RSS

15 minute rule

15

Saya lupa ada hutang entry 15 minute rules yg saya dh janji nak cerita lepas balik dari jumpa Paed kt SP aritu. Ok, sementara rajin ni meh nak cite..

Masa masuk bilik Doc. Ooi awal2 lagi dia dh sound..

Doc : Pasai pa U dok goyang2 dari tadi? (monitor dr cctv)

Saya : Huh? Cane doc tau? Ni.. baby saya ni dh seminggu xmau tidoq malam. Asyik nangis2 pastu bila orang pegang dia dok lentik2 kejangkan badan. Letak x mau, pegang pun x mau.. pasai pa baby saya ni doc? Sakit ka? Tergeliat tang mana2 kot..

Doc : Cuba U berenti goyang tengok.. Baby ni pandai mengajaq U. Dia xmau dok bawah sebab dh sedap dok ataih U la. Dia tau kalo dia nangis U mesti angkat dia dok goyang2. Mesti la dia xmau dok bawah..

Saya : Abis tu nk buat camna doc? Xkan nk biaq dia gheyau x berenti? Sat lagi tok ngan wan dia marah sbb biaq dia gheyau takut kembung.

Doc : Masa U datang naik keta td dia nangis x? Dia dok diam kan? Kalo time dia mau susu U lambat sikit mesti dia mengamuk2 pastu U sua tetek pun dia menjerit keras2 badan xmau kan? Silap haribulan dia gigit.

Saya : (Angguk laju2.. cam nujum lak doc nih)

Doc : Dia ni xda apa la.. temper tantrum. Dia dok mengajaq U. Ramai dh dok mai kt I perangai camni. Bukan takat anak ja gheyau, skali dgn mak, dgn tok skali pakat gheyau sbb baby x mau diam.

Saya : (Konon2 gelak tapi saya sendiri pun dh nangis sbb tension huhu) Abis tu nak buat camana ni doc?

Doc : U ajaq dia pulak. Bagi dia tau sapa mak dia? (muahahahaha.. saya x tahan nk gelak) Kalo dia dh start gheyau U sua jari kt tepi bibir dia dulu, kalo dia ikut tu makna dia lapaq. U bagi tek sampai dia kenyang pastu kalo U letak dia dok gheyau lagi U biaq dia nangis dulu. Jangan terus angkat..sbb la ni dia dh tau, kalo aku gheyau kuat2 mesti mak aku mai angkat pastu goyang2.

Saya : Nak biaq gheyau ja? Berapa lama? Sat lagi kembung camana doc?

Doc : U biaq dia gheyau puas2.. paling lama dia boleh tahan pun 15 minit. U ingat baby ni bodo ka? Dia cerdik tau, kalo dia penat.. dia tau xdak sapa mau layan dia diam la. Tapi U kena make sure dia x lapaq la. Meh I cek dia.. (sambil belek2 Khayla)

Saya : Ooo.. xpa ka biaq lama2 camtu?

Doc : U try la dulu.. nanti I bagi ubat titik bg x kembung. Kalo dia gheyau lama2 tu U titik ubat ni nanti konfem dia kentut. U bgtau sama kt tok ngan wan dia. X guna la U dok training dia tapi ada orang lain spoil kan. U kena ajaq dr la ni sbb nanti kalo U dh naik gheja susah.. silap2 pengasuh pun hantaq balik sbb x tahan.

Saya : Ok, nanti saya try.

Doc : Ini kira ok dia gheyau mau U goyang2 saja. Ada yg mai tu kena bawak naik keta jalan2 baru mau diam.. pastu bila nak masuk dalam rumah dia gheyau lagi kuat.

Saya : X sampai hati la nk bg baby gheyau lama2 doc..

Doc : Awai2 ni U kena keras hati la.. ajaq dia. Sampai bila U nak biaq dia gheyau xdak pasai? U boleh la sabaq sbb anak U. Kalo orang lain? Budak temper tantrum lagu ni sampai umoq setahun dua baru dia berenti. U biaq dia dok atas tilam, bg ada kipas x panas, bg dia selesa, make sure dia x lapaq pastu U tinggai dia dok sorang2. Bila dia start gheyau U tengok dia dr jauh ja.. jangan terus angkat. Lama2 nanti dia paham, aku gheyau pun xdak sapa mau angkat.. buat penat ja. Baik aku diam..

------------------------------------------------------------

Balik rumah saya try 15 minute rule yg Doc. Ooi suggest tu. Masa dia start nangis saya sua jari.. oke, dia lapar so saya BF sampai dia lepaskan br**st-petanda dia dh kenyang. Then saya biar dia baring atas tilam. Dia start kayuh kaki tangan then terus melalak. 5 minit pertama dia meraung mcm kena dera. Masuk 10 minit dia menangis merayu2. 15 minit, dia start tersedu2.. series kesian sgt dengarkan Khayla tersedu2 camtu. Rasa cam nak terus gi angkat then pujuk dia tp saya keraskan hati. Pastu tetiba senyap.. rupanya dh tertido sendiri. Kesiannya baby saya.. menangis sampai tertido. Rasa kejam je huhuhu..

Alhamdulillah.. 3 kali saya buat cam yg paed ajar tu Khayla dh x teruk sgt tantrum nya. Xde dh nk keras2 badan bagai. Tido malam pun dh ok.. dh bley tuning waktu siang ngan malam. Stended la kalo setakat menangis2 biasa tu.. dh nama pun baby kan? Masih nk dimanja, dipeluk, dikendong.. xkan la saya nk expect baby saya trus dok diam je. Kang risau plak.. sakit ke anak aku ni?

Advice yg saya dapat dr paed ni berkesan kt Khayla.. xtau la kt anak orang lain camne. Paling penting maknya kena keras hati. Bukan nk mendera anak tp kalo dh melalak2 asyik kembung lagi la kesian kt baby. Pastu orang lain xley masuk campur masa dok training tu.. x guna la kalo kita dh bersungguh tp org lain gi amik baby masa dia melalak tu. Baby pun dh set mind “xpe..aku nangis kuat sikit ni konfem ada orang dtg dukung.”

IMAG0568

Khayla dh 2 bulan.. temper tantrum nya masih ada especially kalo dia dh mengantuk. Kadang2 saya pun dh x ketahuan punca nak buat apa.. tambah2 lagi bila dh duduk sendiri, nk uruskan kakak2nya lg. Sabar je la.. dh nama pun anak. Khayla, makhluk sekecil kamu pun mampu menggegarkan hidup mama!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 say what?:

sya said...

haa...
betul la doktor tu cakap...
teringat masa duk kat NICU dengan baby dulu, ada sorang kakak ni bagitau, "kita yang ajar dia (baby), bukan dia yang ajar kita..." hehe... memang lepas tu terus praktikkan cakap kakak tu.. :)

Marsha~ said...

hahahahaha.. puas aku dok baca satu2 loghat negeri mana ni ek?? kedah ye??
tapi mmg btol tu.. dah kite ajar dia goyang2 mmgle dia suka.. ihiks.. bagus ar doktor ni..

m@y said...

sya,
kecik2 lg dh pandai mengajar kita hehehe..

marsha,
loghat kedah la tu..doc ni mmg best.reliable..