RSS

Banyakkan susu

Since skrg nih me tgh fully breastfeed kan si kecik Hana + me ada masa terluang, haruslah me cari banyak2 info untuk banyakkan susu badan. Sebelum me hadapi masa2 kritikal kekurangan susu then baru nak menggagau cari cara banyakkan susu, baik la cari info sekarang. Boleh la try & error petua2 mana yg sesuai dengan badan me huhuhu..

Harini me baru dapat petua ni :

" satu petua yang mmg ada dlm hadis nabi, as per explained by dr mai pusrawi, rebus halba dlm segenggam, next tapis airnya & campur ngan fresh millk then minum every morning..ni mmg mujarab..melimpah2 air susu kuar..."

Me dh try.. tapi campur dengan milo panas.. Alhamdulillah, baru dlm 10 minit minum dh rasa cam breast dh penuh balik sedangkan baru kejap tadi je Hana kosongkan. Hopefully murah la rezeki Hana dapat minum susu mama selama mana yg boleh..

Me masih belum train Hana minum EBM dr botol. Xnak la lambat2 sgt introduce dia bottle feeding, takut kang dia reject susah lak nk anta g nursery. Pelan2 kayuh la.. skrg nih me prefer bg direct feeding kt Hana. Kenapa? Sebab ley kuruskan mama hakhak!! Last weight sebelum bersalin arituh 72kg, harini baru 11 hari berat me tinggal 59kg.. uishh, 13kg turun tuh!!! So, mama akan terus bg direct bf kt Hana sampai berat mama capai berat idaman muahahahah.. keji!

So, kepada ibu2 yg menyusukan baby.. cuba2 lah plak petua ni. InsyaAllah dimurahkan rezeki anak2 kita untuk terus dapat khasiat susu ibu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 say what?:

lin said...

nanti pas je everytime baby isap susu, ko pamla...utk kosongkan betul2 breast tu..aku mmg biasa mkn halba tu..tapi telan cmtu je mkn cm pil..hehe

Mama Qaseh said...

cane rupe halba ni?? just nk kepastian..hehehe..kang aku men telan je..

lin said...

apash..halba tu biji2 kaler oren..cm batu pasir kasar je rupa dia..sejenis rempah ratus masakan gak..biasa aku guna taruk dlm nasi lemak.hehe..wangi.