RSS

Stok utk Khayla

InsyaAllah start bulan May saya nak train hantar Khayla ke nursery. Bagi dia biasa dgn nanny kt sana dulu. 11/05 saya dh kena start keje. Alahaiii.. x terbayang mcm2 mende nak kena setelkan sbb dh 3 bulan bercuti. Mesti byk sgt task yg tgh menunggu.. aritu masa gi skolah jap pun ada yg dh tanya bila nak masuk keje. Ada la tu yg nak kena buat huhuhu.. lom pepe dh stress!

Balik pd cite Khayla.. to date ada la dlm 50oz++ stok EBM utk si kenit ni. Alhamdulillah.. rezeki Khayla. Saya bukanlah breastfeeder tegar ye, cukup lah selagi mampu saya provide susu ibu utk anak saya membesar. Kali ni dh x nak tension2 cam masa Hana dulu bila stok merudum. Let it be.. apa jadi pun hadapi dgn tenang sbb sekarang ni anak dh 3, byk sgt mende nk pk. Xnak tambahkan stress. InsyaAllah, ada je rezeki anak tu.

223217_1627358334371_1548943722_31199607_113731_n

Actually masa Hana dulu pun xde la saya buat stok EBM beria bagai. Kiranya stok susu utk Hana pam-hari-ni-minum-esok. Bertahan la jugak sampai 8 bulan Hana fully breastfeed. Rezeki Hana nk menikmati susu mama lama tu. Masa awal pregnancy, production pun dh start merudum. Nasib baik la Hana ok je bila introduce FM. Sampai sekarang la Hana-mbam continue minum Dumex. Alhamdulillah, membesar dgn sihat cuma ngada2 je lebey!

Saya x excited sgt nak buat stok cam orang lain masa Hana dulu sbb saya risau kwsn rumah tu memang selalu black-out. Pernah sekali stok adalah dlm 10oz tinggal dlm freezer masa balik kampung. Skali masa blk umah tgk dh cair.. aduhaii, rasa sebak sgt nak menangis oke! EBM adalah mende free yg paling sayang nk dibuang huhuhu.. Even masa baru lepas bersalin Khayla aritu pun saya x pam buat stok sedangkan masa tu susu byk. Ada la dlm 15oz saya simpan dlm freezer, pam sbb bengkak susu. Balik lepas pantang tengok2 dh x elok. Bila tanya hubby ada trip ke dia pun xtau. Maka selamat lah stok susu masa pantang aritu mengalir ke sinki. Lagi skali rasa nak nangis.. betapa berharganya susu ibu ni.

So, untuk Khayla kali ni apa yg ada ni cukup la. Saya akan teruskan pam buat stok tapi saya dh xnak tension2 pk stok cukup ke x. Ada je rezeki Khayla utk nikmati susu ibu selama mungkin. I’ll enjoy my breastfeeding journey with baby Khayla as long as it takes.. Amiinn.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 say what?:

Puan ApasH said...

selagi mampu kita sama2 usaha yg terbaik utk anak2..

m@y said...

Apash,
InsyaAllah.. murah je rezki anak2 kita..