RSS

Sakit mata..sakit jiwa

It started with Aulia few weeks back. Damn, I cursed those stupid parents yg xde rasa tanggungjawab anta anak2 yg sakit berjangkit gi nursery! For 3 weeks saya menjaga anak2 yg sakit mata berlarutan.. started with Aulia then jangkit kt Hana then Khayla. After 3 weeks standing still now I’m down with conjuntivitis.. tewas gak akhirnya. Alhamdulillah, walopun anak2 kena sakit mata cuma sebelah mata je yg cemey x teruk sgt mcm saya yg kena kt dedua belah mata. Dah macam ikan emas mata saya bengkak, bezanya ikan mas tu comel tp saya x huhuhu..

Photo1119

Hana tembam yg sepet

Photo1043

Si kenet pun sepet sampai skrg x baik2 lagi..

Series tertekan jiwa saya bila kena jaga mek2 ni masa gini. Dengan berperang nak makan ubatnya, nak titik ubat mata kena bertukar jadik resakse gorgon dulu.. jiwa saya terlalu letih! To make it worse, cinta kena naik laut almost a month. Lagi la saya stress.. selalu paling lama pun dia kena gi 2 minggu. Ok la, redha sbb memang keje dia tapi nih dh melarat sampai sebulan mula la saya nak emosi hamuk x tentu hala. Dah la kaco cuti skolah dekat seminggu plak tu.. nasib baik saya x booking mana2 untuk gi holiday cam selalu kalo x mau tsunamay gak la haku!

Bila sakit mata dh berjangkit kt saya, baru tau betapa hazabnya. Ingatkan lepas 3 minggu jaga mek2 ni antibodi saya kuat la kot x kena mcm masa saya jaga derang chicken pox dulu. Sekali hamik ko, hari kedua rombongan ke Terengganu saya dh start rasa gatal2,pedih2 mata pastu dh start merah. Dah dekat seminggu gak.. Nasib baik la cuti skolah, so dapat la balik kampung. Ada la mama ngan abah nak nengokkan mek2 bertiga ni.

eyes

Segala mende serba x kena. Nak tido x selesa sbb mata bertaik, bila nak bangun tido mata mcm di gam then air mata x berhenti meleleh. Kena cahaya sket pedihnya menusuk. Nak sujud masa solat rasa cam nak terjojol keluar bijik mata. Bengkak jangan ckp la.. hazabnya nak bukak mata bagi luas. Ni sekarang pun mata tgh kabur. Time nak amik air semayang, mata terkena air sket pun pedihnya menyucuk cam kena hiris.. adoii la..

Semalam plak masa pas mandi, bley plak berdarah menitik dari mata. Panik jap! Ajak abah gi hantar gi Pakar Mata Razak kt SP.. dekat 2 jam gak menunggu turn. Nasib baik la xde pepe, doc cakap mata luka sbb ubat sebelum ni x sesuai. Allah bagi ingatan suh jaga nikmat penglihatan yg Dia bagi the hard way. Alhamdulillah, semoga terhapus dosa2 kecil dgn adanya sakit ni.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mama.. I’m inside here

Terlalu bizi dengan karenah mek-mek bertiga tu sampaikan saya lost track dh berapa minggu saya pregnant sekarang.. bad mom huhuhu. Sori la ye bb adik.. nasib baik la ada ticker kt fb so bila lupa2 sgt ley tgk balik.

Start malam tadi saya terasa ada mende meletup2 dalam perut. Dah terdetik dalam hati “Ahh.. sakit apa pulak ni? Dah la hubby xde. Jangan aku pitam ke hape dah.. sape plak nk nengok anak2.” Masa nak drive gi keje pagi ni pun rasa lagi, pastu terfikir “Ya Allah.. aku tgh pregnant skrg ni kan? Dah 18 minggu kot.. baby tgh menendang ni!” pastu excited sendiri mcm 1st time mom rasa teruja tu ekekeke! Kesian bb adik, sampaikan dia sendiri kena bgtau mama “Hello mama.. I’m inside here” dang..dang.. tendang perut hakhak!!

Series memang saya terlupa langsung! Too occupied dgn the kakaks sampaikan dalam tummy ada baby pun xsedar. Masa check up baby last week baby meniarap so xley tgk gender. Saje nak wat seprais eh? Sesungguhnya every pregnancy is different.. biarpun kali ni saya pregnant kali ke-4 tapi perasaan bila tau ada si kecik yang saya bawak ke sana ke mari jadi peneman, terus senyum sorang2. Perasaan yg x tergambar.. indah. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat Hari Mama

Tahun ni tahun ke-6 saya jadi mama :) X sangka dalam tempoh tu saya dah jadi mama pada 3 orang anak, insyaAllah hujung tahun ni dah masuk 4 hehehe.. rezeki anak melimpah ruah. Alhamdulillah, Allah bagi saya merasa nikmat jadi ibu.

528550_2851793824493_1548943722_31897408_1739766410_n

Seperti tahun2 sebelumnya, cinta x pernah celebrate hari ibu bagi bunga bagai walopun sebelum keluar fakta dlm fb segala huhuhu.. Celebrate makan kt luar? Xyah nak tunggu pepe celebration, bebila je dia bawak gi makan kt tempat special.. upon request. Nak bunga? “Lepas tu bunga tu you nak buat apa?” Pang.. lempang sedas baru tau! Last saya dpt bunga dari cinta masa convo dulu. Itu tahun 2005.. ok, maybe dia tunggu wedding anniversary ke-10 baru dia nak bagi kot **sedapkan hati** muahahaha!!

Nak bagi hadiah dlm wishlist saya? Ini rangkap yang dia akan ulang sampai saya suruh berhenti sbb muak dengar dia menyanyi..

“ Jika engkau minta intan permata
  Tak mungkin ku mampu
  Tapi sayangkan ku capai bintang
  Dari langit untukmu..”

Xpun nanti dia nyanyi lagu Fantasia Bulan Madu xde tune uhuk..uhuk.. oke, tektik itu adalah sgt keji sayang!

Tahun ini hari ibu untuk saya di sambut dengan khabar cinta perlu ke offshore lagi.. sedangkan baru seminggu lepas dekat 2 minggu dia kt sana. Redha je la.. dh keje dia. Maka tinggal la saya menguruskan anak2 sendiri. Nasib baik la dh masuk 2nd trimester ni saya dh cergas sket. Mama & abah standby je kot2 kalo saya call mintak derang datang meneman tapi dh naik segan plak saya sbb tetiap kali cinta gi offshore pun derang datang. Biar la nanti masa saya betul2 x larat & perlukan bantuan baru saya call mintak rescue huhuhu.. Buat masa ni mampu lagi kot nak uruskan anak2 sendiri. Kalo kata degil sgt.. mama sebat je korang! ;p

Happy mama’s day to all the mothers out there.. terutama buat mama saya yg x pernah habis tugas menjaga saya dari kecik sampai dh beranak pinak ni. Buat kawan2 saya yg dh menjadi ibu & buat saya sendiri yang dh jadi mama anak 3.. Owh, xlupa ucapan terima kasih saya untuk suami saya yg hensem **dgn harapan dpt gadget idaman** kerana menjadikan saya ibu kepada anak2 dia ;p

SELAMAT HARI IBU!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Birthday trip ke Sungkai Hotspring

28 April lepas genap birthday abah saya yang ke-60 tahun.. xtau dh nak belikan hadiah apa so saya decide nak bagi something different. Dah banyak kali abah saya sound nak gi jalan2 kt hot spring. Bila dapat Groupon deal kt email dapat idea nak bawak abah ngan mama gi holiday kt Sungkai Hotspring.. birthday trip la kiranya pastu bagi merasa kenaikan 13% yang saya dapat tu hehehe.. Semoga lebih berkat rezeki dengan doa mama ngan abah.

389183_2926182204156_1548943722_31920398_1184364769_n

Check-in hari Jumaat, dalam kol 2 lebih mama ngan abah sampai. Rehat jap pastu masa dh redup petang tu gi berendam kt hotspring. Memula mek2 ni pakai swimsuit pastu bila dh kena air panas masing2 menggelepar huhuhu..terus sume pakai spender je hakhak! X bape selesa mandi petang sbb badan bercerau peluh. Mandi x bape lama pastu Yaya nak mandi air sejuk so gi bawak derang gi pool sejuk.

577997_2926189164330_1548943722_31920417_374011052_n 

Esoknya lepas breakfast gi berendam lagi.. kali ni baru best sbb sejuk2 pagi hari pastu dapat lak air panas.. heaven! Balik berendam sume pengsan kepenatan huhuhu.. tido x hengat sampaikan kol 12 baru bangun nk kemas2 check-out. Masa tu baru la wat ad-hoc plan merayap balik hari ke Cameron Highland. Abah tinggal kete kat tol Tapah then gerak satu kete je. Khayla sampai marah2 sbb jalan pusing2.. ngamuk dia sbb pening kot hahahahah..

542083_2926202764670_1548943722_31920443_1491710727_n

Ramai gak orang masa gi tu.. sudahnya just beli2 sayur kat Brinchang je sbb ada pasar malam. Malas nak bersesak cari parking bagai.. Lepas setel jenjalan abiskan duit kat Brinchang, otw turun singgah minum teh kat Bharat Plantation tu. Cinta rajin cara bawak anak2 dia turun. Kalo harap saya x kuasa la hahahaha..

Turun CH dalam kol 6 lebih gak.. letihnya aduhaii xyah cerita la dgn mek2 kenit bertiga ni yang x menang tangan nak layan. Sampa rumah dalam kol 11 lebih. Esoknya plak cinta hati dapat call kena gi laut.. sobs.. bermula la episod kena tinggal saya ngan anak2. Nasib baik la tokmama ngan babah sudi nak meneman walopun hati derang sebenarnya dh melekat teringat kat kebun, kucing, ayam yang di tinggalkan. Cucu punya pasal.. rela kan je la..

Seminggu lepas bawak gi birthday trip baru la saya teringat nak belikan kek utk abah huhuhu… So belikan Oreo Cheese faveret abah then celebrate la kami anak beranak bercucu. Happy je tokbabah kali ni celebrate besar-besaran hahahaha..

154518_2959966128733_1548943722_31932392_295439895_n

380185_2959970168834_1548943722_31932406_353459170_n

529782_2959966528743_1548943722_31932393_1682843801_n

Semoga tokbabah ngan tokmama di murahkan rezeki, di berikan nikmat kesihatan berpanjangan dan bahagia hingga ke akhir hayat. Amiiiinnn..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS