RSS

Menghitung hari

Hari ni sekolah dah start cuti seminggu utk raya cina.. sgt la best sbb pagi2 x yah nak terpekik terlolong kalut mengejar masa menyiapkan anak2 ke taska bagai. Bley siapkan derang dgn own sweet time.. Saya masih kena hantar anak2 ke taska sbb hari ni de appointment dgn gynae kt KJMC. Since discharge aritu lom jumpa pun lg. Today will be the best time untuk mengadu domba segala huhuhu.. Hanya gynae la orang yg paling memahami sakit perit ibu mengandung ni.. Approaching my 36 weeks, badan tersangat la lesu. Belum lagi di tambah dengan lenguh + krem + sakit menyucuk segala bagai.. Alaa.. orang lain beranak sampai 7-8 orang xde pun asyik mengeluh cam saya. Rasanya pahala mengandung pun dh x banyak mana.. asyik mengeluh je kejenya. ;p

Gynae offer nk bagi MC suh saya bedrest sampai la hari due masuk OT. Huh, cam x caye je kalo saya nak di suruh bedrest dengan askar 2 org yg ada kt rumah tu? X payah la doc.. wat membazir mc je. Last resort doc suggest utk masuk OT awal dr tarikh sebelum ni bila tengokkan condition saya yg nak berjalan bawak perut pun dh x berdaya, bergerak sket pun mcm nak tercabut urat .. Bila? Seprais!! Biarlah saya, cinta hati & saudara terdekat dulu yg tau. InsyaAllah.. selamat ahli keluarga baru kami menjenguk dunia akan kami khabarkan ;p

pipilabuh

2-3 malam ni saya asyik terjaga bila mimpi dukung baby boy pipi labuh.. kiut sgt! Maybe deep down saya masih teringin nak kan baby boy walopun terang2 bila setiap kali scan memang nampak girl nye ;p Maybe bukan rezeki saya untuk dapat boy kot.. pernah terbaca satu blog yg anak2 dia sume boy, dia teringin sgt dpt girl tapi dia dh xley nak pregnant lagi. “Mungkin saya di takdirkan x dapat girl sbb Allah tau saya x mampu nak didik & besarkan anak perempuan.. Besar tanggungjawab mendidik anak2 perempuan ni..” Camtu jugak la keadaan saya kot. Mungkin Allah takdirkan saya  x dapat baby boy sbb Allah tau setakat mana kemampuan saya.. dengan 2 org girl ni pun saya dh stress terpekik terlolong dlm rumah, inikan pulak kalo ada boy yg lagi lasak. Bohonglah kalo saya x teringin nak ada boy lepas dapat 2 org girl ni. Rasanya Allah lebih tau setakat mana kemampuan saya.. ada hikmahnya segala ketentuan yg Allah dh tetapkan untuk saya & suami. Pepepun, syukur Alhamdulillah saya merasa gak nikmat jadi seorang ibu.

Tak sabar rasanya menghitung hari menunggu nak jumpa orang baru ;p Rasa cam lambat sgt masa berlalu. Dah la minggu ni banyak cuti.. sebelum ni cadangnya cuti 4 hari raya cina ni nak balik Johor tapi doc dh x bagi travel jauh2 bila tengokkan condition saya yg dh teruk. Adoii la.. sangapnya nk mengabiskan masa cuti kt rumah. Haruslah berperang dengan askar2 kenit ni je. Kan best kalo bley gi holiday makan angin kt mana2.. rehatkan diri sebelum lalui phase menyakitkan masuk OT, recovery & berpantang.. Sebanyak mana saya x sabar nk jumpa baby adik, sebanyak itu jugak la saya ngilu bila teringat balik nak masuk OT, bius tulang belakang, proses ceaser, hari pertama-kedua masa luka baru nk baik, peritnya nak bangun.. bla..bla.. bla.. sbb itu lah saya x nak mc lama2 kt rumah sorang2 sbb saya xnak terpikirkan segala kesakitan yg saya bakal alami. Syuh.. syuh.. go away bad memories.. sekarang saya cuma perlu fikirkan wajah baby yg mulus.. doakan segalanya di permudahkan & selamat ye ;p

bw

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Karakter 2 beradik

Dah lama x bercerita hal 2 beradik ni.. asyik2 bercerita mengadu pasal pregnancy je. Ye la, dah hujung2 ni memang la merata sakitnya. Kebas/krem tangan la, sakit pinggang la, sakit bontot la, contraction la.. ada je sakit yg datang tetiap hari. Hari2 doa baby cepat la keluar sihat walafiat & cepatlah berlalu hari demi hari sementara nak tunggu cukup 38 minggu ni hehehe..

untitled

Hari ini kakak Yaya dh 4 tahun 1 bulan, adik Hana plak dh 1 tahun 2 bulan.. Betul la orang tua2 cakap biarpun kita dikandung dalam rahim & dilahirkan ibu yg sama, perangai adik beradik belum tentu sama. Sepanjang setahun lebih saya jadi ibu beranak 2 ni banyak sgt karakter anak2 yg saya perhatikan depan mata sendiri.

Development kakak & adik memang sgt berbeza. Kakak cepat dalam segala hal.. be it meniarap, merangkak atau berjalan. Adik plak lebih suka take her own sweet time.. aku rasa nak merangkak, aku merangkak kalo x nak aku mengesot. Jangan ada sape nak paksa or expect lebih dr aku.. kang aku xmo bergerak langsung padan muka korang huhuhu..

IMAG0286

Physical development Yaya ngan Hana pun sgt la ketara.. Yaya dulu asal bawak gi monthly check up je paed bising sbb dia nye weight underline. Asyik kt garis kuning je.. jangankan kata bg Pediasure, segala macam makanan dh sumbat nak bagi dia naik badan sket tapi mama sedapkan hati cakap “Yaya ikut gen papa dia.. slim je” ;p Maka perasan la papanya yg buncit itu.. huh!!

IMAG0164

Lain plak dengan adik.. lepas je 6 bulan, dh start makan segala mende dia belasah huhuhu.. xde nak alergik bagai. Pantang nampak orang makan dia mintak.. kadang tu kalo orang makan dia bley korek mulut nak rasa hakhak! Adik ni loqlaq sket. Tambah sekarang dia dh pandai mintak.. pantang tengok kakak pegang makanan menjerit dia dari jauh “NYAAAAAAKKKKK!!!” bukan NAK ye tp NYAK.. Pantang tanya “Adik nak makan ni ke?” laju2 dia angguk “Huh.. nyak!” sgt best perasaaan bila anak nak makan apa saja, papanya lagi la. Asal ada makanan dia sumbat, sampaikan kadang2 kena stopkan sbb kang tengok2 je mengah dok golek2 pegang perut ekekekeke..

In terms of character plak memang terlalu obvious Yaya ngan Hana mcm langit dengan bumi.. Kakak Yaya, tersangatlah manja.. sket2 merengek, xley dpt apa sket menangis.. even kalo buat pepepun main ke, menulis ke, kalo dia xdapat buat konfem mengamuk sampai menangis2. Orang Kedah cakap ‘bebai cam taik!’ huhuhu.. Baran dia maybe ikut mamanya kot uhuhuhuhu..

Lain plak dengan adik.. kalo tengok dia main atau godek pepe, sgt full of determination. Kalo dia nak godek/ghoteh pepe yg dia nak.. sampai ke sudah dia akan duduk diam & buat. Xde nye nak baling2 ke ape.. kadang sampai meleleh air liur huhuhu.. Kalo boring xley nak memunah dia tinggalkan kejap pastu nanti dia datang balik godek ;p Adik ni bley kata independent walopun tersangat la mengada2. Di sebabkan kakak Yaya sgt manja dengan papa, peluang adik nak bermanja adalah limited. Yang bestnya adik memang kreatif.. adik banyak gak mengalah kalo kakak dh start peel mengada2nya. Tapi bukan mengalah sesaje la kan.. adik ni bley kata berdendam gak. Dia biar dulu.. nanti2 dia balas *evil grin*

Adik memang sangat suka buli kakak.. yer, memang kakak selalu lepuk adik tapi kalo ikutkan statistik ewwahhh adik yg selalu cari pasal hakhak!! Adik pandai.. bila dia nak ketuk atau buli kakak dia buat senyap2. Kakak tengah baring tengok TV sambil minum susu, tetiba je dia gi lepuk x pun ketuk dengan segala apa yg ada kt tangan dia. Kiranya dia buat senyap2 time orang lain x perasan. Kakak plak bila dh kena haruslah mengamuk nak balaskan? Tapi kakak ni bising sket, sambil balas balik melepuk adik sambil mulut dia menjerit2 “Adik ni kan? Eiiiiii…” kelepuk, maka melalak la adik yg kena balas lepukan muaahaahahahah!! Sudahnya nanti mama menjerit kt Yaya.. “Kenapa buat adik ni? Yaya ni kan kang kena ngan mama..” Kalo dengan papa lagi la selamba adik ketuk kakak tapi nanti papa halang “Jangan la buat adik yaya.. adik kecik lagi la..” dengan tiket adik kecik lagi tu la adik memang selalu menang!

Sekarang ni sgt penat nak melayan 2 beradik ni bertekak.. lebih penat melayan adik dari kakaknya sebab adik tengah dalam exploring phase. Segala mende yg ada dalam rumah tu dia nak selongkar. Kadang tuh sket punya banyak mende yg ada dalam rumah tu, apa yg kakak pegang gak dia nak amik. Sudahnya menjerit2 berebut mende.. aduhaii anak.. kadang2 stress sgt bila baru balik keje letih2 derang dh start bertekak tapi bila derang xde mula la saya resah gelisah. Anak2.. derang la racun, derang gak penawar. Keluar #3 nanti x tau lak cane karakter dia.. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday #1

Photo0082

Anak mak dh besar.. sob..sob..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Minggu ini

Minggu ni sgt meletihkan tp rasa berbaloi. Hari Khamis admitted, dpt MC hari Jumaat. Sabtunya ada ganti sekolah plak untuk cuti raya cina nanti. Nasib baik budak pun x ramai dtg so dapat la siapkan rancangan mengajar untuk hari yg x datang tu. Hari Ahad cadangnya nak bangun lambat tapi cinta hati awal2 lagi dh angkut anak2 bangun nak bawak keluar berjalan. Haiissyy.. inilah konflik antara saya dengan cinta hati yg susah nak resolve sampai bila2. Dia jenis yg x akan tido balik lepas Subuh so otomatik anak2 pun jad early riser, sedangkan saya ternanti2 weekend sbb nak bangun lambat!

Lepas setel mandi siapkan anak2 sume trus gi breakfast then bila nk gerak tgk awal sgt lagi.. ajak cinta hati gi tengok barang2 baby. Cian baby adik ni.. sampai skrg lom prepare pepe barang2 baru utk dia huhuhu.. Even nama baby adik pun masih lom fikir. Xpe la.. nanti baby adik dh keluar maybe bila tengok muka terus dapat ilham nak namakan dia ;p Cinta hati suggest gi OU tp rasa nak gi tempat lain sbb barang2 baby tu kalo ada baru beli, kalo xde nanti cari tempat lain hehehe.. Ajak cinta hati ke sini..

images

Caye x saya x pernah jejak kaki ke sini lagi? IKEA ngan The Curve dh sampai.. haruslah nak panjangkan langkah ke sini. Baru masuk parking kete tetiba cinta hati dpt call.. Atuk baru je hembus nafas terakhir.. Innalillah.. terus gi bayar parking gerak balik rumah. Kemas2 baju ngan bakul susu anak2 then terus gerak balik kampung cinta hati dgn SIL. Nasib baik la ada SIL yg rajin melayan Yaya ngan Hana.. kalo cara saya sorang nak melayan mek kenit berdua ni sepanjang perjalanan, alamatnya pengsan la. Nak duduk pun x selesa sekarang sbb baby adik mcm dh tersangkut kt celah kangkang. Kalo nak bergerak dh ala2 Sid the Sloth.. teramat la slownye sbb tahan sakit. Bila travel jauh2 di hujung pregnancy ni lagi la terasa double triple penatnya dari biasa.

Sampai kampung ngam2 orang ramai baru nak sembahyangkan jenazah. Sempat la cinta hati tengok atuk kesayangan buat kali terakhir. Saya x sempat tengok sbb masuk je rumah, Hana muntah atas baju sampaikan dh masam bau muntah dia haih.. Hari Isnin, amik cuti. X patut sgt rasanya nak balik Ahad malam tu walopun rasa serba salah sebab baru sgt mc hari Jumaat tu. Consider gak orang yg kena relief kelas.. dh la baru kan? Tapi dah namapun ada kematian kan.. bukannya kita rancang. Alhamdulillah, gi skolah hari ni sume pun paham.

Sampai rumah semalam pun dh maghrib. Sume dh letih pastu mula la nak cranky.. adoii la. Tengah2 malam plak Hana tetiba bangun bersembang.. la.. meracau rupanya budak ni, badan pun dh panas sgt. Siangnya memang dia dh start batuk + selsema tapi x demam lagi. Jelom2 kepala dia pastu bagi minum ubat dengan susu, bila batuk terus bluweeeerrrrkkkhhhh.. muntah-masam satu bilik! Adoi la.. Hana ni memang xley nak elak kalo dia demam konfem pakej dengan batuk, muntah bagai. Bley bayang x penat travel x habis lagi dh tambah penat x tido malam jaga anak demam.. rasa cam lembik longlai je. Nak amik cuti, memang x la kan.. kol 3.30 pagi baru Hana nak tido. Rasa cam baru sgt lelap tetiba hubby dh gerak cakap dh kol 6.45 uwaaaa.. nak tido lagi!

Sekarang ni perut memang asyik mengeras je.. baby adik dh x cukup space nak buat summersault kot. Kadang2 tu sampaikan termimpi2 air ketuban pecah & dh nak masuk OT huhuhu.. maybe sbb tetiap hari dok memikir cepatlah masuk 38 minggu, xsabar nak jumpa baby adik. Letih badan jangan cakap lah kan? Am considering of taking early leave before due for operation.. tengok lah cane nanti.. hmmmm..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Admitted on 20-01-2011

Baru je Isnin lepas wat entry psl lom bersedia kan? Satu hape pun lom packing.. be it beg baju mama or baju baby adik huhuhu. Barang2 mostly dlm kotak2 dlm stor, sgt malas nak mengemas sbb nak kena punggah bagai adoii la.. sgt malas! Baby adik jgn malas cam mama tau ;p

Pagi Rabu cinta hati ada meeting kt Kerteh tp bertolak masa gi keje pagi kol 7 la.. xpe la. Selasa tu sepanjang hari dh rasa baby adik kurang sgt gerak.. cinta hati pujuk cakap maybe ruang dh makin sempit kot sbb baby adik dh makin besar. Tetiba pagi Rabu tu rasa baby adik asyik mengeras je. Nak kata ada ‘buat apa2’ yg bley trigger contraction xde la plak hehehe.. so abaikan je la. Hujung2 pregnancy biasa la kan.. monitor je. Start tengahari dh start rasa mild contraction. Haiisy.. pinggang pun dh ala2 sakit. Xley jadi ni.. memula 40 mins apart, pastu dh 30 mins.. haih, makin lama makin kerap lak ni. Balik umah rest dulu baring2 luruskan badan, Alhamdulillah.. contraction makin kurang.

Setel2 sume amik anak, buat rutin harian cam besa sambil tunggu cinta hati balik. Start kol 8 malam contraction dtg balik, makin kerap.. adoii la dengan Hananya mengantuk x tido petang, merengek menjerit2 gaduh dengan Yaya yg langsung xnak mengalah. Last2 dedua saya ajak naik atas tido. Puas la nak bg tido sbb awal lg kan. Terjerit terpekik dlm bilik tido tu huhuhu.. Cinta hati sampai umah pun dh lebih kurang kol 10. Pastu tunggu lak SIL dtg tolong jagakan Yaya ngan Hana kt umah. Derang x biasa dtg + sesat barat bagai ada la dlm kol 11.30 malam baru sampai. Last2 kol 12 tengah malam baru gerak gi KJMC.. midwife tanya nape x dtg masa contraction kuat kol 8 tadi? Huhuhu.. abis anak2 saya nak campak mana? Pepepun thanx to kawan2 yg ramai amik tau & amik berat nk tolong in case of emergency.. thanx a lot to K.Emy, Sharina, Nikki yg volunteer nak jagakan mek2 kenit tuh. Alhamdulillah saya masih mampu bertahan sakit demi anak2..

Masa midwife tanya nak admit ke x, awal2 lagi cinta hati xnak bagi hakhak! Ingatkan anak2 je xley pisah, bapaknya pun lagi manja xnak pisah bluweekkk!! Tapi apakan daya kena monitor then kena jab matangkan paru2 baby + antibiotik. Sakit nak mampos oke Dexa jab tu.. pekat sgt!! 1st dose malam tu saya nangis sebab bontot rasa cam rebeh separuh dek penangan ubat pekat tu. Bukan x biasa kena jab tu sebab masa Yaya ngan Hana pun dpt jab tu gak. Korang adik beradik ni sepesen je kan? X sabar2 nak jenguk dunia.. Yaya dulu 37 minggu, Hana 36 minggu.. ni baby adik nak wat rekod 34 minggu plak? Sabar2 la baby.. kita tunggu la sampai 38 minggu k. At least besar la sket baby adik keluar dr kakak2 dulu x sampai 2.5kg.. haluih tett ja org Kedah ckp.

Lepas masuk wad sume ingatkan cinta hati nak balik jenguk anak2 kt umah, alih2 dia pun mengimpit teman tido kt sebelah.. suweet la awak ni tau! Hakhak.. sape ckp anak berderet xley nak mesra2 manja2? Subuh tu baru dia balik itu pun sbb masa call SIL ckp Hana dh merengek.. ye la, celik mata mama/papa xde. Konfem dia pelik kena tinggal. Kakak xde hal.. acik2 dia ada lg dia suka sbb ada org melayan. So sepanjang hari cuti Thaipusam semalam diraikan dgn duduk di wad. Boringnya jgn cakap la.. asyik tido..tido.. tido.. rasa cm dh sembab sgt muka. Petangnya dh ley discharge.. Alhamdulillah, happy sgt balik tgk muka anak2.. biarpun lepas tu dh start letih lesu badan. Biarlah.. asalkan yang tersayang ada di sisi. Itu lah ubat yg paling mujarab untuk segala kesakitan kan?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bersedia?

Series saya masih belum bersedia fizikal & mental untuk terima kehadiran baby adik ni ;p Terlupa sekarang sudah masuk fasa ibu hamil yg sedang sarat.. bakal mencecah 34 minggu.. breath in.. breath out.. fuh.. fuh..

baby_items

Baju2 baby masih belum dibasuh, bag mama & baby untuk bawak gi spital pun ntah kt mana2 dalam stor.. satu hape pun x siap lg. Orang lain 7 bulan dh ready beg kt bonet kereta tp saya? Kalo terberanak awal nih mau kelam kabut huhuhu.. Cinta hati ajak shopping barang2 baby last week tp rasa macam most barang dh ada tp bila tgk balik check list.. uuishhh, banyak kena beli ni!

Nesting mode masih blom kick in la.. asyik nak berjalan je kejenya. Bila masa nak mengemas? Kalo hari2 biasa, balik keje dh letih.. tunggu weekend je la jawabnya nak punggah barang dlm bilik stor. Tengok mana yg ada tu dh xyah nak beli lg..

Melayan mek 2 beradik ni kadang2 buat saya lupa baby adik dh xsampai sebulan nak jenguk dunia.. Saya masih belum bersedia utk terima kenyataan saya bakal jadi ibu beranak 3. Risau camane saya nak melayan karenah Hana yg masih x puas bermanja.. Aulia yg dh 5 tahun pun masih mengada2, inikan pulak Hana yg masih x faham apa. Kesian si bulat mama x puas bermanja..  Semoga mama mampu jadi mama yg baik utk anak2 mama..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Check-up @ 33weeks

Sabtu ni supposed ada appointment ngan gynae. Alang2 nak amik MC hari ni baiklah trus gi wat check up kt KJMC. Lagipun hari ni orang x ramai kalo nak dibandingkan dgn ari Sabtu. Jumpa doc Fatimah then mengadu macam2 huhuhu.. dia suruh sabar je la sbb back pain, CTS & cramp tu sume memang stended la di hujung kehamilan. I’m tired of being pregnant but I know deep down I’ll miss this moment the most ;p

fat

Alhamdulillah dh booking OT & bilik sume utk mid February. Excited sgt rasa & berdebar2 nak jumpa baby adik huhuhu.. Kali ni insyaAllah cinta hati dpt masuk OT skali.. dapatlah pengalaman tengok dengan mata kepala sendiri cane bini dia nak beranakkan zuriat penyambung keturunan dia. Jangan pengsan sudah ye yang.. Yang x berapa bestnya Doc ckp nanti masa operate dia tgk dulu, sbb dah 3 kali ceaser takut pundi kencing, usus melekat kat rahim.. kalo teruk kena IKAT lah.. uwaaaaa.. kalo bley xmo la kena ikat lagi. Doa sgt2 mintak2 sume ok so that bley la ada baby lagi lepas 4-5 tahun nanti. Memang lah skrg ni nak menjaga 2 beradik ni pun separuh nyawa nak pengsan tapi lepas baby adik ni keluar kang bila dia dh masuk Tadika teringin baby lagi cane? Paling kurang anak 4 pun ok pe? Jauhnya pikir kan? Baby adik ni pun belum keluar dh nak tambah lagi heheheh..

IMAG0222

So far bila wat check up bley kata condition sume tip top.. hari ni amik darah, test HB pun result dalam range ok-12.8. Baby adik membesar dengan jayanya. To date berat dh nak dekat 2kg.. Doc Fatimah ni memang recommended la kalo ada sape2 yg nak beranak kt KJMC. Even dia punya consultation fees pun sgt berpatutan. Terkejut gak masa bayar td x sampai rm100.. kalo kt KSH dulu skali check up je d rm150. Blom masuk ubat yg dia bg lagi.. tapi masa tu company hubby cover so belasah je la..

IMAG0219

X sabar menghitung hari.. semoga semuanya selamat hendaknya ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Another warning

Leg-Cramps-During-Pregnancy

.. from my own body.. haisyy.. bangun pagi tadi terus sentap urat betis - CRAMP oke!! Adoii la.. Allah je yg tau betapa bisanya. Sudahnya call skolah gtau MC je la.. nasib baik cinta hati volunteer nk gi keje lambat, gi breakfast then antakan anak2 gi skool dulu. Kol 10 jap lg baru saya nak gi klinik. Ingatkan bila dh kena CTS tu xde la krem2 bagai.. sekali dapat gak habuan huhuhu.. Sampai sekarang terasa lagi sakitnya betis ni, sebelah kanan gak.. jalan dh terhencut-hencut. Sekarang ni rasa cam handicap bahagian badan sebelah kanan. CTS & cramp at the same time.. dugaan betul pregnantkan baby adik kali ni. Malam tadi je dh back pain teruk giler. Semoga mama & baby adik terus bertahan sampai due nanti.. hopefully bukanlah sign of early pregnancy.. doakan la yer..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CTS

carpal_tunnel

I’m experiencing this CTS starting from week 29++ until now.. adoii la.. sgt derita sementara nak menantikan week 38 sbb this pain will only end after giving birth.. Sangat sakit oke! Kadang tu terjaga tengah malam menangis sebab sakit sgt krem kt jari. Dah xley nak buat apa. Urut pun lom tentu hilang. Ini info dr baby center..

Why am I having tingling and numbness in my hands during pregnancy?

These sensations are most likely caused by carpal tunnel syndrome. Although you probably associate this condition with people whose jobs require repetitive hand movements (such as data processors, computer programmers, and assembly-line workers), it's also more prevalent in pregnant women.

Symptoms may include numbness, tingling, burning, pain, or a dull ache in the fingers, hand, wrist, and even up the arm to the shoulder. In severe chronic cases, your hand may feel clumsy or weak.

Symptoms usually affect both hands and can appear at any time, but they're more likely to begin or worsen in the second half of pregnancy when women tend to retain more fluid. The symptoms usually go away gradually after you give birth, as the swelling from pregnancy subsides.

What causes carpal tunnel syndrome during pregnancy?

The carpal tunnel is a bony canal formed by the wrist bones on three sides and a ligament that runs across the wrist on the other. The swelling and fluid retention that's so common during pregnancy can increase the pressure in this relatively narrow and inflexible space, compressing the median nerve that runs through it.

The median nerve gives sensation to the thumb and the index, middle, and half of the ring finger and is responsible for movement of a muscle at the base of the thumb. Pressure on this nerve is what causes the symptoms.

What can I do to relieve the pain?

If possible, avoid any activity that requires forceful, repetitive hand movements. Although these movements may not have caused your carpal tunnel syndrome, they can make your symptoms worse.

If your job requires this kind of movement and you must continue it, consider wearing wrist or hand braces while you work.

If you're working at a computer, adjust the height of your chair so your wrists aren't bent downward as you type. Using a special ergonomic keyboard can help in some cases. Remember to take breaks to stretch your hands.

If your symptoms bother you at night, shift your sleeping position and try to prop up your arm with a pillow or two when you feel the twinges. Avoid sleeping on your hands. If you wake up with pain, try shaking your hands until the pain or numbness goes away.

If you have a lot of discomfort at night, try stabilizing your wrist in a neutral position (not bent) with a splint or brace. A neutral position allows the carpal tunnel to be slightly wider.

Practicing yoga can help relieve the pain and increase hand strength. You may have heard that taking extra vitamin B6 can help, but two small clinical trials have shown no immediate benefit from this treatment.

When should I call my healthcare provider?

Consult your provider if the pain and numbness interfere with your sleep or daily routine and before taking any pain medication. Your provider may suggest wearing a wrist splint or hand brace, a treatment that has helped many with carpal tunnel syndrome.

If your symptoms are constant and severe — constant numbness, muscle weakness, or loss of sensation — you'll be referred to a specialist for treatment.

Carpal tunnel syndrome may gradually resolve on its own after delivery. If symptoms persist after your baby is born, be sure to mention it to your healthcare provider at your postpartum visits so she can refer you to an orthopedist if necessary. The specialist may first suggest splinting and taking anti-inflammatory medication, such as ibuprofen.

If these conservative treatments don't help, the next step might be to get injections of cortisone. In severe cases, a simple surgery may be necessary to relieve the pressure on your median nerve.

Adoii la.. dugaan betul hujung2 pregnancy ni. CTS ni disebabkan water retention.. Alhamdulillah saya xde bengkak2 kaki bagai tapi dapat CTS ni plak. Sangat perit bila nak buat kerja rumah pun sakit.. even nak iron baju pun sakit, apalagi nak drive gi keje. Perit sgt.. Kalo teruk sgt maybe kena cari wrist splint utk initial treatment.

wristsplint

Tengok lah kalo teruk sgt sakitnya, next week punya appointment dgn gynae kena gtau mintak opinion dia. Nasib baik la menulis tangan kiri.. kalo x nak tulis rancangan mengajar pun tersedu-sedu menangis sebab sakit huhuhu.. memang dugaan betul la pregnancy kali ni.. Badan pun dh bagi sign untuk rehatkan diri.. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aulia @ Get Crafty

Aulia & Hana early riser macam papa dia.. so mmg xde can la mama nak bermalas2an weekend. Papa pun satu kapal.. kalo dh bangun subuh jangan harap bagi mama tido balik.. kijam! Best sekarang ni sbb papa ngan mama cuti sama weekend. Lebih banyak masa nak bersama anak2. Lepas breakfast kt Nasi Lemak Cikgu @ Kelana, tengok jam awal lagi. Mulanya ajak papa gi Ikea pastu bila pikir2 balik xde mende pun yg nak beli.. tukar haluan ke OU. Teringat entry Jua yg Faris buat art tu trus sms tanya kt mana.

Rambang mata Aulia memilih art yg dia nak buat.. last2 mama yg pilihkan. Aulia sgt puas hati sepanjang kelas tu sbb dia dpt wat semua sendiri, dari kalerkan sampai la keringkan. Bangga je dia tapi masih terjenguk2 mama ada x kat situ huhuhu.. xpe la 1st time kan..

IMAG0142

IMAG0143

IMAG0147

IMAG0153

Sampai tertido adik Hana tunggu kakak dia wat art huhuhu.. tapi adik kira ok lah sbb x kacau sgt. Asalkan papa bawak dia jalan dia relax je dok dlm stroller tu.

IMAG0152

Selesai je buat art tu terus Aulia ajak balik.. hah, amik ko.. puas hati!! Selalu kt rumah sampai xmo berenti kalo ajak kaler bagai.. ni dia yang mintak susu then ajak balik.

IMAG0157

Ok.. lepas ni bley masuk list aktiviti untuk Aulia on weekends. Xde la memekak bertekak menjerit-jerit dengan adik je kejenya. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tiga puluh dua minggu

Sungguh saya sgt2 x larat nak menguruskan diri, apalagi anak-anak. Saya bukanlah supermom seperti yg saya harap saya boleh jadi ;p Di kala ini saya sedang berkira-kira mau ambil cuti dari kerja awal 2 minggu sebab badan saya terlalu penat. Setiap hari saya push the limit untuk uruskan anak-anak. Tambah lg skrg Aulia dh skolah, pagi2 bertambah penat saya bangunkan dia untuk mandi & bersiap. Kalo dulu saya hanya hantar 2 beradik ni terus ke taska, skrg tugas dh bertambah. Itu belum lagi Aulia buat peel di pagi hari sbb x cukup tido. Belum lagi Hana yg konfem mengamuk bila di strap kn ke carseat, sbb dia tau ‘It’s time to go to skool.. mama nak tinggal.’ Pagi tadi Hana mengamuk-mengeliat-melalak2 nak meloloskan diri dr carseat, hampir jatuh gedebuk ke bawah.. saya terpaksa berhenti tepi jalan nak betulkan kedudukan dia. Pagi2 lagi saya dh menjerit2, marahkan Hana suruh dia diam.. stress.. sungguh saya stress!

Selama ini saya ignore tapi badan saya dh bg 1st warning.. dari malam tadi telinga saya berdengung/berdesing then tangan saya kebas & sakit. Mulanya ingat nak tunggu habis sekolah tapi dh x tahan sgt saya mintak keluar ke klinik kol 10.30 pagi. Kelas pack tapi terpaksa saya tinggalkan.. Doc cek darah-NAIK! Berapa reading x ingat la plak. Doc tanya, “Awak stress ke?” nak je saya jawab.. iyer, saya stress dgn anak2 yg makin melasak huhuhu.. tu la, sape suruh beranak selang sthn. Penyakit cari sendiri ;p “Jaga diri sket.. jgn stress sgt nanti bley sawan.” Sekarang pun tetiap hari saya dh sawan dgn anak2 saya doc huhuhu..

Nasib baik la sekarang cinta hati balik keje kol 6.30 dh sampai rumah. Ada jugak la masa nak rehat sementara cinta hati layan anak2. Kalo cam dulu keje Kerteh balik kol 8 malam.. alahaii.. rasa nak koma je.. Pagi2 memang saya in charge anak2.. Nasib baik la cinta hati bukan jenis cerewet demand nak sedia breakfast bagai. Kalo sempat saya buatkan air teh O je..

Kalo masa nak anta anak-anak kt taska derang start buat perangai, kadang2 tu rasa cam nak nangis je sbb badan dh letih, dah habis tenaga nak marah2.. bayangkan kalo permulaan hari saya dh worn-out cane nak produktif masa keje? Sudahnya bila sampai skolah bley kata setiap hari sume orang tegur, “Sihat ke ni? Kenapa pucat sgt?” xpun “Bila due ni? Dah sarat sgt nampak..” xpun “X larat ek? Tengok berjalan pun susah..” Bila jumpa ramai yg tanya preggie anak ke berapa? Bila cakap #3, sume cam x sangka pastu tanya “U ada maid ek?” bila ckp X ADA sume cam terkejut. “Habis, sume anak U jaga sendiri ke?” laa.. pelik ke jaga anak sendiri xde maid? Dah jadi mcm keperluan plak kalo nak ada anak kena ada bibik bagai.

Kalo dah boleh, rasanya nak je saya serah diri kt gynae suh dia operate je sekarang.. x daya rasanya nak tunggu sampai 38 minggu. Ada lg 6 minggu untuk saya push the limit. Kuatkan diri untuk uruskan anak2.. Haritu masa sembang dgn gynae dia pun ada cakap.. “Bila U makin ramai anak then U preggy lagi.. U are getting weaker coz U dh guna most of your energy untuk jaga anak-anak yg tgh nak membesar. Bukannya mcm yg ramai org fikir, makin ramai anak makin banyak experience bley handle situation.” Konon masa pertengahan pregnancy aritu saya tekad nak tunggu sampai selewat mungkin nak bagi baby membesar bagai johan dlm perut tapi bila dh sampai tahap ni dh x mampu huhuhu.. loser!

Doakan saya mampu bertahan & kuatkan semangat sampai due utk operate nanti ye.. kalo bukan untuk diri saya pun biarlah untuk cinta hati & anak2.. Semoga saya terus kuat! Aja-aja fighting!!!! Sekian luahan hati saya di minggu 32 kehamilan hehehe.. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari pertama..

.. di sekolah. Segalanya berbeza.. segala perasaan bercampur-baur. Persekitaran baru, cari kawan baru, cara kerja baru..

skool

Cane lah Aulia masa masuk darjah 1 nanti? ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cerita hujung tahun

Banyak sgt mende yg nak di ceritakan sebenarnya tapi x tau nak mula dari mana.. nak kata xde masa, x jugak. More to malas sebenarnya huhuhu.. mood nak berblog pun dah ke laut..

Malam celebrate besday Yaya kt Secret Recipe tu, lepas makan2 sume Tokbabah call cakap dh sampai kt tol Subang. Cian kt tokmama ngan tokbabah datang semata2 nak tolong unpack barang2 yg pindah aritu sbb saya dh sarat. Kalo harap nak unpack sendiri alamatnya lepas pantang bulan 6 nanti je la huhuhu.. dasar pemalas! Bagus gak derang datang sementara nak biasakan diri dengan environment baru ni.. xde la terasa asing sgt. Yaya ngan Hana lagi la super duper happy sbb ada orang nak melayan mengada-ngada.. Pantang marah sket mula la nyeeeee.. nyeeee.. menangis merebeh-rebeh. Bukan setakat Yaya je, Hana pun dh pandai tau! Bila marah dia notti nk panjat tangga je mula la cari tokmama xpun tokbabah nak mintak simpati ;p

IMAG0112

Esoknya tinggalkan 2 beradik tu kt umah then terus dengan misi pencarian taska. Lepas lapor diri kt skolah baru terus gi round area SS3 & SS5. Malas nak gi jauh2 sbb memang dh aim nak cari taska yg on the way gi skolah. Xde la pagi2 kalut sgt.. Alhamdulillah, memang rezeki mek berdua tu nak dpt tempat elok.. taska tu baru 2 tahun bukak, budak2 pun x ramai lagi-baru ada dlm 17 org gitu. Suka sgt sbb Hana kan clingy.. sementara dia nak biasakan diri takut kang x terlayan.. cian anak manja mama sorang tu. Dah la sebulan lebih ni dok berkepit dengan mama je.

Lepas setel amik borang kt taska & discuss payment sume terus ke KJMC sbb de appintment dengan Gynae baru - Doc. Fatimah Najla. Suka sgt sbb dia mmg friendly, dia tanya & explain apa yg perlu tau. Saya dh risau sbb previous gynae ckp by 30weeks kena repeat MGTT huhuhu.. Bila doc Fatimah tgk previous record sume dia ckp x perlu sbb family saya xde history diabetes, yaya ngan hana pun lahir x sampai 3kg, berat baby pun ok & berat saya pun x naik banyak.. waaaa, statement ini adalah sgt syiokk!! Kiranya doc ni xkan suruh wat any test yg x perlu. Ye la.. kalo mek berdua dulu company papa cover, this time around kena bayar sendiri hehehe.. InsyaAllah kalo xde pepe aral, dh plan ngan hubby nak bersalin kt sini je since dh jumpa gynae perempuan Islam ;p Murah rezeki adik kecik dalam perut mama ni.. xyah susah2 nak gi jauh2 cari spital skali jumpa yg x sampai 10 minit dr rumah. Alhamdulillah.. Allah permudahkan segala urusan.

IMAG0116

IMAG0126

IMAG0128

IMAG0130a

IMAG0136

Birthday saya tahun ni sgt special sbb mama & abah ada celebrate sekali. Selalunya wish dr kejauhan je huhuhu.. celebrate dlm rumah baru je. Abah buat BBQ, mama buat nasi planta.. menu superb!! Walopun xde celebration yg grand2 tapi terasa beranjaknya usia saya setahun lagi tahun ini penuh makna sbb insan2 tersayang ada di sisi..

Last week dh start meeting kt skolah, meeting pengurusan la, meeting kokurikulum la, HEM la.. bley kata tetiap hari ada meeting. Nasib la hari Jumaat & Sabtu dpt cuti.. Last week try antar anak-anak ke nursery baru 2 hari.. Yaya happy je sbb dia mmg dh boring sgt dok umah. Tunggu masa je nak keluar rumah dpt environment baru & friend baru. Hana je la yg emo sket, balik umah mata bengkak, mesti melalak meraung sekuat hati sbb x biasa lagi. Alahaii ciannya anak manja mama sorang ni. Ni rupa adik masa hantar ke taska hari ke-2.. kakak tolong pujuk..

IMAG0113

IMAG0114

X pe la adik, nanti lama2 ok la.. mama yang nak meleleh air mata masa nak hantar 2 beradik ni ke taska huhuhu.. mama yg emo lebey ;p Sedey ok sbb adik biasanya bangun pagi2 ceria je tapi bila anta gi skool dia emo camni aduhaii..

Maka berakhirlah tahun 2010 dengan macam2 cerita baru untuk kami anak beranak.. semoga tahun 2011 memberikan lebih banyak kegembiraan buat kami sekeluarga ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS