RSS

Minggu yang mandom

Tengok tajuk je dh bley agak cane perjalanan hidup minggu ni kan? Di mulakan dgn episod Yaya batuk x berhenti sampaikan dh macam nak semput. Sgt kesian tgk dia ter-kong-kiang-kong-kiang mcm org batuk kering. Dah la dia kurus, bila batuk nampak abis tulang timbul.. kesian.. Bila batuk ditambah dgn selsema, hidung tersumbat, melarat ke demam.. alahaii, penatnya nak melayan peel budak x sihat. Lepas bg ubat 2-3 kali, Alhamdulillah batuk ngan demam Yaya baik.

Ingatkan dh abis sampai situ, rupanya bersambung kt Hana plak. Mula ngan demam masa maghrib melarat bawak ke tengah malam. Mula lah episod x tido sbb Hana ni jarang sakit tapi kalo sekali dia sakit mmg mencabar la. Bila dh demam, mcm dijemput je selsema ngan batuk tu dtg join. Masa ni antibodi badan x kuat kan.. Paling x tahan masa ni, everytime Hana batuk atau melalak je konfem muntah. Adoii la.. cam nak bengong je tgh2 malam kena bangun basuh muntah bagai. Bau jgn cakap la kan, masam susu sume cukup. Bagus sebenarnya bila dia muntah tu, salah satu cara utk dia keluarkan kahak bg cepat baik batuk. Bila x kuar kahak then masuk ke paru2 yg sampai kena warded tu.. ada hikmahnya batuk2 tu walopun memenatkan sgt. Hari Selasa saya amik MC sbb dh miong2 sbb malam tu tido kejap2 terjaga. Nasib baik la cinta hati pun baik hati amik cuti sama2 bawak anak gi klinik & jaga anak2..

Ingatkan esoknya Hana dh ok bila makan ubat sume tapi batuk dia makin teruk. Sampaikan susah nak bernafas sbb asyik batuk, gatal tekak kot.. tapi saya rasa ubat yg doc bg tu mmg trigger batuk Hana sbb teruk sgt. Hana plak jenis yg suka makan, bila x sihat tu dia x sedap badan & pahit mulut makanya x lalu makan.. tapi perut lapar. Sudahnya merengek je sepanjang hari. Adoii la.. dh la saya sorang melayan dia kt rumah, hampir je hilang sabar. Dah la tido malam x sempurna, siangnya plak nak melayan dia merengek x tau punca.

2 hari x gi keje, hari ni saya kena hantar gak Hana gi skool. Badan dia masih dedar2 tp saya dh bekalkan ubat2 & pesan suh call kalo condition Hana teruk sgt. Dah la awal pagi td cinta hati dh gi offshore. Penat mental & emosi bila dia xde sbb saya sorang kena handle semua. Di tambah dgn mood mek2 ni yg unpredictable.. kejap mcm laut tenang, kejap cam ribut taufan. Haiisyy.. memang la minggu ini minggu yg mandom..

Sabtu ni plak ada larian 1 Malaysia.. saya sgt penat. 3 weekend berturut2 kena gi skolah. Minggu depan sukan plak & saya jadi penyelaras utk sukaneka PKI tahap tinggi. Cepat2 lah sihat anak2.. bila korang x sihat, mama pun penat. Semoga hari2 seterusnya bakal ada sesuatu yg boleh mereleasekan segala penat ni..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Not well.. and I’m hating the fact that I can do nothing to ease the pain :(

267757_1762316748247_1548943722_31333408_5944764_n

Mata dh bakuk sbb tido malam terganggu..

264076_1764306597992_1548943722_31335746_7724577_n

269509_1764284917450_1548943722_31335732_1839149_n

Melepek sepanjang hari, x lalu makan cam selalu, susu pun kurang..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Monday blues

Hari ini hari Isnin.. sgt liat mau gi kerja sbb nya Sabtu lepas ada LaDaP kt skolah. Ahad je la nak relax dok umah ngan family tercenta :) Nasib baik hari ni 1 kelas je pagi, tunggu lepas rehat kang baru berderet kelas sampai balik.. xpe la, at least sempat nak warm up huhuhu..

Sepanjang minggu lepas mek 3 beradik tu x sihat. Stended la kan dok nursery, kita jaga camne pun xnak bagi sakit tp bila dh bercampur ramai2 tu konfem terjangkit. Masalahnya bila sorang mek ni x sihat senang sgt nak berjangkit yg lagi 2, sudahnya nak pengsan mama melayan. Asyik mengamuk je sbb x larat. Mula dgn Khayla demam+batuk+selsema pastu jangkit kt Hana, last skali jangkit kt Yaya.. adoii la, yg kecik cara kecik.. merengek x tentu masa. Yg besar cara besar, banyak la plak songehnya masa x sihat ni. Paling kesian kt baby Khayla bila selsema sbb hidung tersumbat nk minum susu pun x selesa. Mesti turun lagi berat mek kecik ni.. alahaii.. bila nak bambam ni baby?

Rasa cam byk lagi nak bebel tapi mood tersangatlah mandom huhuhu.. lenkali la kita cerita eh.. Boleh entry tergantung gini? ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Belum ada..

Blogging mojo masih lom mari.. so kita tunggu la sampai ada mood nak cerita ceriti macam2 hal diri & anak2. Till then..

lost-mojo 

*pix credit to Google*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

How to Prevent Nasal Congestion In Babies

This is one good article. Came across this useful tips while browsing for more info regarding Khayla’s flu..

Posted By Dr. Ben Kim on Feb 03, 2009

Updated on February 2, 2009

Nasal congestion in babies can lead to a number of health problems associated with breathing and sleeping difficulties.

A young mother once brought her eight-month old son to me with a request to provide an acupuncture or acupressure treatment that would help to alleviate his stuffy nose. While asking about her baby's health history, I discovered that his nasal congestion came about whenever his body experienced a cold. Dried-up mucous obstructed his nasal passageway, making it difficult for him to breathe and sleep.

I also learned that the baby's mother did her very best to keep her baby from crying for any reason. She was deeply committed to raising her baby according to principles of attachment parenting. Whenever her baby began to fuss due to discomfort that he felt from his stuffy nose, she would immediately hold him to her chest and soothe him before he could get too upset.

I explained to the mother that in her baby's case, it was possible that allowing him to cry for several minutes whenever he became too uncomfortable with his stuffy nose could actually solve his problem.

Whenever any of us cry, excess tears flow toward the inner corner of each of our eyes and enter two tubes called the lacrimal ducts. From our lacrimal ducts, our excess tears flow down a bigger tube called the nasolacrimal duct, which actually opens into our nasal passageway. This is why a "runny nose" can accompany a good crying session.

Allowing a baby to cry and produce tears when he or she is bothered by a nasal passageway that is plugged up by dried-up mucous can actually send tears into the nasal passageway to dissolve the mucous.

In the young mother's case, this advice led to considerable improvement in her baby's comfort level, as her baby's tears effectively softened and helped to eliminate dried-up bits of mucous from his nasal passageway. She also followed my suggestion to use a soft cloth to dab at her baby's nostrils every once in a while when he cried to help "wick" excess tears and mucous away from his nasal passageway.

Some other suggestions that I shared with her:

  1. Before giving her baby a bath at night, sit with her baby in the bathroom with a hot shower running to create a steam room. About 15 minutes of being in a steam room can also help to soften dried-up mucous in a baby's nasal passageway.

  2. While in the bath or by the sink, use her cupped hand to bring small amounts of warm water up against her baby's nostrils, giving him the opportunity to draw some of it up into his nasal passageway.
  3. Use a warm mist humidifier while her baby sleeps.

  4. Be sure to avoid pasteurized dairy products, which can lead to nasal congestion of a different variety - one that is related to a food allergic reaction that thickens the mucous membrane in the nasal passageway, making it difficult to breathe. This is applicable to the baby and his or her mom if the baby is still being breastfed.

  5. Strive to keep her baby's sleep and play areas relatively free of dust. When breathed in regularly, dust can contribute to larger bits of dried-up mucous. Dust can also stimulate an allergic-type reaction that can cause nasal congestion in the same manner that food allergic reactions can.

I hope that this post ends up being helpful to some mothers and babies out there. If you know of any other helpful tips for addressing nasal congestion in babies, please consider sharing them in the comments section below.

CH30

Cepat2 sembuh demam selsema yer baby baik mama ni..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Growing up fast

251103_1723048886575_1548943722_31316180_4696886_n

Dah nak pergi lawatan skool..

254326_1724500962876_1548943722_31317720_3121715_n

Dah nak skolah.. uwaaaaaa.. anak saya dh besar!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Treat for Papa’s Day

Hari minggu tu kami anak-beranak spend time dekat2 je.. malas nak ke mana2 sbb minggu sebelum2 tu dh balik kampung pastu check in kt hotel. Hari Jumaat petang papa ajak ikut gi KLCC sementara tunggu dia abis keje. Alang2 tgh rajin so ikut je la.. semput weh nak menjaga heroin2 kenit tuh sementara tunggu papanya abis keje kol 5.30. Jenuh bertempik jugak la.. ada plak men lari2 pastu merangkak, meniarap bagai. Xyah keje dh cleaner kt KLCC tu mek 2 beradik tu dh tolong lap huhuhu..

251289_1717001135385_1548943722_31309041_6694325_n

Lepas papa abis keje singgah bg mek2 ni main kt KLCC park pastu bila dh nampak kids pool haruslah melekat x bley bergerak dh kan? Budak2 ni kalo nampak air dh macam setahun x mandi.. terkinja-kinja seronok. Kat rumah pun gitu gak gaya, kalo dh time mandi x yah di paksa dgn rela hati je masuk bilik air..

247862_1717194820227_1548943722_31309244_1368038_n

Hari Sabtu gi breakfast kt KD & papa bawak anak2 dia main kt playland GKD lagi. Lepas tu balik rumah, tido.. pergh, aman bahagia oke dapat spend weekend bermalas2an kt umah gitu. Petangnya papa ajak gi OU plak sbb nak gi HSBC then trus dinner kt Nando’s.

Hari Ahad, setelah lama dok bang kt telinga papa baru la di bawak ke Empire Subang huhuhu.. Itu pun sebab dh mati kutu x tau nak ke mana. Sedangkan dekat amat dgn umah. X mo bagi mama gi sopping sorang2 eh pa? Makanya merayap la kami dr satu tingkat sampai ke tingkat atas. Nampak la plak Kidzsport, nak distract Yaya punya pasal trus gi bawak buat art. Nasib baik la papa ni rajin melayan anak..

263496_1720890792624_1548943722_31313205_7717655_n

Masa Yaya buat art mama bawak Hana gi cari macarons huhuhu.. Kt Empire ni kan de few places yg famous ngan macaron so cari la yg mana kena dgn tekak saya. Antaranya kt sini sempat la saya sambar RVC ngan 10 biji macarons pelbagai rasa.

263487_1720892552668_1548943722_31313209_5319079_n

Macarons from Whisk yg comel & sedap

262010_1720894952728_1548943722_31313218_1365761_nMasa naik atas tgk kakak x abis buat art lagi. Haruslah adik ngap dulu apa yg ada.. Hana ni memang la belasah apa je yg saya makan, sgt sedap bila tengok dia makan.. berselera. Beza sangat dgn Yaya yg cerewet x abis2.

261574_1720890072606_1548943722_31313203_6642784_n

Lepas makan meh kita join kakak buat art plak eh..

254009_1720892472666_1548943722_31313208_4490189_n

Abis buat art, terus turun LG then saya bg pilihan kt cinta hati nak makan kt mana? Kata father’s day kan? Papa nak makan kt Serai so ke sana la kami..

264477_1720892832675_1548943722_31313210_3714179_n

Mine.. Pavlova

260033_1720894032705_1548943722_31313214_8047994_n

His.. Nasi Ambang

262256_1720893552693_1548943722_31313213_2482698_n

Ours.. Honey Lemon Tea

254921_1720894432715_1548943722_31313216_3329561_n

Another set of macarons from Serai.. yg ni mmg my fav!

Banyak gambar Yaya ngan Hana je kan? Khayla mana? Ini dia budak baik yg x bagi banyak masalah sepanjang mama ngan papa bawak berjalan.. tido start dr masuk parking sampai la dh nak abis makan baru merengek nak nenen. Khayla ni baik la.. sayang dia!

253786_1720893232685_1548943722_31313211_3226190_n

Walopun Father’s Day celebration ni dh more to misi mencari macarons utk mama huhuhu.. yg penting kami anak beranak dapat bersama kan? Thanx cinta hati for being the best papa to anak2 kita.. sayang awak hingga akhir hayat :)

254118_1720893352688_1548943722_31313212_2831002_n

Ini suami saya.. bapak anak2 saya ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Happy Father’s Day

Selamat hari papa.. Yaya, Hana, Khayla & Mama sayang sgt papa! You’re the best man we could ever had as our papa. We love you so much papa.. xoxo!!

IMG0072A

Gambar lama, masa Hana baby :)

59549_1356755089459_1548943722_30795694_2891380_n

Tak lupa juga pada tok babah.. Happy Father’s Day!! Thanx for being the best abah & tok babah to us. Sayang selalu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cakar

Ini adalah hasil ‘bekalan’ yg Hana dapat few days back. Yaya cakap Safiya buat Hana. Xtau la budak yang mana satu kan. Masa amik gambar ni pun dh kering luka, masa awal2 amik tu merah je terang2 bekas cakar. Nasib baik la Hana bukan Drama Queen cam Yaya, kalo x konfem menangis melalak x berenti sedangkan dh hilang sakit ;p

254291_1716487642548_1548943722_31308471_4179413_n

Mula tu nak marah gak masa amik dh nampak merah menyala bekas kena cakar tapi bila nanny Hana nampak muka saya je dh cakap “Kak, mintak maaf. Tadi masa breakfast tgh baca doa Safiya tiba2 je cakar Hana. Kuku dia panjang. X sempat nak halang..” Saya pun dh cool down. Xpe la.. mende nk jadi. Kalo Hana depan mata saya sekalipun belum tentu saya sempat nak halang. Tapi saya pesan la lenkali tengok2..

Saya malas nak kecoh lebih2 sbb ni 1st time, kalo berulang maybe saya amik tindakan. Lagipun itu yg saya nampak kt Hana. Ntah2 budak Safiya tu lagi teruk kena belasah. Hana pun boleh tahan gak buasnya. Saya x nak jadi emak yg cerewet. Nature kerja saya dikelilingi budak2, lebih kurang la mcm nursery bezanya saya mengajar. Saya faham camne menyampahnya saya & cikgu2 lain kalo tetiba datang parents yang cerewet as if kt skolah tu anak derang sorang je la yg bayar. Adoii la..

Boleh kt dalam 1 kelas yg ramai2 tu nak suruh melayan anak dia je. Eh, hello.. dalam kelas tu ada budak slow, budak CP, budak hyper, budak autisme, budak DS.. boleh bayang x camne nak hantar budak masa peralihan kelas? Sebelah tangan pegang budak DS, sebelah lagi pegang budak autisme then sebelah kaki plak nak halang budak hyper dari pecut 100 meter dlm skolah. Bayangkan cane saya nak ayu jelita pakai baju kurung kalo saya pun dh mcm badut? Uhuk..uhuk.. sangat x gorjes. Oke.. lari topik.

Seboleh2nya hal2 yg remeh saya jarang bising kt skool anak2. Kecuali la hal yg melibatkan keselamatan & kesihatan anak2 saya. Bila saya x byk peel, insyaAllah nanny2 kt skool pun x menyampah nk jaga anak saya huhuhu.. Memang saya bayar tapi orang lain pun bayar kan? So, saya banyakkan tolak ansur dgn pengasuh anak2 saya. Setakat ni ok la derang jaga anak2 saya. Biar la bayar mahal pun tapi saya ngan suami puas hati.

Saya bernasib baik saya keje dalam bidang yg libatkan budak2 so saya boleh faham keadaan. Put yourself in others people’s shoe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Si dia ini

Semalam & hari ini si dia ini outstation.. maka tinggal lah saya berperang sorang2 dengan anak-anak dia huhuhu.. Ini tidak adil!

223276_1659101887940_1548943722_31239768_881387_n

Saya sangat x suka kalo si dia ini tinggalkan saya sbb nak gi keje jauh2.. kalo la saya ni x keje haruslah saya mengekor je bontot dia ke mana saja dia pergi. Konfem menggeletis rimas dia sebab seminit pun xley berpisah dgn saya & anak2 muahaha!! Kalo gi offshore pun bley ikut konfem saya ikut hakhak! Nasib la kan..

Bila si dia ni xde saya rasa cam kelam kabut sgt hidup saya sebab kena uruskan semuanya sendiri, sedangkan selama ni memang semuanya pun saya buat sendiri. Xde bezanya masa dia ada dgn x ada. Still, bila si dia ni x ada dalam kehidupan seharian saya rasa cam missing pieces in a jigsaw puzzle kekdahnya.. x lengkap, x cantik. Dia lah pelengkap hidup saya :)

At least kalo dia ada saya bley buat keje rumah tanpa gangguan sekejap bila dia take turn jaga anak2. Masa tu dia rasa la apa yg saya rasa sepanjang masa dia xde.. uruskan 3 anak serentak sorang diri. Merasalah dia huru haranya hidup bila 3-3 menjerit nakkan perhatian hakhak! Baru 2 hari saya dh rindukan dia.. alahaii..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: Sisterhood

254272_1702486812536_1548943722_31293970_827674_n

For better or

260119_1704489502602_1548943722_31296113_8358716_n

for worst.. we’ll remain together ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Di sekolahkan

Walopun saya mengajar budak2 Pendidikan Khas, but mind you saya speaking hari2 kt skolah oke! Most of the pupils here use English to communicate at home. Cakap Melayu silap2 derang ternganga. Be it budak Melayu ke budak Cina ke sama je.. Orang Key Yell la katakan. So bila datang skolah untuk bagi derang paham instruction saya kena la speaking. Mostly simple English je la nak bagi derang ikut arahan tapi hari ini saya di sekolahkan oleh budak hyper name Haikal..

This one autisme boy Darren tgh baling2 pencil colour..

Me : Darren, stop throwing colour.. take the colour.

Haikal : No, teacher.. pick up.. pick up the colour. Darren, pick up the colour.

Iye la.. iye la.. cikgu orang kampung, x reti speaking uhuk.. uhuk.. Kecik ati cikgu tau, sumpah jadi peti besi kang baru ko tau Haikal.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sleep



This is how Hana sleep. Kakak must always be around to support her. Dah la kakak ko tu kering.. Kadang tu kalo kakak dh senak, dia tolak je. Tapi tetap adik golek2 datang tido kt kakak. Korang ni memang badut2 mama la. Never fail to make me smile.. Semoga besar nanti korang adik beradik akan sentiasa support each other no matter what. Sayang anak2 mama..



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hujung minggu di Eastin

Kan saya sibuk2 nak holiday, cinta hati tanya nak dekat ke jauh? Di sebabkan esok lusa dh nak keje tapi gatal gak nak holiday so saya nak gi dekat2 je hehehe.. nak jugak tu! Thanx sayang sbb bawak kita sume. Aulia dh seronok abis kejap2 tanya “Papa, kita nak gi swimming ke? Kita nak gi hotel ke?” Kalo la tetiba papa kensel nak gi mau meraung dia hakhak!

Pagi tu gi breakfast area Kota Damansara dulu then terus gi jalan2 jap kat GKD sementara nak tunggu time check-in. Sempat la papa bayar segala bil tepon & broadband then mek2 ni main kt playland sepuas2nya sbb orang x ramai lagi.

255148_1705922098416_1548943722_31297914_6333444_n 

Kol 11++ gerak gi Eastin PJ.. dekat amat dgn rumah, sampaikan bleh balik kejap lepas check-in sbb lupa bawak pampers Hana & Khayla ngan swimsuit muslimah saya muahahaha!! Tapi nak lepas gian nak holiday dok hotel punya pasal gi gak hakhak! Makanya berangkat la kami anak beranak..

247886_1705920938387_1548943722_31297911_2193139_n

248570_1705921378398_1548943722_31297912_4323798_n

Aktiviti kami cuma kuar makan, tido pastu g swimming. Sangat best sbb bley bermalas2an sepanjang hari walopun agak huru-hara hidup dgn mek bertiga tu.. yang penting 2 hari 1 malam tu adalah sgt relax & best. Thanx a lot cinta hati.. awak sgt best!

251337_1705919778358_1548943722_31297908_4057482_n 

DSC01318

Ok, lepas ni dh xley mintak pepe kt hubby. Dok dendiam kt umah je tau.. Asyik holiday manjang mau botak kepala dia hakhak! Kiranya holiday aritu meraikan Khayla dh 4 bulan.. nanti Father’s Day nak sambut kat mana plak eh? ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mula sekolah


Mulakan dengan Bismillah.. Hari pertama sekolah lepas 2 minggu bercuti. Baru sedar ada pending paperwork Terapi Muzik sepatutnya due minggu ini. Sakan betul cuti sampai lupa segalanya huhuhu.. Baru 2 jam start keje tapi saya dh rindu nak gomol budak ini tsk..tsk..

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saya dan BF :: Part 3

Cabaran yang paling susah masa BF ni adalah orang sekeliling. Kalo dengar cakap orang alamatnya memang stress la wehh.. Dengar pastu senyum.. layankan aje. Haissyy.. kadang2 rasa cam nak selotep je mulut makcik2 konon datang melawat baby tapi mulut cam longkang. Kadang tu nak gelakkan pun ada sbb kekurangan ilmu pasal BF ni. Tau la derang lagi lama ‘makan garam’ tapi kadang tuh terlebih garam bley sebabkan darah tinggi ekekeke!

“Eh, susu yg kuning2 tu jgn bagi baby tau. X elok sbb tu nanah yg baru nak jadi susu.” obviously makcik ni x pernah tau apa itu kolostrum! Jangan heran eh, nurse pun ada yg suruh buang susu awal2 tu. Adoii la.. jangan segan bertanya kalo x tau eh.

“Kalo dh tinggal baby lama2 jangan bagi susu badan.. perah buang dulu. Susu tu dah basi.” yg ni memang buat saya gelak guling2. Celah mana nak datang basinya makcik?

“Nak bagi baby minum.. susu yg cair awal2 tu buang dulu. Bagi baby minum yg pekat tu je.” ini nurse yg advice eh huhuhu.. pernah dengar foremilk & hindmilk? Simple explanation.. foremilk hilangkan dahaga, elakkan baby dehydrated. Hindmilk bagi baby kenyang, naikkan berat badan. Allah dh jadikan susu ibu tu cukup lengkap.

“Awak tu kalo tengah demam jangan bagi baby menyusu.. kang jangkit kat baby.” Makcik.. masa saya tengah demam ni la baby boleh build antibodi ketahanan badan dia utk melawan penyakit.

Banyak lagi la ‘nasihat’ pasal BF ni yg saya dapat tapi saya layankan je.. masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Nak cakap lebih2 kang di cop x hormat orang tua plak. Agak2 rasa x pasti saya google xpun tanya pendapat orang. Banyakkan buat research. Pernah saya kena sound..

“Awak ni ingatkan dh pandai sgt. Buat apa perah susu simpan lama2 dalam peti ais tu? Susu yg dh 2-3 bulan bagi kat baby. X pasal2 sakit plak baby tu kang minum susu lama..” Alahaii makcik.. biarpun EBM tu dh 2-3 bulan still khasiatnya berkali ganda dari FM.

Penat rasanya kalo nak menepis tanggapan orang psl BF.. cabaran. Mama saya pun mula2 cam x berapa nak setuju pasal saya collect EBM, agak reluctant gak la kalo time saya tinggalkan baby sekejap & mintak bagikan EBM. Masa nak tinggal Hana kt taska dulu siap tanya, “Boleh ke nak bagi susu badan kt taska?” tapi bila tengok Hana ok je hari2 minum EBM kt taska sampai la dia 8 bulan, mama dh bley terima. Mama sekarang dh x macam typical orang tua lain kalo jumpa orang yg cakap “Saya BF anak saya..” siap bley explain kalo orang tua lain x yakin. “Boleh pe nak BF anak lama2.. gi keje pam la susu tu simpan buat stok. Mas keje tapi masih bagi anak dia susu badan..” bangga saya bila dengar mama cakap camtu. Kalo melawat orang baru pas bersalin, instead of the typical question “Bagi minum susu apa?” sekarang mama plak yg cakap “Bagi susu badan la bagus..”

BF ni memang leceh, mana nak schedule masa pam, nak buat stok.. sebab tu determination kena kuat. Kalo x memang berenti separuh jalan la. Itu belum lagi dugaan, bila dh pam susu tertumpah, masa black out frozen EBM cair, production merudum masa period.. syahdu okeh. Saya sendiri pernah menangis di sebabkan pengalaman camtu.. betapa berharganya susu ibu.

Lagi satu cabaran kalo tengok forum2 berkaitan susu ibu ni bila tengok ibu2 lain yg bley wat stok sampai beratus-ratus oz.. syahdu je saya bila tengok stok frozen EBM saya hidup segan mati x mahu. Ada la dalam 40-50 oz.. itu pun dah bangga abis. Series masa Hana dulu saya xde langsung stok frozen. Pam hari ni utk bekal ke taska esok.. ngam2 soi je. Kadang tu kalo saya kena balik lewat petang, alahaii.. hati dh risau sgt. Allah tu Maha Kaya.. masa Hana dh menginjak 6 bulan, production saya agak kritikal. Hana tetiba je berubah peel kurang minum masa siang. Selalu kalo saya bekalkan 6 x 3oz masa saya gi keje dr kol 6.30 pagi – 3.30 ptg memang abis licin Hana belasah. Kadang tu baru sampai rumah dh nak mengempeng lagi.

Masa 6 bulan tu dia dh start reverse cycling.. dr 6 botol dh kurang ke 4 x 3oz je. Tapi malam tu memang dia mengempeng sampai sakit pinggang la dok mengiring sepanjang malam huhuhu.. At least saya dh x perlu risau pasal stok bekalan utk Hana esoknya. Alhamdulillah, Allah murahkan rezeki Hana untuk terus nikmati susu saya. So, kalo rasa diri stress x ley tgk stok EBM orang lain x yah tengok. Ingat la.. Allah dh tentukan rezeki anak2 kita. Doa banyak2 semoga dipermudahkan usaha kita utk terus beri yg terbaik kt anak.

Paling penting bila nak BF ni support dr orang sekeliling yg rapat dgn kita.. terutamanya suami. Alhamdulillah, Allah kurniakan saya suami yg memahami & support usaha saya nak BF ni. Dari nak beli breast pump sampai la nak beli segala storage bottle, ice pack, segala reta meredak utk transport EBM suami x soal jawab banyak. Layan je kalo nak ke baby shop semata2 nak beli mende2 tu sume. Tengkiu cinta hati.. awak sgt suweett *kelip-kelip mata* Masa tengah pregnant Hana suami dh ingatkan “No FM kali ni ok..” Secara x langsung suami dh bagi support. So, kalo agak2 malas nak pam ikut schedule.. terbayang2 la duit yg suami dh laburkan utk beli breastpump bagai huhuhu.. Terus semangat nak pam buat stok.

Dah la.. sampai sini dulu pengalaman BF saya yg baru setahun jagung. InsyaAllah kalo ada lagi yg saya teringat nanti saya share. Buat SIL atau kawan2 lain yg baru nak mula BF atau pun nak continue BF teruskan usaha yer.. yg penting kena kuat semangat. Jangan amik kisah sgt apa orang keliling nak cakap. Selagi mampu kita bagi yg terbaik untuk anak2 kita kan? Tapi kalo dh usaha segala masih x mampu nak fully BF, jangan stress. Allah dh tetapkan Qada’ & Qadar. Bagi anak FM does not make us less a mother. Semua mak nak bagi the best utk anaknya.. Siapa kita utk judge orang? Kita cuba, kita usaha, kita doa.. yang lain kita serah pada Nya yg Maha Esa :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saya dan BF :: Part 2

Bila dah balik berpantang kt kampung makin mencabar BF journey saya. Masa Hana dulu saya tgh extreme nak fully BF, maka ada gak la kadang2 sentap dgn pendapat mama saya. Banyak kali jugak mama saya terasa hati sampaikan ada sekali mama saya cakap “Ye la.. mama x belajar tinggi, x pandai. Tapi dengar la cakap orang2 tua sama.. asyik dok ikut buku je pun x semestinya betul.” Sayu plak hati bila mama saya merajuk camtu.. series rasa berdosa sgt. Dah la mama saya penat bergilir berjaga malam sbb Hana, jagakan Yaya, pastu jaga saya lagi masa dalam pantang.. saya lak asyik dok melawan sebab extreme nak BF.

Maka masa pantang kali ni saya lebih relax.. malas nak kecoh2 bertekak dengan mama saya. Guna plan B, approach yg x yah sentap2 huhuhu.. Bila mama saya cakap “Baby kena bagi minum air ni.. kering tekak dia nanti.” saya buat x kisah je. Mama saya bagi air kt Khayla but Allah knows best.. dia sembur muahahaah!! '”Eh budak ni, pandai plak dia x mo minum air.” masa tu la saya bg info, bukan mengajar ye cuma share info. “X yah bagi pun x pe mama.. dalam susu ibu dh cukup segalanya. Complete air ngan khasiat. Sebab tu kadang2 baby minum lama masa dia lapar, kadang2 dia minum kejap je sbb dia dahaga.” Take time gak nak yakinkan mama..

Masa mula2 BF Hana dulu mama saya susah nak percaya baby bley kenyang hanya dgn susu badan, everytime lepas nenenkan Hana suh top up FM. Takut sgt cucu dia lapar.. Kadang tu suggest nak bagi air rebusan nasi. Series masa pantangkan Hana dulu saya kerap bertekak dgn mama saya tapi lama2 makin ok bila mama saya tgk Hana membesar jadi budak debab. Sekarang ni pun kalo gi mana2, bila orang geram tengok Hana mama akan cakap “Yang ni minum susu badan.. sbb tu tembam sket dr kakak.” So, kali ni BF journey dgn Khayla kurang sikit la cabaran berbanding masa dgn Hana dulu.

Saya x salahkan mama sebab kurang pendedahan pasal BF. Saya ngan along pun menyusu badan masa dalam pantang je, itu pun dh campur dgn FM. Tapi still kami adik beradik rapat dengan mama & abah. Xde isu baby FM x rapat dgn mak bapak. Saya xde la extreme hal BF. Saya akan BF selagi boleh sebab saya tau saya mampu BF kan anak saya dan saya pun x kondem baby yg minum FM. Rezeki masing2 bab BF anak ni. Yaya pun BF 3 bulan je lepas tu membesar dgn FM. Masa tu sebab xde ilmu langsung pasal BF. Alhamdulillah, Yaya membesar ok je.. cerdik & aktif.

Mek2 kenit tengah bergaduh berebut remote.. to be continued lagik!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Last weekend of school holiday

photos01

204482

photos04

photos07

We are here!! Have a wonderful weekend.. updates later ya :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saya dan BF :: Part 1

Bila dapat tau SIL nak BF kan next baby, rasa cam excited sgt! Kenapa saya excited? Sebab moment menyusukan anak2 saya adalah sgt special. Skin to skin contact, pastu bila tgh syok2 menyusu baby tetiba stop pastu jenguk muka saya then sengih as if saying “Sedap susu ni ma.. tengkiu”  Bukanlah saya ni extreme dlm BF & saya pun x expert dlm hal breastfeeding mcm otai2 kat SI atau KIM. Pengalaman saya pun x banyak sebab saya BF kan Hana cuma utk 8 bulan then saya preggy. Sekarang baru continue BF Khayla for another 4 months. Adalah sikit2 knowledge about BF, sgt seronok bila tau ada orang yg bley kita share info2 tu nanti.

Pengalaman saya nak menyusukan Khayla bukanlah smooth sailing mcm orang lain. Maybe masa preggy kita bertekad nak BF baby tapi bila dh lahir banyak sgt halangan masa awal2 tu lastly trus give up. Memang BF ni natural thing tapi x mudah. Sebab tu BF mommy kena kuat semangat. Ada yg problem baby x latch betul, susu plak masa lepas bersalin 3-4 hari tu x keluar lagi pastu baby melalak2, orang keliling plak dh sibuk “Baby lapar tu.. cepat buat susu.” Maknya plak dh gelabah trus bg FM. Bila dh start bagi botol baby dh jadi nipple confusion trus xmo direct feeding (DF) sebab bila dia lagi best minum ngan botol sroot..sroot terus keluar susu erkkk..kenyang, tido! Kalo DF sroot..sroot..isk, x keluar lagi, dh 5-6 kali baru keluar itupun sket2 tapi lama2 kenyang jugak. Allah dh tentukan rezeki baby tu..

Orang keliling plak bila baby dh kenyang minum FM, “Hah, kan dh cakap. Baby tu lapar.. bagi je la susu tin pun. Hidup je pun anak orang lain minum susu tin. Masuk U jugak..” pangggg.. rasa cam kena penampar sedas muahahaha!! Xde pun kita cakap minum FM tu bodo kan? Cumanya setengah orang lupa, masa baru lahir perut baby besar guli je.. Ada orang yg kurang ilmu, kolostrum di awal kelahiran tu tersangatlah berharga nak membina imunisasi badan berfungsi mencegah dan melawan berbagai jenis penyakit dan infeksi. Orang sibuk2 nak beli susu IgG Plus bagai sebab nakkan kolostrum sebab tau khasiat dia. Kita yg dh ada free2 ni bagi je la kat baby.. insyaAllah kenyang je perut besar guli dia tu huhuhu..

Saya sendiri lepas 4 hari baru keluar susu badan. Itupun saya sumbat gak Khayla bagi dia nenen. Sampaikan crack nipple berdarah sbb baby asyik isap je.. Kadang2 kita lupa, baby baru lahir bukan nangis sebab lapar je.. 9 bulan dia duduk dalam perut dilindungi, tiba2 naahhh luasnya dunia.. gayat! Bila maknya peluk masa menyusu rasa aman damai sgt. Ada gak baby yg mulut nyot2 termuncung2.. “Asyik nak bergayut je budak ni.. penat la.” Memang nature baby nak menyonyot, sebab tu terciptanya pacifier. Lagipun masa dalam pantang kan untuk rehat.. layan je la baby yang cuma kenal bau mak dia je sorang. Kiranya sekarang ni cuma mak dia sorang yg ada dalam dunia sbg pelindung..

Masuk bab kuning plak.. ada yg prolonged jaundice disebabkan susu ibu. The best adalah bagi susu ibu continuosly walopun lambat nak turun. Tapi anak2 saya semua jaundice tinggi 200++. Saya darah O but derang adik beradik ikut darah papa B+.. tersangatlah contribute utk jadi penyebab. Masa Hana, paed gitau kalo nak cara cepat hilangkan jaundice bagi baby FM utk 3 hari. Why? Ini paed yg gitau : “Masa jaundice, lagi byk baby berak, lagi cepat kuning turun. Kalau baby BF, mmg akan kerap berak. Tapi, dgn susu badan ni, a percentage of bilirubin akan terserap balik dalam badan... that is why slow sikit kuning tu turun. Kalau dgn FM, tak kerap berak tapi tak byk bilirubin terserap semula....so, cepat la sikit turun.” lebih kurang la explanation dia, yg ni saya quote dr SI.

Masa 7th day check up, paed ckp Khayla cuma light jaundice so x kena dok bawah lampu cam kakak2 dia. Thanx to BF, paed pun cakap “Good mommy continue bf baby..” hehehe. Bila dh balik kampung, badan ngan muka dia start kuning naik ke mata sket. Rebound jaundice selepas 7 hari adalah perlu dirisaukan. Something related to heart failure. FYI, Khayla adalah BF baby.. bukan exclusive or fully BF baby sebabnya saya dh campur FM. BF utk bagi dia kerap berak & FM utk kurangkan serapan bilirubin tu. Yer, saya bukan breastfeeder tegar sbb saya x sanggup nak tengok baby saya kena cucuk amik darah banyak2 kali sampai tahap kena buat blood tranfusion. BF +FM untuk 3 hari, alhamdulillah.. Khayla free from jaundice.

Baby Khayla dh bangun.. nenen time! To be continued.. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 months young

Alhamdulillah.. hari ni Yasmeen Khayla dh 4 bulan. Baby, you’re growing up so fast! I’m going to miss your baby smell soon.. Terus membesar dengan sihat & ceria ok. Semoga murah rezeki Khayla utk nikmati susu mama selama yang boleh. Khayla baby baik.. mama sayang baby gegirl banyak2.. mmuuuuaaaaahhhhh!!!

254054_1703642121418_1548943722_31295178_1013529_n

HAPPY 4 MONTHS YOUNG MY BEAUTIFUL SUNSHINE…XOXO!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Khayla’s day off

Waaahhhh.. tajuk xbley blah! Hari ni Khayla MC, x gi skool sebab demam bera kena cucuk pneumococcal malam tadi huhuhu.. Sepanjang malam ok je tido tapi kol 5 pagi dia start celik luas then bersembang. Rasa badan dia dh panas. Maybe dia gitau kot “Ma.. Khayla x sedap badan la.” Nasib baik la tgh cuti skolah, xde la saya kalut nak amik cuti bagai. Pagi tadi hantar the kakaks so hari ni declare Khayla’s day off. Hari utk spend quality time dgn Khayla je sbb selalu bizi melayan kakak-kakak.

250168_1700854571731_1548943722_31292094_6445092_n 

Muka x rela kena cucuk..

Malam tadi gi paed cucuk Khayla je tapi tersangat la kalut kalo mek-mek ni ada.. kecoh satu klinik. Tapi sgt sweet tgk derang 2 beradik ni sbb dh bleh berkawan. Kiranya xde la Yaya boring main sorang2 sbb Hana pun join. Amazingly walopun derang communicate sorang bahasa Melayu, sorang lagi bahasa German version Hana tapi derang paham. Kalo xde kawan pun derang ley kawan berdua, x sabar nk tunggu Khayla besar bley main sesame..

250513_1700861051893_1548943722_31292124_2570064_n

Tempat ini kami punya..

Berat Khayla naik sket sgt.. bulan lepas 4.4kg, semalam timbang baru 4.7kg. Alaaa.. ringannya dia. Paed ckp sebulan kena naik at least 500 gram tapi disebabkan last week Khayla demam selsema jangkit dr kakak, minum susu pun kurang sbb tu berat turun. Paed cakap xyah risau sbb kalo tengok kakak2nya pun jenis kecik2. “Jangan risau la.. mami & dedi dia pun kecik sbb tu baby kecik jugak. Tengok dedi mcm budak form 5, mami mcm budak form 3 lagi.. xkan anak tiba2 gemuk? Yang penting baby aktif & otak dia cepat tangkap then should be ok..” Paed cakap saya nampak cam budak form 3? Ko perli2 plak ek Doc? Tau la saya gems.. tumbuk nak?

255023_1700868292074_1548943722_31292141_3833581_n

Papa jagakan baby yg dah start mengantuk

Sekarang ni Khayla tgh cranky sket. Selalu kalo letak pun dia x kisah, ni nak dikendong je.. nasib baik la mama cuti, kalo x sape la yg nak kelek Khayla manjang? Jangan demam lama2 ye baby.. minum susu mama banyak2 then build antibodi bagi kuat2 ek comey.

246709_1702046201521_1548943722_31293644_5962573_n

Mek comey saya dgn fav toy dia..

Cepat-cepat baik demam k baby mama.. Sayang Khayla banyak2!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordless Wednesday :: My sinful treat

247460_1700634846238_1548943722_31291414_424948_n

249921_1700634486229_1548943722_31291413_7296725_n

249732_1700635486254_1548943722_31291417_4870801_n

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wordfull Wednesday.. membebel

Pejam celik kejap je dh nak abis 2 minggu cuti sekolah. X bercuti ke mana pun kali ni selain dr gi Cameron hari tu. Niat di hati nak ajak cinta hati gi jenjalan check in mana2 tapi bila tanya xde respon pun, dok dendiam kt umah je la jawabnya huhuhu..

Last week lepas balik jenjalan Cameron, trus balik Sp. Dapat la melepak lebih kurang 5 hari kt kampung.. sgt best & relax walopun huru hara dek mek2 tu yg habis2 menjerit bertekak bagai. Sebabnya mama ngan abah ada nak melayan derang. Hari ni saya dok umah je, setelkan house chores. Baju je dh ada 5 bakul x berbasuh & lipat lagik huhuhu.. nak nangis oke tgk baju bertimbun. Ringan2 je nak anta gi dobi muahahaha!! Dasar pemalas, nak besar bontot je.

Laundry_Day

Maka marilah kita menganggap kerja2 rumah yg dilakukan hari ni sbg exercise utk memecahkan lemak2 tepu.. chaiiyokkk!! Lepas basuh baju cadangnya nak iron baju keje saya & cinta hati stok seminggu.. kalo rajin la. Baru je lepas tuang toilet cleaner, alamatnya kejap lagi kena sambung exercise menyental lantai bilik air la huhuhu.. tadi konon cam rajin, sekarang dh malas huarghh!! Saya declare hari ini hari terpaksa rajin.. kalo saya x buat kang tunggu la anak2 balik skool kang derang yang TOLONG.. tolong bagi darah saya naik!

224618_1656885472531_1548943722_31237633_5357360_n

Mek kenit Hana saya sekarang ni tersangat la cranky.. series saya rasa nak mengamuk je. Sume mende x kena. Pastu asyik nak merengek je. Sket2 nangis, sket2 meraung.. suara dh la kuat giler. Lepuk skali baru tau. Penat oke! Kalo nak melayan dia je xpe.. ini dengan baby Khayla nak mengempeng dia sibuk nak berdukung. Hana ni memang sgt manja, mama saya cakap sbb dia menyusu badan. Asyik nak berkepit je keje. Beza dia dgn Yaya, suka dipeluk. Melekat je dgn orang, kalo Yaya lama sket dia dh start rimas. Hana ni tido pun atas dada papa, kadang2 kalo dapat celah kangkang saya pun jadi. Asalkan dapat melekat dgn orang puas hati..

253865_1695213470707_1548943722_31284571_4281442_n

Nasib baik la si kenit Khayla budak baik.. rasanya besar nanti dia yg banyak mengalah. Sekarang pun lepas bg menyusu kenyang2 saya letak dlm baby cot pastu sambil2 tu agah dia ajak bersembang.. duduk la dia dalam tu kadang sampai terlena sendiri. Most of the time saya melayan Hana.. kejap2 ok, kejap2 mengamuk guling2 badan, kejap nak itu, kejap nak ini.. penampar nak? Saya selalu tanya “Hana nak apa ni? Apsal buat perangai sangat ni?” pastu konfem dia jawab walopun dlm bahasa German dia sambil tunjuk2 sana sini last2 angkat depang tangan luas2 mintak dokong. Bercerita la konon.. haih, lagi mau menjawab la! Anggap je la dia tgh lalui phase nak masuk tantrum 2.. adoii la adik, jangan la buat perangai selalu, nanti mama bertukar jadi momzilla sgt la x best.

Ok la, kena start buat keje sekarang. Kalo lagi lama mengadap laptop ni mau bertangguh esok plak sambung keje huhuhu.. memang la dasar pemalas tau. Alaa.. saya nak gi holiday.. tetiba. Daaa..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dah jumpa..

Finally saya dh jumpa blog template yg saya betul2 suka.. yg represent kami anak beranak. Cute sangat! Kt mata saya la hehehe..

template

Suuuukkkkkaaaaaaa sangat!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sweet tooth

Adoii la.. I’m craving for these rite now. Tapi kalo order kang sape plak nak ngabiskan sampai sekotak kan? Hubby dh tentu2 x gemar mende2 manis gini. Nak bagi mek2 tu makan kang comot je lebih, makannya x banyak mana pun. Saya plak teringin nak makan seketul dua je..

66592_10150095065229989_762649988_7239081_2757665_n

164114_10150150503164989_762649988_8128402_2729115_n

Picture 114

Pix taken from here

Ringan2 je jari ni nak click order. Tapi kang kalo order mau cinta hati tembak “Aihh.. kata nak kurus?” huhuhu.. Nak order x nak? Nak order x nak? They even have this..

IMG00768-20110527-0935

Macaroons.. huarghh!!

Nanti dh nak puasa mesti terbayang2 je mende2 manis nih.. tsk..tsk.. Owh, saya bukan mengidam ye.. bendera merah baru je turun tiang huhuhu.. Haruskah ku order? Haruskah?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS