RSS

Wordless Wednesday :: Our 1st day raya 2011

IMAG0842

Selamat Hari Raya Aidilfitri & Selamat Hari Merdeka!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salam Aidilfitri

298510_1871152429071_1548943722_31454061_5860010_n

.. dari kami anak beranak buat semua kenalan di alam nyata mahupun maya. Harap di ampun segala salah silap yg sengaja atau x disengajakan. Segala kata yg mengguris hati. Segala perlakuan yg x menyenangkan mata. Selamat menyambut kedatangan Syawal..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Minggu terakhir Ramadhan

Alahaii syahdunya bila fikirkan Ramadhan dh nak berlalu kan? Rasa cam baru sangat MIL gerak bangun sahur masa 1st Ramadhan tau2 dh minggu terakhir. Rasanya Ramadhan kali ni dugaan terbesar saya melayan peel anak2 yg makin banyak ragam & peel budak2 khas yg makin kuat mengamuk. Tetiap hari ada je ragam baru yg derang buat nak mengurangkan pahala puasa huhuhu.. dugaan.. dugaan.. Puasa plak x dapat la nak puasa penuh sbb bendera Jepun saya ala2 haywire sket, datang x tentu hala. To date dh 9 hari saya tinggal puasa.. alahaii sayangnya.. insyaAllah tahun ni kena qadha’ puasa awal2 so that xde la dh nak dekat next Ramadhan baru nak terhegeh2 ganti puasa hehehe..

315946_1863156109168_1548943722_31446978_4645979_n

Hari ni saya cuti sebab Aulia batuk dh teruk sgt.. mcm batuk kering dh bunyinya. Semalam dh start tapi xde la bunyi teruk mcm pagi ni. Hari ni saya kena monitor betul2 jadual makan ubat. Dah pesan kt teacher suh bagi kt skool semalam tapi baginya maybe sekali je kot. X leh la nak salahkan derang sbb dah tentu2 ramai kt skool tu. Sudahnya hari ni biar saya je jadi misi garang kt umah paksa anak2 makan ubat hakhak!

Si Hana plak demam, panas sgt badan dia. Kalo tersentuh bleh tgn kita refleks sbb panas sgt. Malam tadi je dh 2 kali dia kena mandikan tengah2 malam. Bagi ubat trus dia muntah keluar segala isi perut. Dah bagi PCM surut la kejap tapi lepas abis dos lepas 4 jam gitu temp shoot balik. X lena tido di buatnya sebab kejap2 bangun check condition dia. Risau takut dia tarik masa tgh sedap2 tido tu x sedar. Nak monitor tgk hari ni camane. Stok ubat memang x pernah putus tapi kalo masih x baik lagi esok bawak jumpa paed kena amik antibiotik. Aduhaii anak2.. serabut kepala mama bila korang x sihat gini.

299175_1853076817192_1548943722_31435853_725070_n

Baby Khayla pun tgh flu ngan batuk.. kesian je badan kecik terhinggut2 bila batuk. Hidung plak tersok-srek-sok-srek berhingus. Haiih.. tapi nasib baik la dia x buat perangai sgt. Maybe bagi peluang kt kakak2 nak mengada dulu. Good girl la baby mama ni..

Persediaan raya anak2 dh berlebih2, pantang nampak je beli huhuhu.. tapi bukan la semua nak di pakai utk raya. Kebetulan masa raya ni sale sana sini.. masa ni la nak amik peluang beli baju2 baru utk anak2. X rugi beli pun sbb derang 3-3 beradik perempuan so baju tu bley jadi turun temurun huhuhu..

Dok gila beli baju anak sampai terlupa baju bapaknya lom beli lagi, boleh? Hari tu belikan jeans je, shirt untuk raya kedua ngan ketiga x jumpa lagi. Sebenarnya x tau nak beli kaler apa. Tema raya pertama kaler purple, baju sedondon anak beranak Alhamdulillah dh setel. Tailornya haruslah yg tetap & berpencen.. my mom muahahah! Cuma raya kedua x tau lagi nak kaler pe. Nak beli biru cyan sbb cinta hati xde lagi kaler biru tu tapi saya plak dh byk. Nak kena pikir baju kami laki bini, raya pertama, kedua, ketiga nak kaler pe.. anak2 raya pertama je pun sedondon. Selalunya saya yg akan manage bab baju raya sebab di pagi raya cinta hati cuma akan tanya “Nak pakai baju apa yang?”. Kalo dia pakai baju lain saya sentap hakhak! Paksa rela la kiranya muahahaha..

medium_IMG_0196

Biru cyan camni cantik kan?

Till then.. cuti di rumah dgn adanya anak2 jangan harap lah saya boleh cuti dalam erti kata sebenarnya ek. Askar2 bersekutu saya dh bangun. Masa untuk berperang! ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: 21 Memo from your child

262883_1850681837319_1548943722_31433278_2621529_n

Nice article from the clinic..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Semalam yg mc

Selalu bangun sahur kol 4.30.. terbangun awal lak semalam dlm kol 4.15 so turun la prepare pepe yg patut. Nak jadi cerita, cinta hati pun turun awal mengadap laptop selalunya dia jaga anak2. Tetiba alarm fon bunyi.. alahaii.. kalo di biarkan mmg x senyap alarm tu. Kang kalo biar lama2 sah2 la mek Hana bangun pastu dia gerak Yaya pastu dia kacau Khayla.. x pasal je kang semua bangun sahur berjemaah huhuhu..

Nak cepat sampai ke atas punya pasal berlari la saya melangkau 2-3 anak tangga. Bajet hebat la kan? Sekali ntah camane nak sampai anak tangga atas sekali bleh plak tergeleceh pastu tersadung anak tangga terus kena betis kering. Adoiii la!!! Boleh bayang x betapa sakit nak mampusnya? Menitik air mata saya menahan sakit tau..

Dh shut off alarm terus turun mengadu kt cinta hati, cakap nak MC sbb lelama dh start sengal sampai ke bontot. Cinta hati dengan baik hatinya amik EL nak meneman. Alala.. baiknya suami saya. Rupanya ada agenda tersembunyi, dia nak gi servis Stream.. ceiitt! Tapi still la terbaik kan sbb saya x kena amik MC sorang2, ada jugak suami nak meneman bawak saya gi klinik. Kasik can la nak manja2 dgn suami hehehe.. Tengkiu cinta hati!

Lepas gi klinik terus gerak gi service centre kt Damansara. Doc cuma bagi ubat utk muscle strain. Nothing serious.. Ramai plak nak servis  kete time2 nak dekat raya ni kan? So lama gak la menunggu. Cinta hati ajak gi jalan2 kt OU dulu sbb tengahari baru kete siap. Haruslah saya ON je kan, x sedar diri kaki tu sakit tapi ada hati nak jalan2 lagik huhuhu.. Maka ke OU la kami, jalan berdua2an berpegangan tangan, peluk2, cuit2, gurau2.. sangat la bahagia. Dh la saya dgn pakai T-shirt ngan jeans selekeh je.. tetiba teringat zaman2 dating kt Ipoh dulu huhuhu.

Rasa pelik la pulak bila jalan berdua sebab x perlu nak menjerit kt anak2, x perlu tolak stroller.. ukur OU dr old wing ke new wing. Senang lenang je tapi bila ternampak mende2 yg significant ngan anak2 cam GetCrafty, orang tolak stroller, troli kete mainan, eskalator sume tu mesti teringat kt mek2 tu. Mesti cakap, “Kalo derang ada ni mesti bla.. bla.. bla..” Dah nama pun dh jadi mak bapak kan? Merayau lebih kurang 2-3 jam tapi sudahnya x beli pepepun.. belikan ini untuk cinta hati je. Saya dpt bonus mesti la nak belanja cinta hati kan? Ini je la yg saya boleh beli utk boyfriend saya ni..

296016_1850681077300_1548943722_31433276_8175894_n

Nasib baik la hari Ahad tu dh setel belikan baju raya anak2. Cinta hati jeling2 manja je bila nak bayar. Shopping baju anak2 perempuan ni rambang mata.. yg ni cantik, yg tu comel. Bersyukur la saya ada anak2 perempuan.. xde la geram dari jauh je. Tahun ni dapat sorang 5 pasang.. x sedar plak dh banyak. Beli main amik2 je.

223730_1849857576713_1548943722_31432298_65463_n 

Ok.. lepas ni kena dok diam2. Posa mata ngan tangan. Xley beli online dh huhuhu. Mau kena cepuk ngan cinta hati kang hakhak! So, persiapan raya dh setel kecuali kasut mek2 ni. Pastu kalo dapat blouse comel2 utk derang ngam gak ni eh! Dah melalut dari cerita MC gi ke cite baju raya huhuhu.. x sabar nak balik kampung yea..yea!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Weekend dh datang..

Alhamdulillah.. finally weekend yg ditunggu2 dh tiba *senyum*. Apa yg special sgt weekend ni? Xde apa2.. boley? Memang xde pepe yg special pun weekend ni tapinya x sabar menanti weekend sbb nak duduk golek2 kt rumah dgn cinta hati & anak2. Doing absolutely nothing.. Bila dah selalu sgt pantang weekend je keluar merayap, skali skala bila weekend dapat duduk rumah bangun lambat.. alahaii sorga! Nak balik kampung pun baru je balik.. kang puasa2 ni letih travel je lebih tambah2 dgn mek2 yg x reti dok diam tu.. Kalo bukan bulan puasa bley gak berenti kejap2 minum2 dulu sementara nak redakan peel bebudak ni. Sesungguhnya duduk bersantai kt rumah di hari weekend dengan family sendiri adalah mende paling terbaeekk!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Puasa day 10 & paed faveret

Hari ke-10 berpuasa, Khayla genap 6 bulan. Hari ni cinta hati kena gi meeting kt Kerteh, Khayla plak dh due utk cucuk PCV ngan Rotavirus. Ajak cinta hati berbuka kt luar & terus gi jumpa paed. Malas dh nak tangguh2 sbb takut kang ada hal lain plak. Lagipun kt belakang Aulia naik cam kudis. Doc cakap mulanya maybe sebab nyamuk gigit then dia garu pastu bila garu tempat lain merebak la..

262525_1841053316612_1548943722_31422029_1827830_n

Gerak dari rumah kol 6 petang, takut kena tempuh jam tapinya jam x lama mana pun jadinya tercongok la kami anak beranak kt kedai mamak sebelah klinik tu sebabnya klinik tu bukak kol 7. Sementara tunggu tu sempat la beli lauk utk sahur esok. Aulia plak teringin nak makan kuih lapis pink, layan dia makan dulu ngan Hana. Tot-tet-tot-tet dh kol 7.. masuk daftar dlm klinik then bagi derang main toys dalam klinik.

228811_1841054116632_1548943722_31422031_1762037_n

Saya ngan cinta hati cerewet sket bab mencari paed untuk anak2. Masa kt Kuantan anak2 memang gi kt sorang paed je, Dr.Yaw sbb dia sgt friendly & ubat2 dia serasi ngan anak2. Bila pindah PJ ni letih gak la nak mencari paediatrician yg ngam ngan anak2. Mulanya gi kt Dr. Syed KJMC sbb lepas bersalin dia yg tengokkan Khayla tapi susah nak jumpa sbb ramai sgt gi kt dia. Kena wat appointment awal2 kalo nk jumpa dia. Masa nk cucuk Khayla 3 bulan try gi paed Dr. Cheng yg kebetulan sederet je ngan KJMC tu sbb malas nk menunggu lama jumpa Dr. Syed.

Alhamdulillah.. dh jumpa paed yg friendly, knowledge dia pasal budak2 superb & yg paling penting ngam ngan anak2. Kalo gi xde appointment pun x yah tunggu lama. So far dengan paed ni tanya la apapun pasal problem budak2 ni, jawapan sentiasa ada. Lagi bagus dia x bagi ubat yg x perlu. Cam Aulia semalam baru start batuk ngan selsema tapi paed tu tanya dulu ubat ada lagi x. Kalo perlu baru dia bagi, kalo ada lagi continue dgn apa yg ada.

267200_1841056076681_1548943722_31422032_8111270_n

Semalam si comel saya ini kena cucuk PCV ngan minum Rotavirus. Menjerit kejap je masa rasa bisa cucuk tu tapi pastu senyap tersengih2. Paling best sbb dia dah pandai kenal orang. Masa mula masuk klinik tu dia nampak assistant klinik tu dia xkenal terus menangis berjurai2 air mata. Siap jerit2 lagi.. comel sangat!

Kejap je baby mama dh masuk 6 bulan.. dh start angkat2 badan tinggi2 macam nak menyulur. Pantang tinggal kejap, golek2 dh masuk bawah kabinet TV, kejap2 dh masuk bawah baby cot.. haisy, aktif betul kamu anak. Mama doakan anak2 mama semua akan jadi anak2 yg solehah, mendengar kata & menyenangkan hati kedua orang tua.. mudah2an.. Amiiiinnn.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Half year wiser

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kurma Milkshake

Sekarang dh bulan puasa banyak dapat stok kurma.. cam saya dapat MIL bagi then cinta hati pun dapat dr ofis. Saya x gemar sgt kurma tapi bila fikirkan khasiatnya banyak bagi tenaga especially masa puasa ni then one of milk booster, gagahkan jugak la makan 2-3 biji. Bila banyak sgt stok kurma kat rumah so terpikir la cara nak habiskan. Masa google jumpa resepi Kurma Milkshake ni. Rasanya ramai dh tau.. saya je baru terjumpa hehehe..

kurma

Bahan-bahan :
  • 10 - 15 biji buah kurma, dibuang bijinya
  • air secukupnya
  • 1 liter 'Fresh Milk' atau Susu Kotak Dutch Lady
Cara-cara :
  1. Kurma dididihkan dengan air di atas api perlahan. Masak sehingga agak hancur dan menjadi seperti puree.
  2. NOTA: Sukatan air cukup sekadar untuk tenggelamkan buah kurma di dalam bekas
  3. Dah siap puree buah kurma tu, guna mesin pengisar (blender) & blend dgn fresh milk tadi.
  4. NOTA: Kalau puree buah kurma tu tak berapa hancur ketika dimasak, 'blend' puree dulu, baru masukkan susu.
  5. Boleh dihidangkan sejuk atau suam. Sedap & Berkhasiat!
  6. NOTA: Kalau tak nak buat puree dulu pun boleh. Asalkan dapat buah kurma yg lembut, buang biji, terus jer blend dgn susu. SELAMAT MENCUBA.

kurmamilkshake

Lepas buat tu terus masuk dalam peti ais. Sedap weh minum sejuk2 masa berbuka..lemak berkrim! Saya memang penggemar susu so xde masalah la nak minum. Nak kurangkan rasa bersalah takut gemuk guna susu Low Fat nguehehehe.. Tapi series sedap Kurma Milkshake ni. Rasanya tahun ni xde la terbiar je kurma yg banyak2 kt rumah ni. Alhamdulillah, production susu pun ok. Xpernah lagi pam lepas minum sbb saya selalu direct feeding je malam. So far breast rasa sentiasa penuh je pastu malam2 Khayla pun kurang bangun sbb dh kenyang kot, kadang tuh sampai tersedak2. Ni yg best.. saya dapat minum sedap, baby pun dapat susu banyak hehehe.. Try la..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Iftar :: Chinese-Muslim food

Seperti yg di plan.. cinta hati mau berbuka dgn Chinese-Muslim food. Haruslah cari tempat yg dekat2 dgn rumah je so that xyah terkocoh2 & berebut nak semayang maghrib. Sudahnya ke Restoran Mohd Chan Abdullah area KJ la kami.. Cinta hati book awal2 dalam kol 4 lebih. Inilah antara menu kami..

0500_KetamMasakSosSpecial

Ketam masak sos special

_MG_5120

Butter prawn

_MG_5001

Sotong goreng rangup

1412_RebinaLaici

Ribena Laici

Tambah lagi kangkung goreng belacan + itik panggang + ayam lemon.. giler tamak ah, 6 dishes dh la portion besar2 pastu utk 4 orang makan je. Sudahnya makan sikit then tapau bawak balik je. Boleh la buat lauk untuk sahur plak kang.. Verdict? Ok la.. itik panggang tu x kena dgn tekak saya ngan cinta hati huhuhu..

Seperti yg di bayangkan saya x dapat langsung menikmati makanan saya huhuhu.. 10 minit pertama je anak2 ok lepas tu mula la buat perangai. Hana nya asyik merengek je nak berdukung sbb dia x sedap badan baru lepas makan ubat selsema ngan batuk. Aulia plak bila ada acik2 nya terlebih mengada plak sbb acik2 rajin melayan. Kalo dgn mama haruslah kena cubit dah. Khayla pun x senang duduk sbb kalo kat rumah kol 7-8 tu biasanya saya tidokan sekejap so that senang masa berbuka.. so dia pun merengek nak tido.

Rasa2 cam tobat je nak keluar buka puasa kat luar tahun ni. Tunggu tengok next year kot2 mek2 kenit dh besar sket. Kalo teringin sgt pun biarlah keluar lepas setel semayang maghrib semua. Cara nak keluar berbuka on time pastu terkocoh2 nak kejar semayang.. alahaii buat penat badan je. Bila penat mula la nak mengamuk.. x berbaloi. Xpe lah anak2.. mama ngan papa korban la setahun dua sementara korang nak besar ni. Biarlah korang melasak puas2 kt rumah.. just enjoy childhood moment korang ye anak2.

Sekian report iftar pertama kami anak-beranak di luar huhuhu :p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rutin Ramadhan

Selesai sahur hari berpuasa ke-6. Hari ni bley la nk godek2 blog pepagi buta ni sbb esok x keje, kalo hari keje lepas sahur je konfem naaaakkkk jugak tido balik walopun dh kol 5.45.. nak bangunnya kol 6 huhuhu. Bangun sediakan apa yg patut kol 4.30, bila dh siap2 sume gerak cinta hati bersahur then tot-tet-tot-tet cuci pinggan mangkuk, clear dapur bagai tengok2 dh kol 5.30.. kejap je masa ni. Kalo nasib baik, naik atas tengok baju2 keje ada lagi yg dh siap di iron lega.. tapi kalo xde huhuhu.. menenyeh baju la plak.

Selalunya cinta hati x tido balik dh lepas sahur. Terus tunggu subuh then siap2 nak gi keje. So dia la yg tolong gerak kalo saya tido balik. Kadang tu kol 6.30 baru gerak... bagi can bini tido lama sket! Nasib baik la saya sekarang rumah dekat dgn skolah, even bangun 6.30 masih bley setel2 Aulia mandi bersiap nak gi skool, tukar diaper Hana ngan Khayla bagai masih boleh gerak keluar dr rumah paling lambat kol 7.10.

281713_1787902187867_1548943722_31363919_3751404_n

Pagi2 dh kalut.. Itu belum campur Aulia merengek buat perangai xmo pakai uniform skolah.. melaram je keje anak dara ni. Pepagi buat drama nak pakai baju cantik2 cam nk gi jalan. Demand oke! Ko ingat ko nak masuk fashion show ke Yaya? Mama bagi ko pakai baju dh besar tuah, kalo aku biar gi skolah bogel je ko nak? Hangin di situ.. Tambah lagi dgn Hana yg boleh kata tetiap pagi nak mengamuk. Manja sgt dgn papa sampaikan nak berdukung je kejenya. Bila nak tukar diaper merajuk sembam2 muka xmo. Sudahnya mama hangin x2. Nasib baik la bb Khayla memang baby baik.. asalkan bila dia bangun tu dh bagi mengopek seround then tersenyum la dia sepanjang pagi nengokkan mama terjerit2 mengamuk dgn the kakaks di pagi hari. Saya x perlu exercise kekdahnya sbb tetiap pagi je the kakaks dh buat peel macam2 nak bagi adrenalin rush utk mengepam jantung mama ke tahap maksima!

Sampai skool ngam2 7.15, drop anak2 then zass ke skolah. Lagi skali syukurlah taska dekat je dgn skolah x sampai 10 minit perjalanan. Kalo pun mek2 ni buat perangai masa drop derang, the latest 7.25 dh ada kt skolah. Duduk dekat dgn tempat keje kalo lambat gak sampai lepas 7.30 mau kena lempang dgn GPK huhuhu.. Suka sgt kalo kengkawan tempat keje tanya “Nape ko lambat ari ni?” pastu jawab “Jam..” sure derang rasa nak lempang berkali2 je hakhak! Alhamdulillah.. rezeki dpt dok dekat. Dah merasa 2 tahun ulang-alik Kuantan-Pekan setiap hari. Dulu paling lambat 6.45 dh kena gerak, itupun merempit 160 baru sampai sebelum 7.30 kalo x merah la punch card..

Balik keje kol 1 trus balik rumah setel apa yg patut dulu. Kang kalo dh amik mek2 tu nanti alamatnya tunggang terbalik la hidup. X ley nak buat apa.. dh paham sgt. Dah separuh hari kena tinggal kt taska, balik tu konfem derang wat perangai macam2 nak kan perhatian. Adoii la.. dr kakak sampai la ke baby ada je peel derang masing2. Penat sangat tapi bila derang balik rumah, kecoh2, bising2 seronok sbb rasa suasana tu ‘hidup’ berbanding masa dok umah sorang2.

261235_1716999175336_1548943722_31309038_2375912_n

Nasib baik bulan puasa ni papa balik awal, 5.30 dh sampai rumah. So lepas papa balik dia plak amik alih layan kerenah anak2, maka mula lah tugas mama nak siapkan pepe utk berbuka. Masa tu la baru nak masak nasik, buat air bagai.. dalam kol 7 bagi the kakaks makan siap2 so that masa berbuka kang derang x kacau. Xde maknanya! Masa orang tgh duduk kat meja makan, derang pun sibuk nak memeriahkan majlis gak.. terutamanya Hana la. Walopun baru tadi dh makan tapi bila orang makan dia pun nak sama.. patut la badan ko bulat pun Hana muahahahah!!

So far buka puasa belum pernah kt luar lagi. X daya rasanya nak bersilat dengan mek2 ni.. sudahnya kang makan-telan-makan-telan je. Xde nikmat nak berbuka menikmati makanan hakhak! Kat rumah pun camtu.. semoga mama cepat kurus puasa kali ni ekekekek.. Hari ni cadangnya nak berbuka di luar. Cinta hati teringin nak makan Chinese-Muslim food. Nak ajak SIL join sekali so that de extra hands nak melayan.. lagipun Aulia sibuk nak jumpa acik Inoi nye. Hana plak kalo acik Esah dh layan dukung, sumbat makan bagai suka la dia hehehe.. Belum keluar makan kt luar lagi tapi dh rasa sesak nafas membayangkan mek2 ni x reti dok diam haih..

260568_1717000735375_1548943722_31309040_5285796_n

Nak buat entry bergambar then baru perasan dh lama x amik gambar budak2 ni.. Owh, hari Rabu depan my baby Khayla genap 6 bulan.. cepatnya anak mama ni besar. Tau2 dh nak start solid food. Rasanya berat x naik banyak mana sbb still petite cam tu gak. Xpe la baby, asalkan sihat & x banyak ragam mama dh cukup bersyukur. Ok la.. salam Ramadhan to all. Saya awal puasa dh dapat ‘cuti khas’, konfem hujung Ramadhan nanti lagi skali. Matik la nak mengQadha’ puasa huhuhu.. tapi bersyukur la bendera jepun tuh berkibar. Kot x kang mau saya lak x senang duduk takut lekat.. dh la musim orang dapat baby sekarang ni muahahaha!! Khayla pun dulu lekat masa Hana 6 bulan.. bahaya nih. Chooooiiiii!!

Selamat menyambut Ramadhan.. semoga segala amal ibadat yg kita lakukan tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya & diterima Allah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Belajar puasa

223979_1828121273319_1548943722_31408091_7731655_n

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS