RSS

Hari terakhir tahun 2010

Keluar bawak anak2 jalan2 naik LRT ke KL Sentral. Tujuan utama nak beli tiket sbb tokmama & babah request nak naik keretapi nak balik kampung. Beli tiket, makan2 then balik rumah layan Sivaji The Boss.. cuti yg bahagia ;p

IMAG0116

IMAG0118

IMAG0117

Sambutan Tahun Baru? Di rumah je kot.. dengan family tercinta. Selamat datang tahun baru 2011 ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Simple celebration..

IMAG0087

“kakak nak makan pe?adik belanja ari nih..”

IMAG0090 

Klon papa yg dh besar panjang..

IMAG0093

Anje papa..

celebrate

Yaya x makan langsung kek yg di order.. sudahnya mama jugak yg abiskan huhuhu.. Yaya lebih menikmati ice cream as her birthday treat. Apa2 je la Yaya.. asalkan bahagia..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Empat tahun la!

Alhamdulillah.. hari ini 22-12-2010, genap 4 tahun usia anak sulung saya. Selama membesarkan Aulia, selama itu lah mama belajar menjadi emak/ibu. Sampai saat ini, walopun dh ada adik Hana & bakal ada bb #3 mama masih terus belajar. Maafkan mama bila Aulia selalu kena jerit pekik dengan mama sebab lepuk adik, toing kepala adik, sekeh adik, saje2 jalan laju2 rempuh adik yg baru bertatih. Maafkan mama bila Aulia selalu kena cubit/rotan bila melawan mama sambil jegil2 mata, ketap bibir geram, jeling menyampah sgt2 kt mama, jerit TAK NAK sampai satu taman bleh dengar bila mama suruh mandi/baca Iqra’/tido. Maafkan mama bila mama selalu x puas hati dengan apa saja yg Aulia buat.. terjun tiruk dr atas sofa x bleh, flying kick adik x bleh, kudakan papa bila papa baru je sampai rumah lepas balik keje x bleh, lari bogel dalam rumah lepas gi toilet x bleh.. pendek kata SEMUA X BOLEH! Maafkan mama ye Aulia.. sebab sampai saat ini mama masih belajar menjadi seorang mama.. Masih belajar handle tantrum-angin-ribut-taufan-timur-laut-barat daya seorang anak yg baru masuk 4 tahun..

mamayaya

Walopun membesarkan Aulia di usia ini sgt menaikkan darah mama.. walopun ada saja akal Aulia untuk bagi mama mengamuk setiap hari, mama bersyukur sebab dengan lahirnya Aulia macam2 pengalaman baru yg mama & papa dpt sbg parents. Apapun yg jadi, semarah mana pun mama kt Aulia.. sampai bila2 pun Aulia tetap anak sulung mama & papa. Kasih sayang mama & papa x pernah kurang untuk Aulia. Doa mama dgn papa sentiasa mengiringi Aulia.. kami doakan yg terbaik utk nyawa-penyambung kasih kami. Mama, papa, adik Hana & adik baby sayang sgt Aulia.. mmmuuuuaaaahhh!!

-HAPPY 4th BIRTHDAY YASMEEN AULIA-

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Babaii rumah Kuantan

Jumaat lepas sampai rumah Kuantan lebih kurang kol 12 tgh malam.. tunggu lori sampai dlm kol 2 pagi. Then bermulalah acara memunggah barang di keheningan pagi.. sgt syahdu rasa nak tinggalkan rumah yg bg banyak sgt kenangan sepanjang 2 tahun ni. Kat sini la Hana lahir & membesar. Aulia kt rumah Kerteh, Hana kt rumah Kuantan.. bb #3 nanti kt rumah Kelana Jaya plak huhuhu.. haisy.. asal umah baru je de baby baru ;p

IMAG0068

  IMAG0071

Setel angkut barang masuk lori sume dlm kol 4 pagi trus zass.. balik rumah baru plak. Yaya ngan Hana xsedar pun derang dh sampai Kuantan then balik PJ huhuhu.. xsempat la nak proper babaii ngan rumah Kuantan.

IMAG0075

IMAG0076 

Ini buktinya.. nyenyak x hengat. Sampaikan org bising loading barang pun x sedar. Sekarang kan tgh hujan lebat sgt tiap malam.. Yaya tido asyik mengerekot je, bg selimut & suh pakai stokin dia x nak. Sudahnya kerap la dia mimpi ‘mandi manda di wetland’.. sape kena basuh? Hakuuuuuu jugak!!

IMAG0079 

Saat2 akhir sebelum kunci pintu.. hukhuk.. sedey.. Ini baru cara rumah sewa, kalo umah sendiri lagi la sedey kan? Barang2 yg tinggal tu owner punya. Ada katil, meja solek, almari baju kt main bedroom then meja makan kt dining & kabinet dapur. Walopun rumah ni kecik tapi banyak sgt memori kami anak beranak.. babaii rumah Kuantan sob..sob.. we’ll miss u..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Contest : Teka Imej I

 

Sila teka dimana Ariq berada????...

image

Nama : May Ishak

Blog : –MAY LITTLE ANGEL-

Sejak bila baca DiaryIzzara : Sejak Marsha pregnantkan Ariq sbb masa tu sy pun tgh pregnant Hana..

JAWAPAN : Ariq di mana…? Dalam bonet belakang kete gayanya ;p

TAG 3 orang kawan :

Marsha.. bagi menang tau ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Spanx

*This is a sticky post. Scroll down for new post.*

In- Power Line Super Highest Power- New Stock Available

clip_image002[4]

Size A, B, C & D

RM 180 Free Delivery via POSLAJU

Payment via CIMB/Maybank.

  • Very comfortable than other girdle.
  • Amped-up, high-waisted tummy-taming panel
  • Super sleek, cling-free finish
  • Mega compression zones target tummy, thighs and rear
  • Unique new design gives rear a lift
  • Cotton double gusset for ease when nature calls
  • Panty lines be gone! Wear as underwear
  • Legband-free design prevents bulges on thighs
  • Streamline your silhouette in waist-cinching skirts and dresses

please email to jojomagazine@gmail.com

Spanx PRE ORDER

Ur spanx will arrived within 2-3 weeks.

Only Rm 50 deposit.

Spanx Slim Cognito

Shaping Mid-Thigh Bodysuit

clip_image004

Spanx Plus Size Slim Cognito

Shaping Mid-Thigh Bodysuit

clip_image006

Each for Rm 330

Free delivery via POSLAJU

Please email to jojomagazine@gmail.com

I’m promoting this on behalf of Kak Julia, kalo ada sape2 yg berminat atau ada sebarang pertanyaan, sila lah email direct pada tuan punya yer..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hidup baru

Minggu ini family kecil kami ada di area KL. Cuba setel apa yg sepatutnya disetelkan 2-3 minggu lepas kalo ikut perancangan asal. Urusan pindah randah brg2 dr Kuantan masih belum selesai. Alhamdulillah, misi pencarian rumah sewa sudah selesai. Sangat syahdu melihatkan suami keluarkan cek 5k++ hanya utk deposit. Ughh.. double living cost dr yg biasa saya hadap selama ini. WELCOME TO YOUR NEW LIFE MAY.. Baru sehari sampai di sini sudah rasa tercekik, sesak nafas.. I’ve always hate the idea of living in big city, apalagi membesarkan anak2 di sini. Sebab itu saya hanya bertahan kerja di KL 3-4 bulan then kawen trus mulakan hidup di Kerteh, Besut & Kuantan. Call me kampung or whatever.. I’ve always prefer living in my own comfort zone. The damage had been done.. maybe ada hikmah Allah tentukan dengan Hijrah ini ;p

new route

This will be my new route utk pergi balik keje lepas ni.. owhh, sgt dekat ye. Kalo ikut Google Map hanya 6 minit jarak perjalanan. Tapi itu bukan hakikat sebenar ye kawan2.. saya masih perlu amik kira time sebenar saya nk keluar pagi2 + traffic light yg lama nk mampos + traffic jam org kilang masuk keje + masa utk hantar Yaya gi tadika + pujuk Hana ke taska.. agak2 mungkinkah saya perlu keluar seawal jam 6.30 pagi seperti masa saya berulang dr Pekan ke Kuantan? Huhuhu.. kita tunggu & lihat.

Saya masih dalam misi pencarian Tadika untuk Yaya & Taska untuk Hana.. sangat susah hati memikirkan Hana yg dh pandai kenal & memilih orang. Mau mengamuk dia seminggu dua sementara nak biasakan diri. Dari lepas pantang dia dh kenal nanny kt taska lama. Jangan dia boikot xmo makan/ minum susu sudah.. kurus si tembam mama nanti. As for Yaya.. x risau sgt kot sbb dia mcm papa excited sgt nk dok KL. Sket2 cakap “Yaya nak gi KL.. yaya nak dok KL..” menyampah rasa nak lepuk je suruh diam huhuhu..

Saya masih belum dapat ‘feel’ untuk hidup baru ni. Apa2 pun saya bersyukur sebab family kecik kami dapat hidup bersama. Xyah jadi weekend couple. Itu yg paling penting sebenarnya.. semoga saya terus diberikan kekuatan & kesabaran untuk jadi isteri yg comel *_* & supermom yg maintain cun utk 3 yasmeens akan datang hakhak!!

Mode : *ting tong* ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Terjawab

Akhirnya.. terjawab jugak segala persoalan yg berlegar dlm fikiran sejak 2-3 minggu lepas. Berakhirlah segala penantian & bermulalah episod pencarian ;p Alhamdulillah.. syukur dengan keputusan yg menggembirakan. Semoga dipermudahkan lagi segala urusan yg penting2 selepas ini.. Rasa hepi mau melompat sampai ke bumbung tapi hati masih belum tenang sbb masih byk mende yg perlu di fikirkan.. *hepi*

question-mark-dude

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 Disember 2010

video

Alhamdulillah.. hari ini adik Hana dh berani menapak jauh. Sebelum ni bkn x bley tp malas nk angkat bontot huhuhu.. Sayang la papa xde nk tengok sendiri adik berjalan. Lama dh tunggu huhuhu.. Tokmama & babah cakap adik saje nak tunggu Maal Hijrah.. nk buat perubahan hakhak!! It's about time gegirl.. lepas ni xde la senget2 mama nak kelek Hana ngan adik kecik. Good job anak mama!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kakak yg baik

Yaya boleh di harap untuk jaga adik dia walopun dia lali2 ayam huhuhu.. kalo setakat nk tinggal gi mandi, semayang jap kira x risau la sgt. Lagi satu sbb dia kaki mengadu, kejap2 report “Mama.. adik panjat kerusi!” xpun “Mama.. adik baling yaya dgn remote!” So, kalo dok bertapa dalam toilet pun live report sentiasa berkumandang kt telinga mama ni. Kalo adik dia kaco dia sgt, dia dh tau kelemahan adik dia.. sumbat je makan! Contohnya cam dalam gambar ni..

IMAG0033

IMAG0028

Muahahaaaha.. senang cerita. Adik kalo dh dpt makan memang x bergerak dh. Selagi perut dia x kenyang selagi tu dia terpacak depan kakak dia suruh suap. Anak.. anak.. macam2 peel korang sementara nk besar ni. Tahun depan keluar lagi sorang ntah camne plak peelnya..

IMAG0035

“Talk about multitasking huh? I’m watching cartoon, eating chips & taking care of my baby sis at the same time.. not bad for a 4 years old huh?!”

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Konfem!

We.. as for me & cinta hati will be having our own..

Powerpuff-Girls

POWERPUFF GIRLS!!

Muahahahaha!! Alhamdulillah.. can you imagine me & hubby raising up 3 daughters? Wallaweii.. sekarang pun dh menjerit pecah rumah, cukup 3 nanti x tau la. Mesti meriah giler rumah, yang ni menjerit, yg tu melalak hakhak!! Soon the girls punya bedroom will be lebih kurang camni..

baby-girls-room-details-3

Cute huh?!

Syukur Ya Allah atas nikmat rezeki yang Engkau kurniakan.. *happy*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salam Maal Hijrah

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH
Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"

   doa-akhir-tahun

DOA AWAL TAHUN
Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :

"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".

doa-awal-tahun

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 beradik

Papa request nk tengok gambar latest anak2 dia.. baru x sampai seminggu x jumpa dh rindu ye yang? Cane la kalo kena keje 3-4 bulan skali baru jumpa anak.. Ini lah gambar latest anak2 dara awak.. Rasanya adik dh nak sama besar dengan kakak.. huhuhu..

IMAG0010

IMAG0012

IMAG0017

IMAG0018

IMAG0020

IMAG0022

IMAG0023

IMAG0026

IMAG0027

Tengok muka adik Hana, dh bersegi.. xnampak leher dh muahahaha.. Kakak Yaya gak yg kurus kering sbb cerewet sgt memilih makan. Adik belasah je.. pantang nampak orang makan konfem dia mintak. Dari celik mata sampai la nak tido malam mengunyah je keje dia huhuhu..

Tok mama dh x bagi panggil Hana adik.. suruh panggil Kak Chik sbb nanti x lama lagi dh nak ada adik lagi. Yaya plak panggil Kak Chaq huhuhu.. Kesian 2 beradik ni, kecik lagi dh nak jadi kakak.. xsempat nak manja lama. Xpe.. lepas ni kita bagi derang manja lama sket kan papa *wink*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SOME OF THE FACTS THAT YOUR DOCTOR WON'T TELL YOU

COPY PASTE from Malaysian Moms Love Breastfeeding :

I want to write this entry for a long time, but I don’t know how to start.. I want to tell the mothers-to-be out there that labor can be traumatized, and it’s horrifying to learn that your child drowned and will have complications eg Cerebral Palsy etc huhu.. Cerebral Palsy can be caused by many factors- infection to baby during pregnancy, and the list goes on.. I want to write about cerebral palsy caused by traumatic child birth and sadly to say- due to the doctor’s or midwife’s negligence..

I have a cousin who delivered her son 6 years ago in a small hospital in Terengganu and due to the midwife’s negligence, they let her push for 2 hours even though based on VE (vaginal examination), there was no way the baby can be delivered through normal delivery.. they have to refer her to bigger hospital, and waited for the ambulance and then the journey to the hospital took about 45 minutes.. and the boy had cerebral palsy.. I know it’s fated , he’s a special boy and everyone loves him.. he is a special gift from Allah.. after I had my baby that I learnt that her baby was malposition but they still asked her to push..

What I want to share with you are the rules for smooth delivery(insyaAllah).. hopefully this will benefit everyone..

1) Which hospital to deliver?? Please.. please choose a big hospital eg hospital yg bole buat forcep/vacuum/ Caesar ( if indicated) and yg ade specialist at least (in case develop complications).. DON’T CHOOSE SMALL HOSPITAL OR CLINIC- eg klinik bersalin yg pakai umah kedai yg takde OT etc.. if u choose a small hospital yg bole conduct normal delivery only- ape2 jd diorng akan refer to big hospital.. IT WILL DELAY EVERYTHING huhu.. esp high risk mothers- first time mothers, mothers with 5th baby n above, mothers aged more than 35 yrs old & mothers with any problems during pregnancy..

2) For mothers who are not taking epidural- if you push for more than 1 hr & there’s poor progression- I can smell complications!! PLEASE PUSH FOR 1 HOUR ONLY..if after 1 hour, there’s still no signs that the baby is coming out, you might need assistance with delivery, eg vacuum or forceps or caesarean!!.. with every contraction, baby’s oxygen supply (esp to brain) will be reduced.. however, baby has reservoir of oxygen that they can stand the less-oxygen period for 1 hour(I don’t know how to explain).. but some babies cannot stand the phase.. it all will show on CTG(machine that monitors baby heartbeat and mother’s contraction).. so please please if you already push for more than 1 hour, and baby’s station still high, there’s something wrong with your doctor if she still wants to try normal delivery.

3) For mothers who take epidural- once the os is open fully(10 cm) and if the CTG normal, they allow mother to rest.. eg if os full at 10 am, they off the epidural and asked you to start pushing at 11am.. by that time, no more effects of epidural and patient will feel the pain &start pushing.. so the 1 hour timeframe will start from 11am..

4) When the doctor needs to do intervention, PLEASE DON’T BE DIFFICULT AND PLEASE DON’T REFUSE. Jangan dengar ckp org2 yg kata ‘ APA2PUN JADI, JGN SETUJU UTK OPERATION’.. well i agree that if you can deliver your baby normally, why opt for intervention and operation.. but if it’s indicated and you are compromising your baby’s life, would you still refuse intervention?? you are afraid of the small caesarean scar and post operative pain but you don’t mind having a sick child? kesian la kat anak , please… I remember when I was in O&G, my professor when facing the difficult mother who refuse operation, he will ask her bluntly ‘ do you want your child to go to special school? ‘ and the mother will agree straight away..

I’m just writing this to share the knowledge with my friends out there.. these are the rules that I can think of.. if you want to add anything, please do so ..my heart goes to my relatives and friends with CP children.. you are so strong and brave.. Allah is Great, that’s the reason He send you special children...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ulangtahun

Saya di kejutkan pagi ini dengan call dari suami.. “Selamat ulangtahun sayang..” suami menyanyi lagu Imran Ajmain dengan nada yg berterabur. Owh suami sesungguhnya kamu sentiasa tau cara nak buatkan saya gelak mengilai walopun di subuh hari! Saya cintakan kamu hingga akhir hayat..

untitled

Suami saya bukan lah makhluk romantik yg ingat segala tarikh special bagi saya tapi mungkin di sebabkan telinga dia dh naik sebu dengar saya bertanya, “Sayang nak hadiahkan apa untuk ny?” lalu dia terpaksa ingat tarikh hari ini 1st December-hari kami di satukan dgn sah, bersaksikan kedua belah org tua, berjanji susah senang bersama selagi hayat dikandung badan.. insyaAllah.

Apa hadiah yg saya dapat? Aci x kalo kata ‘hadiahnya’ yg tengah saya bawak dalam perut dh 6 bulan++ ni? Not bad huh? Bakal ada 3 anak dlm 5 tahun kawen, boleh tahan produktif ekekekekeke.. Being married for 5 years, saya sudah lali dengan hakikat suami saya adalah hopeless romantic tahap tujuh petala langit muaahahaaah!! Usahlah diharap tiba2 ada orang hantar coklat/bunga bagai ala2 seprais, usahlah dinanti tadaaaaa… suami suakan kotak hadiah berbalut beriben bagai huhuhu.. sesungguhnya itu bukanlah suami yg saya kenal. Kalo tiba2 dia buat camtu, mungkin itu tandanya dia ada buat salah besar dengan saya & masa itu saya perlu risau ;p

Sambutan? Kalo tahun lepas masa anniversary saya masih dalam pantang, suami pula di laut. Xde bezanya tahun ini.. petang ini suami akan ke laut, sbb itu saya nun di utara suami pula ntah di mana huhuhu.. sadis! Suami cari rezeki untuk saya & anak2. Alhamdulillah, Allah kurniakan saya suami yg tahu tanggungjawab. *ayat sedapkan hati ;p * Bohonglah kalo saya x mengharapkan apa2 dari suami.. saya sentiasa mau apa2 dari suami. Saya mau selamanya saya tetap orang yg paling dimanjakan suami ;p

kawen

Suami, siapapun kamu, apapun kamu.. saat kamu lafazkan akad yg menyatukan kita 5 tahun lalu, saya sedia menerima kamu seadanya. Kamu seorang suami saya.. HAPPY 5th ANNIVERSARY SAYANG.. cinta kamu hingga akhir hayat... insyaAllah..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS