RSS

Hari ini me cuti..

.. tapi me tidak berada di rumah. Cuba teka, agak2 kt mana me sekarang?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Starbuck KLCC!!!! huhuhu.. sambil menunggu hubster habis meeting tengahari nanti. Adoii la.. susah betul melayan peel baby-paling-bongsu-sampai-bila2 ni.

Semalam hubster mc sbb masa bangun tido pagi tuh badan dia panas sgt.. me nk g keje pun risau. Hubs nih jenis sakit sket2 dia gagahkan diri gak g keje.. tp maybe sbb smlm dh x larat sgt so dia g klinik amik mc. Doc ckp kalo esok x baik gak kena amik darah sbb suspek DENGGI.. haishh, me yg dpt msg dr dia kt skolah ni pun dh x senang duduk dok memikir. Hubs jarang sakit tp bila skali sakit mmg teruk sgt..

Tengahari masa balik sekolah tgk hubs dh terkelepet.. sedihnya.. He had always been my pillar of strength so bila tgk dia dlm keadaan lemah x bermaya tuh rasa cam biarlah sakit tu pindah kt me je. Hubs cuma jamah x sampai sekeping roti cicah kuah sup then dh x lalu.. Badan hubs makin panas sgt, so me jelum2 kan la macam wat kt budak2 tuh nk bg kurang panas badan.. kurang lah sket panas badan dia petang tu.

Malamnya, panas balik. Hubs siap muntah2 bagai sbb perut kosong. Bertambah2 la me risau. Tido pun selimut litup dr kaki sampai kepala tp still mengerang. Banyak kali me suh hubs minum air banyak2.. ye la, bila dh minum air banyak senang sket body nk flush panas badan tu.. tp DEGILnya xmo.. Adoiyaii.. dlm kepala otak me nih nk je heret hubs bawak g spital. Biar doktor cucuk tambah air bergelen2 dlm badan tuh. Geram je.. sakit2 pun degil lagik xmo dengar cakap bini!

Masa hubs tgh x larat tuh me dh tanya.. "Jadi ke esok g KL?" hubs cuma geleng kepala. Me dh lega la sket. At least dia ley rest kt umah. Dr tengahari smlm sampai la ke pagi ni me x jamah makanan langsung sbb risaukan hubs. Everytime pegang je panas sgt badan dia.. me tido pun x lena. Kejap2 terjaga nk monitor panas badan dia.. Bila dh jadi mak budak, kita x leh lari dr rasa risau & concern sepanjang masa. Biarpun yg sakit tuh hubs yg dh tua bangka hehehe..

Bangun pagi nih me mmg dh niat xmo g keje arini, nk tgk cane condition hubs. Bukannya pe, risau kot2 de sakit pening ke masa me xde nanti.. watnya tumbang dlm umah xde sape tau ke.. but then masa mayang subuh tetiba tgk hubs dh siap2 pakai baju keje, tanya nk g mana then dia cakap "B nk g meeting KL.." adeh, temper je haku!!! Bila dh rasa kuat sket mula la.. then x pk panjang me pun cakap nk ikut. Hubs x bg tp turn me plak wat degil.. nk tinggalkan dia sorang2 kt umah pun me x sanggup, inikan plak nk bg dia drive sorang2 g KL? So.. that's why la di kala ini me end up bersiaran kt sini. X kisahlah kalo kena tunggu sampai petang pun.. yg penting me dekat dengan dia. Kalo pepe emergency me leh cepat sampai kt dia..

Cadangnya nk jalan2, shopping2 sementara de masa ni.. tp dengan terboyot2 membawak perut yg x besar mana ni rasa cam malas je. Kalo ley nk duduk je sampai terbenam bontot dalam kerusi hakhak!! Kepada kawan2 yg de area KLCC ni sila calling2 ye.. meh la teman mak buyung nih..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nesting Mode

cartoon28

Enuff said..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

30 Questions

1. Bekas kekasih saya adalah :
Mungkin dah jadi suami orang atau bapak orang atau bujang terlajak muahahaha!!

2. Saya sedang mendengar :
Suara Bienda menyanyi kt rancangan Apa Ke Halnya? dlm tv..

3. Mungkin saya patut :
Pergi mandi.. dh pukul 11a.m ni weh!!

4. Saya suka :
Rasa & tengok baby stretching/tendang tummy sampai senak perut nih kekadang tuh.

5. Sahabat-sahabat baik saya :
Kebanyakannya dh jd bini orang & tgh tunggu title baru - mak orang.. ngee!!

6. Saya tak paham :
Kenapa bila Aulia xde saya x relax pun? Sedangkan bila dia ada merungut mcm2 ckp x sempat nk relax..haishhh..

7. Saya kehilangan :

Anak dara saya yg dh dikidnap oleh tokmama & babahnya..

8. Ramai yang berkata :
"Suka tgk may makan.. berselera!" ye..ye..saya tau saya makin tembam & gemoks!

9. Makna nama saya :
Zuraini = Zikir @ Zuriat

10. Cinta itu adalah :
Universal..

11. Di suatu tempat, seseorang sedang :
Boring tahap menguap mengadap instructor dlm workshop..huhu..cian hubster..

12. Saya akan cuba :
Menyiapkan coding website sekolah yg diamanahkan.. huwarghhh..buhsan ngadap coding!

13. Ayat SELAMANYA membawa maksud :
Kekal abadi..

14. Telefon bimbit saya :
Baling anjing pun bley mati.. hakhak!!

15. Bila saya terjaga dari tidur :
Mengeliat sambil bengkokkan kaki pelan2 sbb takut simpul biawak.. horror oke!

16. Saya paling meluat apabila :
Ada orang bawak kete macam nk g jalan2 amik angin di pagi hari kt lane kanan masa saya tgh rush g keje.. HELLO!!

17. Pesta/Parti adalah :
Salah satu cara meraikan..

18. Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
Kucing & koala bear..

19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
Late 20's.. sekarang la..

20. Hari ini :
Saya buhsan mengadap tv then xde idea nk update blog..

21. Malam ini saya akan :
Menanti kepulangan hubster then ajak keluar g dinner..

22. Esok pula saya akan :
Bangun kol 5.30am then siap2 g keje.. malas giler!!

23. Saya betul-betul inginkan :
Holiday di samping suami & anak tercinta...

24. Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
Pipi tembam + badan chubby giler + tummy bulat je.. ;p

25. Pusat membeli-belah atau arked permainan :
Haruslah pusat membeli belah..

26. Makanan Barat atau Jepun :
Western please..

27. Bilik yang terang atau gelap :
Depends on occasion.. *wink*wink*

28. Makanan segera adalah :
Makanan yg cepat, mudah & menggemukkan..

29. Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
"Ok ma..de pepe nanti adik call balik k"

30. Siapa yang anda mahu Tag?
Xde sape kot..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aktiviti di masa lapang

IMG0984A

Since Aulia aka temenggung jugah ni dh dikidnap tokmama & babahnya balik kampung.. so me kt umah ni teramat lah banyak nye masa lapang huhuhu.. Nak tido siang x bley sbb takut malam kang x ley tido since skrg nih me dh start de prob tido malam.. Mula la me korek2 balik store nk carik pepe mende yg bleh dibuat untuk hilangkan boring.. Then me terjumpa projek terbengkalai ni..

IMG0985A

IMG0986A

Crosstitch - Ini je la satu2 nya bakat menjahit yg me dapat dr my mom.. yg lain tu fail! My mom memang pandai menjahit.. tangan dia berseni. X macam me yg tangan keras cam kayu, sampaikan nk godek mesin jahit pun dh macam bawak kobota.. punya la kayunya hakhak!! My mom x pernah beli baju sekolah me sepanjang hidup.. custom made gitu siap jahit tulang belut bagai hehehe...

Me start wat mende alah ni masa pregnantkan Aulia dulu hakhak.. dh 3 tahun lebih weh, masih x habis2 gak. Kononnya boring dok umah nk tunggu beranak sempat la habiskan.. tapinya lepas beranakkan mek yaya tuh terus xde masa nk membelek bagai. Sudahnya projek nih terperosok dalam store je la. Gambar asalnya yg ni..

IMG0988A

.. tapi yg sempat siapnya sampai takat nih je hehehe.. dasar suka bertangguh wat keje!

IMG0992A

Maka bermula dr malam kelmarin me kembali menyambung aktiviti..

IMG0989A

Harapnya kali ni sempat la nk siapkan projek crosstitch ni sebelum mek kenit tuh balik. Kalo dia ada jangan harap la bleh wat pepe kan? Maunya apa saja yg mama wat dia pun nk wat sama huhuhu.. Nantikan lah yea.. ntah2 baru nk naik pucuk dh simpan balik dlm stor wakakakakak..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yasmeen or Ahmad?


Owh.. entry ini xde kena mengena dengan Yasmin Ahmad ye huhuhu.. Me ngan hubs bercadang untuk sume gegurl kami, nama akan bermula dengan Yasmeen then sume nama boboy akan bermula dengan Ahmad. Since dari bulan lepas batuk me x lega2 then schedule check up for 5 months hari Jumaat ni, so me cadang nk g KSH semalam je. Dah x larat batuk sampai terkencing2 dlm seluar huhuhu.. nk wat cane kan? Bukannya bleh di tahan2. Tambah lagi adik baby sekarang ni sgt la aktif.. dh tu tempat lain dia x nk tendang, sedap gak dia tendang kt pundi kencing tu huhuhu...
Kebetulan papa lak balik dr KT sampai umah dlm kol 3.30pm, sempat je lagik nk ngada2 suh papa temankan hehehe.. Then bila dh jumpa doc semalam kononnya me & hubs excited sgt nk tau baby pink or blue.. Memula doc scan nk tgk development baby.. so far ok. Baby memang membesar bagai johan!! Bila doc cakap "jap nk check gender dia.." mcm dia tau2 je trus sorok sebelah kaki uwaaaaa... notty2 baby! Dah la, mama dh merajuk.. xmo la tau baby boy ke girl. Biar sampai lahir nanti kuar2 "SEPRAIS!!!!" hakhak!! Ooopss.. baby dh tendang. Tau je mama gossip pasal dia hehehe..

Since me dh di diagnose dgn possibility for diabetes & x ley induce so doc bagi 2 choices je kt me..
  • after 38 weeks pilih date untuk c-zer.. (am thinking of 11/11/09 hehehe..)
  • if nk beranak normal (VBAC), kena tunggu sampai turun tanda2 bersalin sendiri then baru la bley.. itupun doc bg tempoh sampai cukup 40 weeks je lepas tu c-zer gak..

Kalo ikutkan me nk c-zer je.. senang. Xyah nk sakit2 beranak sume muahahahah!! Tau2 celik mata lepas lalok je dh keluar baby.. Tapi hubs seboleh2nya nk suh beranak normal.. alahaii sayang, u nk masuk labor room dengan I gak ke? Nak sama2 merasa pegang tangan masa meneran beranak? U better be there ALL THE TIME! Jangan hari nk terberanak tuh baru nk cakap "B kena g course/offshore la yang.." owh, jangan heran if I yg nk beranak tp U yang masuk CCU wakakakaak!!! Tapi me tau hubs xkan wat gitu.. rasanya hubs nk tengok & rasa sendiri pengalaman beranak tu hehehe..

Bila tanya hubs "yang.. rasanya baby kita ni boy ke girl?", confident je hubs cakap Benjy Jr.! Tapi instinct me kuat je rasa there will be another Yasmeen hehehe... baju2 baby pun x beli satu hape lagik pun. Rasa cam awal sgt je nk prepare barang2 baby.. lgpun baju2 yaya masa kecik pun berlambak je lagik cuma tinggal nk basuh then prepare elok2 dlm beg je. Kalo kuarnya Benjy Jr. pun xde prob sbb kakaknya kan dh macam anak jantan.. yg banyak bajunya seluar katok ngan shirt huhuhu...

Me & hubs x kisah baby kali ni boy atau girl.. as long as dia cukup sifat, sihat & segalanya baik2 belaka. Sekarang baru 22 weeks.. alahaii, lamanya rasa nk menunggu cukup 40 weeks hukhuk.. Adik baby dok leklok dlm tummy mama k.. jgn notty2 sgt tau..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tanpamu..

Uwaaa.. tajuk mmg x bley blah huhuhu.. From last week my mama & abah datang meneman (alasan.. sebenarnya rindu nk tgk cucu ;p) sbb hubster g Miri for a week. Then this week hubs ke KT la plak.. starting from this month hubs mmg bz giler. Outstation je manjang.. sbg isteri yg baik me merelakan je la hubs keluar mencari nafkah untuk anak bini muahahahah.. bleh blah, sebenarnya dh xde cuti. Kalo cuti mau me ikut je bontot hubs ke mana saja.. xde maknanya me nk dok sorang2 kt umah. Hubs balik KT hari Rabu tp hari Selasa tuh mama & abah dh panas bontot, x senang duduk kt umah. Mana la bley lama2 tinggal umah.. lgpun derang nk singgah tido umah Along dulu.
Dari hari 1st dtg lagik mama&abah dh cakap.. "nanti aulia ikut tokmama & babah balik kampung tau.. cuti sekolah nanti mama & papa g amik la." Gulp!! SEBULAN TUH!! Aulia plak mmg dh excited sgt.. berkali2 diulangnya nk balik kampung. Me x sampai hati la plak nk larang.. me tau Aulia boring sgt dok umah dengan me tetiap hari. Kalo papa ada bleh gak g bawak jalan2.. tp bila papa xde dok umah, dia boring mula la nk wat perangai yg bg temperature mama naik.. dh tu sia2 je kena marah! Lepas mintak izin hubs sume so me merelakan la Aulia di kidnap tokmama & babah balik kampung start Selasa 21/07/09 aritu maybe sampai cuti sekolah 22/08/09 nanti.. uwaaaaaa!!!
Bila anak xde mula la mati kutu kan? Rasa kosong je life ni.. bangun pagi2 xde sape nk bertekak suh g skool, balik keje dh xde nk rush2 amik anak, sampai umah xde sape nk kaco2 mintak itu ini sampai nk baring letak kepala pun x sempat, xde sape nak gaduh2 berebut nk tgk PHDC, xde sape nk bertempik/menyanyi/buat sepah dalam umah.. Aduhaii.. masa Aulia ada me marah2 kt dia, masa dia xde ni baru la nk teringat2.. sob..sob..
Hubs balik course pun boring je xde anak nk di sakat2 sampai nangis-menjerit2 bagai.. me tgk hubs then hubs tgk me balik. Haishh, cane nk survive sebulan tanpa Aulia nih? Mau meroyan me dok sorang2 kt umah kalo hubs g outstation next week.. bercakap dengan dinding ngan tv je kekdahnya.. Yang.. jom kita balik amik Aulia 1hb nanti.. hukhuk..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pregnancy @ 21 weeks

Skrg ni adik baby dh 21 minggu.. aduhai..simptom2 late pregnancy awalnya datang menjenguk.
  • adik baby dh menendang dgn aktifnya.. tetiap hari kalo lama sgt mama duduk mula la jeles, tendang2 suh bangun eksesais.. xmo bg bontot makin besar hakhak!!
  • baby bump pun dh obvious sgt.. bila pakai baju kurung terbonjol je huhuhu.. mama dh kena start pakai 'uniform' pregnant mommies.. sweet je rasa pakai maternity clothes, bring back memories ;p
  • stretch marks giler kentang!! memang lepas beranakkan Aulia x hilang2, jadinya bila adik baby dh membesar bagai johan dlm tummy makin bertambah la urat2 cam alien ni..
  • susah tido malam.. kalo dulu bila kepala cecah bantal je terus hanyut tp skrg pusing kiri kanan 24 kali pun belum tentu bleh tido lagi..
  • sakit pinggang & badan letih yg amat sgt dek kerana membawak perut huhu.. masa baru2 pregnant dulu, perut kecik x sabar sgt nk tgk perut besar tp skrg bila perut dh besar mula la x sabar kira hari "bila la nk beranak?"
  • nak panjat tangga naik pejabat/kelas sket punya la bercenta.. naik tingkat 1 je pun tp mengahnya ya Allah, macam nk pecah jantung!
  • bila badan x larat mula la hati ni cepat je panas kan? budak2 kt sekolah ni tengok me je dh terserot masing2 hakhak!! sekarang baru la me paham nape cikgu2 masa me sekolah dulu bila pregnant je trus berubah jadik rimau belang muahahahah!
  • selera makan x bape sgt tp asyik nk minum air manis je manjang.. sehari sampai 7-8 kali mencarik air manis.
  • masih x tau baby ni boboy ke gegurl huhuhu.. everytime doktor nk check je mula la dia tonggeng. x kisah la anak oii, asalkan sihat, cukup sifat, xde complication.. alhamdulillah..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rindu2an..

Di kala ini me sgt2 merindui hubster sob..sob.. Tetiba emo plak di pagi hari huhuhu.. owh, me bukan la mengada2 hubs g keje pun nk rindu2an bagai. Sekarang ni hubs berada nun di seberang laut.. hubs de course seminggu di Miri uwaaaaaaa!!! Tinggal la me & anak dara kenit tu berdua je (again..sigh). Balik la cepat yang.. RINDU!!!
P/s: Bawak balik coklat skali byk2 tau hakhak!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Half way there..



Hari ni my pregnancy dh masuk 20 minggu.. dh separuh perjalanan pregnancy me. Alhamdulillah.. biarpun macam2 dugaan yg datang masih mampu mama bertahan sampai ke hari ni. Mama, papa & kakak yaya doakan adik baby sentiasa sihat & selamat dalam perut mama sampailah hari kelahiran nanti. Be good k adik baby ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

"Tanteek x maa?"

Last week masa balik sekolah amik Aulia dr skool, nanny kt nursery cakap xde elektrik dr kol 10 pagi.. Giler betul.. Kesian kt budak2, sume tinggal pampers je sebab kepanasan. Yang betul2 tahan je bley tido, itupun kejap2 merengek. Alahaii.. kt taman ni bape kali dh TNB wat hal gini. Xde karen dr kol 10 pagi sampai kol 6 petang plak tuh!

Me hangin je.. dh la balik rumah panas2 dengan sakit kepala nya lagi. Sudahnya, me amik Aulia then trus g East Coast Mall. Mula2 harus la g lunch dulu sambil2 menyejukkan badan & hati yg panas hehehe.. Mula2 mintak ini dulu..

IMG0970A

Lepas tu sambung dengan yang ni pulak..

IMG0974A

Nampak dalam menu cam sikit je.. itupun konon tamak nak order yang lain huhuhu.. sejam lebih gak nak mengabiskan sorang diri. Aulia cuma berminat dengan fries & chicken soup tu je..

Masa mama sibuk melahap, anak dara ni sibuk dengan aktiviti ni..

IMG0969A

Habis satu handbag mama dipunggahnya. Di sebabkan mamanya nak makan dengan tenang so biarkan je la.. walopun hancur segala mak nenek harta meredak mama. Xpe.. kalo rosak bleh beli lain kan papa? Ngeeee!!!

Kalo dh namanya anak perempuan tu, ganas camane pun minatnya tetap ke arah girly2 stuff gitu huhuhu.. Ntah dari mana dia belajar.. rasanya mama x pernah mekap depan dia..

IMG0971A

IMG0972A

IMG0973A

Bila rasa macam dh siap nanti mula dia muncung2kan mulut pastu senyum2 tengok mama then tgk cermin.. "Tanteek x maa?" hakhak!!

Kalo papa ada mesti awal2 lagi papa dh cakap "Canteekkknyaaaa... anak sapa la ni?" pastu nanti Aulia malu dia cakap "Janan la tenok yaya.. janan ya.." tau pun malu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 over 10

Alhamdulillah.. everything went well. Me & hubs sgt2 enjoy tengok wayang walopun mek kenit nih menggelisah je sbb dia memang x reti duduk diam- bontot de duri agaknya huhuhu.. So papa, this is your present for this year oke! Mama ngan Yaya bawak g tengok wayang yang papa pilih.. *wink*

Mula2 cadangnya memang la nak tengok Ice Age 3 sebab ni 1st time bawak Aulia g cinema kan? Maunya dia mengamuk nak keluar wayang kang rugi je duit tiket huhuhu.. on the way g Berjaya Megamall tuh dia tertido dalam kete. Xpe la..bagi can la sebab dia bangun awal pagi tadi. Dalam kol 11.30 am masa tgh beratur beli tiket elok je dia terjaga huhu.. Celik2 mata je dia tersengih2 tunjuk banner depan mata dia.. Ice Age 3 ngan Transformers 2 side by side. Tanya hubs nk tengok cite pe.. hubs pun dah macam kanak2 susah tul nak wat pilihan hakhak!! Since harini nk celebrate birthday boy kena la tanya pe yang dia nak tengok kan? Then hubs plak tanya Aulia "Yaya nak tengok cite pe?" Konfiden je mek kenit tuh tunjuk "Yobot.." hubs tersengih sampai ke telinga.

So.. dari nak tengok Ice Age 3 kami tukar plan tengok yang ni..

transformers2

So far perangai Aulia dalam cinema bleh la me rate 5/10 huhuhu.. owh, cite Transformers 2 ini adalah sgt best!!! Me sgt puas hati.. tapinya kali ni yang me nk reviewnya cuma perangai Aulia dalam wayang huhuhu.. Sejam pertama ok lagi mengunyah pop corn, walopun bontot dia dh x senang duduk kt kerusi. Sejam kedua dia dh mula nak turun naik kerusi, kejap nk g kt papa, kejap mengeliat, kejap nk bangun.. last2 lepas adegan tergolek atas tangga cinema yang rendah tu dia nangis de la x sampai 2 minit hakhak!! Padan muka.. menggeletis sgt!

Masa dekat2 nak habis cerita tu baru la dia cam settle down sket. Rupa2nya dh layu giler.. dh mengantuk sgt2 gamaknya. Tu yang lembik longlai je.. Masa keluar wayang tengok2 dh selamat..

IMG0982A

Papa hangin je sepanjang movie, mek kenit nih de je nk buat perangai huhuhu.. x ley concentrate. Xpe la yang.. inikan 1st time kita bawak anak g movie. Lepas2 ni dia dh tau ok la. Apapun me tau hubs enjoy tgk cite Transformers 2 hari ni.. there's still a boy inside my man ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cubaan pertama..

Me MC arini (muahahahahah!!) since darling hubs amik cuti.. nak cover balik celebration ari Jumaat yang x menjadi. Tapinya dh xde seprais bagai, cuma spend quality time anak-beranak je la hehehehe.. pagi tadi sepagi kami layan Aulia kat sini..

SDC11955

Tengahari ni cadangnya nak bawak Aulia g tengok ini plak..

Ice_Age_3_Dawn_of_the_Dinosaurs_Mobile_Game

Kiranya ini percubaan pertama nak bawak Aulia masuk wayang.. haruslah ku bekalkan dengan segala mak nenek makanan yang ada semata-mata nak bagi dia dok senyap sepanjang 2 jam tuh huhuhu.. Semoga cubaan pertama ni berhasil..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tika & saat ini..

Me dan darling Aulia sedang menunggu kepulangan encik suami.. waaaaa, sgt bahagia oke sbb kali ni hubs g cuma untuk 2 hari!! Tadi hubs call suruh siap2 sebab dia dah on the way balik.. nak keluar g brunch sama2 ye.. Aulia sgt la excited nak jumpa papa, selang 5 minit je tanya. Nasib baik de marathon GBS so de la something untuk distract dia sekejap. Have a happy weekend ye.. sbb me HAPPY!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Anak-anak..

Waaa.. macam best je bila sebut perkataan tu kan? "Anak-anak saya.." macam ramai je sedangkan baru nk masuk 2 orang huhuhu..lebih dari 1 tuh kira banyak la kan? Dah lama sangat x update pasal Aulia ngan adik baby dalam perut ni..

yaya

Aulia masih lagi dengan perangai yg orang tua2 anggap 'BUDAK NAK DAPAT ADIK' a.k.a perangai melampau/mengada-ngada/menguji kesabaran yang dibuat2. Dia tau sgt perangai yg dia buat tu memang akan buatkan mama @ papa marah tapi dia tetap nk buat. Camane tuh? Kalo ikutkan badan yang letih balik keje, hati yg terbakar sebab kepenatan then nak melayan kerenah yg menyakitkan hati.. aduss, mau ku ikat je dia kt kerusi then plaster mulut tu bagi dia senyap.

Perangai Aulia mmg sgt2 menguji kesabaran sekarang ni.. even papa yg penyabar pun dh sampai satu tahap menyampah nk melayan peel dia yg tiba2 melalak/mengongoi macam orang kena dera setengah jam NON-STOP! Non-stop ye puan2.. bleh bayangkan x kalo dalam keadaan kita yg letih lesu balik keje tiba2 bingit je telinga dengarkan budak nih melalak TANPA SEBAB.. nak kata sakit perut ke, hape ke.. KENA SAMPUK ke.. xde la pulak. Bila me mengadu kt my mom (yea..me masih mengadu hal2 remeh gini kt my mom sbb she'll always be my shoulder to cry on, no question ask), my mom akan cakap "Biasalah.. budak nk dapat adik. Dia dh tau, dia dh rasa.. sabar je la. Kita nk buat cane lagi.. org xde anak sibuk nk dapat anak. Adik dh de anak ni camni la caranya plak.."

Solution yg me ngan hubs amik LAYANKAN JE LA.. maybe perangai dia sekarang ni salah satu phase dalam TANTRUM 2 yg akan berlalu. Bukan maksudnya kami biar dia mengada2, melalak x tentu pasal sbb perangai dia sekarang makin dipujuk, ditanya kenapa makin menjadi2.. jadinya kami buat x tau. Mula2 pujuk dulu tanya kenapa? Kalo dh ditanya makin kuat dia melalak, mengada2.. kami buat x tau. Biarkan je dia nk melalak sampai terkeluar anak tekak pun. Kalo kt umah buat mende lain. Selalunya me ngan hubs masuk je bilik tido biarkan dia melalak sorang2 depan tv tu. Kalo dalam kete kami bersembang je buat x tau, macam xde pepe.. so far bila dia tau xde orang nk melayan pandai la plak dia senyap. Tapi kadang2 tu syahdu je tengokkan dia tersedu2 sorang2.. x sampai plak hati.. haihh..

cartoon14

Adik baby pun dh pandai buat perangai.. perut me sekarang asyik cekang je memanjang. Sampaikan dh x selesa nak duduk, gerak even nk tido.. baby suka sgt duduk belah kanan bawah perut xpun kt rusuk. Sekali dia buat peel tendang berkali2 rasa sesak nafas. Hari Selasa lepas masa dia cukup 19 minggu g scan kt KSH sbb sakit sgt dh bawah perut me. Nak berjalan pun bisa je.. sekali tgk dia tgh menonggeng then kaki dia tendang2- sebijik macam Aulia mengamuk!! Adeh.. bakal ada 2 orang Aulia. Lunyai la mama gini.. tp adik baby nya development mmg banyak progress. Masa scan tu besar dia dh 19 wks 4 days..

Sampai hari ni cekang kt perut tu masih x hilang.. memang sgt laaa x selesa. Nak buat satu keje pun x jadi, even nak rest pun sakit! Kalo tido tengah2 malam nak beralih dr telentang nak mengiring pun aduhaii..bercinta!! Rasa macam nk tercabut segala sendi yang ada dh tu badan ni memanjang rasa macam dicucuk dgn berjuta2 jarum-BISA! Ni baru nk masuk 5 bulan tp jalan pun dh mengengkang hakhak!! Tapi Alhamdulillah.. so far berat masih stick 62kg x naik2 then bila buat MGTT pun result masih 4.6 mmol gitu. Cuma sekarang ni emosi sgt la x stabil.. maybe sebab badan letih, Aulia wat perangai, hubs selalu xde sbb tu segala emosi tu bercampur bagai. Sebab tu la walau sekelumit ketidaksensitifan hubs, air mata me akan jatuh x leh nk disekat2. Sikit2 nangis huhuhu.. emo tul!

Biarpun mama garang macam singa, selalu marah2, bukan mama terbaik untuk anak-anak mama tapi Aulia ngan adik baby kena tau.. mama sanggup lakukan apa saja untuk korang. Xde ibu yang x sayangkan anak yg dh dikandungkan dan dibawak ke mana saja selam 9 bulan mengandung.. Mama sayang anak-anak mama..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lock sama dia!

Bila baca entry ibu alia pasal peti ais, rasanya semua budak kot perangai lebih kurang gitu. Aulia pun lebih kurang gitu la perangai dia.. kejap2 bukak, kejap2 tutup pongpang2 dh sampai nk tercabut pintu peti ais tu gayanya. Memang dalam peti ais tuh de segala macam khazanah makanan si Aulia dari Milo kotak, kek, Vitagen, dadih 3-4 cawan & macam2 lagi..

Kalo nk ikat macam Zuhaini buat rasanya x  jadi kot.. silap2 haribulan Aulia g amik pepe mainan dia pastu potong je tali tu. Budak nih akal dia macam2.. bukanlah me nak catu makanan kt anak sendiri tapinya bila dia asyik2 minum air sejuk dari pagi bawak ke malam mau x hangin? Kang mula la batuk kongkang2.. bila marah dia cakap jangan minum air sejuk nanti batuk kang pandai je dia menjawab "xpe..yaya x batuk pun". Sudahnya.. ini je solutionnya..

IMG0978A

IMG0979A

Muahahahaha (gelak jahat).. puas hati mama!! Kalo mama cakap jangan harap la ko nk dengar kan? Sudahnya biar ini je yg selesaikan. Dah x payah mama nk terpekik terlolong everytime ko bukak tutup peti ais, amik dadih pastu makan x banyak mana then main buang2.. No more main bukak tutup peti ais ok. G main mainan yaya yang berlonggok tuh..

Owh, by the way mende alah ni rm5 je untuk 2 pieces. Beli kt Hinode Shop tuh.. xtau la bape lama nk bertahan melekap kt sini huhuhu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pukul 3

..petang.. tapi kami 2 beranak masih terbongkang di rumah. Perut me dh mula berkreok2. Adeh.. lapar la pulak. Yang ada dalam rumah ni cuma Maggi Kari Berapi yg nampak sgt2 menyelerakan di kala kebuluran ini.. tp kalo hubs tau me makan mau balik dia jadi naga tasik chini yg mengamuk sbb me makan makanan yg x berkhasiat -cian anak dia sorang dlm perut nih huhuhu..

Ini semua si kenit nih punya pasal! Masa kol 12.30 td me suh tido dia berontak sampai satu rumah, alih2 masa dh siap2 nak keluar kol 1.30 tadi baru la nampak dia tgh landing baekkk punya! Kalo gerak haruslah dia mengamuk lagi kan? Adeh.. sudahnya sampai sekarang x bangun2 lagi..

IMG0977A

Haih.. anak oii.. bangun la cepat, tadi ko jugak yg sebok ajak g jalan2, g mainan.. sekarang nih mama dh kebulur giler dh ni.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sepagi bersama Aulia..

Dah nak masuk tengahari dh pun tapinya 2 beranak nih x mandi2 lagi wakakakak..eiiiyyyyuuuu,smelly oke! Me x tido balik dr lepas subuh td sbb me tau kalo tido pun konfem x kan aman sebabnya bakal ada je akal mek nget sorang tu nk kecahkan satu rumah..

IMG0975A

Aulia menikmati sarapan-keropok goreng ;p

Jadinya lepas Aulia bangun dlm kol 7.30 gitu me trus masuk dapur goreng keropok ngan cucur manis untuk santapan si kenit tu.. Nampak je badan kecik tp kuat makan!! Kejap2 bukak peti ais.. dh tu keluarkan segala mende pastu mula la melekit then bersepah satu rumah.. Lagi baik me x tido drpd bangun tido nampak rumah tunggang langgang pastu mula la mood ke laut.. yg jadi mangsa Aulia gak nanti.

Bila hubs xde terpaksa la merajinkan diri masak pe yg patut untuk mek kenit tu. Sebabnya me rasa malas sgt nk keluar rumah-nesting mode. Rasa sehari suntuk ni nk terperuk dlm umah je.. selera makan plak xde. Semalam me cuma makan nasi minyak masa breakfast itupun x sampai separuh, x habis.. lepas tu sampai ke pagi ni me x makan pepe langsung. Memang xde selera langsung..

Hmm.. nk kena bawak mek kenit tuh g mandi then me sendiri nak siap2.. Kena gak bawak dia keluar jalan2, kalo x kang mula la dia buat drama dalam rumah-protes boring! Layankan je la..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 Julai..

Tarikh 01/07 setiap tahun salah satu tarikh penting dalam life kami suami isteri.. hari kami declare berkapel ngeeee!! Pada tarikh ni 7 tahun lepas kami mula merancang life kami sama2.. bukanlah dh kapel tu trus bincang nk anak berapa tp kami mulakan perancangan hidup dengan "nanti kita.." instead of "nanti saya.."

Alhamdulillah.. walaupun banyak rintangan yg datang kami masih bertahan sampai ke hari ini. Dh berkahwin, de anak & nak tambah sorang lagi dh pun..insyaAllah. Walau camane pun perangai me @ hubs yang kami sama2 discover lepas kahwin, xkira la buruk/baikpun.. kami terima seadanya. Dari saat tok kadi bertanya "Betul awak dengan rela hati nak kahwin dengan dia ni?", me dh berjanji saat hubs lafazkan akad.. apapun, me akan terima hubs seadanya.. HAPPY DECLARE COUPLE DAY ;P

PC310078

YOU'RE STILL THE ONE - SHANIA TWAIN

When I first saw you, I saw love. And the first time you touched me, I felt love. And after all this time, you're still the one I love..

Looks like we made it
Look how far we've come my baby
We might've took the long way
We knew we'd get there someday
They said, "I'll bet they'll never make it"
But just look at us holding on
We're still together still going strong

You're still the one I run to
The one that I belong to
You're still the one I want for life

You're still the one that I love
The only one I dream of
You're still the one I kiss good night
Ain't nothing better
We beat the odds together
I'm glad we didn't listen
Look at what we would be missing
They said, "I'll bet they'll never make it"
But just look at us holding on
We're still together still going strong

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Special Day

Hari ni hari yg special bagi someone yg terrrrrrlaaaluuuuuuu special dlm hidup me.. dr bulan lepas lagi me dh plan antaranya :

  • buat lunch/candle lite dinner reservation kt tempat special
  • booking bilik kt Vistana untuk weekend
  • tempah cake special untuk si dia
  • bangun pagi sebelum si dia bangun & tampal post-it-notes dengan message2 sexy & special wish untuk si dia kt merata2 tempat dlm rumah yg me tau dia akan g
  • bersiap2 g keje then anta yaya g nursery tp trus g klinik 24hours amik MC so that dpt celebrate hari ni
  • bg dia suprise bila tiba2 nampak me de kt umah kacau dia suh bangun tido
  • buat aktiviti2 suami isteri tanpa gangguan mek nget tu(ngeeee.. ;p) antaranya mandi together2, peluk2, blablabla..
  • keluar jalan2 sambil peluk2 maybe tengok wayang sambil pegang2 tangan.. BERDUA sahaja.

.. banyak lagi yg me dh plan & fikirkan untuk si dia sebenarnya.. tp 2 hari lepas tiba2 si dia cakap "B kena g offshore Jumaat ni.." Masa tu me dh pk mana satu yg me nak buat dulu?

  1. Rejam muka dia dalam mangkuk tandas sampai dia lemas & mintak nyawa..
  2. Gantung dia kt penyidai dalam rumah sampai lidah dia terjelir..
  3. Ikat dia kt kerusi meja makan & kurung dia dalam rumah, jangan bg dia bergerak walau seinci pun..pastu bg kerengga gigit dia sampai bengkak2 satu badan dia..

Hmmphh.. mana satu ye agaknya puan-puan?

Akhirnya pukul 4.30 pagi ni dengan berbekalkan ciuman di pipi & bersalaman, suruh dia bawak kete leklok.. me cuma bleh wish "HAPPY BIRTHDAY SAYANG..I LOVE U" me merelakan dia pergi bekerja di hari ulangtahun kelahirannya..

Semoga me & anak2 boleh menjadi hadiah hari lahirnya yg terbaik.. isteri yg merelakan husbandnya mencari nafkah dengan hati yg ikhlas..sigh..

HAPPY BIRTHDAY SAYANG.. I LOVE U SO MUCH!!

DSCN8221

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS