RSS

Budak 10 bulan

Hari ni baby Khayla genap 10 bulan.. alhamdulillah. Walopun 2-3 hari ni dia cirit-birit sehari berak sampai 7-8 kali pastu asyik merengek sbb bontot melecet tapi tetap aktif. Pagi tadi awal2 dh keluar jumpa paed sbb kesian sgt everytime dia berak konfem menjerit.. mesti pedih sgt kan baby? Kesian kecik comey ni. Bontot dia dh merah sgt jadi ruam lampin, nampak mcm melecet.. adehh.. mama pun seriau sbb tau mesti pedih sgt.

392744_2191171269342_1548943722_31642044_58064938_n

Paed ckp banyak faktor yg buatkan dia sakit perut tu. Salah satunya sbb dia tgh aktif merangkak merayap then tangan masuk mulut. Haruslah segala bakteria yg dia dh ‘sapu’ satu rumah tu berlumba2 masuk dlm perut. She’s one active baby I tell u.. she’s all over the house! Jenuh nak mengutip.. tambah lagi dia merangkak x guna lutut. Laju je dia bear crawl.. terkengkang2 tapi laju Ya Rabbi!

381314_2196323118135_1548943722_31643640_2005485749_n

Saya risau jugak sbb dia kecik sgt.. dh 10 bulan tapi berat baru 6.5kg! Tanya paed pasal berat baby yg bagi saya merisaukan tapi paed just senyum & cakap baby Khayla ni ikut genetik papa dia yg kecik pastu aktif plak. Masa saya tgh bercakap dgn doktor boleh dia panjat segala meja doktor pastu menggeletis x cukup tanah masa saya dukung. Paed kata baby ni jenis metabolisme tinggi.. bukannya dia x makan byk. Kalo makan bubur nasik semangkuk bley abis, dah tu kalo nampak kakak makan dia pun sibuk2 mengunyah nak jugak. Kalo x bagi mau mengaruk! Tapi jenuh nak menunggu la.. dia makan sesudu boleh dia round gi main dgn kakak dulu pastu baru dia dtg balik. Cane metabolisme x tinggi? Xpe la cane pun Khayla.. paed pun dh ckp xde pe nk risau.

390291_2196281357091_1548943722_31643630_1943218860_n

Semoga baby mama ni terus membesar dgn cergas dan sihat. Cepat2 la baik cirit-birit ngan ruam tu yer baby.. Kesian sgt mama tgk bila baby menjerit pedih bontot. Happy 10 months young my beatiful baby!! Mama, papa & the kakaks loves you a lot!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 say what?: