RSS

Wordless Wednesday : Skin to skin

Photo0323

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

House for rent

Ada sape2 yg tengah cari umah sewa area PJ? Ada satu condo available kt D’aman Ria. Located at Jln. PJU 1A/41, Kelana Jaya, Petaling Jaya.

D_Aman_Ria

1

2

4 

Bathroom : 2
Facilities :Swimming pool, Gymnasium, Mini market, Covered  parking, Playground, Jogging track, 24 hour security, Balcony/Patio
Furnished :Partially furnished
Monthly rent : RM 1800 (nego)
Bedrooms :3
Size :1133 sq.ft.

pool

play

Minutes rides to RapidKL Kelana Jaya, RapidKL Taman Bahagia, KTM Subang and RapidKL Taman Paramount. Bus services also available. Walking distance to nearby Station 1 Cafe, Holly’s Coffee, KLINIK CENTRAL and SURIA DAMANSARA for amenities such as Cafe/Diner,
Private Clinic, Residential Zone and more. Near schools such as SMK Kelana Jaya, SRK Lembah Subang, SMK Lembah Subang and UNITAR.

Contact Mr. Syamsyir at 012-2941480 or email syamsyir [at] yahoo [dot] com for more info.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Handmade Gift Box

Entry kali ni nak promote Gift Box hasil tangan mama saya. Yer.. mama saya adalah orang yg kreatif. Pandai menjahit, menggubah & apa saja bahan boleh jadi cantik bila dapat kt mama saya. Malangnya saya x mewarisi ke-kreatif-an mama saya itu = tangan kayu huhuhu..

Ini dia Gift Box dari hasil tangan mama saya..

gb1

Ini gambar sebelum di hias..

gb2

Sebenarnya mama saya buat utk isi masa lapang je.. time anak cucu xde kt umah. Boring xde apa nk buat, apa ada depan mata dikelebek jadi la gift box ni. Dah namanya orang berseni kan? Tengok ni.. banyak sgt yg mama saya dh buat tapi tersimpan dalam plastik je.

IMAG0295

Idea asal bukanlah dari mama saya sebab pernah nampak kt kenduri kawen mende alah ni. Bukanlah nak menciplak idea orang tapi since mama saya dh buat banyak2 pastu simpan kt bilik belakang baik la saya tolong promote kan utk mama saya hehehe..

IMAG0289

1 piece for rm1.80..

50 pieces and above bley less lagi

Pepepun kalo berminat nak order bley email saya directly mayrasolace@yahoo.com. Price bley nego tapi biarlah reasonable kan? Kesian kt mama saya dok kelebek mende ni sorang2 huhuhu.. Mama saya memang teliti orangnya so jangan risau, biar banyak mana pun order insyaAllah hasilnya x mengecewakan ;p Meh order meh.. bley wat door gift utk kenduri kawen, birthday anak or pepe majlis pun.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Debob ding

DSC_0066

Hye.. nama saya Yasmeen Hana. Mama panggil saya dgn macam2 nicknames, kadang2 saya x tau nak jawab yg mana satu. Antara yg mama selalu pangil saya – adik, debob, ubi kayu, si bulat, bambam, schmontel dan macam2 lagi.. Saya x la gemuk sgt tapi kalo nak dibanding dengan kakak saya yg kurus kering, saya ni semangat la sket. Itulah sebab saya selalu belasah kakak saya cukup2.. saya suka dengar kakak saya melalak. Puas hati ;p

Saya anak manja mama saya.. sebab tu bila bb Khayla ada saya rasa dia sgt x best. Sket2 nangis. Bila orang tanya “Adik, cane baby nangis?” saya jawab “Nyeee” sambil buat muka comel hehehe.. Saya suka lepuk bb Khayla sebab dia bising. Kalo dia nangis je cepat2 saya gi tepuk2 badan dia. Kalo dia melalak gak saya tekup mulut dia hehehe..

Notty2 saya pun.. sume orang sayang saya. Tokmama ngan babah lagi la suka tengok keletah saya. Selalu panggil saya “katik” sbb saya selalu terkedek2 mintak “ammm” Ok la, masa untuk saya gi main ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday : Motherhood

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

40 hari

Lagi 4 hari bakal habis la tempoh berpantang..yiiihaa!! Macam la nk g mana2 sgt pun. X terbayang camne nak handle 3 beradik tu masa kuar jenjalan nanti. Bawak yaya ngan hana je pun dh semput, ini plak nk kelek si khayla lagi huhuhu..


X sabar menanti kepulangan cinta hati minggu ni.. Ada hadiah sempena melahirkan anak dara ketiga hakhak! Paksa rela kah sayang? Muahaha! Masa lepas pantang yaya ngan hana gi holiday. Teringin nk g holiday kali ni tp bila kenangkan khayla yg byk peel adoyaii..takut kang holiday jd horror day plak. X sabar nk tunggu khayla dh besar sket pandai jalan, senang sket rasanya nk bwk 3-3 beradik ni gi mana2.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wishlist

Lagi 7 hari bakal habis tempoh berpantang saya.. yiiihaaa!! Pantang la sgt.. kali ni punya pantang saya x cara sgt sbb sibuk berperang dgn mek 2 beradik tu. Stress oke! Bley kata tetiap hari terpekik terlolong kt budak2 tu, ada je mende yg derang nak buat nk bagi mama mengamuk uhuk..uhuk.. Baby Khayla plak adalah sgt mencabar jiwa raga nak menjaga dia sbb bila time dia melalak xreti nk pujuk. Letak melalak, dukung pun melalak, tepuk2 pun melalak.. adoii la.. dh la saya ni bukan dlm ketagori penyabar. Bila dia melalak camtu tengok muka pun saya rasa nak lempang, boley? Nasib baik la ada tokmama yg amik alih kalo dh nampak saya cam nk naik hantu. Time dalam pantang ni setan senang je nk menangkan? Kadang tuh sampai meleleh air mata sebab tahan marah huhuhu.. xpernah saya rasa se’fail’ ini jadi seorang mama.

Sempena nak lepas pantang ni saya ada a few wishlist.. saya perlukan sgt ME time untuk diri sendiri. Sebulan lebih berperang dgn anak2 adalah sgt mencabar jiwa & emosi..

  • Hair Treatment

hair-treatment

Owh.. ini MUST-DO, dalam pantang ni rambut saya adalah mcm Kak Limah HKLBR. Sangat x terurus sbb asyik ikat je x nak bg masuk angin. Bukan x basuh rambut tp rambut saya jenis tebal nak tunggu kering adoyaii.. berkurun! Sbb tu sebaik je lepas pantang ni saya nk gi wat hair treatment then zasss.. potong pendek trus rambut ni. Puas hati. Xyah dah nak sibuk2 jaga rambut bagai..

  • Body Massage

Massage_7_traditional_batik

Dah berkurun saya nak massage badan kt spa tp x pergi2 gak. Selalu je saya gi hotel2 & tempat2 yg ada spa bagai tapi x sempat. Kalo gi hotel dgn cinta hati adalah rasa sgt x patut nak tinggalkan anak2 dgn dia then gi bersenang lenang di spa. Baik sgt kan saya? Muahaha.. x kira, lepas ni kena gi gak massage kt spa. Reward diri sendiri sempena lepas bersalin & habis pantang hehehe..

  • Slim Figure

thin2

Saya nak kurus!! Owh.. sape yg lepas beranak xmo kurus kan? Unless la orang tu memang stok metabolisme tinggi. Saya ni aduhaii.. bila BF ni plak asyik nak mengunyah je kejenya. Lapar memanjang. Alhamdulillah berat dr sebelum bersalin 67kg dh turun ke 56kg sekarang. Ok la, at least turun gak 11kg kan? Bangga tu weh!! Kalo dpt kurangkan sampai 50kg pun dh syukur sgt. Nak la jugak jadi hot mom anak 3 kan? Xmo la orang nampak nanti macam makcik2 anak berderet uwaaaaa…

Itu je la wishlist yg ada dlm kepala sekarang. Xtau la makin bertambah ke nak dekat lepas pantang nanti huhuhu.. yg pasti wishlist yg kt atas tu adalah kritikal.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday : Innocent face –cute!

Photo0290

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jab sebulan

Hari ni bawak Khayla gi cucuk sebulan.. meraung kejap je masa kena jab pastu bila dh dukung tepuk2 sket diam. Good girl.. Berat Khayla sudah naik 3.43kg. Ok la tu kan.. naik 730g dlm masa sebulan. Nanti minum susu mama banyak2 lagi bg debob cam kakak Hana k ;p

Photo0280

-mama & baby Khayla-

Photo0284

-kakak2 yg sgt bizi-

Photo0286

-misi kecik yg sibuk ;p-

Cinta hati sudah pulang *senyum* tapi esok dia gerak gi Kerteh sbb kena naik offshore 2 minggu.. apakah? Kan ke tgh gelora tsunami skrg, lagi perlu ke laut.. mohon Allah lindungi cinta hati saya x kira di mana berada. Demi mencari rezeki untuk keluarga.. saya redha.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10/03/2011 - Satu bulan

Alhamdulillah.. si kecik ini sudah genap 1 bulan hari ni. X tau la camne kiraan sebenar. Kalo ikutkan hari ni baru hari ke-28 berpantang tapi kt ticker dh genap sebulan.. Kira halal la eh dari 10/02 – 10/03. Sabtu ni nak gi cucuk sebulan & sunatkan skali. Masa kt Kuantan dulu paed Yaya ngan Hana setelkan sume tapi kt KJMC paed x buat.

DSC00481 

2-3 hari ni Khayla buat perangai x mau diletak langsung. Serba x kena dibuatnya. Letak menangis, dukung pun dia nangis, buh dalam buai pun dia nangis, goyang2 kan dia pun nangis.. dh x tau nak buat apa sudahnya mama yg nangis sebab stress x tau nak pujuk cane. Risau je takut dia sakit ke sbb baby bukan reti nak bgtau kan? Sepanjang malam dia berjaga, melalak2 x tau cane nak dipujuk. Saya sgt benci masa2 camni sbb saya rasa I’m the worst mother.. saya x tau nak buat apa bila anak saya menangis.

Dah sebulan usia Khayla harapnya phase melalak xtau punca & berjaga malam dia akan berubah. Mintak2 bak kata orang tua dia buat peel sebab nak berubah bulan. Semoga Khayla akan terus membesar dengan sihat. Anak mama budak baik kan? Ini baby Khayla hari ke-25.. melalak, meraung tau2 pipi dh macam dipam2 ;p

196899_1548410000712_1548943722_31111178_5831509_n

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday : Looking forward for this

beach-holiday2-08

Holiday

holiday2

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kenapa bayi menangis?

“.. dari dlm perut Allah dah memberi pesan kat umatnya akan perintahnye. Bayi menangis bila keluar coz dia takut tak dpt memegang amanat yang Allah berikan pada nye. Bila baby kuar selalu tangan dia seolah2 menggengam sesuatu. Itu lah genggaman amanat Allah. Bila genggaman tangan dah lepas seolah2 dia dah bersedia dgn apa jua rintangan dunia. Dan masa tu dia dah pandai senyum lah.. “

cry

Tahukah anda, setiap tangisan bayi mempunyai maksud tersendiri untuk mengungkap keinginannya. Kerana itu perlu untuk anda fahami apakah maksud di sebalik tangisan bayi agar lebih mudah untuk anda menanganinya.

Tangisan merupakan salah satu cara untuk bayi berkomunikasi. Tangisannya tidak semestinya sama sepanjang masa. Anda perlu belajar memahami suara tangisan tersebut agar lebih mudah untuk anda tahu apa yang diinginkan oleh si kecil anda.

Berikut panduan yang boleh anda ikuti untuk memahami tangisan bayi.

  • Lapar - Salah satu sebab mengapa bayi menangis. Tangisan lapar selalunya berpanjangan dan iramanya teratur. Jika dibiarkan, tangisan tersebut akan menjadi semakin kuat. Jika bayi menangis begini terutama setelah anda memberinya makan atau menyusuinya kira-kira satu atau dua jam sebelumnya, ini bermakna bayi anda sudah mula haus atau lapar semula.
  • Lampin Basah - Lampin yang terlalu basah atau sudah kotor dengan najis juga akan membuatkan bayi berasa tidak selesa. Dan mereka hanya dapat menyatakan rasa tidak selesa itu melalui tangisan. Tangisannya lebih kurang sama dengan tangisan lapar, namum tidak terlalu kuat. Jika anda cuba memberinya susu dan dia tidak mahu namum masih menangis, periksalah lampinnya kerana ia mungkin penyebab mengapa bayi anda menangis.
  • Kesejukan - Bayi yang baru lahir akan terasa tenang dan selesa apabila dibedung kerana ia membantu memberi kehangatan pada tubuhnya seperti sewaktu di dalam rahim ibunya. Kerana itu apabila anda membuka bajunya, dia mungkin akan menangis sebagai tanda bahawa dia berasa sejuk dan hilang kehangatan yang diperlukan tubuhnya. Tangisannya kedengaran seperti rintihan. Apabila anda telah membedungnya semula, barulah dia mula berhenti menangis.
  • Tidur Dalam Pelukan - Bayi sudah mula mengenal ibunya sejak dari dalam rahim lagi. Dia mula cam akan suara ibunya, bau tubuh ibunya malah degupan jantung si ibu termasuk bau susu badan anda. Kerana itu bayi senang jika setelah disusui. dia tertidur dalam pelukan anda. Jika menangis setelah dimandikan atau disusui, cubalah dukung dalam pelukan anda untuk mendodoikannya.
  • Keletihan - Bayi yang masih cuba untuk menyesuaikan diri dengan persekitarannya mudah membuat waktu rehatnya terganggu. Kadangkala gangguan di sekelilingnya juga membuat tidurnya kerap terganggu. Ini membuat bayi berasa letih kerana tidak dapat tidur dengan tenang dan menyebabkannya sentasa menangis dan meragam. Cuba hindari gangguan tersebut dan sebaiknya tempatkan bayi dipersekitaran yang tenang agar tidak mengganggu tidurnya.
  • Banyak Gangguan - Bayi yang kecil dan comel memang mudah menjadi perhatian orang disekelilingnya. Selain anda, ahli keluarga yang lain juga pasti mahu turut sama untuk melayan sikecil anda. Sebentar dia didukung oleh orang ini dan sebentar kemudian beralih ke tangan lain pula. Keadaan ini boleh menyebabkan bayi berasa tidak selesa dan terganggu yang akhirnya menyebabkan dia menangis kerana stimulasi yang berlebihan daripada ramai orang yang tidak dikenalinya. Tenangkan si kecil anda dengan membawanya ke tempat yang tenang untuk membataskan gangguan daripada orang lain.
  • Bosan - Bayi menangis bukan semestinya kerana lapar atau lampin yang basah. Tahukah anda, bayi juga boleh berasa bosan dengan rutin dan persekitaran yang sama dilaluinya setiap hari dan menzahirkannya melalui tangisan. Kerana itu tidak salah jika anda sering membawa bayi keluar berjalan. Persekitaran yang penuh dengan warna warni mudah menarik perhatiannya.
  • Sakit - Tangisan sakit berbeza daripada tangisan lapar. Tangisan sakit kedengaran lebih kuat. Bayi menangis dengan keras dan nada tinggi dan adakalanya seperti menahan nafas kerasa rasa sakit yang dirasakannya. Anda sendiri boleh kenal bahawa si kecil anda menangis kerana sedang menahan kesakitannya. Bawa segera berjumpa doktor.
  • Kolik, Kembung Perut - Secara purata, satu daripada lima bayi akan mengalami kolik pada 3 bulan pertama usianya. Ia menyebabkan bayi asyik menangis hingga 3 jam sehari. Mukanya menjadi kemerahan, perutnya terasa tegang dan menangis sambil menarik atau menegangkan kakinya. Ia lebih kurang sama jika bayi masuk angin atau mengalami kembung perut dan menyebabkannya menangis. Menangani keadaan ini memang agak sukar dan memerlukan kesabaran. Cubalah tenangkannya dengan mendodoikannya sambil mengusap lembut badannya atau menepuk-nepuk punggungnya. Anda juga boleh menyapukan minyak telon pada perutnya.

2-3 hari ni bb Khayla melalak x tentu pasal.. xmau diletak langsung. Menjerit macam sakit sgt.. risau tengokkan dia sbb x tau sakit kt mana. Nak kata kembung, kentut x berenti. Mintak2 la bb Khayla cuma berubah hari, makin byk akal. Adoii la.. stress!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hujung minggu

Berpantang di kampung memang sikit sebanyak melegakan sebab ada mama ngan abah utk tengokkan anak2 saya time saya stress bila bb Khayla dgn Hana buat perangai serentak huhuhu.. Kiranya kalo dedua melalak meraung, mama atau abah akan amik pujuk salah sorang. Saya x tau camne bila balik rumah sendiri nanti saya nak handle mek bertiga tu kalo derang buat perangai serentak..

Nasib baik la saya masih ada mama dgn abah.. kalo la saya kena berpantang sendiri adoii la, x terbayang mana nak jaga bb Khayla yg terkuek2 nak dikendong manjang pastu dgn Hana nya yg buas & Aulia yg sgt demanding. Mau meroyan dibuatnya huhuhu.. nauzubillah.. Bila berpantang kt kampung, otomatik la kena berjauhan dengan cinta hati kan? Setakat ni Alhamdulillah, cinta hati x pernah x balik masa weekend untuk jenguk anak bini sepanjang berpantang ketiga2 anak ni. Kecualilah kalo dia kena gi offshore atau de pepe hal keje yg xley nk elak sgt.. tengkiu sayang ;p

Ada hikmah sebenarnya bila berpantang ni berjauhan dgn cinta hati. Saya masih lagi dalam phase sesuaikan diri sebagai ibu beranak 3 so memang setiap hari la saya akan mengaum & bertukar menjadi makhluk hijau xpun mom-zilla. Sampaikan mama saya marah sbb dalam pantang saya masih terjerit pekik kt anak2. Kalo saya berpantang kt rumah maunya cinta hati pun kena tempias amukan saya hehehe.. kalo kt kampung ni xkn nk mengamuk kt mama ngan abah lak. Ada yg kena sumpah jadi peti ais kang muahahaha!! Lebih baik kiranya saya dengan cinta hati berjauhan buat sementara.. at least ada jugak rindu2an, kenang2an. Tau je la kan bila stress ni mula la nak masam2 muka.. sudahnya sebab mende kecik melarat2.

Bila berjauhan asyik menghitung hari menunggu kepulangan cinta hati masa weekend. Bila cinta hati sampai, hati berbunga.. nasib baik la dalam pantang kan nguehehehe.. Semoga perasaan rindu camni sentiasa ada sepanjang kami bersama ;p sgt sweet perasaan ni. Saya rindu dia.. :(

IMAG0282

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cabaran Pertama

Hari ni mama nak ikut abah nak gi kebun.. xsampai hati la plak nak halang sebab mama bila lama2 dok kt umah jadi cam xsemangat sebab dh biasa buat aktiviti keluarkan peluh. Bila mama dok mengadu sakit kepala, letih badan tu dh tau dah huhuhu.. So, hari ni mama ngan abah gi bukit then bawak Aulia sebab kelmarin dh bawak Hana. Sebenarnya bukan 1st time la tinggal kt umah dengan anak2 je. Xde masalah pun kalo setakat tinggal saya ngan baby Khayla. Kalo Aulia ada pun masih under control sbb dgn dia just bukak TV cerita dia, bagi susu sebotol.. itu la yg dia layan, cuma kadang2 je la banyak songeh nak itu nak ini.

Cabaran yg saya nak cerita sebenarnya yg ini..

not

Si kenit yg sorang ni sekarang adalah sgt mencabar kesabaran semua orang huhuhu.. dia la yg manja, dia la yg ganas dok gedibuk kakak, dia la yg x takut kt sape2.. Nak tidokan dia sekarang amik masa sejam, itu pun kalo nasib baik la. Kalo dibiarkan mau sampai 2-3 jam kurung dalam bilik pun belum tentu dia tido. Kadang tu orang yg nak tidokan dia yg tido dulu huhuhu..

Time tido Hana around 10 a.m & 3 p.m.. kalo x nap dlm time tu haruslah dia cranky sepanjang hari bawak ke malam. Penat oke kalo dia asyik merengek xtau punca. Sbb tu cane pun, dedua masa tu kena paksa gak dia nap.. tapi budak dh pandai main, dia paksa gak mata dia walopun ngantuk dh tahap xley bukak mata.. adoii la..

Hari ni saya kena tidokan Hana ngan bb Khayla serentak. Dah la Hana si debab ni suka pusing2, tendang merata sebelum dia nak tido.. penat rasa nak menghalang kaki tangan dia dr meng’karate’ Khayla yg tgh sedap BF ni.. jenuh la plak saya nak bersilat menepis. Khayla plak BF xde la lama mana, ada la dlm 20 minit tp saya rasa lamaaaaaaaa sgt sbb ada distraction dr Hana ni.

Photo0253

Akhirnya.. lepas sejam Hana puas merantau, memunggah, main segala mende alah dlm bilik baru la dia tido. Kol 11.15 a.m tadi baru saya bawak Khayla keluar bilik sbb dia x tahan sejuk aircond. Lagipun Hana ni telinga lintah, kang dia dengar Khayla ok-ek-ok-ek dia yg bangun dulu sedangkan saya ni dh mamai.. Berjaya jugak saya tidokan dedua mek kecik ni hari ni.. x terbayang cane saya nak handle sendiri anak2 bila balik KL nanti. Mesti hectic life saya menguruskan Powerpuff Girls bertiga ni..

Photo0252

“Saturday nite fever.. oh yeaahh!!”

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday #6

Photo0246

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS