RSS

Cesarean birth

Dah 18 hari me bersalin. Orang cakap kalo bersalin normal sakitnya cuma sebelum & semasa nk keluarkan baby tu je tp kalo bagi orang yg bersalin thru ceaser seksanya bermula lepas abis ubat bius. Me antara ibu2 yg x bernasib baik nak merasa bersalin normal. Pepepun syukur sbb Allah bg me merasa apa itu contraction masa preggykan Hana ni. Walopun apa yg me rasa cuma moderate contraction tp sakitnya dh membuatkan me dh rasa serik nk beranak hehehe..

Setiap apa yg Allah tentukan ada hikmahNya. Keputusan me & hubby nk keluarkan Hana at 36 weeks walopun ada yg pertikaikan "Kenapa x tunggu je baby keluar sendiri?" sebenarnya keputusan yg terbaik. Kalo la kami tunggu baby full term, by that time tali pusat dia dh terbelit 3-4 kali.. boleh bayangkan camne meroyan me akan jadi? Ajal & maut Allah tentukan, decision kami nk baby keluar awal ni pun atas ketentuanNya.

Ibu2 yg pernah ceaser tau la camne azabnya nk mengadap sakit. Tambah lagi me yg dh 2 kali ceaser. Hari pertama memang lalok x hingat dek ubat bius so there goes day one.. Hari kedua, memang azab x terkira. Masa ni la rahim tengah dlm proses nk mengecut + tiub air kencing dh dibuang so kena gagahkan diri bangun g toilet + nk bangun bukan senang weh.. cuba bayangkan perut dibelah then dijahit balik, bisanya perut nk diregang dr position baring ke duduk ke berdiri. Masa hari kedua ni la me rasa cam me dh xkan baik sampai bila2. Masa ni la me akan bertekad "Ok, enuff with these 2."

Everytime nk bangun mesti meleleh air mata tahan bisa kt tempat jahit tu. Lucky that there's hubby around to support me whenever I'm in need.. tapi hubby pun rasanya x tertanggung tengokkan me dalam keadaan sakit camtu. So for those out there yg kata a cesarean mommy punya pengorbanan sakit beranak is nothing compared to normal birth mommy.. owh, itu adalah sgt BULL SHIT oke! Xde istilah "Beranak ceaser x sakit la.." owh, kepala hotak! Maybe x sakit masa keluarkan baby tapi SELEPAS habis je ubat bius huhuhu.. jangan banyak cakap, sila rasa sendiri baru tau. Owh.. enjoy this video ;p

 

For all mommy in the world, no matter how your baby was born whether normal or cesarean.. it doesn't make you less a mother..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 say what?:

Mama Qaseh said...

Ya betul!!...inilah nasib ibu bersalin secara cesarean..
Tapi kalo diberikan peluang..nk jugak merasa normal birth..
Anak no.2 dh konpem2 ceasarean gak..sbb aritu rahim terkoyak..dah 2x operate bleh ke try normal delivery utk anak no.3??

waahh..aku nak ramai anak..moga2 ada rezeki..amiin..

m@y said...

Bley je try normal birth after czer..yg x ley lepas 2x czer.Maybe after 3-4years rahim ko dh heal ley try normal ke..doa la banyak2 semoga dipermudahkan semua.

m-i-o said...

hi:) i dropped by from cy3.5's blog.

ini la pertama kali sy dgr orang cakap caesarean itu adalah sengsara. sy dulu pun caesarean jugak. tp tak berani komplen sakit gile sebab SEMUA org kata mana ada sakit pun! sabor je la. all these while i thought,

"agaknya memang aku ni lembik kot"

tp sy terasa dah bahang2 sakit tu masa masukkan tiub kencing lagi. padahal masa tu dah bius kan, tp STILL bleh terasa tak best. taktaula apasal.

dn masa bius dah abis, nurse pulak suruh kita belajar berjalan - that was the worst part! siap nurse kata, kena kuatkan semangat sebab masa tu dh berjurai2 air mata keluar. sakit gile, ngilu, perit. hoihhh semua ada lah.

and believe it or not, i tak tido langsung even masa malam pertama lepas bsalin tu. padahal ada bius lagi masa tu. seriously, memang takleh tido la. siap muntah2, dan terasa perut menggelodak tp nak kentut takleh. kahkahkah!

lin said...

sungguhpn aku tak pnh rasa besalin csect but masa aku preggykan sara aku dh rasa sakitnye perut ditoreh even hanya 2cm jek..bkn 1 tempat..3tempat kt perut ni kene tebuk.2-2 dh penah rasala skrg..besalin normal sudah.uhuhu

m@y said...

m-i-o,
mana de x sakit..kita yg kena POTONG ni la yg merasa cane bisanya! as for nurse yg suh berjalan lepas abis bius tuh rasa cam nk sumpah2 je dia bg mati kan?hakhak!!kita tgh sakit lg mau suruh jalan..bukan setakat nk kentut,nk berdehem sket pun rasa cam nk terburai dh tempat jahit tuh ;p

lin,
hanya org yg pernah merasa je tau sakitnya..bisanya nk menanggung kan?huhuhu..