RSS

Saya dan BF :: Part 3

Cabaran yang paling susah masa BF ni adalah orang sekeliling. Kalo dengar cakap orang alamatnya memang stress la wehh.. Dengar pastu senyum.. layankan aje. Haissyy.. kadang2 rasa cam nak selotep je mulut makcik2 konon datang melawat baby tapi mulut cam longkang. Kadang tu nak gelakkan pun ada sbb kekurangan ilmu pasal BF ni. Tau la derang lagi lama ‘makan garam’ tapi kadang tuh terlebih garam bley sebabkan darah tinggi ekekeke!

“Eh, susu yg kuning2 tu jgn bagi baby tau. X elok sbb tu nanah yg baru nak jadi susu.” obviously makcik ni x pernah tau apa itu kolostrum! Jangan heran eh, nurse pun ada yg suruh buang susu awal2 tu. Adoii la.. jangan segan bertanya kalo x tau eh.

“Kalo dh tinggal baby lama2 jangan bagi susu badan.. perah buang dulu. Susu tu dah basi.” yg ni memang buat saya gelak guling2. Celah mana nak datang basinya makcik?

“Nak bagi baby minum.. susu yg cair awal2 tu buang dulu. Bagi baby minum yg pekat tu je.” ini nurse yg advice eh huhuhu.. pernah dengar foremilk & hindmilk? Simple explanation.. foremilk hilangkan dahaga, elakkan baby dehydrated. Hindmilk bagi baby kenyang, naikkan berat badan. Allah dh jadikan susu ibu tu cukup lengkap.

“Awak tu kalo tengah demam jangan bagi baby menyusu.. kang jangkit kat baby.” Makcik.. masa saya tengah demam ni la baby boleh build antibodi ketahanan badan dia utk melawan penyakit.

Banyak lagi la ‘nasihat’ pasal BF ni yg saya dapat tapi saya layankan je.. masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Nak cakap lebih2 kang di cop x hormat orang tua plak. Agak2 rasa x pasti saya google xpun tanya pendapat orang. Banyakkan buat research. Pernah saya kena sound..

“Awak ni ingatkan dh pandai sgt. Buat apa perah susu simpan lama2 dalam peti ais tu? Susu yg dh 2-3 bulan bagi kat baby. X pasal2 sakit plak baby tu kang minum susu lama..” Alahaii makcik.. biarpun EBM tu dh 2-3 bulan still khasiatnya berkali ganda dari FM.

Penat rasanya kalo nak menepis tanggapan orang psl BF.. cabaran. Mama saya pun mula2 cam x berapa nak setuju pasal saya collect EBM, agak reluctant gak la kalo time saya tinggalkan baby sekejap & mintak bagikan EBM. Masa nak tinggal Hana kt taska dulu siap tanya, “Boleh ke nak bagi susu badan kt taska?” tapi bila tengok Hana ok je hari2 minum EBM kt taska sampai la dia 8 bulan, mama dh bley terima. Mama sekarang dh x macam typical orang tua lain kalo jumpa orang yg cakap “Saya BF anak saya..” siap bley explain kalo orang tua lain x yakin. “Boleh pe nak BF anak lama2.. gi keje pam la susu tu simpan buat stok. Mas keje tapi masih bagi anak dia susu badan..” bangga saya bila dengar mama cakap camtu. Kalo melawat orang baru pas bersalin, instead of the typical question “Bagi minum susu apa?” sekarang mama plak yg cakap “Bagi susu badan la bagus..”

BF ni memang leceh, mana nak schedule masa pam, nak buat stok.. sebab tu determination kena kuat. Kalo x memang berenti separuh jalan la. Itu belum lagi dugaan, bila dh pam susu tertumpah, masa black out frozen EBM cair, production merudum masa period.. syahdu okeh. Saya sendiri pernah menangis di sebabkan pengalaman camtu.. betapa berharganya susu ibu.

Lagi satu cabaran kalo tengok forum2 berkaitan susu ibu ni bila tengok ibu2 lain yg bley wat stok sampai beratus-ratus oz.. syahdu je saya bila tengok stok frozen EBM saya hidup segan mati x mahu. Ada la dalam 40-50 oz.. itu pun dah bangga abis. Series masa Hana dulu saya xde langsung stok frozen. Pam hari ni utk bekal ke taska esok.. ngam2 soi je. Kadang tu kalo saya kena balik lewat petang, alahaii.. hati dh risau sgt. Allah tu Maha Kaya.. masa Hana dh menginjak 6 bulan, production saya agak kritikal. Hana tetiba je berubah peel kurang minum masa siang. Selalu kalo saya bekalkan 6 x 3oz masa saya gi keje dr kol 6.30 pagi – 3.30 ptg memang abis licin Hana belasah. Kadang tu baru sampai rumah dh nak mengempeng lagi.

Masa 6 bulan tu dia dh start reverse cycling.. dr 6 botol dh kurang ke 4 x 3oz je. Tapi malam tu memang dia mengempeng sampai sakit pinggang la dok mengiring sepanjang malam huhuhu.. At least saya dh x perlu risau pasal stok bekalan utk Hana esoknya. Alhamdulillah, Allah murahkan rezeki Hana untuk terus nikmati susu saya. So, kalo rasa diri stress x ley tgk stok EBM orang lain x yah tengok. Ingat la.. Allah dh tentukan rezeki anak2 kita. Doa banyak2 semoga dipermudahkan usaha kita utk terus beri yg terbaik kt anak.

Paling penting bila nak BF ni support dr orang sekeliling yg rapat dgn kita.. terutamanya suami. Alhamdulillah, Allah kurniakan saya suami yg memahami & support usaha saya nak BF ni. Dari nak beli breast pump sampai la nak beli segala storage bottle, ice pack, segala reta meredak utk transport EBM suami x soal jawab banyak. Layan je kalo nak ke baby shop semata2 nak beli mende2 tu sume. Tengkiu cinta hati.. awak sgt suweett *kelip-kelip mata* Masa tengah pregnant Hana suami dh ingatkan “No FM kali ni ok..” Secara x langsung suami dh bagi support. So, kalo agak2 malas nak pam ikut schedule.. terbayang2 la duit yg suami dh laburkan utk beli breastpump bagai huhuhu.. Terus semangat nak pam buat stok.

Dah la.. sampai sini dulu pengalaman BF saya yg baru setahun jagung. InsyaAllah kalo ada lagi yg saya teringat nanti saya share. Buat SIL atau kawan2 lain yg baru nak mula BF atau pun nak continue BF teruskan usaha yer.. yg penting kena kuat semangat. Jangan amik kisah sgt apa orang keliling nak cakap. Selagi mampu kita bagi yg terbaik untuk anak2 kita kan? Tapi kalo dh usaha segala masih x mampu nak fully BF, jangan stress. Allah dh tetapkan Qada’ & Qadar. Bagi anak FM does not make us less a mother. Semua mak nak bagi the best utk anaknya.. Siapa kita utk judge orang? Kita cuba, kita usaha, kita doa.. yang lain kita serah pada Nya yg Maha Esa :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 say what?:

Marsha~ said...

tersenyum je sy baca ni... sy dulu halangan dr mak sendiri dan mertua.. mmg susahle, kalau melawan kang diorg kecik ati tp buat bodo jelah kalau diorg suggest mcm2 tu... janji niat kite betul kan?? anak2 sy ms bf bukan main tembam.. bila campur je fm, terus biasa je.. tp qila tetap tembam lah coz dia kuat nyusu.. ariq je keringgg semacam.. hehehe

m@y said...

Selalunya kalo kita x berjaya nk BF tu sbb org2 terdekat la kan? Sdgkan org2 terdekat la sumber kekuatan kita..