RSS

Hari Raya Aidilfitri 2014

Tahun ni patutnya turn raya kat Batu Pahat. Tapi sebab raya ke-3 BIL #3 nak nikah so cinta hati suggest balik Sg. Petani dulu. Haruslah meks seronok sebab dapat beraya dengan family Along- my one&only sibling dunia akhirat. It’s quite sad though cause malam raya sy dah kena gerak balik Johor. Raya kedua Along sy gerak balik rumah PIL dia kt Kuala Nerang.

P1019757_800x600

P1019764_800x600 

P1019816_800x600

P1019830_800x600

Sedih bila pk mama ngan abah beraya berdua je. Sebab dr masa sy kawen lagi sy dh set dgn Along mama&abah x kan sunyi masa raya. Kalo turn sy raya kt Johor dia kena raya Sp. Sebab tu susah sgt kami adik beradik nak beraya bersama. Kalo dapat jumpa pun raya kedua. Asalkan mama&abah x tinggal raya berdua. X rasa sunyi masa raya.. dah la anak pun 2 org je huhuhu..

P1019822_800x600

P1019837_800x600

As for this year xpe la.. sebab2 yang x dapat di elakkan. Tapi still we had our kecoh moment beraya sama2.

P1019845_800x600

P1019852_800x600 

Lepas balik sembahyang raya, aktiviti biasa haruslah salam raya then family photo. Punya la susahnya nak kumpulkan budak2 kecik nak bagi bergambar sama2. Kecoh macam2 perangai. Lepas beraya anak beranak kat rumah next stop rumah Tok Su ngan Mak Ngah Za. Kat Kedah kalo beraya memang makan berat. Kt umah Mak Ngah je de nasi tomato ngan tapai. Lom umah Tok Su lagi de Mee Kari huhuhu.. Next stop umah Mak Teh Som plak. Kat sini ada laksa plak..perghhh!! Perut pun terkejut!

P1019861_800x600

P1019853_800x600

P1019856_800x600 

Petangnya gerak balik rumah. Semua dah keletihan & kekenyangan. Lebih kurang kol 5 gitu Mak Udi, Abg Mie ngan Mat Min datang beraya kat umah. Sembang2 lepas derang balik semua sambung lepak kt umah je..mengular, melingkar dlm bilik or depan tv. Malamnya dalam kol 11pm gerak balik Batu Pahat. Sedey sebab malam raya dh kena gerak. Kalo x selalunya raya kedua malam baru balik. Rasa sekejap sgt sobs..

Adat la bila dah berumahtangga.. kena ikut turn. Ini pun nasib baik cinta considerate ajak balik sebelum raya. Kalo x, x beraya la sy ngan mama&abah tahun ni. Ada rezki nanti balik Sp lagi. Yeaaaa!!

Nanti sambung cerita hari nikah BIL masa raya ketiga. Till then.. Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua. Maaf zahir & batin dari kami anak beranak :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS