RSS

Lagi 5 hari..

2 minggu blog bersawang tau2 je hari ni dah hari ke-39 berpantang..tinggal 5 hari je lagi nak abis tempoh berpantang weehoooo!! Apa sgt la yg best pun? Nak kata bley gi holiday, cinta keje bukan ley cuti. Maka sangap la kami anak beranak kat kampung ni..anak2 plak bila terperuk je kat umah mula la lasak derang x terkawal. Hilang akal mama ni nak handle semua serentak wat perangai. Kalo kt umah PJ, haruslah lepas abis je pantang mama anta korang gi skool pastu mama gi spa ke,wat hair treatment ke huhuhu.. Ni dah kat kampung x sampai hati la plak mama nak tinggalkan kt tokmama ngan babah. Dah la jagakan masa pantang, dah abis pantang lagi mau tinggal pergi berjimba plak huhuhu.. Mama tunggu papa balik je la, tolong jagakan anak2 pastu mama plak having ME time..ley kan papa? *kenyit mata sket*

Xde beza pun pantang kali ke-4 ni..pantang makan yang sejuk2 ngan gatal tapi yg lain men bedal je. Xde la meleleh air liur sgt pantang kali ni sebab tokmama pun pantang cara moden. Menyusukan  baby, makan kena la de khasiat. Dah la berjaga malam lagi..x kan nak makan nasi ngan ikan bilis je? Huhuhu..x lalu la tekak aku ni! Sendiri mau ingat la..dah anak ke-4 kot, kalo degil nak makan bukan2 masa pantang ni rasa sendiri la bahananya lepas anak dah besar sket nanti. Pepandai la jaga diri sendiri..badan nak pakai lama.

X tau kenapa excited sgt nak habis pantang hakhak! Nak keluar berjalan? Masa dalam pantang pun xde la lekat kat rumah sgt pun..merayap merata x hengat sampaikan tokmama sound "Sakan aiihh mama dia..lupa diri kot baru beranak." hahahahahaha! Lepas tu terus serot kepala cam kura-kura. Terus dok umah dgn tawadhuk nya..

So lagi 5 hari nak abis kan pantang..yeaaaa!! Seronok gak la walopun lepas ni x merasa dah nak pantang lepas bersalin..sobs :( Dah takat tu je rezeki yang ada. Mari fikirkan masa depan huhuhu..camne saya nak besarkan anak dara berempat ni tanpa stress? Syukur Alhamdulillah saya ni ada sampai 4 orang kan, cane la perasaan orang yang xde anak langsung?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: 25 days

185187_3584238535153_1732619740_n

564818_3584236695107_513906571_n

578588_3584243575279_504711401_n

525945_3584247175369_126664626_n

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cinonet dengan peel ‘comey’

Hari ini cinonet sorang ni baru berusia 12 hari.. dia sudah tunjuk peel ‘comel’nya Smile Lepas discharge jaundice aritu Zulfa dah start on-off direct feeding, kejap mau kejap x mau ikut sedap tekak dia je tapi semalam makin kritikal.. aduhaii, sedihnya hati mama sebab kali ni susu agak meriah. Sangat rugi rasanya kalo baby x direct bf. The kakaks dulu pun kena tahan wad gak tapi bila balik elok je bf tapi Zulfa ni nak latch pun dia main2, muncung2 mulut dia mcm hisap putting botol. Bila dah lama sangat x dapat gak susu mula start mengaruk.. eh2 dah ko latch pun x betul celah mana nak dapat susunya! Hangin je mama tahan sabar.. nak di marah, baby umur 12 hari. Sudahnya stress sendiri huhuhu..

IMG_20121001_124918

Saya masih belum putus asa.. tetap sumbat gak Zulfa ngan nenen bila sampai masa feeding. X bley tunggu dia lapar baru bagi kang lagi kuat dia mengaruk.. masa dia mamai tu bagi tapi dari 5 kali try tu de la dalam 2 kali berjaya dia minum direct. Itu pun x sampai 10 minit pastu dia start melalak x puas menyusu uwaaaaaa.. mama yang stress tau! Mungkinkah kali ni mama bakal jadi EP mom? X kisah la kan.. yang pentingnya sekarang saya nak bagi baby dapat khasiat susu ibu. Kalo dah Allah kata kali ni baby cuma akan nikmati susu mama thru bottle.. redha la. Stress2 sgt kang jejas production susu plak.. tapi buat masa sekarang saya x kan putus asa bagi baby direct feeding. Alang2 tengah berpantang dok umah dengan baby, usaha la selagi termampu. Hopefully this will just be a phase.. please move on baby Zulfa.

IMG_20120930_074703

Lain anak lain peelnya kan? Biar pun keluar dari perut yang sama.. alahaii anak. Mama doakan Zulfa nak direct feeding dengan mama. Dah la nak nenen pun memilih, nak sebelah kanan je.. kalo sua yg sebelah lagi kuat dia meraung huhuhu.. Mama kena disiplinkan diri untuk pam every 3 hours nak make sure production susu x terjejas. Semoga mama di beri kesabaran yang tinggi untuk terus mencuba. Semoga mama kuat2 semangat nak bf kan Zulfa selama yang termampu biarpun di takdirkan jadi EP mom. Kuat-kuat semangat untuk terus berikan yang terbaik untuk anak2 ye mama!

IMG_20121001_131356

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yasmeens & Jaundice

Tak dapat di pisahkan hakhak! Dari Aulia sampai la ke Zulfa, lepas discharge dr spital je 2-3 hari lepas tu mesti admitted balik due to jaundice. Cuma Khayla je selamat x kena dok bawah lampu sebab jaundice dia border line.. Sebab utama mama darah O, derang 4 beradik ikut darah papa B+ boley? Mama yang penat2 beranak kena belah perut bagai tapi sume nak ikut darah papa eh? Untung papa tau.. kalo pepe jadi kt papa senang anak2 sume sama kategori darah huhuhu..

IMG_20120927_154204

Masa Aulia dulu memang sedih giler bila dia admitted jaundice.. asyik nangis je bila tengok dia dok bawah lampu tambah lagi kalo kena amik darah. Tu cara dok spital swasta.. kalo dok spital gomen mau meroyan la. Anak 1st kot, rasa syahdu tu lebey sket huhuhu.. masa tu dok kt Kerteh, beranak kt Kuantan so bila Aulia admitted dengan mama skali la masuk wad sbb nak breastfeed dia. Masa Hana plak dah dok Kuantan so berulang-alik hantar susu kat KSH je.

399693_3518926502393_1149820155_n

Masa Khayla puas tokmama ngan babah sibuk mencari remedy nak turunkan kuning, segala susu kambing, jus anggur hijau dia kena telan hakhak! Alhamdulillah Khayla x kena jemur bawah lampu biru.. mild jaundice. Kali ni Zulfa, dari hari discharge dah nampak kuningnya tapi ingatkan bila dh bf ok la tapi hari ke-6 bawak jumpa paed suh amik darah tengok2 reading dah sampai 270.. memang sah2 la kena tahan kan? Kali ni mama redha je la.. bila kat spital kita tau baby tu in good hands kan? Doc & nurses tau apa nak buat kalo de pepe emergency. Saya cuma hantar stok EBM 2x sehari.. Alhamdulillah esoknya turun 250, hari ketiga turun 215 paed bagi discharge. Berkat susu mama kuning baby Zulfa pun cepat turun kot..

548278_3525989318959_1368788202_n

Semalam bawak Zulfa gi follow up kat paed. Alhamdulillah semua ok.. paed cakap still nampak lagi kuning tapi considered as mild jaundice. Continue bf je.. so sekarang dah x yah risau2 lagi. Yasmeens sume dah free from jaundice. Mama doakan anak-anak mama sihat sentiasa ye. Hugs & kisses untuk anak-anak mama. Red heart

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS