RSS

Less a mother

Got this from youtube..

My dear Yasmeens.. mama mungkin x mengadap rasa sakit contraction or menunggu bukak berapa cm or meneran bagai tapi still mama berkorban nyawa nak keluarkan korang adik beradik. It does not make me less a mother just because I didn’t gave birth to all of you in normal ways..

Jangan sekali2 ada sape2 yg claim.. “Ala.. beranak operate bukan rasa pun sakit.” Yes.. mama x merasa sakit meneran tapi azab yg mama tanggung lepas habis je ubat bius more than you can imagine.

Demi satu nyawa.. mama sanggup berkorban apa saja asalkan anak2 mama selamat. Mama sayang korang adik beradik.. my yasmeens ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aktiviti 2 beradik hari ini

Hari ni saya menggagahkan diri bawak mek berdua ni keluar jalan2.. kesian kt 2 beradik ni asyik terperuk kt rumah. Tokmama & babah x abis2 gi kebun je. Derang ni pun dh mati kutu x tau nk wat mende kt umah. Bila dh bosan mula la macam2 akal si Yaya nk menyakat adik dia.. sudahnya mama yg terpekik terlolong mcm pompuan gila huhuhu.. not good.. not good..

Solutionnya kena bawak mek2 kenit ni keluar amik angin, jalan2 kt luar rumah.. dengan carseat Hana yg x bawak blk mmg xley la nk gi jauh. Nasib baik la Tesco x sampai 10 minit dr rumah tu. Gamble je la bawak. Ini la aktiviti derang lepas mamanya window shopping jap..

Photo0037

Kakak dengan aktiviti bungee jumping.. weeee!!!

Photo0038

Adik main menan kanak2 kandos je hehehe..

Photo0043

X ley jadi ni.. kakak main cam best je!

Photo0041

Lalu adik pun menjoinkan diri dengan kakak..

Photo0042

Adik adalah sgt hepi.. x padan dengan kecik!

Photo0039

Kesimpulannya anak2 adalah sgt hepi hari ini sebab dapat spend time luar rumah.. Walopun mama rasa sgt penat giler bawak korang berdua, dengan adiknya nak berdukung xmo letak langsung kt stroller, dengan kakaknya nak itu nak ini adoii la.. Pepepun mama happy bila tengok anak2 mama happy. Balik umah terus dedua terbongkang kepenatan ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Adik kecik @ Baby #3

pregnant_belly1

Dah masuk 26 minggu bawak baby dalam perut ke sana ke mari, hari ni baru nk bercerita pasal dia. Kesian anak mama yg sorang ni. Mama terlalu occupied dgn kakak Yaya & Hana sudahnya mama kadang2 terlupa ada sorang lagi anak mama tgh membesar dlm perut ni huhuhu.. mama mintak maaf ye sayang..

26

Adik sekarang dh besar macam dlm gambar ni kot.. sangat aktif menendang kalo dengar suara kakak2 terjerit2, xpun masa tgh malam lepas kakak2 sume tido. Kesian adik kecik ni.. sampai kena ingatkan “Mama.. adik kecik ada kt sini la.”

Masa kakak Yaya dulu mama boleh habiskan baca Al-Quran masa hujung pregnancy. Masa kakak Hana plak mama cuma sempat habiskan separuh Quran.. tapi masa adik kecik ni dh 6 bulan++ tapi suku pun x sampai mama bacakan adik  ayat suci Quran. Kalo ada pun masa papa bacakan, xpun dengar CD Surah utk ibu mengandung je masa on the way gi keje pagi2. Bersalahnya mama kat adik kecik. InsyaAllah, mama cuba yg terbaik luangkan masa utk bacakan ayat suci Al-Quran banyak2 utk adik kecik dengar ye..

Kakak Yaya dulu keluar masa 37 minggu, kakak Hana keluar masa 36 minggu.. sume keluar awal sebab mama x larat nak bawak perut + komplikasi. Kakak Yaya songsang, kakak Hana plak terbelit tali pusat huhuhu.. dedua keluar ikut tingkap. Mama xde peluang la nak merasa bersalin normal. Adik kecik pun insyaAllah bakal ikut kakak2 keluar ikut tingkap gak :p .. xpe la, yang penting anak2 mama semua selamat & sihat. Due adik kecik kalo cukup 40 minggu –04/03/2011, hopefully kali ni mama boleh bg adik kecik keluar masa dh cukup matang. Kakak2 dulu keluar kecik je, kurang 2.5kg huhuhu.. mama harap sgt adik kecik keluar lebih kurang 3kg. Teringin gak mama nak pegang new born baby yg debab sket huhuhu..

Lepas ni mama kena stop dulu production hehehe.. mama nak focus kt anak mama bertiga ni dulu. Biar dh besar, dh cerdik sket baru la bleh fikir nak tambah lg huhuhu.. Mama risau mama xley nk bg cukup attention kt anak2 mama. Masa tgh pregnant ni pun kadang2 mama bley terlupa. Semoga bila adik kecik dh keluar ni mama mampu jadi ibu yg baik untuk anak2 mama.. haisyy.. besarnya tanggungjawab membesar & mendidik anak2 ni. Doakan yg terbaik ye.. biarpun bakal ada anak 3 tapi mama masih belajar jadi seorang mama. Semoga di permudahkan semua.. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yaya & Hana di kampung

Di kala ini suami ada di KL. Haruslah perasan bujang cinta hati ku itu uhuk..uhuk.. Saya & anak2 berada di kampung.. sgt bahagia kali ini sbb xde nak rush balik gi keje bagai. Tapi hati adalah sgt kosong sbb cinta hati tiada di sisi. Biarlah kalo ada depan mata asyik nak bertekak walopun mende2 yg jadi punca tu sebesar kuman huhuhu.. bila jauh tau plak rinduuuu..

Saya di kampung bertemankan mek kenit berdua ini yang x habis2 bertekak & menjerit setiap hari berebutkan ntah-apa-pun-x-tau.. Kalo kakak pegang, adik nak, kalo adik pegang, kakak rebut.. haisyy.

Photo0027 

Celik mata je 2 beradik ni ada la benda nk menjerit.. tapi seronok sebenarnya bila Hana dh pandai main & berebut dgn Yaya ni. Time derang baik sgt sweet & super comel!! Hana sembang dgn Yaya bahasa baby dia, Yaya pun macam paham je layan adik dia.. cute!!

Aktiviti adik beradik ni kat kampung yg ni je la.. Yaya mengadap TV je 24 jam.. kesian dia boring. Kalo ada papa at least ada gak kuar gi jalan2. Yaya asyik tanya pasal papa je sbb dh lama sgt x berpisah dgn papa. Next week papa dh start kena gi offshore balik utk 2 minggu. Alahaii.. mesti anak2 tercari2 papa.

Photo0033

Photo0029

Adik plak.. stended la. Makan-tido-berak-main pastu aktiviti dia looping sampai hari esok & seterusnya huhuhu..

Photo0032

Photo0023

Adik mmg sgt berbeza dgn kakak. Kalo kakak kurus tp adik montel sket. Adik ni teddy bear kecik saya.. sgt sedap di peluk & di gomol. Kakak dulu masa umur cukup setahun dh boleh menapak selangkah-dua tapi adik sgt la manja & malas nk belajar berdiri sendiri. Kalo lepas sket je mula la meraung macam kena pukul! Kakak cerewet sket kalo bab makan sbb tu sampai sekarang badan cekeding je. Lain plak dgn adik.. apa saja yg orang makan sume dia mintak, suap je sume dia nganga. Selagi dia x kenyang selagi tu dia duduk x bergerak huhuhu.. sbb tu adik montel sket!

Dah lari topik plak.. orang lain dok kampung merayap merata. Penuh gambar2 outdoor tapi 2 beradik ni dok kampung, memerap je dlm rumah. Kesian anak2 mama.. xpe la.. papa balik nanti kita ajak gi jalan2 ek. Kalo cara mama nak heret korang berdua, alahaii.. mama nak bawak badan pun dh terkengkang2 huhuhu.. x berdaya dh badan ni. Kita tunggu papa balik yea..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Good luck sayang

Hari ni cinta hati saya bakal teruskan kerja baru di tempat baru.. semoga cinta hati saya happy dengan environment yg fresh.

L380%20new%20job

“Here’s your little fairies to wish you luck with your new job!!..”

Photo0022

“Good luck papa.. we love you!”

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sudah sampai

Sudah sampai di sini.. jam 3.30 pagi tadi. Kampung halaman tercinta.

Picture 008

Perjalanan yg paling jauh & lama rasanya.. sampai dh naik berkematu bontot ni ;p Pengorbanan masa..

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA BUAT SEMUA..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Penentu

Esok adalah hari yg akan menentukan arah tuju hidup kami anak beranak untuk hari2 seterusnya.. huh, series giler bunyi kan? Esok.. laman inilah yg akan saya tunggu2 keputusannya..

egtukar

Cinta hati start keje kat KL 22hb ni.. owh, masa adalah sgt suntuk nak memikirkan macam2 perkara. Kalo positif keputusannya.. Alhamdulillah.. adalah peluang kami nk hidup bersama tapi kalo negatif, jadi weekend couple la. InsyaAllah saya boleh teruskan hidup berjauhan dengan cinta hati.. yang saya x mampu melayan peel anak2 yg rindukan papa nanti.. uhuk..uhuk.. itu lah satu2nya dugaan terbesar yang saya x sanggup hadap. Dengan Aulianya yg x kan berhenti bertanya “Mana papa?”, dengan Hananya yg akan merap nak berdukung dengan papa.. adoii la.. segalanya buatkan saya berserabut nak memikirkan macam2 skrg..

Banyak sgt yg bersarang dlm kepala sekarang ni.. paling utama nak cari rumah sewa kt area Pekan. Tersangatlah payah.. bukan mcm kt Kuantan ada sign “Untuk Di Sewa” kena tanya2 merata. Rumah kat pekan kecik paham2 je la-limited. Last resort, kalo dh xde sgt rumah sewa landed maybe saya apply kuarters guru je. Itupun entah tingkat berapa dapatnya uhuk..uhuk.. bila fikirkan dugaan ni terus buat saya rasa nak nangis hakhak!! Skrg ni pun Aulia kalo dtg angin dia saya terpaksa dukung, ini plak kalo duduk kuarters yg ntah berapa tingkat. Terbayang2 je di pagi hari saya kena heret Aulia, dukung Hana dengan beg2 diorang turun tangga.. ditambah plak dengan perut yg makin terboyot2.. uwaaaa!!

Kedua, pra sekolah saya dh penuh dgn budak2 6 tahun. Cadangan awal nk bawak Aulia ke sekolah dengan saya totally out. Sekarang saya kena cari pra-sekolah budak 5 tahun yang kebanyakannya dh fully booked! Adoii la..nk sekolahkan anak pun susah. Kat Pekan ni bukannya ada Smart Reader bagai..

Ketiga, nak mencari taska baru untuk Hana. Sangat menyesakkan kepala bila sana sini saya bertanya, taska yg boleh dipercayai dh fully booked gak untuk tahun depan.. series saya rasa nak menangis bila kepala saya berserabut memikirkan macam2 hal yg x setel2. Ditambah plak dengan keadaan rumah yg berkelabung sbb tgh packing utk pindah.. sesungguhnya emosi saya di saat ini adalah sgt kacau bilau ditambah pregnancy hormon yg x menentu, nak membawak perut pun dh termengah2. Mula la pantang silap sikit saya nk mengamuk.. huhuhu..

Doakan semoga family kecik kami tetap dapat hidup bersama & semoga di permudahkan semua urusan saya.. Amiiiinnn..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Buli

Nampak x bengkak kat mata kakak ni?

IMG0198A

Dalam gambar x obvious sgt kot tapi kalo kt luar bley nampak mata kakak sepet.. Bila mama tanya sape buat, teka sape yg buat?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

untitled1

“Adik buat!”

Mek kenit ni memang suka belasah kakak dia oke! Apa yg kakak dia pegang sume best, apa yg kakak dia makan sume sedap.. kecik2 dh pandai berebut. Kalo dia dah pegang mende, kalo dia dh nak ketuk kakak dia x yah la nak bg benda lain! Aku kata yg tu..yg tu la aku nak! Hoh.. xley jadi ni. Sekarang ni mama bukan kena monitor kakak tp kena monitor adik supaya x BULI kakak. Xtau la 1st child syndrome ke, Yaya ni tersangat la lembik & merebeh. Sket2 nangis.. sket2 menjerit. Kalo adik rebut apa2 kt tgn dia bukan reti nak melawan atau lari gi tempat lain. Duduk gak kt situ menjerit2 mintak tolong.. Manja lebih sgt kot huhuhuhu..

Adik plak sangat la ganas, kalo dia nak.. dia merangkak, x cukup ngan tu panjat kakak sampai dia dapat apa yg dia nak kt kakak. Kadang tuh sampai tertonggeng2 kakak jatuh. Rasanya ini la sebab utama kenapa Yaya xmo adik ramai2.. dia takut agaknya keluar lg sorang ganas mcm Hana gak hakhak!! Adoyaii.. sakit jiwa mama macam ni. Ni belum keluar baby #3 lagi.. risau je Hana cepuk sesedap rasa je adik kecik dia nanti.. Adoii la anak.. macam2 peel korang..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sambutan@Taska

Pertama kali tahun ni teringin nak buat sambutan besday anak2 tapi dengan bawak badan pun x larat apa lagi nak wat preparation, berkemas bagai so amik idea yang paling senang hehehe.. buat je sambutan besday kat taska. Susah kalo buat majlis ni, takut kang ada yang terkurang kat mana2, ada yg x dijemput terasa hati sedangkan niat nak buat kecil2an je.. Biar lah niat asal MERAIKAN ANAK2 di laksanakan..

Niatnya nak meraikan si adik tapi kang kalo kakak tengok dia xde pepe haruslah sentap kan? Huhuhu.. memandangkan mek 2 beradik ni lahir hujung tahun celebrate sekali harung je la.. Sambutan buat kat taska je, masa hari kerja. Mama & papa pun xde.. yang ada cuma kawan2 & nanny menyanyi-meraikan adik & kakak..

DSCN2686

DSCN2691

DSCN2692

DSCN2695

Balik taska Yaya sgt happy bercerita kt papanya.. kawan2 menyanyi, yaya tiup lilin, yaya potong kek bla..bla..bla.. Mama cuma sediakan kek, jajan & goody bag utk kawan2 kt taska bawak balik. Kesian Yaya x pernah ada experience gi birthday party. Dah la besday dia ujung tahun, masa cuti skolah.. sama la nasib mcm mamanya. Xde orang nak raikan hakhak! Xpe la anak.. mama buat yg termampu je nak bg Yaya happy.

Walopun sebenarnya sambutan bulan Oktober ni utk budak kecik ini..

31-10-09_2033

.. yang sudah membesar dgn sekelip mata menjadi se’cheeky’ ini..

Picture 060

Kakak Yaya belasah je la tumpang sekaki.. Happy belated 1st birthday Hana & happy advanced 4th birthday Yaya.. mama&papa love both of u sooooo much!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kenapa nak banyak?

Aulia tengah ralit tengok cartoon di pagi Ahad, tetiba out of nowhere dia tanya..

Aulia : Dalam perut mama ada baby ke?

Saya : Iye la.. kan hari tu yaya dh tengok masa kita jumpa doktor.. ada baby gerak2 dalam perut mama

Aulia : Buat apa banyak2?

Saya : Apa yang banyak?

Aulia : Baby la.. ni kan baby Hana dah ada. Satu cukup la. *sambil tangan tunjuk kt Hana*

Saya : Err.. papa la yg nak banyak2. Nanti yaya tanya papa kenapa papa nak baby banyak2 ek? ;p

rman272l

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS