RSS

Lesson learned today..

Today PPKI celebrate our annual Pre-Graduation & Birthday Celebration for our special kids. I sat next to my new boy and his mother. My new boy H is a brilliant boy and normal. He is not suitable to be in PPKI. The problem with him is he didn’t want to go to school for 6 months. The problem started from mental bully from former friends. Calling names and everything. I was so pissed of when the doctor who diagnosed him, put him in ADD category. I was like WHAT? WHY? WHAT IS WRONG WITH YOU? He got the OKU card then there he is in my class. I am his class teacher and I’m so pissed off when I think that the mother simply put him in PPKI just for the sake of him to go to school. Mengikut sangat anak xnak pergi sekolah..

Here I am today sitting next to her. Being professional I asked her politely to put his son in Inclusive class next year as he is a bright boy. He is a shy and cute boy. Just smile and nodded when the mother ask with one condition that he can continue all the theraphy that he wants in PPKI. We agree. Then the conversation move to other subject until the mother finally reveal that the father is bedridden patient. Every weekend they will travel back to kampung to visit the father because no one to take care of his father here in PJ as the mother had to work.

The mother thought that is one of the reason why H don’t want to go to school. The saddest part is everytime when the mother cried thinking about the father, he will be the one to calm her. When the mother asked why he never cried? He said that “Xpe..ibu nangis. H nangis dalam hati.” ALLAHUAKBAR and I broke into tears.. hell with professionalism.. I’m human. My 7 years old boy menggalas beban sebesar itu. Ya Allah..kau permudahkan kehidupannya. Cerahkan masa depan anak ni. Husnuzzon. Allah lebih tau. DIA xkan uji kalo tau hambanya x mampu.

The mother admit that she just want her son to go to school. And I know deep down inside that my boy H is breaking. A sick father, a sorrow mother. A 7 years old boy. And now in new environment he is trying to pick up the pieces that is broken. Re-gain his confidence in social life. I still broke in tears while typing this. I can see his face inside my eyes. Lesson learned. Don’t simply judge someone. Please stop judging other people if u just know the surface. To H..cikgu mintak maaf for my pre-judgement. Thinking that you are simply an only son that had been spoiled. Sampai akhir hayat cikgu doakan di permudahkan kehidupan awak untuk berbakti kepada ibu & ayah awak. Semoga Allah sentiasa beri kekuatan & kesabaran untuk awak tempuhi hidup selagi hayat di kandung badan. Amiinn..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari Raya Aidilfitri 2014

Tahun ni patutnya turn raya kat Batu Pahat. Tapi sebab raya ke-3 BIL #3 nak nikah so cinta hati suggest balik Sg. Petani dulu. Haruslah meks seronok sebab dapat beraya dengan family Along- my one&only sibling dunia akhirat. It’s quite sad though cause malam raya sy dah kena gerak balik Johor. Raya kedua Along sy gerak balik rumah PIL dia kt Kuala Nerang.

P1019757_800x600

P1019764_800x600 

P1019816_800x600

P1019830_800x600

Sedih bila pk mama ngan abah beraya berdua je. Sebab dr masa sy kawen lagi sy dh set dgn Along mama&abah x kan sunyi masa raya. Kalo turn sy raya kt Johor dia kena raya Sp. Sebab tu susah sgt kami adik beradik nak beraya bersama. Kalo dapat jumpa pun raya kedua. Asalkan mama&abah x tinggal raya berdua. X rasa sunyi masa raya.. dah la anak pun 2 org je huhuhu..

P1019822_800x600

P1019837_800x600

As for this year xpe la.. sebab2 yang x dapat di elakkan. Tapi still we had our kecoh moment beraya sama2.

P1019845_800x600

P1019852_800x600 

Lepas balik sembahyang raya, aktiviti biasa haruslah salam raya then family photo. Punya la susahnya nak kumpulkan budak2 kecik nak bagi bergambar sama2. Kecoh macam2 perangai. Lepas beraya anak beranak kat rumah next stop rumah Tok Su ngan Mak Ngah Za. Kat Kedah kalo beraya memang makan berat. Kt umah Mak Ngah je de nasi tomato ngan tapai. Lom umah Tok Su lagi de Mee Kari huhuhu.. Next stop umah Mak Teh Som plak. Kat sini ada laksa plak..perghhh!! Perut pun terkejut!

P1019861_800x600

P1019853_800x600

P1019856_800x600 

Petangnya gerak balik rumah. Semua dah keletihan & kekenyangan. Lebih kurang kol 5 gitu Mak Udi, Abg Mie ngan Mat Min datang beraya kat umah. Sembang2 lepas derang balik semua sambung lepak kt umah je..mengular, melingkar dlm bilik or depan tv. Malamnya dalam kol 11pm gerak balik Batu Pahat. Sedey sebab malam raya dh kena gerak. Kalo x selalunya raya kedua malam baru balik. Rasa sekejap sgt sobs..

Adat la bila dah berumahtangga.. kena ikut turn. Ini pun nasib baik cinta considerate ajak balik sebelum raya. Kalo x, x beraya la sy ngan mama&abah tahun ni. Ada rezki nanti balik Sp lagi. Yeaaaa!!

Nanti sambung cerita hari nikah BIL masa raya ketiga. Till then.. Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua. Maaf zahir & batin dari kami anak beranak :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1st Ramadhan tahun 2014

Alhamdulillah.. di berikan peluang untuk kembali bertemu Ramadhan tahun ini. Sekejap je dh setengah tahun. Posa bermula hari Ahad memang agak lemau huhuhu.. sebab weekend adalah hari jalan2 & makan2 sampai lupa diri :p Anak2 pun tuning lari sebab sampai kol 9.30 masih dok kat umah. Selalunya kol 7 dah siap2 gi breakfast merayap bagai. Bukan anak je.. mak pak pun mati kutu hahahahahah!!

salam_ramadhan_to_all_muslim_by_lalaxartz-d42ay13

Salam Ramadhan to those who knows us. Ampun & maaf atas segala salah silap yang pernah kami buat secara sedar atau tidak. Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya. InsyaAllah.. Lots of love.. May + Benjy & Yasmeens.

**pics credit from google**

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yasmeens growing up

video

My girls are growing up so fast.. too fast I guess. How I miss their baby moment. Girls please don't grow up too fast. Mama & papa will miss you girls a lot. Allah tolong lindungi anak-anak kami..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cuti sekolah Mac 2014

Lamanya la hey menunggu nak cuti panjang kali ni. Bulan lepas je 3x Sabtu kena gi skolah. Bley bayang x betapa muaknya ulang alik gi skolah sampaikan hari cuti pun nak kena mengadap muka GB jugak huahuahua… Banyak dugaan sebelum cuti kali ni. Mana dengan jerebunya.. tetiap hari keluar rumah menusuk bau asap. Adoyaii.. hujan plak dh bape lama x turun. Kering kontang. Pastu mula la episod catuan air. 2 hari ada, 2 hari xde. Huarghhhhh.. kira nasib baik gak la sbb sy dh wat persediaan awal beli tong air bagai. Air pun memang dh tadah siap2 dari catuan peringkat 1 lagi. Kawasan sy ni dah peringkat 3 kot. Itu xpe lagi.. dugaan paling kritikal yang ni..

1977078_10201197097960058_334281127_n

Sangat mencabar jiwa raga okeh?!! Bayangkan 10 hari?!!!! Maka sy kena call rescue 911 saya huhuhu.. nasib baik la ada mama & abah sy yang memang sentiasa ON CALL. Tambah2 abah sy bila dapat tau Khayla salah sorang yg kena HFMD cepat je dia nak datang.. kalo la xde mama & abah sy alamatnya ada possibilities sy heret semua angkatan sy g skolah. Dah nk cuti susah sgt kan? Ampun la mama & abah dari kecik sampai beranak pinak menyusahkan huhuhu..

Maka sampai la cuti sekolah yang di tunggu2.. seminggu je pun. Tp xde maknanya la nak bangun lambat bagai sbb anak2 sy sememangnya early risers. Kol 6 biological alarm derang dh berdenting. Awal2 pagi lagi sy dh mengaruk bila derang bukak mata je mula la start bertekak.

Kebetulan masa taska tutup tu cinta kena naik laut. Aduhaii.. lagik la jem! So cinta dh janji cuti ni dia nk cover balik amik cuti 2 hari nk bawak anak2 jalan2. Cinta adalah sangat sabar melayan segala peel mengada anak2 dia. So dia dh ada plan sendiri nak ke mana bawak anak2 dia. Hari Khamis sampai la hari yang di tunggu..

Perjalanan di mulakan menuju ke Kuala Gandah. Cinta nak bagi anak2 dia tengok gajah real life. Asyik tgk dalam youtube je manjang. Ini la masanya nak bawak anak tgk betul2.

150019_10201277992502371_1574382524_n

7004_10201283271554344_1257563107_n

10003236_10201283265954204_1057073405_n

Anak2 adalah sgt excited dan kagum tengok gajah depan mata. Sadly my baby Uppa panggil DOG! “Elephant la dik..bukan dog” dia geleng kepala “No..dog!” sambil tunjuk dengan jari kecik. Rasa nak gigit je budak kecik ni.

Mulanya ingat nak tunggu sampai kol 2 ada pertunjukan ngan mandi gajah semua tp masa tu baru kol 12.30. Panas hoihh!! X tahan. Cinta pancing anak2 ajak mandi sungai masa kt Kuantan nanti. Nasib baik semua nak.. otw ke Kuantan tu singgah Temerloh cinta nak makan ikan patin.

10168065_10201283383477142_1723660426_n

Sampai Kuantan terus ke Hutan Lipur Sg. Pandan. Seronok x hengat anak2 bila nampak air!! Sampai ketar2 pun ajak naik masih xnak lagi.. haiih la anak.. korang memang hantu air.

10014601_10201283292314863_1783121915_n

1977128_10201283284354664_2123263850_n

Bermalam kt Kuantan, esoknya bangun g breakfast then bawak derang g Mini Zoo Teruntum plak. Tot-tet-tot-tet dah kol 12 lebih balik hotel then check out tunggu papa balik semayang Jumaat then heading to Batu Pahat. Cinta tanya nak gi mana lagi pastu tengok2 dah masuk simpang ke Rompin. Saje nak tgk kalo de bot nak g Tioman. Gila ad-hoc! Masa sampai tu dh kol 6 lebih.. last bot kol 1 ptg huhuhu.. nasib la.. tp sebab x nak hampakan anak2 cinta pusing bawak derang g main air kt Pantai Lanjut masa heading keluar Rompin tu..

1549333_10201283274834426_2039536665_n

1173699_10201283275874452_1351194875_n

Cinta adalah papa yang paling setia melayan peel anak2 dia.. nak ke mana sebolehnya dia tunaikan. Bertuah korang anak2, dapat papa yg nak melayan. Thanx cinta for being a good papa :)

Last destination kami ke Senggarang. Umah atok & nenek. Malam esoknya ada dinner 100 tahun SKS. Sekolah turun temurun dr zaman atuk bawak ke papa ngan acik2 lain. Nasib baik la anak2 behave walopun masing2 dah mengantuk sbb eventnya kol 9++ baru start. Esok dah nak gerak balik PJ. Lusa dah mula sekolah balik. Kejap je seminggu berlalu.. yang penting anak2 ada pengisian untuk cuti kali ni. Ada benda utk dia berkongsi cerita. Ada pengalaman untuk dia kenang. Bersyukur la anak2.. kita mampu untuk rasa semua ni. Alhamdulillah.. selesai cuti sekolah seminggu.

10171261_786358251392426_963561246_n

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS