RSS

Hana marah!

19122009272

Gambar ni masa Hana sebulan lebih aritu. Dia asyik nk ngempeng je mmg xmo berenggang langsung. Sket2 ngamuk nk nenen.. my mom masa nih dh risau sgt sbb x lama lagi dh nk anta Hana kt nursery takut dia asyik nk dikendong je. My mom tetiba suh bagi pacifier kt Hana cam kt dlm gambar tu. Paci tu memang me dh lama beli tapi simpan je, xde niat nk bagi Hana pakai. Beli pun sbb cute sgt paci Dr. Baby tu. Even Aulia dulu x pernah kenal paci pun. Tapi disebabkan masa Aulia lahir dulu me x keje lagi so my mom x kisah sgt dia nk ngempeng lama2. Me ngan hubs x setuju sgt tapi bila mengenangkan my mom dh beria suruh ikutkan je la. Nanti bila dh balik umah sendiri pandai la nk handle kan? Sebenarnya me tau Hana tgh dlm phase Growth Spurt tapi susah nk explain kt my mom, takut kang terasa hati pulak ingat dia x pandai jaga cucu. So bagi je la Hana try nk sedapkan hati my mom. Comel la plak tgk Hana nyonyot paci tu hakhak!!

Dekat 20 minit Hana dok nyonyot paci tuh pastu dia start tolak2 dgn lidah pastu mengamuk! Dia tau dh kena tipu sbb isap2 tapi x kuar susu pun.. menjerit2 dia pastu me nk tenangkan dia try nk BF tapi dia xnk gak. Menjerit2, sikit pun xnk try nenen. Mesti dia ingat me nk tipu dia lagi.. merajuk tuh!! Masa tuh me dh risau.. there goes my BF effort.. Kalo lepas ni Hana merajuk terus xmo BF sampai bila2 uwaaaaaa!!!! Lama gak dia merajuk xnk BF. Dh ngantuk pun xmo ngempeng cam besa. Menangis sampai tertido sendiri, cian baby Hana sob..sob..  sampai la dlm kol 5 pagi dia merengek sbb lapar sgt me suakan nenen baru dia nak. ALHAMDULILLAH.. risau sgt2 kalo Hana dh xmo direct BF sbb kesilapan sekecik tu. Betapa ruginya kalo sbb paci tu me x dpt skin to skin contact masa direct BF, miss mother-daughter nye bonding.. so lesson learned, NO PACI FOR HANA PLEASE!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 say what?:

nikki said...

aku pon mmg dah decide xnak bg paci kat baby smpi laa bile pantang kat umah in law, baby aku nih nak tdo smpi isap puting mama dier...xnak lepas tuh...so my mil beli kan paci sebagai ganti puting mama dier...berkesan laa tp now dier xnak peci lagi..dier nak dodoi la plak...

Yana said...

mak tak bg bg paci kat alesya tp yana insist nak bg sbb kiut tgk die nyonyot2...skang nyesal plak sbb kalo takde paci...die susah nak tido...

WARISAN HJ TAKIM said...

aku ada nmpk entry/gamba ko kasik hana isap paci.mula nk tegur gak..hehe..sbb nanti takut anak ko reject BF,tamatlah misi ko nanti.hehe...

m@y said...

Nikki,
better jgn start bg sbb nanti2 masa nk paci-less dh satu keje plak.biar dia ngempeng lama xpe..growth spurt je tu.

Yana,
start Aulia lg kak mas x pernah nk bg paci..siap beli simpan lagi sbb g kedai tgk comel sgt paci.sampai skrg ada lg paci yg dibeli utk aulia huhuhu..3 thn dh simpan!saje xnk dia bgantung kt paci..

lin,
aku nyesal gila masa Hana ngamuk2 tuh..aku dh sedih sbb takut nanti Hana xmo direct BF dh pasni..sibbaik dia dh ok..