RSS

Tiga puluh dua minggu

Sungguh saya sgt2 x larat nak menguruskan diri, apalagi anak-anak. Saya bukanlah supermom seperti yg saya harap saya boleh jadi ;p Di kala ini saya sedang berkira-kira mau ambil cuti dari kerja awal 2 minggu sebab badan saya terlalu penat. Setiap hari saya push the limit untuk uruskan anak-anak. Tambah lg skrg Aulia dh skolah, pagi2 bertambah penat saya bangunkan dia untuk mandi & bersiap. Kalo dulu saya hanya hantar 2 beradik ni terus ke taska, skrg tugas dh bertambah. Itu belum lagi Aulia buat peel di pagi hari sbb x cukup tido. Belum lagi Hana yg konfem mengamuk bila di strap kn ke carseat, sbb dia tau ‘It’s time to go to skool.. mama nak tinggal.’ Pagi tadi Hana mengamuk-mengeliat-melalak2 nak meloloskan diri dr carseat, hampir jatuh gedebuk ke bawah.. saya terpaksa berhenti tepi jalan nak betulkan kedudukan dia. Pagi2 lagi saya dh menjerit2, marahkan Hana suruh dia diam.. stress.. sungguh saya stress!

Selama ini saya ignore tapi badan saya dh bg 1st warning.. dari malam tadi telinga saya berdengung/berdesing then tangan saya kebas & sakit. Mulanya ingat nak tunggu habis sekolah tapi dh x tahan sgt saya mintak keluar ke klinik kol 10.30 pagi. Kelas pack tapi terpaksa saya tinggalkan.. Doc cek darah-NAIK! Berapa reading x ingat la plak. Doc tanya, “Awak stress ke?” nak je saya jawab.. iyer, saya stress dgn anak2 yg makin melasak huhuhu.. tu la, sape suruh beranak selang sthn. Penyakit cari sendiri ;p “Jaga diri sket.. jgn stress sgt nanti bley sawan.” Sekarang pun tetiap hari saya dh sawan dgn anak2 saya doc huhuhu..

Nasib baik la sekarang cinta hati balik keje kol 6.30 dh sampai rumah. Ada jugak la masa nak rehat sementara cinta hati layan anak2. Kalo cam dulu keje Kerteh balik kol 8 malam.. alahaii.. rasa nak koma je.. Pagi2 memang saya in charge anak2.. Nasib baik la cinta hati bukan jenis cerewet demand nak sedia breakfast bagai. Kalo sempat saya buatkan air teh O je..

Kalo masa nak anta anak-anak kt taska derang start buat perangai, kadang2 tu rasa cam nak nangis je sbb badan dh letih, dah habis tenaga nak marah2.. bayangkan kalo permulaan hari saya dh worn-out cane nak produktif masa keje? Sudahnya bila sampai skolah bley kata setiap hari sume orang tegur, “Sihat ke ni? Kenapa pucat sgt?” xpun “Bila due ni? Dah sarat sgt nampak..” xpun “X larat ek? Tengok berjalan pun susah..” Bila jumpa ramai yg tanya preggie anak ke berapa? Bila cakap #3, sume cam x sangka pastu tanya “U ada maid ek?” bila ckp X ADA sume cam terkejut. “Habis, sume anak U jaga sendiri ke?” laa.. pelik ke jaga anak sendiri xde maid? Dah jadi mcm keperluan plak kalo nak ada anak kena ada bibik bagai.

Kalo dah boleh, rasanya nak je saya serah diri kt gynae suh dia operate je sekarang.. x daya rasanya nak tunggu sampai 38 minggu. Ada lg 6 minggu untuk saya push the limit. Kuatkan diri untuk uruskan anak2.. Haritu masa sembang dgn gynae dia pun ada cakap.. “Bila U makin ramai anak then U preggy lagi.. U are getting weaker coz U dh guna most of your energy untuk jaga anak-anak yg tgh nak membesar. Bukannya mcm yg ramai org fikir, makin ramai anak makin banyak experience bley handle situation.” Konon masa pertengahan pregnancy aritu saya tekad nak tunggu sampai selewat mungkin nak bagi baby membesar bagai johan dlm perut tapi bila dh sampai tahap ni dh x mampu huhuhu.. loser!

Doakan saya mampu bertahan & kuatkan semangat sampai due utk operate nanti ye.. kalo bukan untuk diri saya pun biarlah untuk cinta hati & anak2.. Semoga saya terus kuat! Aja-aja fighting!!!! Sekian luahan hati saya di minggu 32 kehamilan hehehe.. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 say what?:

Zhr Znl said...

perit gak tu may... banyak sabar...

m@y said...

letih giler tapi masih bertahan ;p