RSS

Wordless Wednesday :: Khayla’s 1st medication

231138_1631761284442_1548943722_31206649_4855007_n

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Stok utk Khayla

InsyaAllah start bulan May saya nak train hantar Khayla ke nursery. Bagi dia biasa dgn nanny kt sana dulu. 11/05 saya dh kena start keje. Alahaiii.. x terbayang mcm2 mende nak kena setelkan sbb dh 3 bulan bercuti. Mesti byk sgt task yg tgh menunggu.. aritu masa gi skolah jap pun ada yg dh tanya bila nak masuk keje. Ada la tu yg nak kena buat huhuhu.. lom pepe dh stress!

Balik pd cite Khayla.. to date ada la dlm 50oz++ stok EBM utk si kenit ni. Alhamdulillah.. rezeki Khayla. Saya bukanlah breastfeeder tegar ye, cukup lah selagi mampu saya provide susu ibu utk anak saya membesar. Kali ni dh x nak tension2 cam masa Hana dulu bila stok merudum. Let it be.. apa jadi pun hadapi dgn tenang sbb sekarang ni anak dh 3, byk sgt mende nk pk. Xnak tambahkan stress. InsyaAllah, ada je rezeki anak tu.

223217_1627358334371_1548943722_31199607_113731_n

Actually masa Hana dulu pun xde la saya buat stok EBM beria bagai. Kiranya stok susu utk Hana pam-hari-ni-minum-esok. Bertahan la jugak sampai 8 bulan Hana fully breastfeed. Rezeki Hana nk menikmati susu mama lama tu. Masa awal pregnancy, production pun dh start merudum. Nasib baik la Hana ok je bila introduce FM. Sampai sekarang la Hana-mbam continue minum Dumex. Alhamdulillah, membesar dgn sihat cuma ngada2 je lebey!

Saya x excited sgt nak buat stok cam orang lain masa Hana dulu sbb saya risau kwsn rumah tu memang selalu black-out. Pernah sekali stok adalah dlm 10oz tinggal dlm freezer masa balik kampung. Skali masa blk umah tgk dh cair.. aduhaii, rasa sebak sgt nak menangis oke! EBM adalah mende free yg paling sayang nk dibuang huhuhu.. Even masa baru lepas bersalin Khayla aritu pun saya x pam buat stok sedangkan masa tu susu byk. Ada la dlm 15oz saya simpan dlm freezer, pam sbb bengkak susu. Balik lepas pantang tengok2 dh x elok. Bila tanya hubby ada trip ke dia pun xtau. Maka selamat lah stok susu masa pantang aritu mengalir ke sinki. Lagi skali rasa nak nangis.. betapa berharganya susu ibu ni.

So, untuk Khayla kali ni apa yg ada ni cukup la. Saya akan teruskan pam buat stok tapi saya dh xnak tension2 pk stok cukup ke x. Ada je rezeki Khayla utk nikmati susu ibu selama mungkin. I’ll enjoy my breastfeeding journey with baby Khayla as long as it takes.. Amiinn.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aktiviti balik kampung

Dah banyak minggu lepas balik pantang bertangguh nak balik Johor. So minggu ni balik sana. Seronok la atuk ngan nenek bley jumpa cucu2nya, dah 2 bulan lebih x balik. Balik kejap je pun Sabtu pagi bertolak pastu petang Ahad dh balik KL. Walopun kejap je tapi mek2 ni banyak aktiviti.. dh nama pun balik kampung, langkah pun panjang la! Antara aktiviti Yaya ngan Hana arini, ikut atuk ngan nenek cari kambing utk aqiqah bb Khayla nanti. Dah tentu2 la segala lembu, kambing di pegangnya masa kt kandang tu huhuhu.. Mama x ikut sbb jaga bb Khayla kt umah.

Photo0410

Photo0409

Photo0414

InsyaAllah kalo xde aral next week buat majlis aqiqah & doa selamat utk bb Khayla. Xde plan pun, tetiba arini cinta hati gi cari kambing pastu trus konfem ngan mak abah nak buat majlisnya minggu depan. Alhamdulillah.. rezeki Khayla.

Balik dr cari kambing tu, Hana dh tido. Tinggal la Yaya xtentu arah, tetiba atuk panggil nak mandikan angsa.. huh, suka la! Bukan senang nk dpt peluang camtu.. atuk plak layankan aje..

Photo0421

Photo0422

Photo0426

Rugi tul Hana tido masa mandikan angsa tu kalo x dia lagi excited sbb Hana lagi jakun, tgk ayam dekat2 pun dia dh rasa cam amazing giler huhuhu.. Petangnya lepas makan, solat sume terus gerak balik rumah. Singgah minum2 kt Seremban jap sbb Hana dh start mengamuk boring dok dalam carseat huhuhu.. Esok papa keje.. ok la, walopun kejap tapi puas hati dpt setel apa yg patut. InsyaAllah next week balik lagi..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

“Baby”

Am soooo in love with this video clip.. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Sempurna (di mata mama)

bf5

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sisterhood


Patutnya ley wat entry utk WW. Ini antara sweet moment 2 beradik ni. Kalo x semedang nk bertekak. Waking up to see this moment..priceless!


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Alahaii..


Lagi 3 mggu saya nak start keje. Awal bln 5 saya kena train hantar Khayla ke nursery. Alahaii..sayunya hati saya nk lepaskan si kecik ni bg orang jaga. Walopun saya bukanlah contoh ibu terbaik tp tetap saya rasa saya paling baik jaga anak. Silap2 nanti mama yg menangis masa hantar Khayla huhuhu.


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Weekend ini

Cadangan asal nak balik Johor sbb since lepas bersalin aritu PIL lom tgk lagi si kenit Khayla ni. Tetiba cinta hati ada meeting Ahadnya kt Kerteh. Haruslah mengikut heret anak beranak sume kan? Huhuhu.. InsyaAllah, next week balik kampung kalo xde aral. Maka di sini lah kami untuk hujung minggu ni – Awana Kijal.

217384_1616575944818_1548943722_31184633_4833724_n

Sampai lebih kurang kol 2 lebih.. Yaya nampak je bath tub dlm bilik air tu dh terkinja2 nak berkubang. Bagi la mek 2 beradik tu main air sampai kecut2 tangan. Kol 5.30, cadangnya nak gi jalan2 kt beach la tapi bila nampak je kids pool sume dh keras cedung x mo gerak. Melekat mata kt situ bila nampak budak2 lain mandi, dgn x bwk swimsuit nye belasah je la pakai apa yg ada huhuhu.. Memang seronok sgt la dpt main kt pool tu sedangkan dlm blk baru je main air.

208184_1615726003570_1548943722_31183399_2210482_n

Malamnya kuar dinner dekat2 situ je. Ingatkan dh sakan mandi kt pool siang tadi, malamnya tido awal la.. hampeh.. dkt kol 10 gak baru la masing2 nak tido. Itu pun lepas puas kena marah menjerit bagai. Ingatkan boleh la tido dgn aman damai.. xde maknanya. Kalo dh nama ada anak kecik ni jgn harap la boleh tido dgn tenang masa holiday ke hape ke. Masing2 dh letih badan mula la malam tu masa tido nak bunyi je kejenya. Sudahnya 3-4 kali saya ngan cinta hati tido-bangun-tido-bangun dok melayan. Penat? Xyah cakap la.. nak sgt anak ramai kan? Hah, rasakan la..

221806_1616564344528_1548943722_31184620_1837115_n

Paginya lepas subuh saya terus mandi bersiap nk gi breakfast. Dah babai la habit tido balik lepas subuh bila dgn 3 beradik ni. Boleh je nk tido balik sbb derang lom bangun lagi tapinya once saya dh tido pastu dikejutkan mau la saya start moody. Bila saya moody, anak2 dgn bapaknya jadi mangsa kena marah. Oleh itu, lebih baik la saya mulakan hari saya dgn mood yg baik.

215455_1616560104422_1548943722_31184610_7414059_n

Lepas breakfast nak gi beach la kononnya.. dh tersangkut kt playground plak huhuhu.. Cinta hati gi meeting kol 10, anak2 pun dh lali2 buat perangai nak tido. Kol 12 nanti gerak balik KL.. sekian la hujung minggu kami. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Breastfeeding Khayla

Alhamdulillah.. sampai hari ini usia Khayla dh 2 bulan 5 hari masih menikmati susu mama. Masih awal kalo nk dibandingkan org lain yg menyusukan anak sampai 2 tahun, tapi saya sgt bersyukur masih ada peluang BF kan Khayla hingga hari ini. Orang lain tu ada yg dalam pantang lg dh xley nk BF kan anak dia, macam2 masalah mungkin. BF ni pun kira rezki Allah gak.. so, xbley simply judge orang lain kalo dia x BF kan anak. Cam saya sendiri rasa nk putus asa je BF masa mula2 dulu sbb Khayla jenis kuat mengamuk sampai nk ketap2 ni**le dgn gusi dia.. derita oke! Pastu dgn kakak2nya yg demand attention.. baru adik nak BF masa tu la nak susu, nak berak, nak dukung, nak bertekak.. adoii la.. dugaan..

207166_1612621125950_1548943722_31180498_657930_n

Balik rumah sendiri baru saya start pump utk buat stok. Ada lagi sebulan tempoh utk saya sebelum balik kerja. Saya prefer direct feeding, bonding dgn Khayla lebih sket.. waktu pagi masa hantar kakak2 gi skool je la Khayla bley manja lebih pun sbb nya bila kakak2 dh balik x sempat nk tumpu sepenuhnya kt dia. Saya pam 2 kali sehari, pagi & malam. Stok pun baru ada dlm 25oz huhuhu.. x meriah cam orang lain tapi x kisah la sbb saya tau banyak mana yg saya pam tu byk tu la yg Khayla perlukan ;p

senyum

Bila dh pam tu boleh x rasa kedekut nak bg Khayla minum sbb suka tengok stok tu dh banyak? Muahahaa.. mama saiko. Susu hak anak pun lg mau kedekut ekekekeke.. Saya dh start train bottle feed Khayla dr last week. Biar la awal sket, xmo jadi cam Hana dulu.. saya yg susah hati. Alhamdulillah, Hana mau minum dgn botol MAM. Setakat ni lom lg jd nipple confusion. Sekali minum ada la dlm 2.5oz. Suka sgt tengok reaction Khayla bila dia dh kenyang minum susu. Memula lalok mata nak terpejam2 pastu tetiba sengih..

bf4

Khayla dh pandai ajak ‘bersembang’ sekarang ni.. ternganga2 mulut kalo saya tanya pepe. Kiut sgt bila mulut termuncung2 pastu senyum.. paham ke mama cakap pe Khayla? Saya rajin sembang dgn Khayla masa otw balik hantar kakak2 g skool. Bukan baby talk tp cakap hal biasa. “Kenapa kereta berenti lama kt trafik lite ni? Oooo.. ada polis trafik dpn tu. Khayla nampak x?” pastu dia tersengih2 cam paham. Orang dlm kete sebelah plak ushar pelik sbb saya bercakap sorang2 sambil tunduk2, gelak2 muaahahaha!!

bf5

Mama doakan semoga perjalanan BF kita ni dipermudahkan. X kira la berapa lama pun sbb mama xde specific target, takut nanti mama stress kalo xdpt capai target. Selagi mampu mama akan terus supply susu mama utk Khayla. Mama nak kita enjoy BF journey kita..

IMAG0508

“I  heart breastfeeding”

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Twin Stroller

Tak pernah terbayang satu hari nanti saya bakal guna twin stroller sbb saya x pernah terpikir pun saya akan ada anak kecik rapat2 huhuhu.. Kat rumah sekarang dh ada 2 stroller & 2 buggy. Memanglah Yaya dh pandai berjalan tapi kalo dtg peel mengada dia nak gak dok dlm stroller. Sampai berebut-rebut ngan Hana. Sudahnya kena bawak 2 stroller bila nak meronda. Dah satu keje plak nk mengangkut. Kalo dalam mall lagi la dgn nak bwk barang lagi, stroller lagi pastu kang dtg lak peel nk naik kete dlm mall tu dh satu keje. Ko ingat mama ko ni sotong ke yaya? Tangan banyak nak pegang sume mende? Huhuhu..

twin_stroller

Bila dh ada baby Khayla, rasa dh jd keperluan untuk ada twin stroller ni. Mana nak handle Hana yg mcm beluncas kudung kalo dh dpt merayap.. so, bila ada twin stroller ni senang la sket.. Paling unexpected, bila saya sound je nak beli twin stroller ni hubby trus ckp OK.. kalo x sblm ni saya mintak nak beli pepe je konfem kena bg dia pikir dulu. Dah terbayang agaknya cane nk bawak anak2 dara dia yg tgh aktif melasak hakhak!!

IMAG0560

Last week gi OU sbb Yaya tuntut nk buat art. Dia memang minat sgt. Sampai sana Hana & Khayla dh tdo. Nasib baik la dh ada twin stroller ni. Berguna la.. kalo x dgn nk kendong Khayla lg. Hana kalo dukung mmg dia x tido dh la pastu mula la cranky bila x cukup tido. Maka dapatlah kakaknya buat aktiviti dengan gumbira ;p

IMAG0562

IMAG0561

Bila orang tengok saya ngan hubby tolak twin stroller ni ramai je yg komen “Eh, berderet anak dia..” xpun “Laaa.. sume kecik2 lagi la” xpun “Ramainya..” itu baru cara 3 tu huhuhu. Pepepun tengkiu sayang sbb approve beli twin stroller ni.. sgt berguna tau *wink*wink*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

My lil baby Khayla

Selasa lepas Khayla kena jab pneumococcal 1st dose.. meraung kejap je lpas jab tu, tepuk2 pujuk pastu trus tido. Good girl la anak mama ni! Esoknya demam sket, tampal cool fever dh xpanas badan dia. Alhamdulillah, berat Khayla pun naik lagi. Seminggu sblm tu kena jab 2 bulan, masa tu timbang berat 3.7kg. Timbang selang seminggu dh naik 3.9kg! Alhamdulillah.. berkat susu ibu.

bb car

Bagi saya yg dpt anak2 jenis kecik tet nih, bila berat derang naik tersangat la hepi! Sebabnya masa Yaya dulu semedang berat bwh line kuning.. susah hati jgn cakap la. Mulut org keliling lagi, “Awak x bagi anak makan ke? X besar2 pun..” haih, aku tampar kang. Bila dpt Hana yg montel & suka makan baru la rasa seronok. Bagi la apa saja konfem belasah! Rasanya Yaya ikut papa nya, jenis badan xnaik. Tokmama ckp Hana ikut mama nya, jenis bulat.. hah, nak kata haku gemok la tuh!

bb dmm

Khayla bila dh 2 bulan ni makin mudah di jaga.. walopun temper tantrum dia masih lom hilang. Maybe saya pun dh makin faham peel budak kecik sorang ni, dh bley adapt dgn adanya dia & kakak2nya. Keypoint dia kalo dia dh start ek-ek lapar tu jgn la lambat2kan. Jangan la nk siapkan kakak dulu ke, hape ke.. konfem dia mengaruk! Priority pada dia.. dh tu nama pun baby. Helpless, bergantung sepenuhnya kt mama. Bagi dia minum kenyang2 then baringkan dia kt atas tilam.. insyaAllah dok la dia kt situ mengeliat-teran-isi, meliok lentuk kt situ. Cuma kekadang tuh dia merengek sket, mintak perhatian, mintak dibelai.. innocent sgt baby Khayla ni.

IMAG0585 

Malam pun Khayla dh x berjaga. Agak2 nak merengek je terus sumbat br**st, maka lalok la dia sepanjang malam huhuhu.. Khayla skrg dh jadi easy baby.. budak baik. Time mengantuk nak tido atau lapar je mengamuk cam nk pecah rumah. Semoga makin hari makin mudah mama nak jaga Khayla. Sayang baby Khayla.. xoxo..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 beradik


Ini xtvt 2 beradik tiap kali amik derang blk skool. Paling penting makanan kena ada nk bg derang diam & x bertekak. Baru la aman bahagia mama nk drive huhuhu..


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Boyish?

IMAG0528

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 minute rule

15

Saya lupa ada hutang entry 15 minute rules yg saya dh janji nak cerita lepas balik dari jumpa Paed kt SP aritu. Ok, sementara rajin ni meh nak cite..

Masa masuk bilik Doc. Ooi awal2 lagi dia dh sound..

Doc : Pasai pa U dok goyang2 dari tadi? (monitor dr cctv)

Saya : Huh? Cane doc tau? Ni.. baby saya ni dh seminggu xmau tidoq malam. Asyik nangis2 pastu bila orang pegang dia dok lentik2 kejangkan badan. Letak x mau, pegang pun x mau.. pasai pa baby saya ni doc? Sakit ka? Tergeliat tang mana2 kot..

Doc : Cuba U berenti goyang tengok.. Baby ni pandai mengajaq U. Dia xmau dok bawah sebab dh sedap dok ataih U la. Dia tau kalo dia nangis U mesti angkat dia dok goyang2. Mesti la dia xmau dok bawah..

Saya : Abis tu nk buat camna doc? Xkan nk biaq dia gheyau x berenti? Sat lagi tok ngan wan dia marah sbb biaq dia gheyau takut kembung.

Doc : Masa U datang naik keta td dia nangis x? Dia dok diam kan? Kalo time dia mau susu U lambat sikit mesti dia mengamuk2 pastu U sua tetek pun dia menjerit keras2 badan xmau kan? Silap haribulan dia gigit.

Saya : (Angguk laju2.. cam nujum lak doc nih)

Doc : Dia ni xda apa la.. temper tantrum. Dia dok mengajaq U. Ramai dh dok mai kt I perangai camni. Bukan takat anak ja gheyau, skali dgn mak, dgn tok skali pakat gheyau sbb baby x mau diam.

Saya : (Konon2 gelak tapi saya sendiri pun dh nangis sbb tension huhu) Abis tu nak buat camana ni doc?

Doc : U ajaq dia pulak. Bagi dia tau sapa mak dia? (muahahahaha.. saya x tahan nk gelak) Kalo dia dh start gheyau U sua jari kt tepi bibir dia dulu, kalo dia ikut tu makna dia lapaq. U bagi tek sampai dia kenyang pastu kalo U letak dia dok gheyau lagi U biaq dia nangis dulu. Jangan terus angkat..sbb la ni dia dh tau, kalo aku gheyau kuat2 mesti mak aku mai angkat pastu goyang2.

Saya : Nak biaq gheyau ja? Berapa lama? Sat lagi kembung camana doc?

Doc : U biaq dia gheyau puas2.. paling lama dia boleh tahan pun 15 minit. U ingat baby ni bodo ka? Dia cerdik tau, kalo dia penat.. dia tau xdak sapa mau layan dia diam la. Tapi U kena make sure dia x lapaq la. Meh I cek dia.. (sambil belek2 Khayla)

Saya : Ooo.. xpa ka biaq lama2 camtu?

Doc : U try la dulu.. nanti I bagi ubat titik bg x kembung. Kalo dia gheyau lama2 tu U titik ubat ni nanti konfem dia kentut. U bgtau sama kt tok ngan wan dia. X guna la U dok training dia tapi ada orang lain spoil kan. U kena ajaq dr la ni sbb nanti kalo U dh naik gheja susah.. silap2 pengasuh pun hantaq balik sbb x tahan.

Saya : Ok, nanti saya try.

Doc : Ini kira ok dia gheyau mau U goyang2 saja. Ada yg mai tu kena bawak naik keta jalan2 baru mau diam.. pastu bila nak masuk dalam rumah dia gheyau lagi kuat.

Saya : X sampai hati la nk bg baby gheyau lama2 doc..

Doc : Awai2 ni U kena keras hati la.. ajaq dia. Sampai bila U nak biaq dia gheyau xdak pasai? U boleh la sabaq sbb anak U. Kalo orang lain? Budak temper tantrum lagu ni sampai umoq setahun dua baru dia berenti. U biaq dia dok atas tilam, bg ada kipas x panas, bg dia selesa, make sure dia x lapaq pastu U tinggai dia dok sorang2. Bila dia start gheyau U tengok dia dr jauh ja.. jangan terus angkat. Lama2 nanti dia paham, aku gheyau pun xdak sapa mau angkat.. buat penat ja. Baik aku diam..

------------------------------------------------------------

Balik rumah saya try 15 minute rule yg Doc. Ooi suggest tu. Masa dia start nangis saya sua jari.. oke, dia lapar so saya BF sampai dia lepaskan br**st-petanda dia dh kenyang. Then saya biar dia baring atas tilam. Dia start kayuh kaki tangan then terus melalak. 5 minit pertama dia meraung mcm kena dera. Masuk 10 minit dia menangis merayu2. 15 minit, dia start tersedu2.. series kesian sgt dengarkan Khayla tersedu2 camtu. Rasa cam nak terus gi angkat then pujuk dia tp saya keraskan hati. Pastu tetiba senyap.. rupanya dh tertido sendiri. Kesiannya baby saya.. menangis sampai tertido. Rasa kejam je huhuhu..

Alhamdulillah.. 3 kali saya buat cam yg paed ajar tu Khayla dh x teruk sgt tantrum nya. Xde dh nk keras2 badan bagai. Tido malam pun dh ok.. dh bley tuning waktu siang ngan malam. Stended la kalo setakat menangis2 biasa tu.. dh nama pun baby kan? Masih nk dimanja, dipeluk, dikendong.. xkan la saya nk expect baby saya trus dok diam je. Kang risau plak.. sakit ke anak aku ni?

Advice yg saya dapat dr paed ni berkesan kt Khayla.. xtau la kt anak orang lain camne. Paling penting maknya kena keras hati. Bukan nk mendera anak tp kalo dh melalak2 asyik kembung lagi la kesian kt baby. Pastu orang lain xley masuk campur masa dok training tu.. x guna la kalo kita dh bersungguh tp org lain gi amik baby masa dia melalak tu. Baby pun dh set mind “xpe..aku nangis kuat sikit ni konfem ada orang dtg dukung.”

IMAG0568

Khayla dh 2 bulan.. temper tantrum nya masih ada especially kalo dia dh mengantuk. Kadang2 saya pun dh x ketahuan punca nak buat apa.. tambah2 lagi bila dh duduk sendiri, nk uruskan kakak2nya lg. Sabar je la.. dh nama pun anak. Khayla, makhluk sekecil kamu pun mampu menggegarkan hidup mama!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hadiah Khayla

Alhamdulillah.. Yasmeen Khayla memang murah rezeki. Baru hari ni berkesempatan utk kumpulkan hadiah yg dia dapat. Cover la stok toiletries dia ngan kakak2 utk setahun huhuhu.. Thanx a lot kepada semua yg bagi hadiah sempena kelahiran Khayla.

IMAG0551

Hari ni 10/4/2011 genap baby Khayla 2 bulan.. Happy 2 months old Khayla!! Lots of hugs & kisses ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Flying solo

Nehi..nehi..bukan status saya huhuhu.. Nak cerita hal saya handle 3 budak kenit tanpa bantuan. Itu pun nak bangga? Harus lah kan.. ko kutuk-kutuk, ko ada? Ngeee.. Selagi awak x berada di tempat saya, awak xkan tau betapa huru-hara hidup dibuatnya dek 3 makhluk kecik tet nih ;p

DSC_0087

Dekat 2 bulan saya uruskan anak-anak dengan bantuan mama & abah, bila balik rumah sendiri.. segalanya kena setelkan sendiri aduhaii x menang tangan! Kalo selama 2 bulan ni saya relax je bley bangun lambat sesuka hati, mandi lama2 siap scrub lulur satu badan bagai, nak buat keje terhegeh2 pun xde rasa apa sbb saya tau ada orang nak tengok2kan anak2 saya.. keji hakhak!! Mama & abah baru balik tengahari tadi.. uwaaaa.. saya yg rasa nak menangis bila lambai kt derang masa nak bertolak tadi. Nasib baik Yaya ngan Hana awal2 dh antar gi skool. Kalo x mau melalak meraung nak ikut balik kampung, sudahnya kang.. I will follow you ekekekek!!

Mamabah bertolak balik kol 12 camtu, kol 3 saya gi amik anak2 kt taska. 1st time bawak Khayla dlm carseat. Sebelum tu bg dia BF kenyang2 dulu so dalam kete dia dok ok-ek-ok-ek bunyi sambil mengeliat2 tapi belum nangis la.. Khayla ni memang mengada2 sket. Pantang letak je mula la nak bunyi. Lepas amik Yaya ngan Hana sume terus balik umah. Xde can dh nak ronda menyinggah mana2 cam selalu huhuhu.. Alhamdulillah, cubaan pertama bwk Khayla dlm carseat berjaya. Dekat je pun taska tu, xsampai 15 minit perjalanan tapi disebabkan traffic light yg buatkan lama tu.

IMAG0427

Sampai kt rumah bermula lah cabaran saya sbg mama anak 3! Saya kena buat 3 trip bwk keluar anak2 dr kete bawak masuk dlm rumah. Penat oke! Jejak je kaki dalam rumah, xsempat nk matikan enjin kete lagi.. Aulia dh menjerit “Mama.. yaya nak susu!!” pastu mula la episod kakak lepuk adik balas balik, menjerit, melalak, meraung bagai sampai la ke petang huhuhu.. Otomatik mama pun bertukar jadi resakse gorgon yg asyik terpekik terlolong. Rasanya jiran2 kt area sini pun bley dengar riuh rendah rumah ni cam ada 10 org!

Kol 6 masa utk mandi petang.. ini lg satu penat. Mula2 mandikan Hana.. dh dia xmo kuar bilik air nk main air. Khayla dh start enjin, ek-ek-ek.. nk nangis. Lepas siapkan Hana, suh Yaya masuk bilik air plak dh satu hal. Kejap la, nak tgk TV la, nak nyanyi dulu la.. kecik je aku nampak budak ni, ada yg aku picit kang! Sudah mandi siapkan Yaya.. Khayla dh start meraung sbb mama x layan. Bila amik dia nak bagi menyusu dia dh start melalak cam kena dera. Suakan br**st pun dia xmo. Siap2 keras2kan badan, tendang terajang bagai.. adoii la Khayla.. ko pun kecik2 dh pandai mengamuk?

Baru sepetang jaga 3 beradik ni saya dh rasa semput sgt. Stress giler! Nak letak bontot kejap pun xsempat.. sgt demanding oke jaga budak2 ni. Semoga cepat la saya dapat biasakan diri dengan ke-bizi-an jaga anak sorang2 ni huhuhu.. Camne pun saya kena hadap gak sbb anak2 saya kan? Kalo anak orang lain bley je bg balik kt mak bapak dia ekekeke.. Ya Allah, kuatkan lah semangatku..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Crybaby

IMAG0481

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khayla oh khayla

Sesungguhnya kali ni pengalaman jaga anak ketiga sgt berbeza. Mencabar minda dan emosi yg masih x berapa nak stabil huhuhu.. sbb tu la org ckp setiap anak ni berbeza. Series jaga bb Khayla kali ni buatkan saya tersangat stress. Stended la kalo setakat baby berjaga malam kn? Kakak2nya pun berjaga gak tapi xde la saya stress sampai tahap skrg huhuhu.. Itu saya boleh terima lagi. Ini dengan melalak menjerit mcm nk terkeluar anak tekak pastu didodoi pun xnak, letak dalam buai pun xnak, letak bawah apalagi menjerit melentik2 badan mcm kena dera.. series saya stress sebab saya x tau apa nak buat? Saya rasa teruk sgt sebagai seorang ibu saya sendiri xtau nak comfortkan anak saya. Bila saya dukung, Khayla lentik2 kan badan pastu kaki tangan sume terajang bagai.. adoii la, kalo x pegang kuat mau tergolek dia ke bawah. Nak BF utk comfortkan dia? Suakan ni**le terus dia ketap dgn gusi.. sgt sakit oke! Terus masa tu rasa mcm nak lempang2 budak kecik ni bg diam..

IMAG0299

Semua kemungkinan yg bley buatkan baby menangis saya dh check. Pampers basah? Baru je tukar.. Perut kembung? Dh disapu minyak yuyee, siap kentut byk kali lg.. Lapar? Suakan br**st dia ketap gusi pastu meraung. Nak menyonyot? Bagi paci, dia melalak cam kena dera. Kena sampuk? Xde plak mata terbelalak or tanda2.. Series dh mati akal! Tokmama & babah pun dh x tau nak buat apa. Sudahnya derang suggest g jumpa paed.. mana la tau kan kot2 terseliuh, tergeliat, sakit kt mana2 ke.. bukannya dia reti nak bgtau kan? Melalak je la caranya utk dia communicate.

Hari ke-42 gi lah jumpa Dr. Ooi, paed yg paling lama & femes kt Espee ni. X tau la org lain tapi saya sgt suka doktor ni.. reliable & sgt puas hati cara dia telek & belek anak2 saya. Sume anak saya lepas beranak je mesti bawak jumpa dia. Saya gi kol 10 pagi, dpt no.8 tp turn saya kol 2 ptg nanti huhuhu.. mmg dh tau konfem lama kena tunggu so balik rumah dulu. Kol 12 gtu misi klinik gtau kata turn dh smpai, terus zass..

Paed check2 sume xde pepe. Baby adalah sihat walafiat & berat dia pun naik 200gram dlm masa 12 hari. Turns out baby Khayla ada ‘temper tantrum’.. yer puan2, baby pun sudah pandai tantrum oke! Ingatkan kakak2 dia je wat perangai bagai.. yg kecik ni pun baru 42 hari suda pandai tunjuk perangai ‘cantik’. Kuruslah mama camni **amiiiiinnn.. kelip2 mata**

Solution utk masalah bb Khayla dgn temper tantrum? 15 minutes rule.. next entry saya cite eh? Sudah kol 12 tgh malam & Khayla sudah merengek mau susu.. lepas ni dia bakal berjaga. *senyum sambil tongkat mata dgn mancis* ;p Anak.. anak.. haisyy..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ehem..ehem

**senyum** hari ini genap 50 hari saya melahirkan.. Pencapaian saya setakat ini dalam misi mendapatkan BMI ideal.

50

Ada perubahan kan? Poyo je amik gambar. Yer.. saya tau, x aci la compare gambar masa tgh heavily pregnant kan hakhak!! Tapi saya suka sbb nampak perubahan walopun sikit muahaahah!! Mama saya adalah pengkritik tegar, kalo nampak saya berisi direct dia ckp saya gemuk. Makan dalam oke! Hari ni mama saya cakap “Adalah nampak kecik SIKIT..” Walopun di tegaskan SIKIT itu tapi saya adalah sgt hepi sbb ayat di atas adalah dr mulut mama saya sendiri. Manusia yg paling saya percaya ;p

Sekarang ni BMI saya masih dalam kategori overweight.. cukup la kalo saya dpt berat normal sepadan dgn ke-tak-berapa ketinggian saya which is 54kg. Lagi 3kg je nak turunkan.. chaiiyokkk!!

Owh.. ini lagi satu perubahan yg saya suka..

face

Muka sudah kurang lebar *sengih* Semoga usaha saya utk dpt kan berat badan ideal x berhenti sekerat jalan. Tambah lagi bila dh lepas pantang ni.. sume rasa nak ngap ekekeke.. Hentikan la berangan body cam model huhuhu.. cukup lah kalo saya fit utk menguruskan bala tentera saya ngan rumahtangga. Paling penting cinta hati saya sejuk je mata memandang setiap kali tengok saya.. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS