RSS

Cabaran Pertama

Hari ni mama nak ikut abah nak gi kebun.. xsampai hati la plak nak halang sebab mama bila lama2 dok kt umah jadi cam xsemangat sebab dh biasa buat aktiviti keluarkan peluh. Bila mama dok mengadu sakit kepala, letih badan tu dh tau dah huhuhu.. So, hari ni mama ngan abah gi bukit then bawak Aulia sebab kelmarin dh bawak Hana. Sebenarnya bukan 1st time la tinggal kt umah dengan anak2 je. Xde masalah pun kalo setakat tinggal saya ngan baby Khayla. Kalo Aulia ada pun masih under control sbb dgn dia just bukak TV cerita dia, bagi susu sebotol.. itu la yg dia layan, cuma kadang2 je la banyak songeh nak itu nak ini.

Cabaran yg saya nak cerita sebenarnya yg ini..

not

Si kenit yg sorang ni sekarang adalah sgt mencabar kesabaran semua orang huhuhu.. dia la yg manja, dia la yg ganas dok gedibuk kakak, dia la yg x takut kt sape2.. Nak tidokan dia sekarang amik masa sejam, itu pun kalo nasib baik la. Kalo dibiarkan mau sampai 2-3 jam kurung dalam bilik pun belum tentu dia tido. Kadang tu orang yg nak tidokan dia yg tido dulu huhuhu..

Time tido Hana around 10 a.m & 3 p.m.. kalo x nap dlm time tu haruslah dia cranky sepanjang hari bawak ke malam. Penat oke kalo dia asyik merengek xtau punca. Sbb tu cane pun, dedua masa tu kena paksa gak dia nap.. tapi budak dh pandai main, dia paksa gak mata dia walopun ngantuk dh tahap xley bukak mata.. adoii la..

Hari ni saya kena tidokan Hana ngan bb Khayla serentak. Dah la Hana si debab ni suka pusing2, tendang merata sebelum dia nak tido.. penat rasa nak menghalang kaki tangan dia dr meng’karate’ Khayla yg tgh sedap BF ni.. jenuh la plak saya nak bersilat menepis. Khayla plak BF xde la lama mana, ada la dlm 20 minit tp saya rasa lamaaaaaaaa sgt sbb ada distraction dr Hana ni.

Photo0253

Akhirnya.. lepas sejam Hana puas merantau, memunggah, main segala mende alah dlm bilik baru la dia tido. Kol 11.15 a.m tadi baru saya bawak Khayla keluar bilik sbb dia x tahan sejuk aircond. Lagipun Hana ni telinga lintah, kang dia dengar Khayla ok-ek-ok-ek dia yg bangun dulu sedangkan saya ni dh mamai.. Berjaya jugak saya tidokan dedua mek kecik ni hari ni.. x terbayang cane saya nak handle sendiri anak2 bila balik KL nanti. Mesti hectic life saya menguruskan Powerpuff Girls bertiga ni..

Photo0252

“Saturday nite fever.. oh yeaahh!!”

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 say what?:

Marsha said...

hana tu kecik lagi... abru sethn 4 kan??? dia masih perlukan perhatian lebih.. jgn sesekali abaikan dia, nanti lagi kuat dia mengamuk tak tentu pasal... semoga berjaya ye handle 3 org anak... :)