RSS

2 tahun 4 bulan 5 hari

Bukan sikit2 kesabaran diperlukan utk besarkan anak dara sorang nih.. dr lahir sampai la ke hari ni usia dia 2 tahun 4 bulan 5 hari, terlalu banyak laa ragamnya anak nan seorang ni. Tp Aulia bleh kata anak yg berdikari gak la sbb masa umur setahun lebih me dh tinggalkan dia kt tokmama & babah sbb masuk maktab. Kesian sgt dia masa tu sbb everytime dia g mall dgn tokmama & babah, bila dia nampak budak2 lain dgn parents lama sgt dia renung..rindu agaknya dgn mama & papanya. Alhamdulillah..setahun berpisah tu dh habis..skrg ni setiap masa Aulia berkepit je dgn mama & papa except masa g keje la. Banyak sgt development Aulia yg me nk ceritakan tp x tau dr mana nk mula.. dia sgt2 la talkative, bila balik keje amik je dr nursery trus dia bercakap macam dh xde esok. Ada je mende yg dia nk citekan huhuhu..kadang tuh kesian je kt dia sbb me x larat sgt nk layan celoteh dia. Dengan keadaan me yg lembik lesu layan dia pun ala kadar je..mama mintak maaf ye yaya sbb mama xleh jd mama yg baik untuk yaya..
**nanti la sambung..dh start x larat la plak huhu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pregnancy moment

Bila baca cerita Leen pasal pregnant, rasa nk share pe yg me suka sgt masa pregnant nih. Despite of mende2 yg x best cam mual/loya dr bangun tido sampai nk tido malam, morning sick sampai lembik, kerap lapar, mood swing & pantang makan sket tp lepas tuh muntah manjang.. masa pregnant tetap masa2 yg dinanti & diraikan oleh semua perempuan yg bergelar isteri..

Antara sweet moment masa mengandung,

IMG0794A

  1. Rasa happy yg x terkira bila tgk test kit tuh de 2 line.. perasaan yg x tergambarkan bila dapat respon dr hubs.
  2. Me antara org yg obses pasal berat badan huhuhu... sgt2 la risau bila berat yg dulunya (sblm kawen) 48kg dh naik sampai 60kg skrg warghhhhh!!! So, bila dh pregnant nih mmg x kisahla pasal berat kan huhuhu..bila berat naik je, manjang sedapkan hati "xpe..de baby dlm perut, sbb tu berat pun naik."
  3. Nak makan apepun cakap je..konfem dapat!! Kalo masa x pregnant pun dpt gak tp xde la dpt time2 tu gak. De la lepas seminggu dua baru dapat. Tp masa pregnant ni bila cakap je konfem hubs bawak trus g tempat nk makan tu hehehe..
  4. Nak makan banyak mana, bape kali tambah pun xde hal.. kalo bukan time pregnant mula la hubs jeling2 bg signal me dh makan banyak muahahahah..jahat! Mama me pun ske sound "uihh..hujan ribut pun dh berenti" ekekekeekek..
  5. Baby gerak2 dalam perut.. cam masa mengandungkan Aulia, dia selalu respon bila papa tgh sembang2. Dalam perut lagi dh tau anak manja papa..pantang dengar suara papa mula la dia ligat. Pastu x reti2 dok diam..menggeletis je kejenya masa tgh2 malam sampaikan mama x senang nk tido huhu..
  6. Diberi perhatian x kira masa..orang keliling manjang je amik berat dgn ibu mengandung ni. Kadang2 rasa heaven sbb ada org yg amik tau & concern pasal kita. Workload pun kurang sbb org tau keadaan kita yg lemah longlai tp kadang2 rimas la plak bila perhatian tu lebih2 sgt sampaikan rasa diri nih cam handicapped je.. itu x bleh, ini x bleh..
  7. Di manjakan x kira masa.. especially by hubs la. Segala apa yg nak dia turutkan. Kalo mood swing, rasa nk marah pun hubs layankan je.. x lama..9 bulan je kan hehehe.. Tapi kalo bukan masa pregnant pun hubs mmg manjakan.. cumanya sekarang mengada2 je lebih heheheh..
  8. Kalo Leen masa pregnant kulit muka cantik, totally different for me. Masa pregnant nih la kulit muka start menggerutu huhuhu.. pastu malas je nk touch up muka. Muka pun selekeh je hakhak!! Gi keje skrg cuma pakai loose powder then calit lipstik.. itu je la. Itupun dh kira ok.. masa pregnantkan Aulia dulu sampaikan x bleh nk bau lipstik langsung. Pucat je muka.
  9. Perasaan masa mengandung tu.. rasa bahagia sgt dpt mengandungkan zuriat org yg kita cinta sepenuh hati. Rasa bahagia bila hubs tunjukkan dia hargai me yg susah payah lalui segala kesakitan semata2 untuk dapatkan keturunan dia ;p

Ini je la antara sweet pregnancy moments yang me bleh ingat sekarang.. banyak lagi sebenarnya tp x larat nk ingat. Nanti2 kalo dh ingat tambah lagi..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

My 1st baby

Rule #1:

Letakkan gambar anak yg baru lahir. Gambar kalo boleh mestilah gambar yang masih dalam wad, maknanya gambar anak hari PERTAMA..

22-12-06_1758

She was born at 5.21pm, this pic was taken at 5.58pm.. her 1st pic taken by papa

Rule #2:

Letakkan butir ini :

Nama penuh : YASMEEN AULIA BINTI MOHD SYAMSYIR

Nama Panggilan : Aulia..Yaya..

Jantina : Perempuan

Tarikh Lahir : 22 Disember 2006

Tempat Lahir : Kuantan Specialist Hospital

Berat Lahir : 2.45 kg

Cara Kelahiran : Elective Caesarean (breech)

Rule #3:

Apakah harapan korang pada anak ini...

Me harap Aulia akan jadi anak yg solehah. Sentiasa takut & ingatkan Allah. Jadi anak yg berguna & sentiasa mendoakan mama & papanya..

dan korang nak anak ini jadi apa besar nanti... dan KENAPA..?

Jadi apa pun xpe asalkan insan yg berguna..boleh jaga diri & buatkan mama ngan papa bahagia. Amiiiinnn..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sape2 tau x?

Ada sape2 tau x lagu apa ni? Me cuma de 2 bait lirik lagu ni je.. itupun ntah betul ntah x hehehe..
Ku tak peduli..
Bila ku benar-benar cinta..
Hubs selalu sgt humming lagu ni..knowing that hubs mmg buta lagu so kalo tanya pun dia x tau lagu pe yg dia selalu dok humming kan huhuhu.. Now that I'm missing my hubby sooooooo much, I need to download this song & repeat this song over & over again.. I really miss u hubby..please come home soon sob..sob..
updated:
found this on you tube..credit to google..a perfect song for my darling hubs
ku tak peduli
bila ku benar-benar cinta..mati
ku tak peduli
ku memang begini
bila ku benar-benar cinta..mati
ku tak peduli
apa saja yang ku inginkan
kamu rela
bukannya aku takut akan kehilangan dirimu
tapi aku takut kehilangan cintamu
mungkin saja saat itu kau mempermainkan aku
seakan kau bisa membalas cintaku
kau takkan mengerti
yang selama ini aku rasakan..pasti
kau tak peduli
bila saja yang ku inginkan kamu rela

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kali kedua..

Masa sembang2 dengan akak2 cikgu & PPM kt sekolah td me ngadu la kt akak2 tuh me pregnant kali ni sgt2 lapar. Selang sejam perut dh bunyi mcm seploh hari x makan..huhuhu..tipu la kan.. bila x makan rasa nk nangis je. Pastu derang tanya 1st pregnant dulu camni gak ke? Me geleng..sbb masa pregnantkan Aulia dulu xde la lapar manjang. Yg adanya cuma lembik sbb letih pastu muntah2 teruk sampai 4 kali masuk spital huhuhu..Pastu de sorg PPM sound "anak laki kot..sbb saya dulu bla..bla..bla.." pastu mula la masing2 bukak cite pasal pregnancy hakhak!! Suker sgt sembang2 dengan derang2 nih sbb mcm2 cite kuar..tu belum lg masuk gossip2 kt sekolah..eh..jgn ingat kt opis je de gossip..kt sekolah yg sket punya besar konfem la lg banyak huhuhu..

Lagipun akak2 nih sgt la concern kt me..derang jaga tiap masa. Dgn budak khas sgt bahaya bg ibu mengandung oke! De sorang akak PPM tuh masa dia mengandung 7 bulan kena tendang kt perut dgn dak khas..senak weh!! Tp Tuhan lindung, so baby tu selamat je.. x boleh nk salahkan derang la. Dah namanya budak khas.. Akak2 tu manjang je clearkan kawasan utk me..de sekali tu de sorang dak ni rentang kaki dia masa me tgh jalan. Nasib baik x jatuh!

Balik pada cite pregnant..me x kisah sebenarnya kali ni dpt baby girl ke baby boy. It's too early to tell..dapat pregnant ni pun dh kira anugerah terindah.. Pregnant kali kedua ni lg excited dr 1st pregnancy cumanya lebih relax.. Masa dpt tau pregnant haritu terus call hubs. Dalam tepon tu gak hubs menjerit sampai bingit telinga hakhak!! See.. mmg over excited. Lebih dr 1st pregnancy..sbb masa gtau hubs cuma sengih pastu xtau nk respon cane. Maybe masa tu masing2 pk cane la nk jadik parents nih? Bila dh de experience kita tau what to expect.. Every child is unique.

2nd pregnancy ni xde morning sick sgt tp nya tekak ni loya manjang pastu perut asyik lapar je.. bleh imagine x makan cuma utk kenyangkan perut sedangkan tekak tu mual je. Sgt x best oke!! Walopun 15 kali sehari makan tp nikmat makan tu xde..dahtu badan letih je..lembik. Hopefully pregnant kali ni smooth je.. hopefully..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jiran baik..

Petang td dlm kol 6 lebih gitu tiba2 jiran depan rumah datang bg salam..me dgn terkocoh2 nya carik tudung. Sibbaik la mama ngan abah ada so derang la entertain dulu kt luar, derang xnk masuk sbb dh dekat maghrib..rupa2nya datang bawak 2 bungkus..

IMG0858A

mee & bihun sup

Jiran tu cakap, setakat ni yg paling sedap dia pernah makan kt Kuantan ni (tekak orang utara) sbb tu belikan kot2 ibu mengandung ni nak rasa..owh.. how thoughtful!! Segan lak rasa sbb ada gak orang ingat nk belikan walopun bukan sedara mara pun.. pastu jiran tu pesan lagi "kalo ada apa2 nk mintak tolong sepanjang syamsyir xde ni panggil la..sama2 merantau, pakat2 jaga la.." sangat terharu. Wujud lagi jiran macam ni yg amik berat hal jiran.. Sbb dia ingat nk belikan so me pun balas la bg telur itik yg me beli kt sekolah haritu..xkan la org dtg balik tgn kosong kan? Biarpun dia ikhlas x mintak balasan tp kita pun niat nk bg je.. To Fauzi & wife-Ina,terima kasih la banyak2 sbb amik berat ye..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Encik Trafik

Harini ada koko so terpaksa la balik petang..kalo x awal2 lg me dh cha alif but hehehe.. Masa balik kol 4.30 tuh mmg tergocoh2 la gak sbb nk balik sblm org keluar keje. Cam besa ikut la jalan tepi sungai, sekali de kete harem x menyempat2 nk keluar simpang sedangkan belakang me clear xde kete. Dh la keluar simpang slow nk mampus lepas tuh terhegeh2 nk tukar gear la, baru nk pakai seat belt la..lagi seploh kali haku hangin! Depan kete ngok tu plak de lori yg terhegeh2 uwaaa...sgt tension oke!! Masa dh nk dekat jambatan, tgk clear je so potong la kete ngan lori tuh, sekali ada 2 orang pakcik tgh lepak baik punya bawah pokok di tepi sungai melambai2 suruh ke tepi..hukhuk..PAKCIK TRAFIK!

Pakcik trafik : Uiiihh..lajunya, dr mana ni?

Me : Dr sri biram (muka dh terkulat2 cuak)

Pakcik trafik : Owh..cekgu nk g Johor ke? (sambil jenguk2 no plet kete)

Me : (buat muka pelik,apahal plak aku nk g Jhr? no plet kete aku Penang) x la..saya nk balik Kuantan.

Pakcik trafik : Cekgu bawak kete macam kapalterbang td..siap terkeluar landasan..yg double line tuuu (sambil muncung2 tunjuk arah jambatan yg me potong td)

Me : (tersengih..) budget lepas x masuk double line td cik..

Pakcik trafik : Uihh..bahaya tu cekgu, kalo x lepas td tu sayang kete terbarai. Saman boleh je nk bayar.. (taikk tul dia perli!)

Me : (tersengih lagi..)

Pakcik trafik : Balik baik2 la cekgu..jagan terkeluar landasan plak. (sambil senyum2 menyindir kt pakcik trafik lg sorg)

Kebetulan dlm kete tgh berkumandang mp3 ayat2 al-Quran yg me pasang..sejak mengandung ni sepanjang pegi balik keje memang dengar tu je sbb bila balik rumah dh lembik x larat nk baca Quran.. pastu pakcik trafik tuh sempat sound lagi sblm kete gerak..

Pakcik trafik : Cekgu dengar quran ke? Bagus la..insaf kita ingat diri selalu (taiiikkkk..dia perli lg!!)

Muahahah..sepanjang perjalanan balik tu me tersengih2 malu sorang. Segan oke bila pakcik trafik tegur2 camtu..sbb dia x kerek semacam kan sbb tu rasa tebal je muka. Kira tegur cara berhemah la huhuhu..harini saya insap. Esok lain kira ye heheheh..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mengidam..

Fasa mengidam x habis2 lagi.. perut memanjang je laparnya sampaikan akak2 kt sekolah pun sound "berseleranya may makan skrg ni..sedap tgk may makan" huhuhu.. malu je org tengok me kuat makan. Salah satu mende yg mende yg me ngidam sgt ialah..

page

..jambu air kt rumah jiran depan muahahaha! Dh 2-3 minggu me mintak hubs mintakkan kt jiran depan umah tu tp hubs cam besa la bab mintak2 kt org nih dia segan. So me pun teguk air liur je la everytime lalu depan umah jiran tu huhu..kalo dpt sebijik pun jadi la asalkan lepas ngidam ni. Sibbaik la mama & abah dtg umah tolong mintakkan kt jiran depan umah masa tgh sembang2..hehehe..org tua2 nih dia beratkan sket bab2 ngidam nih..takut kempunan nanti.

Yang keduanya ngidam nk makan bubur yang mama masak hehehe..sgt ngada2 oke! Alhamdulillah.. mama mmg xkan hampakan apa saja yg mak labu nih nk makan hekhek..sgt hepi oke bila dimanja2 gini.

page

Yang ketiganya me nk makan telur itik..memang murah rezeki betul. Tetiba je hari ni ada orang jual satu stack telur itik 30 biji cuma rm10 je.. rezeki baby memang murah. Alhamdulillah..

IMG0853A

Me sangat bertuah walopun asyik loya ngan lapar manjang tp pe je yang me rasa nk makan sume dapat.. biarpun suami jauh di tengah laut tp masih ada orang2 yg amik berat..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lapar..

Adoyaii..x tahan la pregnant kali ni asyik lapar je semedang. Baru 8 weeks berat dh naik 3kg! Gilakkk!! Kt sekolah dlm kol 8 pagi dh breakfast then kol 10 makan lagi then kol 1 makan lagi skali balik umah cari makan lagi..wehh..bahaya nih! Bukan saje2 nk makan tp perut nih memang lapar gila siap berkreok lagi. Macam dh 2 hari x makan huhuhu.. Bila x dapat makan mula la air mata ni nk meleleh ..sedih macam la kebulue sgt. Bila la nk abis phase lapar manjang ni..badan pun makin dipam2..sekarang pun tgh pk nk makan pe? Baru je lepas abis minum cereal segelas..sigh..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nanti papa bayek ya..

Harini me MC lg..huhuhu..sungguh x produktif ibu mengandung ini!! Dh kalo lembik je sampaikan nk berdiri mengajar pun x bleh..ketar lutut kdg tuh sampaikan badan pun menggigil, cane nk g skolah? Harini plak dear hubs dh naik laut..sob..sob..rasa xmo bg g je hakhak!! Tapi dh keje..redha kan je la. Me hantar hubs ke Kerteh then sampai Kuantan balik kol 11. Terus g klinik..doc ckp kurang air then bg air garam, ubat tahan muntah bagai..

Nasib baik lah dh hantar Aulia g nursery awal2..kalo x mau lagi lembik me dikejekannya mengamuk nk ikut papa huhu.. Me x cadang nk ke mana harini. Dh MC kan? Cuti sakit haruslah dok umah je.. lgpun sakit satu badan. Dh namanya mengandung, xsah la kalo x sakit sendi. Sampai umah lepas makan nasi lemak bungkus then makan ubat trus ke lalaland..huwarghhh!! Cadangnya nk amik Aulia kol 3 tp bila alarm dok tot tet tot tet rasa adoyaii..x daya nk bangun. Delay dulu la amik Aulia lambat sket lepas setel Asar sume. Dlm kol 4.30 tuh tetiba je hujan lebat..mak aii!!! Lama dok menunggu hujan sereyat sampaikan sempat me belasah makan nasi panas2, berlaukkan telur mata ngan sardin..huhu..itu je yg bleh terima dek tekak nih. Nak menumis kang mau terkeluar isi perut nih.. Last2 dlm kol 5 gak amik Aulia..itu pun hujan kejap lebat kejap renyai..

IMG0845A

Sampai umah lepas amik Aulia, melangkah masuk je umah dia tanya "Papa mana?"..alahaii..nih yg sedih ni, "Kan pagi td papa dh cakap kt yaya, papa kena g work.." Aulia angguk then cakap " Papa cayi duwet kan? Nanti x ley beli menan yaya.." uwaaaa..menangis je hati mama nih. Lepas bg susu dia baring depan tv..sembang2 la dengan dia "Yaya wat pe nih?" dia dok berteleku semacam x pandang tv "Tundu papa ya..tejap yagi tan papa bayek.." adoi..nk cakap camne lagi? Me bgtau lagi sekali "Papa pegi work..papa x balik harini, lg 2 minggu papa balik k" xmo dia tertunggu2 papanya. Tp dia jawab dgn marah "Xpe..jap lagi papa bayek yaa.." uwaaaaaaaa... syahdunya.

Me suka sgt bila tiap kali hubs nk g keje dia pesan kt Aulia yg tgh separa sedar bangun tido.. "Yaya jaga mama tau papa xde ni..yaya kan dh besar." Then Aulia dgn mamai2nya angguk..so sweet..mcm dh besar sgt anak dara dia gamaknya..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bad mom

I'm tired of being one..sigh..this past few weeks tantrum Aulia makin menjadi2. Kadang2 tu x tau apa yg x kena? Mende yg dh kena pun masih jadi x kena..aduhaii..badan nih sakit sana sini, hati pun cepat je terbakar bila balik kerja letih2 tetiba dia meraung x ketahuan punca! Me memang sgt2 bertuah la dijodohkan dengan hubs yg sgt penyabar melayan kerenah anak daranya nan seorang tuh..bertentangan dgn panas baran me nih..mmg Allah jodohkan kami untuk saling melengkapi..Alhamdulillah..

Balik pada tantrum Aulia..bila dia mengamuk je me pun mula la darah naik kepala. Nak mengamuk jugak...me x leh nk explain cane lesunya badan ni, makan banyak2 pun tekak loya,tetiap malam badan ni rasa cam nak terlerai satu persatu sendi... Bila Aulia mengamuk xtentu pasal mula la mama pun naik hantu! Sentap je muka hubs bila marahkan anak dara dia nan seorang ni..anak dia jugak kan.. Sekarang ni everytime mama marah2 Aulia akan lari dapatkan papa..her savior..kalo papa dh naik laut Rabu ni cane? Cian anak papa ;(

Bila Aulia petah bercakap mintak itu & ini masa me tgh letih lesu, masa dia mengamuk kehendak dia x dituruti.. me terlupa dia cuma toddler yg berumur 2 tahun.. me terlupa yg semua tuh sebenarnya kurniaan Allah. Me nampak segala perangai dia tuh as memberontak,degil tp yg me x nampak dia sebenarnya tgh develop emotionally, physically.. berapa ramai ibu2 yg kurang bernasib baik kt luar sana berharap bleh tgk development anak2 derang mcm yg me alami skrg?

Ya Allah.. mohon diberikan ku kekuatan & ketabahan untuk terus mendidik & membesarkan anak2ku dengan penuh kesabaran..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Anak dara mengamuk!

Inilah kekdahnya bila anak dara nih mengamuk..sgt penat oke! Kan me pernah gtau Aulia kalo ngamuk x hengat dunia..sabar cukup la dgn budak sekor nih.

video

Nasib baik la papa ada..dia la yg sabar melayan. Kalo ikutkan mama biar je ko nk ngamuk sampai ke pagi esok. Dh tau penat nanti diam la kan..huhuhu..

video

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Petang cuti..

Heaven je bila weekend hubs de sama..xde plan pepe utk harini so g la bawak Aulia ke pdg MPK tengok match bola huhuhu..xtau pun sape yg lawan tp dh tgk ramai orang kami pun tumpang sekaki.. Aulia plak hepi je dpt lepas bebas..

IMG0840A

IMG0837A

IMG0838A

IMG0839A

IMG0842A

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Semalam di SR

Pic-0008

Hubs memang dh xde keje lain sepanjang balik nih..asyik ngikutkan peel bininya yg nak makan mcm2. Jumaat petang tetiba teringin nk makan kek plak..bukan satu yer..tp 4!!

Pic-0010

Pic-0011

Bukan la sekali makan je..tp tapau je banyak. Ini plak peel anak dara kenit nih..dh jadik habit masuk kete je terus tido, bila sampai je SR dia tido lagik. Bila gerak suh makan kek dia makan 2-3 suap pastu nk mengamuk sbb x puas tido. Adoyaii anak..penat nk melayan amuknye..

page

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Makan..makan..

Semalam patutnya ada gotong-royong cantikkan sekolah sbb PM nk dtg minggu depan.. Kol 8 lagik dh tercongok depan sekolah..bila dh bahagi2 task je dpt bau cat terus rasa lembik nk muntah huhuhu..so trus balik la sbb mmg dh x tahan sgt bau cat uwerkhhh!!! Sibbaik hubs baik hati sgt nk hantar..so masa balik tuh dh lapar huhuhu..sedangkan pagi tuh baru je breakfast muaahahhaha!! Ajak hubs g EC Mall, mulanya ingat nk beli BIG APPLE pastuh ternampak plak ni..

IMG0829A

Dh meleleh air liur hakhak!! Then hubs suh pilih satu je mana yg nak makan? Waaa...kijam!! Sbb semalam baru belasah sampai 4 slices kek kt SR huhuhu..kang kencing manis x memasal je..dgn gelojohnya harus la me nk kt sini kan..

page

Petangnya ajak hubs makan kt Kemaman Kopitiam plak..asyik melantak je keje. Kenyangnya x jugak huhuhu..

IMG0843A

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Finally..

After 4 months mengajar PK kt sekolah nih harini barulah dpt kelas sendiri..biarpun kelas tuh dh x digunakan at least proper sket la nk wat P&P dr dok merata2 tumpang kelas orang sebelum nih kan sob..sob..hukhuk!! Alhamdulillah..

IMG0826A

IMG0827A

IMG0828A

Sekolah nih memang sekolah tertua kt Pekan rasanya..sbb tuh la masih bleh tgk bangunan pra-sejarah cam kelas nih. Bangunan papan lagik..kt tempat lain susah nk carik weh!

Next week PM baru nk balik kampung..uwaaaa...makin banyak keje la sbb dia nk dtg tgk sekolah..buhsan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lembik

3-4 hari nih rasa lembik semacam je..ingatkan lepas tanda2 awal pregnant masa 5 weeks pregnant arituh dh ok la sbb baru2 lagi. Tapi ni dh dtg balik..adeh..lembik sgt2 badan ni rasa mcm nak terlerai satu persatu tulang nih. Pastu si Aulia plak tetiap hari x pernah missnye nk menguji kesabaran..nipis je sabar mama nih. Asyik nak mengamuk, berguling bagai..segala mende x kena. Bila ditanya dia menjerit2 memberontak..adehh..mama nih dh la tgh letih yg xleh nk describekan, tekak asyik loya, ko lagik mau buat perangai! Kecik je haku nampak budak nih..sibbaik la hubs ada. Dia la yg memujuk, melayan kerenah anak dara kuat mengamuk nih. X dapat nk bayangkan minggu depan papa dh naik laut..aduhaii..mau lesu mama dikejekan dek Aulia. De yg masuk spital sbb lembik xpun stress huhu..mintak2 la mama kuat nk teruskan hari2 mama mcm biasa. Bangun seawal 5.30 pagi nk bersiap g keje then teruskan hari2 mama dgn penuh kesabaran melayan Aulia yg x habis2 dgn kerenah menguji kesabaran tahap maksima...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Burrppp..

Cinta hati gue memang x pernah mengecewakan ngeee...apa saja yg me mintak pasti ditunaikan hehehe.. Alhamdulillah..thanx darling hubs for making us (me+baby) & Aulia (dpt main kt playland) happy..xoxo!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Murah rezeki

Owh..me adalah orang yg sgt bertuah coz dikelilingi insan2 yg menyayangi diri ku ini..kan arituh me ngidam nk makan pelam telur instead of pelam biasa. Masa call mama&abah me tanya2 la depan rumah tu de lagi x pokok pelam tuh? Then mama cakap dh tebang..xpe la. Tetiba arini me dpt parcel kt sekolah..

IMG0822A

Apakah itewwww??

IMG0823A

Yeaaa!! Pelam telur + kedondong-from sp with love

Owh..me adalah orang yg sgt bertuah..murah rezeki baby. Setakat ni ngidam pe je dapat..TERIMA KASIH SGT2 kt mama&abah yg x jemu2 melayan kerenah anak bongsunya ini. Sampai dh beranak pinak pun mintak macam2 dr mak bapak lagi hehehe..

*arini rasa nk makan A&W plak..ngeh..ngeh..ngeh..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nak makan pe?

Bila dh pregnant ni taunya lapar je..walopun loya2 bagai tp perut x leh biar kosong kan? Hubs lak tetiap hari tanya “sayang nk makan pe?” muahahaa!! Sgt heaven!! Kalo me cakap “asyik lapar je manjang..sket2 makan” then hubby jawab “xpe..tu baby yg lapar,makanla..” sgt bahagia oke! Kalo x sebelum nih kalo makan banyak je hubs jeling pastu senyum2..nk kata haku gemok la tuh!! Jangan cari pasal yang..

Isnin malam tuh hubs sembang2 dengan jiran depan umah then dia cite de ikan bakar sedap kt Tanjung Lumpur. Tempat tu mmg famous dgn ikan bakar pun cumanya banyak sgt kedai x tau mana sedap..bila hubs tanya nk makan ikan bakar x, angguk laju je hehehe!!! So inilah Ikan Bakar Petai ngan sup ayam yg kami order..combination yg sgt x kena. Sebenarnya sup tu utk si kenit yg sgt la wat perangai..

IMG0819A

Ikan Bakar Petai

IMG0818A

Sup Ayam 4 Aulia

Sekarang nih order air kena sampai 3..sbb Aulia tiap kali g kedai makan akan jerit kuat2 masa org amik order “yaya nak teh aish!”. Sebelum2 ni mmg fav mama tp skrg air yg bersusu je wat rasa nk muntah..so utk mengelakkan dia wat drama swasta kt kedai orderkan je la. Lagipun kalo anak mintak makan minum xkan nk halang..

IMG0820A

Milo 0 utk papa, teh O ais utk mama & teh ais utk yaya..

Thanx papa sebab layankan apa saja yg mama nk makan..2 minggu ni je kan? Lepas nih papa kena balik laut..muuuaaaah!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

I wish..


...I can have this.. I know I can!!! It's just a matter of time. I have to start saving from NOW to make sure my wish will come true. I can buy it rite now but with all the commitments that we (hubs+me) have rite now..it seems that the money is much2 worth to spend on other important things. InsyaAllah ada rezeki..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lentok

Hakhak!! Khusyuk bebenor Aulia ‘bertafakur’..

sampaikan tangkap lentok ;p

IMG0812A

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mengidam..

Semalam me mengidam nk makan pelam telur muahaha!! Sgt la mengada2 nya..tp nk buat camne kan? Bukan saja2..bila nampak je pelam tu bergayut2 kt pokok alahaii..kecur air liur. Nak beli xde jual la pulak..yg adanya depan umah orang. Telan air liur je la jawabnya everytime lalu depan rumah org tu huhuhu..

Tekak ni loya je manjang..bak kata mommysarah-mcm ada anak gajah tersekat celah kerongkong hukhuk!! Seboleh2nya..nk ratah mende2 yg masam je bg ilang segala rasa tuh. Xselesa okeh..bila rasa loya baik muntah terus sampai lembik. Pepepun bersyukur la dpt merasa gak loya2 nih..de pompuan lain sampaikan xde peluang pun nk merasa loya2 kan? Cam Jiey komen, loya2 pun dapat pahala..

Hubs pun dh naik sebu dengar me sket2 nk pelam telur huhuhu..so malam td hubs dgn baik hatinya melayan la bininya yg tgh melalui fasa byk songeh. Berhenti kt gerai buah tepi jalan then cari pelam muda..me tau susah nk dpt pelam telur. Kalo depan rumah org byk la. So..dpt pelam muda pun jd la kan..sibbaik ada cinta hati ku ini susah payah mencari. Me pun menunggu la dgn penuh sabar dlm kete. Bila hubs balik bawak 2 plastik..

IMG0813A

Satu plastik bawak pelam muda cam kt atas tuh..satu plastik lg bawak 5 ulas pelam telur jeruk!!! Waaa…sgt bahagia!! Itulah namanya rezeki ibu megandung ngeeee.. Org kt gerai tuh x jual tp kebetulan dia buat jeruk untuk anak beranak dia makan. Hubs dgn tebal mukanya mintak la barang 2 ulas..tp org tu bg 5 ulas. Alhamdulillah…lepas gak la ngidam kan?

Malam nih hubs kena tido Kerteh sbb esok de keje. Harini beli la siap2 segala mende yg me request..antaranya..

IMG0816A

wat cicah pelam muda..pergh!!!

IMG0815A

hilangkan loya&mual (lepas ilangkan gas air ni)

IMG0817A

khas untuk ibu mengandung.. ;p

Second pregnancy ni rasa excited tuh x kurang mcm 1st dulu..cuma kali nih lebih relax sbb masing2 dh tau what to expect? Bertekak pun xde sgt sbb hubs dh paham peel me masa bawak budak..layankan je la. Mudah-mudahan selamat semuanya.. Amiiiinnnn..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cuti yg x best


Harini cuti..hubs pun de kt umah. Tapi sgt laaaaa x best sbb me dh start loya2 bagai.. Makan sket je rasa nk terkeluar abis sume dalam perut ni. Memang rasa x sedap badan je..hubs ajak g jalan2 pun cam malas sbb x larat sgt2. Tapi dalam hati nih mmg nk keluar umah pun! X larat dh asyik terkelepek je dlm umah. Inilah dugaanya pregnant..dh 2 tahun lebih since pregnantkan Aulia dulu. Dh lupa rasa cane..excited mmg excited abis bila tahu pregnant lagi tp bila sampai bab2 meloya sampai lembik badan nih..aduhaii..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Underneath pokok kelapak!

IMG0766A

IMG0774A

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Picture 6-6-6

The rules are:

  • Go to your photos folder in your computer.
  • Go to the 6th folder of photos.
  • Go to the 6th picture in that folder.
  • Put the picture on your blog and description of it.

Hmmph..this is my 6th picture in my 6th photo folder! :)

P1010006

Last year nye pic.. Aulia tgh perasan dgn spek hitamnya..hakhak!! Budak ni sekarang mmg perasan abis..hari2 mintak baju baru pastu bila nampak papa pakai spek hitam dia pun demand yg dia punya..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 weeks

6weeks

This week's major developments: The nose, mouth, and ears that you'll spend so much time kissing in eight months are beginning to take shape. If you could see into your uterus, you'd find an oversize head and dark spots where your baby's eyes and nostrils are starting to form. His emerging ears are marked by small depressions on the sides of the head, and his arms and legs by protruding buds. His heart is beating about 100 to 160 times a minute — almost twice as fast as yours — and blood is beginning to course through his body. His intestines are developing, and the bud of tissue that will give rise to his lungs has appeared. His pituitary gland is forming, as are the rest of his brain, muscles, and bones. Right now, your baby is a quarter of an inch long, about the size of a lentil bean.

*source from here

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lucky me

Hari ini me mc lg..morning sickness dah mula nk meng'introduce'kan diri. Kalo ikut sejarah masa pregnantkan Aulia dulu, genap 2bulan baru la start MS then lembik longlai sampaikan kena warded sbb dehydrated. Merasa la kena masuk drip sampaikan 4 botol air..huhu.. 2nd pregnancy nih dh tunjuk seawal 6 minggu tanda2 nk lembik longlai tu. Nk berdiri pun sampaikan terketar-ketar lutut..badan rasa seram sejuk x kira masa. Bangun pagi td cergas je..bila sampai sekolah je terus lembik. Ditambah plak dgn selsema..adoii..bila bersin je perut rasa cekang, seksa giler!! Mudah2an pregnant kali ni MSnye x la seteruk pregnantkan Aulia dulu. Bukan apa..dulu x kerja, sekarang dh mengajar..rasa cam x best la plak bila asyik cuti & MC. Orang lainkena gantikan kelas.. Biarpun cikgu2 yg gantikan kelas tuh majoritynya ibu2 yg pernah mengandung tp masih x best la kan. Seboleh2nya me cuba nk kuatkan diri utk g gak sekolah. Walopun hakikatnya badan nih rasa berat mcm ngan hape bila nk bangun kol 5.30 pagi.. Tetiap hari bangun tido, doa bg Allah kuatkan semangat supaya segala kerja dipermudahkan..niat g kerja tu kerana Allah Taala. Itu je la sumber kekuatan me sekarang..nk harapkan ubat2 xdenye..

Tp me adalah sgt bertuah sbb mama & abah masih mahu memanjakan anak bongsunya ini..me bersyukur sebab parents me masih kuat & larat untuk travel jauh2 dr SP ke Kuantan semata2 nk tengokkan anaknya nih. Owh..me adalah sgt bertuah!! TERIMA KASIH X TERHINGGA MAMA&ABAH UTK SEGALANYA.. Dekat seminggu mama&abah dok sini untuk tolong tengok2kan budak nih..

yaya

...since skrg nih byk sgt peelnya yg betul2 mencabar kesabaran & kelembikan mamanya yg x daya nk mengangkat jari sekalipun huhuhu.. Tokmama & babah la jugak yg melayan segala kerenah Aulia yg asyik nakkan perhatian x kira masa..aduhaii..kalo xde mama&abah mau masuk spital agaknya mama nih.. Tetiap petang Aulia dpt g swim kt beach..mmg la dia sgt hepi!! Orang tua layan cucu kan..panjat atas kepala pun derang x marah..

beach

Bukan setakat manjakan cucu..masa mama&abah ada ni la peluang nk makan masakan mak sendiri kan? Hehehe..me dgn mengada2nya request mcm2 nk makan. Tambah2 tgh awal2 pregnant ni kan..de je la mende yg me teringin. Salah satunya cucur jagung hasil tangan mama nih..yummmeeehhh!! Tu belum masuk masak lemak telur itik, ikan keli goreng..pergh, kecur air liur...

IMG0811A

Harini hubster insyaAllah balik dr laut..Alhamdulillah. Ada jugak org yg akan melayan Aulia lepas tokmama&babah balik. Sedih la plak mama&abah dh nk balik..dh xleh nk bermanja2 & ngada2. Kali ni mengada2 dgn laki la plak kan..muahahahaha!!! Lucky me sbb sentiasa dimanjakan orang2 tersayang... ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS