RSS

Kelahiran Yasmeen Khayla

Khamis, 10/02/2011 scheduled cser for bb adik.. Rabu malam tu parents saya & PIL dtg tido kt umah. Waaahhh.. seronok sgt sbb ramai2 dtg menantikan kelahiran bb adik ni. Untung betul bb adik. Lom pepe sume orang dh raikan. Yaya & Hana super mengader la kan bila atuk, nenek, tokmama & tokbabah ada. Rasa cam x caye je esoknya baby yg masih aktif dok summersault dlm perut saya tu bakal jenguk dunia. Tido malam pun rasa cam x sabar je nk tunggu pagi huhuhu..

Picture 001

Khamis pagi lepas setel solat Subuh, siap2 sume sembang2 jap pastu kol 7.15 am gerak. Kol 7.30 am dh sampai KJMC, register then wat CTG bagai.. 8.00 am dh kena tolak gi OT. Berdebar je rasa. Kesian kt cinta hati sbb x sempat breakfast pagi tu. Saya dh tentu2 la kena puasa dr kol 12 tgh mlm tadi. Jangan pengsan dalam OT dh ye yang ;p Sebelum disorong ke OT bermula lah seksaan bila kena masuk tiub kencing.. adoii la.. sgt x selesa oke! Rasa ngilu je kt ‘situ’. Sampai kt OT, cinta hati kena gi tukar baju.. hah, masa cser setakat time operate tu mmg x rasa apa dh. Yang seksa amat masa nk cucuk epidural kt tulang belakang tu.. Allah je tau betapa hazabnya prosedur yg x sampai 15 minit tu. Kena kangkang kaki dgn tiub kencing yg ngilu menyucuk, bongkok udang sambil peluk bantal then bila anaesthetist ckp “Ok, tahan yer.. sakit sket yer dik. Jangan keraskan badan..” terus saiko huhuhu.. Itulah momen yg paling menyakitkan sebenarnya… terasa2 lagi jarum halus menyucuk tulang belakang ni. Perit.. enough said.

DSC00477

Lepas setel bius, Doc. Fatimah Najla masuk nk start procedure. Saya memang suka sgt Gynae saya ni, sgt2 cool buatkan saya pun rasa relax. Siap pasang CD Maher Zain lagi oke! Lepas konfem rasa kebas dr pinggang ke kaki then nampak cinta hati dtg pegang tangan. Alahaii.. masa ni saya rasa syahdu sgt sbb saya tau cinta hati ada di sisi sepanjang operation. Saya dh ala2 lalok bila tengok cinta hati terpejam2 mata ngeri agaknya tengokkan perut saya ditoreh huhuhu.. Then terdengar Doc Fatimah tanya cinta hati “You nak tengok baby keluar x? Meh dok depan ni..” memula dia geleng pastu gi gak. Then dengar la suara baby adik menangis, Doc. Fatimah cakap “Haaa.. baby dh kencing, dh berak pun..” Pastu cinta hati gi ikut Paed check baby adik. X lama pastu terdengar suara midwife cakap “Berat baby 2.7kg” uishh, lg besar dr kakak2 dia? Estimate 2.2kg je kan.. Maka lahirlah baby adik jam 8.51 pagi…

DSC00472

DSC00473

DSC00476 

Lepas setel jahit sume, masa recovery doc detect jantung saya cam problem sket.. rythm cam once bunyi pastu stop lama. Terus saya kena monitor sepanjang kt wad. Alhamdulillah, lepas 2 hari dh ok. Risau la jugak.. Series kali ni saya rasa x berdaya sgt lepas cser. Dah la dengan batuknya.. adoii la.. 1st & 2nd day tu memang rasa xnak bangun langsung. Bisa sangat seluruh badan. Masa cser Hana dulu xde la seteruk ini rasanya. Penat sgt rasa badan.. bila Yaya ngan Hana dtg melawat alahaii rasa makin penat badan huhuhu.. sorang merap, sorang x dengar cakap. Adoyaii..

IMAG0290

-Yasmeens with grandparents-

IMAG0296

Alhamdulillah.. hari ni dh genap seminggu usia baby adik. Seminggu yg lepas series saya rasa down sgt, rasa x berdaya nak hadapi sakit. Balik rumah mengadap anak2 yg tgh lasak & aktif. Rasa macam nak stay kt hospital, xmo bangun.. tapi gagahkan diri jugak. Selagi saya x bergerak, selagi tu saya x kan cepat sembuh. Darah x berjalan, badan masuk angin.. Perit camne pun saya kena hadap jugak. Hari ni baru lah rasa badan sihat sket walopun bisa kt luka cser tu terasa sgt masa batuk. InsyaAllah, lepas ni badan makin sihat. Adik baby pun dh bley fully breastfeed, xde la sakit mcm minggu lepas, dgn nipple berdarah + masa baby adik BF terasa sgt rahim mengecut tarik sampai ke luka jahit tu adoii la.. nasib baik la dh berlalu. Dugaan betul huhuhu..

Photo0179

Baby adik saya namakan Yasmeen Khayla.. cinta hati pun setuju. Khayla maksudnya cantik.. puteri ketiga saya ‘bunga melur yg cantik’ ;p Nama kan doa.. semoga peribadi anak dara saya ni nanti secantik namanya. Alhamdulillah di usia 28 tahun, saya adalah ibu beranak 3.. Buat Yasmeen Khayla, selamat datang buah hati mama & papa..

Picture 010

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 say what?:

Zhr Znl said...

alhamdulillah... tahniah semua...

m@y said...

zhr,
alhamdulillah..tq