RSS

Saya dan BF :: Part 2

Bila dah balik berpantang kt kampung makin mencabar BF journey saya. Masa Hana dulu saya tgh extreme nak fully BF, maka ada gak la kadang2 sentap dgn pendapat mama saya. Banyak kali jugak mama saya terasa hati sampaikan ada sekali mama saya cakap “Ye la.. mama x belajar tinggi, x pandai. Tapi dengar la cakap orang2 tua sama.. asyik dok ikut buku je pun x semestinya betul.” Sayu plak hati bila mama saya merajuk camtu.. series rasa berdosa sgt. Dah la mama saya penat bergilir berjaga malam sbb Hana, jagakan Yaya, pastu jaga saya lagi masa dalam pantang.. saya lak asyik dok melawan sebab extreme nak BF.

Maka masa pantang kali ni saya lebih relax.. malas nak kecoh2 bertekak dengan mama saya. Guna plan B, approach yg x yah sentap2 huhuhu.. Bila mama saya cakap “Baby kena bagi minum air ni.. kering tekak dia nanti.” saya buat x kisah je. Mama saya bagi air kt Khayla but Allah knows best.. dia sembur muahahaah!! '”Eh budak ni, pandai plak dia x mo minum air.” masa tu la saya bg info, bukan mengajar ye cuma share info. “X yah bagi pun x pe mama.. dalam susu ibu dh cukup segalanya. Complete air ngan khasiat. Sebab tu kadang2 baby minum lama masa dia lapar, kadang2 dia minum kejap je sbb dia dahaga.” Take time gak nak yakinkan mama..

Masa mula2 BF Hana dulu mama saya susah nak percaya baby bley kenyang hanya dgn susu badan, everytime lepas nenenkan Hana suh top up FM. Takut sgt cucu dia lapar.. Kadang tu suggest nak bagi air rebusan nasi. Series masa pantangkan Hana dulu saya kerap bertekak dgn mama saya tapi lama2 makin ok bila mama saya tgk Hana membesar jadi budak debab. Sekarang ni pun kalo gi mana2, bila orang geram tengok Hana mama akan cakap “Yang ni minum susu badan.. sbb tu tembam sket dr kakak.” So, kali ni BF journey dgn Khayla kurang sikit la cabaran berbanding masa dgn Hana dulu.

Saya x salahkan mama sebab kurang pendedahan pasal BF. Saya ngan along pun menyusu badan masa dalam pantang je, itu pun dh campur dgn FM. Tapi still kami adik beradik rapat dengan mama & abah. Xde isu baby FM x rapat dgn mak bapak. Saya xde la extreme hal BF. Saya akan BF selagi boleh sebab saya tau saya mampu BF kan anak saya dan saya pun x kondem baby yg minum FM. Rezeki masing2 bab BF anak ni. Yaya pun BF 3 bulan je lepas tu membesar dgn FM. Masa tu sebab xde ilmu langsung pasal BF. Alhamdulillah, Yaya membesar ok je.. cerdik & aktif.

Mek2 kenit tengah bergaduh berebut remote.. to be continued lagik!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 say what?:

Zhr Znl said...

bagus2... aku sokong... teruskan...

d`anie said...

Good... I follow u..hehe