RSS

Karakter 2 beradik

Dah lama x bercerita hal 2 beradik ni.. asyik2 bercerita mengadu pasal pregnancy je. Ye la, dah hujung2 ni memang la merata sakitnya. Kebas/krem tangan la, sakit pinggang la, sakit bontot la, contraction la.. ada je sakit yg datang tetiap hari. Hari2 doa baby cepat la keluar sihat walafiat & cepatlah berlalu hari demi hari sementara nak tunggu cukup 38 minggu ni hehehe..

untitled

Hari ini kakak Yaya dh 4 tahun 1 bulan, adik Hana plak dh 1 tahun 2 bulan.. Betul la orang tua2 cakap biarpun kita dikandung dalam rahim & dilahirkan ibu yg sama, perangai adik beradik belum tentu sama. Sepanjang setahun lebih saya jadi ibu beranak 2 ni banyak sgt karakter anak2 yg saya perhatikan depan mata sendiri.

Development kakak & adik memang sgt berbeza. Kakak cepat dalam segala hal.. be it meniarap, merangkak atau berjalan. Adik plak lebih suka take her own sweet time.. aku rasa nak merangkak, aku merangkak kalo x nak aku mengesot. Jangan ada sape nak paksa or expect lebih dr aku.. kang aku xmo bergerak langsung padan muka korang huhuhu..

IMAG0286

Physical development Yaya ngan Hana pun sgt la ketara.. Yaya dulu asal bawak gi monthly check up je paed bising sbb dia nye weight underline. Asyik kt garis kuning je.. jangankan kata bg Pediasure, segala macam makanan dh sumbat nak bagi dia naik badan sket tapi mama sedapkan hati cakap “Yaya ikut gen papa dia.. slim je” ;p Maka perasan la papanya yg buncit itu.. huh!!

IMAG0164

Lain plak dengan adik.. lepas je 6 bulan, dh start makan segala mende dia belasah huhuhu.. xde nak alergik bagai. Pantang nampak orang makan dia mintak.. kadang tu kalo orang makan dia bley korek mulut nak rasa hakhak! Adik ni loqlaq sket. Tambah sekarang dia dh pandai mintak.. pantang tengok kakak pegang makanan menjerit dia dari jauh “NYAAAAAAKKKKK!!!” bukan NAK ye tp NYAK.. Pantang tanya “Adik nak makan ni ke?” laju2 dia angguk “Huh.. nyak!” sgt best perasaaan bila anak nak makan apa saja, papanya lagi la. Asal ada makanan dia sumbat, sampaikan kadang2 kena stopkan sbb kang tengok2 je mengah dok golek2 pegang perut ekekekeke..

In terms of character plak memang terlalu obvious Yaya ngan Hana mcm langit dengan bumi.. Kakak Yaya, tersangatlah manja.. sket2 merengek, xley dpt apa sket menangis.. even kalo buat pepepun main ke, menulis ke, kalo dia xdapat buat konfem mengamuk sampai menangis2. Orang Kedah cakap ‘bebai cam taik!’ huhuhu.. Baran dia maybe ikut mamanya kot uhuhuhuhu..

Lain plak dengan adik.. kalo tengok dia main atau godek pepe, sgt full of determination. Kalo dia nak godek/ghoteh pepe yg dia nak.. sampai ke sudah dia akan duduk diam & buat. Xde nye nak baling2 ke ape.. kadang sampai meleleh air liur huhuhu.. Kalo boring xley nak memunah dia tinggalkan kejap pastu nanti dia datang balik godek ;p Adik ni bley kata independent walopun tersangat la mengada2. Di sebabkan kakak Yaya sgt manja dengan papa, peluang adik nak bermanja adalah limited. Yang bestnya adik memang kreatif.. adik banyak gak mengalah kalo kakak dh start peel mengada2nya. Tapi bukan mengalah sesaje la kan.. adik ni bley kata berdendam gak. Dia biar dulu.. nanti2 dia balas *evil grin*

Adik memang sangat suka buli kakak.. yer, memang kakak selalu lepuk adik tapi kalo ikutkan statistik ewwahhh adik yg selalu cari pasal hakhak!! Adik pandai.. bila dia nak ketuk atau buli kakak dia buat senyap2. Kakak tengah baring tengok TV sambil minum susu, tetiba je dia gi lepuk x pun ketuk dengan segala apa yg ada kt tangan dia. Kiranya dia buat senyap2 time orang lain x perasan. Kakak plak bila dh kena haruslah mengamuk nak balaskan? Tapi kakak ni bising sket, sambil balas balik melepuk adik sambil mulut dia menjerit2 “Adik ni kan? Eiiiiii…” kelepuk, maka melalak la adik yg kena balas lepukan muaahaahahahah!! Sudahnya nanti mama menjerit kt Yaya.. “Kenapa buat adik ni? Yaya ni kan kang kena ngan mama..” Kalo dengan papa lagi la selamba adik ketuk kakak tapi nanti papa halang “Jangan la buat adik yaya.. adik kecik lagi la..” dengan tiket adik kecik lagi tu la adik memang selalu menang!

Sekarang ni sgt penat nak melayan 2 beradik ni bertekak.. lebih penat melayan adik dari kakaknya sebab adik tengah dalam exploring phase. Segala mende yg ada dalam rumah tu dia nak selongkar. Kadang tuh sket punya banyak mende yg ada dalam rumah tu, apa yg kakak pegang gak dia nak amik. Sudahnya menjerit2 berebut mende.. aduhaii anak.. kadang2 stress sgt bila baru balik keje letih2 derang dh start bertekak tapi bila derang xde mula la saya resah gelisah. Anak2.. derang la racun, derang gak penawar. Keluar #3 nanti x tau lak cane karakter dia.. ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 say what?:

nikki said...

peel hana nie byk cam sofea la..agaknyer sbb lahir tahun same kot..hehe..

m@y said...

yer kot..ko tunggu dia ada adik nanti.bley nampak real character anak2 ko huhuhu..