RSS

"Yaya kakak la ma.."

IMG1089A

Sangat suwweett tengokkan Aulia tersenyum dapat meriba Hana kan? Alhamdulillah.. setakat hari ni Aulia sangat2 sayang kt adik dia. Standard la kan, bila orang datang melawat baby je mula la nk mengusik "Acik amik baby bawak balik ek?" pastu mula la muka Aulia mendung pastu trus hujan lebat beserta petir sabung-menyabung huhuhu.. meraung terus kau! So far x pernahlah dia nk pukul adik dia ke, cepuk ke, cumanya tangan dia x reti nk membelai & pegang lembut2. Xley kontrol lagi.. jadinya bila dia belai pipi Hana or pegang tangan Hana nampak kasar sket la.

Aulia is an early riser.. seawal kol 6.30 pagi dia dh bangun kadang tuh. Sepanjang dok kt kampung ni, Aulia memang tido ngan tokmama&babah sebabnya dia tido lasak.. kang kalo tido skali dengan me maunya kaki dia naik atas muka Hana kang. Bila dia bangun je berdentum la pintu bilik me dia bukak luas2 pastu jerit "Haii baby Hana.. kakak Yaya ni!" adeh, me yg terpisat2 baru bangun tido hangin je. Dah la malamnya x cukup tido sebab Hana dh pandai berjaga ajak orang layan dia tgh2 malam. Malam tadi je kol 4 pagi baru me ley tido oke! Adoii la.. tapi dh namapun ada anak kecik kan? Redha je la.. dengan harapan bila x cukup tido nih makin senang la badan nk kurus wakakakakak!!

IMG1091A

Memula dapat Hana memang tersangat la susah nk menjaga emosi anak dara nih.. merajuk x kira masa, xtau sebab musabab. Alhamdulillah 2-3 hari ni cam dh ok sket, x tau lah kot sebab papanya xde.. Aulia nih kalo papa ada mmg peel dia 360 degree berubah. Over manja.. dh namapun anak papa kan? Aulia x jeles kan adik dia.. Aulia cuma nakkan extra attention dr sume orang.. sangat la susah nk bagi perhatian kt 2 org anak memula tapi skrg dh makin oke la kot.. mama pun dh get used to having 2 kids ;p

Sekarang nih Aulia dh faham kot dia tu KAKAK.. she's being overprotective to Hana. Even kalo tokmama ckp "Amboii anak dara ni.. siang tido je, malam baru nk celik" nanti Aulia dh marah2, "Tokmama jangan la marah dia.. itu kawan yaya la" owh, Hana sgt bertuah dapat kakak yg very loving gitu..

Masa nk tukar diapers atau nk siapkan Hana lepas mandi adalah sgt susah. Kenapa? Sebab masa tu la Aulia sibuk nk MENOLONG.. sibuk nk meriba adiknya. Pening kepala bila kalut2 dengan Aulia camtu.. tapi Aulia dh boleh di harap kalo suruh amik minyak adik ke, pampers adik ke, napkin ke. Kadang2 tuh baru nk cuci bontot adik lepas berak dia dh ready baby wipes, tisu ngan pampers atas katil, baju kotor adik dia letakkan dlm bakul laundry. Nampak sgt Aulia dh matang bila ada adik ni cumanya bila dia buat kalut amik itu ini yg me rimas sgt hehehe..

IMG1090A

Selalunya lepas siapkan Hana, me bg Aulia riba adik dia.. hepi sgt dia bila dpt pegang Hana. Sekejap je pun, bagi dia puas hati. Bila dia dh x larat nk riba mula la dia cari idea "Baby nk susu mama dh kot.." xpun "Baby nak tido dh kot.." Pagi ni masa me bangun tido nampak Hana x tido kt bantal dia, rupanya si Aulia dh menerai nk dukung sendiri adik dia. Xlarat nk angkat sudahnya diseretnya Hana.. sibbaik kt atas katil.. haisy..

Masa preggy dulu risau sgt camane la penerimaan Aulia bila dh de adik depan mata dia nanti. Bila nampak sekarang Aulia dh pandai jadi kakak, Alhamdulillah.. memula memang sakit kepala tp by time bila dia dh ley adapt.. insyaAllah xde masalah. Suka sgt bila Hana nangis, Aulia lari2 g kt adik dia pastu tepuk2 sambil cakap "Xpe.. yaya ada, jangan la nangis.." pandai anak mama "Yaya kakak la ma.."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 say what?:

lin said...

bagusla aulia...kecik2 dh pandai syg/jaga adik dia..bolehla diharap jaga adik esok bila mama ngan papa nk dating.hehe

Jiey^Mien said...

sweetnya baca neh..
=)

m@y said...

Jiey,
semoga nanti bila Ian dpt adik pun ley tgk sweet moment gini..

Lin,
harap2nya bleh la jaga adik.jgn nanti dia dh jemu main nk cari pasal plak dh huhuhu..