RSS

Cakar

Ini adalah hasil ‘bekalan’ yg Hana dapat few days back. Yaya cakap Safiya buat Hana. Xtau la budak yang mana satu kan. Masa amik gambar ni pun dh kering luka, masa awal2 amik tu merah je terang2 bekas cakar. Nasib baik la Hana bukan Drama Queen cam Yaya, kalo x konfem menangis melalak x berenti sedangkan dh hilang sakit ;p

254291_1716487642548_1548943722_31308471_4179413_n

Mula tu nak marah gak masa amik dh nampak merah menyala bekas kena cakar tapi bila nanny Hana nampak muka saya je dh cakap “Kak, mintak maaf. Tadi masa breakfast tgh baca doa Safiya tiba2 je cakar Hana. Kuku dia panjang. X sempat nak halang..” Saya pun dh cool down. Xpe la.. mende nk jadi. Kalo Hana depan mata saya sekalipun belum tentu saya sempat nak halang. Tapi saya pesan la lenkali tengok2..

Saya malas nak kecoh lebih2 sbb ni 1st time, kalo berulang maybe saya amik tindakan. Lagipun itu yg saya nampak kt Hana. Ntah2 budak Safiya tu lagi teruk kena belasah. Hana pun boleh tahan gak buasnya. Saya x nak jadi emak yg cerewet. Nature kerja saya dikelilingi budak2, lebih kurang la mcm nursery bezanya saya mengajar. Saya faham camne menyampahnya saya & cikgu2 lain kalo tetiba datang parents yang cerewet as if kt skolah tu anak derang sorang je la yg bayar. Adoii la..

Boleh kt dalam 1 kelas yg ramai2 tu nak suruh melayan anak dia je. Eh, hello.. dalam kelas tu ada budak slow, budak CP, budak hyper, budak autisme, budak DS.. boleh bayang x camne nak hantar budak masa peralihan kelas? Sebelah tangan pegang budak DS, sebelah lagi pegang budak autisme then sebelah kaki plak nak halang budak hyper dari pecut 100 meter dlm skolah. Bayangkan cane saya nak ayu jelita pakai baju kurung kalo saya pun dh mcm badut? Uhuk..uhuk.. sangat x gorjes. Oke.. lari topik.

Seboleh2nya hal2 yg remeh saya jarang bising kt skool anak2. Kecuali la hal yg melibatkan keselamatan & kesihatan anak2 saya. Bila saya x byk peel, insyaAllah nanny2 kt skool pun x menyampah nk jaga anak saya huhuhu.. Memang saya bayar tapi orang lain pun bayar kan? So, saya banyakkan tolak ansur dgn pengasuh anak2 saya. Setakat ni ok la derang jaga anak2 saya. Biar la bayar mahal pun tapi saya ngan suami puas hati.

Saya bernasib baik saya keje dalam bidang yg libatkan budak2 so saya boleh faham keadaan. Put yourself in others people’s shoe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 say what?:

D'aNie said...

orait la camtu,
sbb takut jgk kan, kalo bnyk2 songeh ni..takut nnt org malas nk layan anak kita.. lgpon dia dah awal2 mintak maaf..maybe kita ni dah paham sbb mmg dikelilingi budak2..hehehhe
dah oke ka pipi hana tu

m@y said...

Kalo nk dibandingkan luka cakar kt pipi Hana tu lagi sakit kena gedibuk dgn kakak dia..dh ok pun.Camne kita menyampah kalo parents byk songeh camtu gak la perasaan org lain..

Puan ApasH said...

aku setuju ngn ko May..even anak aku tak duduk dgn pengasuh. huhuhu..