RSS

Hari ini saya bangga dengan Yaya

Kisahnya kt skool Yaya ada twins autisme baru masuk last month. Pagi derang gi WQ Park then petang transit kt taska. Yaya pernah cerita “Ashraf ngan Aimar tu pelik la mama, masa mandi dia tepuk2 tangan pastu kepak2 tangan mcm bird.. pastu suka buat bising tepuk2 tangan, panjat atas meja. Pelik!” Saya cuma jawab “Itu sebab Ashraf ngan Aimar tu special.. Allah sayang derang banyak sgt!”

Then last weekend Yaya cerita lagi, “Mama, budak ‘sedi’ tu kan selalu kacau Hana, tolak2 Hana pastu abang long selalu pukul dia sbb dia selalu tepuk2 tangan, buat bising.” Saya tanya, “Sedi tu apa?” Yaya konfiden jawab “Ashraf ngan Aimar tu budak sedi la..” maybe dia dengar teacher cakap autis tapi dia paham sedi huhuhu.. “Abis tu Yaya pun pukul derang gak ke?” Yaya geleng pale laju2. “Tak.. abang long ngan Faris je selalu pukul.” So saya explain walopun Yaya cam ternganga je..

Mama : Yaya.. Ashraf ngan Aimar tu special. Allah sayang diorang banyak sgt.. Allah bagi pahala banyak sgt kalo Yaya kawan elok2 dengan diorang. Berdosa tau kalo pukul2 diorang x de sebab.

Yaya : Abis tu kenapa diorang asyik bising2 tepuk tangan, panjat2 meja? Orang lain x camtu pun..

Mama : Sebab tu mama cakap derang special. Allah bagi diorang kelebihan. Ashraf ngan Aimar tu pandai tau..

Yaya : Kelebihan tu apa? Apsal diorang asyik tepuk2 tangan? (isyy.. susah betul nak bagi budak 6 tahun ni paham)

Mama : Camni la.. bila diorang tepuk2 tangan, masa tu sebenarnya diorang ‘sakit’ tapi bukan sakit yg tido atas katil. ‘Sakit’ tu Allah bagi.. sakit yg datang dgn pahala. Yaya tau x Ashraf ngan Aimar nanti masuk syurga? Orang yang dok pukul2 dia, buat dia xde sebab tu berdosa..

Yaya : Ye la.. ye la. Nanti Yaya cakap kat abg long ngan Faris jangan pukul2 Ashraf ngan Aimar.

Closed case utk hari tu.. Hari ni Yaya balik cerita kat saya..

Yaya : Mama, hari ni abang long ngan Faris dh x pukul Ashraf ngan Aimar.

Mama : Kenapa?

Yaya : Tadi abang long ngan Faris nak buat diorang pastu Yaya cakap, berdosa kalo pukul diorang sbb Allah sayang diorang..

Mama : Abis abang long ngan Faris cakap pe?

Yaya : Abang long tanya kenapa Yaya baik sgt dgn budak sedi tu? Yaya cakap la x baik pukul Ashraf ngan Aimar sbb diorang ‘sakit’. Berdosa buat diorang camtu nanti masuk api neraka. Pastu abang long ngan Faris dh x buat..

Alhamdulillah.. walopun masa saya explain Yaya nampak cam x paham tapi at least terselit gak dalam hati dia apa yg saya pesan. Siap bleh sampaikan pesanan kat orang lain. Hari ini mama bangga dengan Yasmeen Aulia!!

Saya x boleh nak ubah seluruh dunia utk ubah persepsi pada anak istimewa tapi saya boleh mula dengan mendidik anak-anak saya supaya x mistreat & membeza2kan these special kids. Dunia saya dengan anak2 istimewa ni.. walopun cuma kat skolah bukan sepenuh masa. Hari ni saya bersyukur sgt Allah lorongkan karier saya utk mengajar Pendidikan Khas. Life saya x stress & saya jumpa ramai colleague yang satu kepala. Paling penting hari ni saya tau anak saya belajar utk x mendiskriminasi orang lain. Saya seorang mama yang bangga hari ini :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 say what?:

Jiey^Mien said...

Ok. Ada cecair di tubir mata bila baca ni..

Terima kasih.

MammaSun said...

wah...terasa kembang jugak bila baca kisah ni...syabas!