RSS

Wordless Wednesday :: Sanah Helwah

Picture 051_640x425

Alhamdulillah.. masih di berikan peluang untuk bernafas lagi :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Budak kecik yang makin kecik

Picture 004_640x425 

Budak 10 bulan ini berat baru cecah 6.5kg.. alahaii.. keciknya kamu baby. Salah satu sebab Khayla ni ikut gen papanya.. kurus kecik. Terlebih gen papa la ni.. Kalo cam Hana ikut gen mama memang la tembam & bulat huhuhu. Bukannya Khayla ni x selera makan tapi metabolisme dia tinggi sgt. Makan semangkuk nasik habis je tapi aktif dia meneroka segala ceruk rumah, sudahnya badan x naik2.

Geram je tengok baby orang lain yang debob2. Geram je nak gigit ngan gomol2.. nasib baik la ada Hana bley ganti lepas geram. Sebenarnya x kisah la kalo badan x naik pun, maybe dia ikut spesis kakak Yaya yang cekeding. Selagi dia sihat & aktif.. alhamdulillah mama dh cukup bersyukur.

Picture 186_640x425 

Tapinya sejak sebulan lepas x henti2 baby Khayla ni x sihat. Dugaan betul untuk mama ngan papa. Mula dengan demam pastu dh baik sket dah cirit-birit plak seminggu lebih. Meragam je x senang duduk asyik nak merap. Tambah plak dengan melecet sbb cirit tu makin susut la badan baby Khayla.. sedih je mama tengok.

Bila dh baik cirit tu sambung plak dengan demam+batuk+selsema.. cukup 3 serangkai. Mata pun dh makin masuk ke dalam sbb asyik menangis je merap. Tido malam pun x lena sbb hidung tersumbat. Alahaii baby.. sayu hati mama tengok baby terbaring merengek je x larat. Biasa kan dia aktif x menang tangan nak tangkap.

Picture 282_640x425

Semalam bawak gi klinik lagi, doktor cakap baby nampak lembik sgt. Nasib baik dia nak makan ngan minum susu gak. Kalo x kena admit bagi drip takut dehydrated. Kalo sebelum ni nak bagi ubat sket punya dia menepis sembur2 tapi sekarang dh macam merelakan je nganga pastu telan.

Makin susut la badan anak kecik mama ni.. mama doakan Khayla cepat2 sembuh ye. Bagi berisi sket badan balik. Bagi aktif x terkelepet merengek memanjang.. xyah la nak ringankan badan lagi kalo baby nak belajar berjalan, dh cukup ringan badan baby tu. Cepat sembuh ye baby.. risau hati mama. Sayang sgt kenet mama!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yasmeen Aulia 5 tahun

22 Disember 2011.. Yasmeen Aulia anak sulong saya dh genap 5 tahun. Alhamdulillah.. syukur sbb Allah kurniakan anak kt saya. Walopun membesarkan anak sulong saya dengan tahap umur sekarang adalah sangat mencabar jiwa tetap saya sayangkan Yaya xde lebih xde kurang dari saya sayangkan adik2 dia.

Photo0189

Yasmeen Aulia anak mama yg cerdik, petah bercakap, banyak idea, cekap menghafal apa saja yg dia baru belajar & kakak yg boleh di harap jaga adik. Membesarkan Aulia adalah sgt mencabar kesabaran kala usia sekarang sbb dia sedang dalam phase petah bercakap.. 1 soalan mama tanya, 10 jawapan dia bagi. Pedih je telinga kekadang menahan bisanya mulut dia bercakap. Laser anak mak ni taww! Degil plak jangan cakap la..membentak, melawan memang selalu sgt. Tanda protes la tu.. anak, mama harap mama terus di berikan kesabaran & kekuatan untuk membesar & mendidik korang adik beradik.

Picture 001_640x425

Mama doakan yg terbaik untuk anak sulong mama ni. Walopun sekarang keje korang adik beradik bertekak x kira masa, mama doakan satu hari nanti korang akan jadi the best of friends. Hopefully Yasmeen Aulia boleh jaga adik2, jadi kakak yg boleh diharap & jadi anak solehah yg menyenangkan hati mama & papa hingga akhir hayat. Mama doakan yg terbaik untuk semua anak mama.

Picture 030_640x425

HAPPY BIRTHDAY anak sulung mama YASMEEN AULIA.. mama sayang kamu infiniti. Kamu lah nyawa mama.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Mad about books

Photo0270

Photo0268

Photo0271 

Semalam @ MPH One Utama

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Outing with the girls

Hari Isnin minggu lepas Selangor cuti besday Sultan. Taska pun cuti. Masa nak anta papa gi LRT boleh plak anak debab manja papa melalak nak ikut.. papa pun memang dh berat hati nak gi keje so papa gi keje lambat sket. Dalam kol 10 gitu papa angkut anak beranak dia gi KLCC skali.


Photo0224


Photo0225


Lepas lunch papa gi ofis, mama la senget2 jaga 3 kenets ni. Memula Yaya nak tgk buku.. ok la..lepak Kinokuniya jap. Nasib baik la Khayla dh ngantuk sgt nak tido dh masa tu. Ada la dlm sejam derang dok kt tempat buku kanak2 tu boleh lak nampak KLCC park dr tingkap. Dah menggeletis 2 beradik nk swim.. ingat senang mama nak menapak sebelah dukung Hana yg xmo berjalan, sebelah lagi sorong Khayla dlm stroller yg kejap ke kiri kejap ke kanan.. Rasa selebet sgt masa tu huhuhu.. ingat dekat ke KLCC dengan park tu? Alhamdulillah.. sampai gak la kt public pool tu. Maka dapat la the kakaks mandi dekat sejam gak..


Photo0226


Masa the kakaks mandi, baby terbangun.. dekat 2 jam gak baby tido. Bila dia bangun terus menggedik nak masuk pool gak! Saya lepas je bagi dia merangkak tapi makin lama makin ke dalam plak nak mengikut kakak. Sangat mencabar nak handle budak bertiga ni sorang2. Tambah lagi bila nak salin baju derang.. dh mcm lipas kudung gayanya. Baby lak terjerit2 sbb kena strap. Terus rasa cam Super Woman.. ok, give a very big pat on the back!


Photo0234


Lepas mandi boleh plak nak main kt playground. Adoii la.. jam baru kol 4. Papa balik kol 5.30.. toloooong!! Sejam lebih lagik nak hadap. Lantak korang la nk berkubang kt playground tu.. dengan baby2 skali mama biarkan merangkak merayap merata. Suka dia!


Photo0236


Memang la hari yg memenatkan.. lenguh badan ngan tangan dukung Khayla yg x reti diam pastu tolak Hana dalam stroller adoii la.. Hancur la harapan mama nak beli Garret, shopping bagai bila dh terlalu occupied dgn mek2 ni. Papa hutang mama tau! Apapun, mama bley bangga dengan diri sendiri sbb mampu uruskan anak2 3 beradik tu sendiri sepanjang hari tanpa bantuan. Ramai jugak yg tegur “Awak sorang bawak diorang bertiga ni ke? Xde maid?” Senyum.. hebatkan saya? Hakhak!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

36th years together

Alhamdulillah.. hari ni 19 Disember, genap 36 tahun ulangtahun perkahwinan mama & abah saya. HAPPY ANNIVERSARY MAMA & ABAH!! Semoga bahagia hingga akhir hayat, di murahkan rezeki dan di berikan kesihatan berpanjangan.

photo2

Dulu saya x paham cane mama boleh bertahan dengan abah. Masa muda2 dulu abah saya baran orangnya. Pantang ada benda yg x kena dengan kehendak dia mesti nak marah-marah. Abah MP-army, so jarang sangat ada kat rumah sbb banyak keje luar kawasan. Most of the time, mama ngan abah cuma weekend husband/wife. Dah dekat nak pencen baru lah derang dok sekali. Mama x pernah merungut walopun along saya masa tu nakal Tuhan aje yg tau.. saya plak asyik nak kan attention. Mama plak working mom. Gi keje naik turun bas tetiap hari, g keje Subuh hari balik dh Maghrib sbb tu saya salute sgt dgn mama saya. Malu saya nak mengadu kalo hubby outstation tinggal saya ngan anak2 setakat 2-3 hari maksimum pun seminggu. Banding dgn keadaan mama dulu, saya ni ada kete senang gi mana2. Apa sgt la susah saya kalo nak di bandingkan dgn mama yg sorang2 most of the time membesarkan saya & along dulu..

Dulu saya x faham cane mama boleh tahan bila abah marah2 bila ada mende yg x kena. Macam la semua mende nak salahkan mama.. abah susah sgt nak marah kami 2 beradik kalo de pepe yg x kena sbb abah xmo nanti dh la jarang2 dapat jumpa pastu nak marah2. Abah xmo risk bonding father-daughter/son yg dh ada tu. Most of the time abah will channel his anger to mama.. Mama will always be the bad side “Mama ni sikit2 nak marah.. sume mende x kena.” sedangkan abah yg marah tapi abah marah kt mama, mama lak hangin x pasal2 kena marah sbb anak pastu last2 mama marah direct hahahah..

IMAG0043

Bila dh besar.. pikir2 balik. Abah ringan tulang.. abah x pernah merungut kalo kena iron baju keje sendiri bila mama tertido awal sbb letih sgt and the best part is abah yang selalunya ironkan baju keje mama stok seminggu! Abah x pernah merungut kalo mama x masak sbb rush balik keje dh maghrib, instead abah yg tolong masakkan maggi lengkap dgn sayur, telur bagai.. it’s the thought that count. Abah x pernah lupa segala tarikh penting anniversary, birthday.. abah MESTI belikan present x kisah la murah ke mahal and abah will celebrate beli kek, belanja makan kt luar bagai. Abah romantik in terms of remembering and celebrating special dates, lucky for my SIL that my along get the traits from my abah ;)

Bila abah kena gi outstation mana2, abah x pernah lupa nak belikan apa2 untuk mama. Biarpun just beli candy bar kt stesen minyak dekat rumah tapi abah x kan balik tangan kosong. Paling penting yg saya nampak, abah appreciate mama in his own way. Abah x kan bangunkan mama kalo hari cuti mama bangun lambat sbb abah tau mama penat uruskan rumahtangga dgn anak2 sorang2 masa abah xde. Abah volunteer keluar beli makan kalo nampak mama x larat nak masak. Biarpun mama selalu sakit hati sebab abah marah2 x tentu pasal tapi abah jaga hati mama in so many other ways.

Bila dh kawen.. saya belajar dr apa yg saya nampak kt mama & abah saya. Mama sanggup bertahan berpuluh tahun dgn sifat baran dan pemarah abah but in return abah loves mama unconditionally. Dari perkahwinan my parents, I learn to accept my husband the way he is and I learn to love my hubby unconditionally ;p

HAPPY ANNIVERSARY MAMA & ABAH.. semoga berkekalan kasih sayang hingga ke syurga hendaknya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Weekend at Senggarang

Dah seminggu blog bersawang hehehe.. Wordless Wednesday pun xde sedangkan banyak je aktiviti dalam seminggu ni. Last 2 weeks lepas celebrate anniversary kt Mines Resort balik umah PIL walopun sekejap sgt sebabnya sampai Sabtu tengahari pastu Ahad petang dh gerak balik umah PJ. Kesian atuk ngan nenek x sempat puas main2 ngan cucu. Walopun sekejap sgt tapi sempat gak gi tepi laut, mamanya lepas kempunan nak makan kerang goreng, anak2 plak main ngan the cousins kt tepi laut.

Photo0103

Photo0083 

Last week x gi mana.. just spend time dok kt umah je. Keluar OU jap sbb Yaya nak gi buat art. Saya pun 2-3 hari lepas asyik letih je manjang. Pregnant lagi? Owh.. tidak!! Tunggu Khayla tadika nanti yer.. ;p Last week gak si kenet Khayla cirit birit pastu bontot dia melecet.. asyik meragam je kejenya. Kesian dia.. kita yg besar ni pun kalo melecet sket dh pedih ini plak baby. Terus weekend tu xde mood nk ke mana2 sbb letih si Khayla malam pun xley tido asyik menangis je sbb every 15 minutes dia berak2, bila nak salin diaper dia menjerit x mau2.. trauma kot sbb pedih sgt. Bila baby x sihat ni mama pun join penat sekali..

Photo0189 

Photo0188

Alhamdulillah Khayla pun dh sihat sepenuhnya. Dah x cirit lagi, melecet pun dh makin baik. Syukur sangat2. So minggu ni kita balik kampung lagi.. seronok la Hana dapat melawat kambing tetiap pagi, Khayla pun meleleh air liur dapat tgk angsa depan mata. Yaya? Mengadap TV je kejenya.. pergi la mana ceruk dunia pun asalkan ada Disney Channel hidup! Mama plak best sbb dapat gi Pasar Lambak hahaahhaha!! Happy weekend y’all.. sebelum tu nah muka budak banyak akai yg dh makin sihat..

Photo0220

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Budak 10 bulan

Hari ni baby Khayla genap 10 bulan.. alhamdulillah. Walopun 2-3 hari ni dia cirit-birit sehari berak sampai 7-8 kali pastu asyik merengek sbb bontot melecet tapi tetap aktif. Pagi tadi awal2 dh keluar jumpa paed sbb kesian sgt everytime dia berak konfem menjerit.. mesti pedih sgt kan baby? Kesian kecik comey ni. Bontot dia dh merah sgt jadi ruam lampin, nampak mcm melecet.. adehh.. mama pun seriau sbb tau mesti pedih sgt.

392744_2191171269342_1548943722_31642044_58064938_n

Paed ckp banyak faktor yg buatkan dia sakit perut tu. Salah satunya sbb dia tgh aktif merangkak merayap then tangan masuk mulut. Haruslah segala bakteria yg dia dh ‘sapu’ satu rumah tu berlumba2 masuk dlm perut. She’s one active baby I tell u.. she’s all over the house! Jenuh nak mengutip.. tambah lagi dia merangkak x guna lutut. Laju je dia bear crawl.. terkengkang2 tapi laju Ya Rabbi!

381314_2196323118135_1548943722_31643640_2005485749_n

Saya risau jugak sbb dia kecik sgt.. dh 10 bulan tapi berat baru 6.5kg! Tanya paed pasal berat baby yg bagi saya merisaukan tapi paed just senyum & cakap baby Khayla ni ikut genetik papa dia yg kecik pastu aktif plak. Masa saya tgh bercakap dgn doktor boleh dia panjat segala meja doktor pastu menggeletis x cukup tanah masa saya dukung. Paed kata baby ni jenis metabolisme tinggi.. bukannya dia x makan byk. Kalo makan bubur nasik semangkuk bley abis, dah tu kalo nampak kakak makan dia pun sibuk2 mengunyah nak jugak. Kalo x bagi mau mengaruk! Tapi jenuh nak menunggu la.. dia makan sesudu boleh dia round gi main dgn kakak dulu pastu baru dia dtg balik. Cane metabolisme x tinggi? Xpe la cane pun Khayla.. paed pun dh ckp xde pe nk risau.

390291_2196281357091_1548943722_31643630_1943218860_n

Semoga baby mama ni terus membesar dgn cergas dan sihat. Cepat2 la baik cirit-birit ngan ruam tu yer baby.. Kesian sgt mama tgk bila baby menjerit pedih bontot. Happy 10 months young my beatiful baby!! Mama, papa & the kakaks loves you a lot!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Post not pre

I never thought there’s a post for PMS.. No wonder I’m behaving like pompuan gila merampus x tentu sebab, x kira masa huhuhu..

“ PMS used to mean Pre-Menstrual Syndrome, but more and more women complain about having the same symptoms AFTER the period. (Actually some even have pain in the middle of period).

Post-menstrual syndrome is one of the most discomforting things for a female. It’s quite true that she experiences some of the most dramatic mental and physical changes during this time. Almost one-third of women suffer from this problem in their child bearing years. But it does not happen once they reach menopause. Other irritable symptoms of PMS are loss of appetite or a huge appetite, an itching pain in the vagina felt during intercourse and a feeling of dizziness and vomiting. A painful feeling can also be felt in the chest because it is insensitive for a short time.

A woman shows erratic behavior during this time. Today, all over the world people are aware of the short-temperedness of females during this period. Some women may also exhibit aggressive behavior during this time. She can feel unreasonable mood swings which are often accompanied with terrible laughing or crying.

This physical behavior can include changes like weight gain owing to fluid absorption by her body and tiredness. Fluid retention by the body of a female can lead to a bloating of breasts, legs, arms and feet. She may even get cramps in her stomach, diarrhea, nausea and vomiting. In extreme cases, a female may also kick into depression. Such symptoms can be exhibited by her for a period of 2 weeks after her menstrual cycle. Generally, such symptoms occur after the end of the menstrual cycle, but they can also happen during the cycle or before it.

The reasons for the occurrence of this syndrome are not known very well. The physical reactions can be attributed to the physical changes that happen inside her body during ovulation, but there is no explanation for the psychological changes. The hormones get released during the periods and after it which triggers such emotional overhaul.

Women who suffer from some ailment are more likely to experience a post menstrual syndrome. An unhealthy lifestyle can be one of the major reasons, which accentuates the negative effects of the PMS. Such lifestyle consists of many factors like excessive smoking and drinking of coffee. Lack of any physical exertion also leads to such symptoms in post menstrual syndrome. Even women who are exposed to environments continuously laden with high pollution elements become a victim of such heavy psychological disturbances during PMS. Other factors that lead to irregularities in the menstrual cycle are insomnia and stress.”

Okeh.. mari kita pergi tempat yg ada less pollution. Should I start with a spa?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Budak buas

Photo0117

Photo0118

Photo0121 Puas mencari satu rumah. The kakaks semua kt depan tgk tv. Tau2 dia diam2 je dh masuk dlm bakul baju memunggah!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Our 6th beautiful years..

Alhamdulillah.. today marks our 6th years anniversary. 6 years of marriage, 6 years of learning to accept each other’s ‘pe’el & songeh’ (..still do..), 6 years of being the right pieces in a our own jigsaw puzzle.. completing each other :)

IMAG0025Year 6 with latest kenet”

I love you cinta hati for what you are.. loving me for who I am. We still have our different opinions & we do fight over stupid things a lot like normal couples do. You can be the most annoying person who ruin my day yet you are the one who make me smile the whole day just by a simple “I LOVE YOU” :)

15542_1143917728658_1548943722_30364296_5791669_n 

“Gambar wajib every year utk entry anniversary :)”

Every single day I’m looking forward to wake up next to you.. Happy 6th anniversary cinta hati. Semoga Allah panjangkan jodoh kita hingga akhir hayat. Semoga Allah rahmati rumahtangga kita. Semoga tetap teguh cinta kita suami isteri biar apa yg mendatang. Semoga Allah sentiasa murahkan rezeki kita sekeluarga dan sentiasa dalam lindunganNya. Today is our 6th years wedding anniversary.. and still counting :)

IMAG0063“3 kenets in 6 years.. not bad huh?!”

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Sexy pout huh?!

Photo0049

IMAG0081

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Balik kampung oooo..

Hehehe.. mama dgn abah saya dh stay kt PJ seminggu lebih pun lagik mau mengekor balik. Teruk betul homesick saya neh.. mcm budak2 huhuhu.. Memula mama dgn abah saya dtg nak jenguk cucu2 2-3 hari je pastu Ahad tu dh plan nk balik. Boleh plak hari Sabtu tu Hana demam campak.. keluar besar2 bijik2 berair. Saya dh gelabah sbb saya x reti nak menjaga hahahaha.. nasib baik la tokmama ngan babah nk tunggu sampai Hana baik demam.

Bila Hana dh baik, Khayla plak demam panas sbb nak tumbuh gigi.. maka extend lagi la stay. Merengek je Khayla 2-3 hari pastu air liur berjejeh2. Tokbabah la dok melayan dukung sepanjang hari & tokmama la dok melayan dia merengek lapar tapi gusi sakit xley nak makan.. nk nenen pun xley. Alhamdulillah.. nasib baik kejap je pastu dh ok bley main2 cam besa balik.

Semalam tokmama ngan babah nk balik, saya ngan the kids pun sibuk2 nak ikut hehehehe.. tapi malam sblm tu dh mintak permission cinta hati. Dia ON.. saya pun horay la hakhak! Malam ni cinta hati on the way balik SP.. mana bley tinggal bini lama2 kan? ;p

Sepanjang hari ni the kakaks menggeletik nak keluar main kt luar. Pandai lak derang ni.. kalo kt rumah xde nye nak mintak keluar bagai. Ok je pun kalo sehari suntuk dok main, tgk TV dlm rumah tapi kalo dh balik kampung pantang bukak pintu sume dh menerpa nk keluar rumah. Petang ni nye aktiviti, main beskal pastu main bubble.. nasib baik la tokbabah rajin melayan cucu2 banyak songeh ni hehehe..

Photo0044

Photo0043

Kat umah tokbabah ada penduduk baru.. suka2 hati dia je nak bawak anak2 datang pindah dok sama. Dah la menumpang, garang plak tu.. Hana kalo nampak dia menjerit2 takut.. ini la dia anak angkat baru tok babah..

Photo0042

Sekarang saya tgh menunggu kepulangan cinta hati.. anak2 sume dh tido seawal kol 8.30 tadi. Banyak sgt aktiviti derang bley melasak kt kampung, dh letih sangat huhuhu.. Minggu depan dh Disember. Bulan yg penuh dgn hari untuk di raikan.. looking forward for a family vacation.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hana demam campak..lagi

Haiihh.. kesian sama ini budak. Ni kali kedua dia demam campak. Masa umur 8 bulan kt Kuantan dulu dh kena sekali.. masa tu campak sekam kali ni campak bijik2 kecik. Kesian sgt Hana, mesti merenyam satu badan. Pastu start semalam dlm mulut pun dh keluar. Nak makan pun sakit agaknya.. minum susu pun nangis2. Alahaiii.. sedih sgt tgk kan Hana gitu.

IMAG0056

Nasib baik la tokmama ngan babah ada kt sini.. lega sikit hati mama sbb mama x reti langsung nk jaga. Derang dtg last week, dh nak balik semalam tapinya campak Hana keluar banyak sgt terus derang extend. Rezeki Hana la.. tokmama ngan babah memang particular sket bab2 jaga budak sakit ni hehehe.. Ringan sket la mama sbb ada orang lain Hana nak merap tapi dgn papa x bleh berenggang langsung la. Tokbabah ckp bagus la campak Hana dh keluar semua sbb yg risau tu kalo dok demam suhu tinggi2 tp x keluar2. Alhamdulillah.. dh mula mengecut tp still Hana cranky sket2 nak bunyi, sket2 nak melalak meraung.. sabar je la..

IMAG0049

Hana ni dh 2 kali kena demam campak.. yg saya risau lagi 2 orang ni x pernah kena. Rasanya kalo skali kena mau mengadanya lebih dr budak kecik huhuhu.. Jenuh la nak menjaga alahaii..

Semoga Hana cepat sembuh ye.. kesian debob mama ni..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tudung cantik

Cantik je tengok trend bertudung sekarang kan? Saya pun sebenarnya teringin nak tudung berfesyen2 ni tapi dengan muka lebar cam pinggan ni bila pakai inner gitu dh sah2 la nampak penyek hahahahaha!!

472__900x600_maysaa-london_thumb 

Boleh je nak pakai tudung2 berfesyen gini tapinya kena cari yg betul2 sesuai dgn saya. Biar pakai tudung betul2 tutup dada. Itu syarat cinta hati masa baru kahwin dulu. Rasanya dia pun dh lupa pasal tu kot huhuhu.. Masa baru kahwin dulu saya pakai tudung bawal then silang je.. then satu hari lepas semayang maghrib, masa saya salam cinta hati cakap “Pakai la tudung betul2..tutup la dada xyah silang2. Lagi cantik apa..” saya x puas hati “Ala..mcm makcik2 la.” Masa tu kan baru kahwin so ala2 memberontak la sket. Pastu cinta hati bangun lipat sejadah then mcm merajuk cakap “X kesian ke kt saya nak tanggung dosa awak? Dosa saya lagi..” Alahaii.. saya kalah betul kalo cinta hati dh cakap camtu. Bab dosa pahala x leh kompromi.

So sampai sekarang kalo saya nak buat pepepun saya ingat yg tu.. termasuklah bab2 nak berpakaian bagai. Cinta hati jarang melarang saya sbb dia tau saya jenis yg makin dilarang makin dibuat huhuhu.. Saya pun susah nak pakai baju2 ketat atau jarang.. memang dull x stylo2 mcm orang lain. Maybe sbb badan gemuk so nak berfesyen pun x tau hahahahah.. kang pakai ketat2 dh jadi cam sarung nangka plak! Saya lagi selesa kalo keluar just pakai jeans ngan blouse then sarung tudung tutup dada. Lagi senang nak kepung anak2 yg tgh melasak masa keluar jalan2.

Selalunya lepas bersiap nk keluar kalo cinta hati tiba2 tegur, “Ketatnya?”,”Jarang la..”, “Tangan pendek?” konfem saya dh x selesa nak pakai apa yg saya pakai tu. Jarang sgt la dia nak tegur sbb rasanya selama ni apa yg saya pakai biasa2 je. Masih dalam piawaian dia kot.. So sekarang ni camni je la saya.. seadanya..

39__640x427 

Teringin nak pakai tudung fesyen tapi malas nak belajar cane nak lilit shawl bagai.. tunggulah sampai satu masa cinta hati cakap “Awak pakai la cam tu..” Macam orang lain, saya pun nak cantik & up to date tapi biar la saya nampak lebih cantik depan mata suami.. sedap mata dia memandang kan?

*image taken from google*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Super mom

NOTTTT!! Hahahaha.. lembik terkelepet ada la. Ini bukanlah 1st time saya jaga mek2 tu 24-7 sendiri tapi kali ni rasa badan aduhaii.. gagahkn je sampai derang tido malam baru la dapat rehat sikit.

work_4921040_3_sticker,375x360_super-tired-mom-v1

Maybe sbb sekarang ni peel the kakaks tu yg asyik nak bertekak berebut sume mende buatkan saya stress sgt. Kalo setakat cakap elok2 suh berenti gaduh mcm menyanyi2 je kt telinga derang.. last2 kena menjerit cam nk keluar anak tekak dulu baru la derang stop. X pun bila dh terlampau x daya nak menjerit keluarkan rotan je!

Derang start gaduh bila jejak je kaki kt rumah lepas balik skool. Adoyaii.. gaduh sape nk masuk rumah dulu, sape letak beg dulu, segalanya mende remeh la yg nk di gaduhkan. Adoyaii.. bingit telinga saya mendengar derang bertekak menjerit2. Penat balik keje pun belum abis dh stress mendengar derang bergaduh huhuhu..

Makin besar anak2 makin mencabar mental & emosi mamanya nak menjaga. Semoga saya terus di berikan kekuatan untuk membesar & mendidik anak2 saya sepanjang ketiadaan cinta hati keluar mencari rezki utk anak2 isteri tercinta. Amiiinn..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

My 9 months baby

Malam tadi gegirl mama x ley tido semalaman di sebabkan selsema hidung tersumbat, batuk berkahak then sebelum subuh tadi dh start demam.. alahaii.. kesian baby mama. Kesian sgt tgk dia marah bila tido terganggu dek batuk. Kohkeh2 sampai terkentut2 batuk huhuhu.. Sebelum azan subuh tadi dia terjaga pastu terus duduk pastu mengomel “be..be..be..waa..ba..ba..mmmaaaa..” Saya tanya “Baby kenapa x nak tido ni?” dia bebel lagi. Masa tgk henfon terperasan tarikh hari ni – 10hb. “Khayla dh 9 bulan arini yerk? Nak bgtau mama?” dia bebel lagi panjat badan mama peluk2. Lepas tepuk2 dia tido balik. Budak kecik ni memang momma’s girl..manja!

09_320x480

Alhamdulillah..dh 9 bulan Yasmeen Khayla hari ni. Masih menikmati susu mama walopun dh campur. Kira pencapaian utk mama la kan sbb masa Hana dulu sampai 8 bulan je pastu totally stop bf. Khayla still cari mama malam2 nk mengempeng. Gigi x tumbuh lagi tp suka sgt asah gusi masa nenen.. bila mama menjerit sakit dia sengih2. Suka ko ek? Mama sakit macam ngan nk pengsan ko bley gelak2 plak.

Khayla dh pandai merangkak since dia 7 months++.. masa tu duduk pun x bape stabil dh merangkak tapinya dia merangkak pelik x guna lutut, guna kaki hahahahah… bear crawl! Comel sgt dia terjungkit2 tapi laju giler sbb dia melangkah besar2. Tau2 je dh sampai.. faveret spot dia bilik air.. adoii la.. jenuh nak mengejar tau2 dh masuk. Memang selalu bertutup pintu bilik air tp bila kakak masuk terpelahang pintu laju je dia menuju huhuhu.. Banyak lagi development Khayla, nanti2 mama cerita ye. Hari ni mama cuma nk post hari kamu 9 bulan :)

Yasmeen Khayla.. mama sayang kamu seadanya sampai bila2. Semoga kamu di berikan kesihatan berpanjangan & kebahagiaan sepanjang hidup kamu.. sayang manja mama! Happy 9 months young baby..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Dear hubby..

I MISS U (10)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Photo session

Dah lama sgt dok berkira-kira dgn cinta hati nak amik gambar family. Masa Hana dulu lagi dh teringin pastu dh pregnantkan Khayla, maka tunggu la.. Bila Khayla dh lahir dr sehari ke sehari dok bang kt telinga cinta hati nk amik family potrait ngan gambar new born Khayla wat kenangan. Cinta hati ON je, saya la yg nak kena carik photographer, set venue bagai. Sampaikan Khayla dh 5 bulan x terambik lagi gambar dia. Tetiba saja nk jadi rezeki MilkaDeal ada buat promotion untuk outdoor photo shoot. Terus la beli.. yeaaa!!

03_640x427

Belinya bulan 6 tapi bulan 10 masa deal dh nk abis baru set date huhuhu..nasib baik la dia accept lagi. So hari Sabtu, 22 Oktober kat Taman Tasik Kelana Jaya kol 4 pm appointment nya dengan Yellow Cow Studio.. Jenuh nak bagi mek2 kenit tu tido tengahari tu sbb xmo nanti mood derang ke laut petangnya. Siap paksa2 oke tapi hagham.. aktif melompat lagik ada huhuhu.. Kira nasib la kalo petang nanti photo session tu nk jadi ke x. Dah la cuaca minggu tu memang masa pagi ok tapi asal petang je hujan.. asal hujan je petang. Berserah je la..

01_640x427

Alhamdulillah.. sepanjang photo session tu cerah je cuma masa hujung2 tu dh mendung. Abis je trus ujan turun selebat2nya.. memang bg peluang betul la. Cabaran betul nak menghabiskan 1 jam amik gambar family nih. Memula skali nk maintain x comot sbb pakai baju putih. Hana kan mmg kaki makan so berhati2 je nak bg dia suap makan takut bersememeh abis baju. Masa awal2 memang susah la Hana nak mesra dgn orang yg dia x kenal. Muncung je masa nk amik gambar sementara nk warm-up tapi bila dh lama2 photographer tu cakap Hana paling camera-friendly.

06_640x427

Nampak cantik je background tasik tu kan? Sedangkan dengan bau busuk air nya, nyamuk nya, semut nya sume cukup huhuhu.. sistem pengaliran x berapa elok kot, nampak dalam gambar ni Hana tgh menggaru tangan? Berderet nyamuk ikut Hana, cam tau2 je budak bulat ni sedap di gigit huhuhu..

05_640x427

04_640x427

Masa ni Yaya mau la plak amik gambar tapi lepas setengah jam dia start tanya selang 5 minit “Dah abis amik gambar lom mama? Yaya boring la..” hangin je saya ngan cinta hati nk menjawab sementara nak abiskan sejam tu.

17_640x427

Gambar ni cantik kan? Dalam FB ramai yg suka gambar Hana ni.. ni bukan posing sbb masa ni Hana tgh merajuk sbb photog suruh dia amik gambar dgn Yaya tapi dia x mau. Kalo datang angin dia jangan di suruh2.. memang dia x nak. So dia merajuk lari dari tikar tu dok atas rumput.. cantik la plak outputnya :) Orang cakap Hana ni makan gambar.. bila dh depan camera memang x bley blah hahahah!

 

35_640x427

These are few pics yg saya suka.. tapi kesimpulannya sume saya suka la! Puas hati..

10__640x427

14_640x427

My Yasmeen Angels..

18__640x427

The Kakaks

15__640x427

Saya suka sangat gambar ni.. cam caption dlm FB - mama&papa dating with the kenits :) Bila tengok balik gambar ni terdetik “3 dah anak aku..” selama ni x sedar ke? Hakhak!!

12__640x427

Ini gambar paling favourite saya.. enough said :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS