RSS

Wordfull Friday

Approaching my 7 months of pregnancy.. rasa cam sekejap sgt. Even my colleagues yang berjumpa tetiap hari pun rasa kejap hakhak! Saya yang menanggung ni alahaii.. badan rasa makin x larat nak membawak perut. Apalagi bila balik rumah sume kena handle sendiri. Mana nak basuh baju, lipat baju, basuh botol2 susu, kemas segala reta meredak yang mek2 ni punggah abis satu rumah, jaga derang lagi.. Am I complaining? You bet I am! Haruslah weii mulut saya ni sama naik dengan tangan dok wat keje umah. Saya bley ignore rumah yang tunggang terbalik tapi saya x sampai hati bila cinta balik keje penat2 tengok2 rumah huru-hara. Biarlah rumah x besar mana pun at least bila dia balik rumah biarlah tenang sket. Lagipun bila rumah bersepah teramatlah hazardous untuk mek2 tu.. berlari pastu terpijak mende dah gedebuk..susahkan sape? Mama jugak..

Even kat skolah saya masih aktif berjalan ke sana ke mari sampaikan GPK saya pernah sound “Could u please walk slower May? My God..do u realize that u are heavily pregnant?” hahahaha! Pernah saya berlari kejar budak hyper yang menuju ke jalan besar sebab nampak mak dia kt seberang jalan, masa tu lupa dah saya tengah bawak perut. Bila dah dapat tangkap budak tu baru la termengah2 rasa cam dh abis udara dalam badan hahahaha!! Itu belum lagi turun naik tangga hantar budak balik kelas, budak saya bukan cam budak normal yang boleh dilepas gitu je. Kalo ada yang merayap x sampai2 kelas? Dah satu keje nak mencari plak. Itu pun masih ada orang yang ingat jadi cikgu Pendidikan Khas ni xde keje apa tetiap bulan dapat elaun. Tolong la.. x berbaloi pun elaun tu dengan nak menjaga 80 orang murid dengan macam2 peel. Tapi tu la.. biar la apa orang nak cakap, Allah tu Maha Kaya. Selama saya jadi cikgu kat anak2 Khas ni x pernah sekali pun saya rasa tertekan dengan derang. Orang yang xde kat tempat saya ni xley paham kot.. Allah dah bagi redha dalam hati. Allah bagi saya bekerja dengan kawan2 yang best. Nikmat tu kan?

Pregnant kali ni memang Allah bagi extra kekuatan kat saya. Kalo ikutkan time2 ni saya dah makin slow, makin lembik x bermaya. Cuma time ganti posa je terkelepet, time lain insyaAllah saya masih boleh uruskan diri ngan family sendiri. Masih drive sendiri gi skolah, hantar anak2 gi nursery, balik skolah setel keje2 rumah then amik anak kt nursery. Nasib baik sekarang cinta dah makin cekap handle anak2 so bila dia balik keje semua anak kerumun dia then saya ada masa nak rehat huhuhu.. nasib la kan, dia kan the only MAN in the house.

Dah nak masuk 7 bulan tapi everytime saya gi check up baby x pernah nak tunjukkan gender dia. Sampai gynae pun tension “Aiih dia ni, x nak tunjuk langsung! Bulan lepas meniarap, mengiring, ni dah dia kepit plak kaki.” Saya plak yang nak gelak dengar gynae ngomel sorang2. Member2 saya yang pregnant sume dah tau gender masa 5 bulan lagi. Masa pregnantkan the kakaks pun awal2 saya dah tau. Bohong la kalo saya cakap saya x teringin nak dapat baby boy.. saya teringin sangat nak dapat Ahmad ….. bin Mohd Syamsyir Smile tapi kalo Allah takdirkan saya dapat baby girl plak saya mohon Alllah bagi saya redha untuk terima seadanya. X nak nanti saya frust x dapat boy, merajuk plak baby saya nanti kata mama xnak dia.

Kagum bila baca status FB member skolah saya dulu yang suka sangat nak beranak ramai2. Xnak amik perancang sebab katanya selagi boleh beranak terima je. Yes, saya bley di kategorikan anak ramai untuk member2 sebaya saya tapi let’s call it a quit after this. X kira la kali ni Allah bagi boy ke girl.. hopefully saya bley fokus kat 4 orang ni nanti. Anak bagi in- laws jaga, family ada dekat keliling x susah rasanya nak menjaga anak ramai tapi kalo dah terkontang-kanting merantau kat tempat orang semua buat sendiri.. sangat letih fizikal & mental! Memang setiap anak ada rezekinya tapi bila duduk balik sorang2 then terkenang balik cane setiap anak demand for your attention but you cannot fulfill them all series rasa fail sebagai seorang mama. Big looser! Sedih sebab bukan salah derang but salah mak bapak sendiri yang x plan betul2 jarak anak. Cukup la anak kita 4 orang ye cinta?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 say what?:

Puan ApasH said...

Umur baru 30 dah sign off utk pregnant. hehehe..aku minta2 by 35 bleh sign off. Anak max pon bleh 4 juga kot. Kalau dah sume operate je..

D'aNie said...

adik,
Klong plak yg sgt teruja sbb rasa mcm maybe ni adalah AHMAD yg korang tunggu2 slama ni..insyaallah :)

time klong dl ms aisy ni 1st scan dah tau jantina sbb ada 2 denyutan 1-jantung 1-konet..hehehee..time tu baru 4bulan.. hehe..tp sgt teruja preknen nk jugek merasa scan 4D..ahahahaa... p jgk buat n terang2 bby tunjuk..

klong doa smoga doa kalian termakbul..insyaAllah.

klong paham..sbb klong pon nk merasa gegel jgk tp tunggu la dulu ^__^