bincang2 gitu x sedar anak kami dh besar. Lagi 3 tahun dh nak sekolah betul dh pun. X lama lagi kami laki bini pun akan jadi antara orang2 yg sibuk gi beli kelengkapan sekolah waaaaa.... anak mak dh besar la!!! Pejam celik kejap je anak2 kita besar kan? X lama nanti tengok2 Aulia dh mintak permission nk kenalkan bakal husband kt papa wakakakak!! Haruslah muka papa sentap sbb anak dara dia dh de boyfriend.. huh, jauh betul pk.

Itu hal Aulia, on Hana plak.. dh pandai senyum2. Pantang nampak mama lalu dekat konfem merengek mengada nk ngempeng. Pastu bila mama selak baju dh senyum2.. the joy of breastfeeding :) Xmo tido sendiri, konfem nk tido celah ketiak mama gak. Jeles je papa ekekeke!! Tapi mama tersangat la letih juggling between pumping routine & nk manage daily life.. itu belum start keje lagi. Konfem la lembik seminggu dua ni sementara nk biasakan diri. Semoga mama leh jadi mama yg tabah!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kalau dapat diputarkan waktu

Apa yang korang nk ubah? Kalo me..

  • Nak belajar rajin2 masa kt U dulu so that nanti dapat keje elok, gaji besar. Xmo main2, joli katak manjang sampaikan x ingat dunia.. malam exam bleh gi midnite tengok wayang bagai huhuhu..
  • Cari lelaki yg pandai mengorat me so that dia lebih appreciate me sbb susah nk ayat + calon suami yg memahami.
  • Bagi priority pada career dulu sampai puas hati sebelum decide nak kawen awal.

*

*

*

*

*

NOT!!

Kalo dapat diputarkan waktu, TAK ADA SATU APA PUN yg akan me ubah. Sebab semuanya dh tertulis & ditakdirkan.

  • Kalo dulu belajar rajin2 & cemerlang konfem senang dapat keje elok, gaji besar. Bila dh dapat keje elok haruslah me akan stay dengan keje tu sampai harini. Dah tentu2 me x apply KPLI & jadi cikgu.. instead of working 9-5, me dapat keje half day + school holidays + pencen.. biarpun gaji x banyak tapi banyak masa untuk family especially anak2 ;p
  • Kalo dapat suami yg pandai mengorat konfem me sentiasa dlm keadaan risau & x secure sbb risau suami gi mengorat pompuan lain hehehe + wujud ke lelaki yg memahami? 'Mens are from Mars & Women from Venus' aite? If only I found the man that I want.. that will only be my Benjy & because of him I have my 2 adorable angels with me today.
  • Kalo bukan sebab kawen awal, I won't be a proud mother of 2 at the age of 27 ;p Lain cerita la org yg dapat anak kembar or production every year tu kan huhuhu.. Kalo tunggu puas hati career wise sampai bila pun x kan.

Tak ada satu pun yang perlu di ubahkan? Sebab masa lalu la me dapat apa yg me ada sekarang.. career + family. What else could I ask for? Alhamdulillah untuk semua kurniaan Allah. Happy belated 27th birthday to me & wishing all of you a Happy New Year 2010..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS