RSS

Breastfeeding Khayla

Alhamdulillah.. sampai hari ini usia Khayla dh 2 bulan 5 hari masih menikmati susu mama. Masih awal kalo nk dibandingkan org lain yg menyusukan anak sampai 2 tahun, tapi saya sgt bersyukur masih ada peluang BF kan Khayla hingga hari ini. Orang lain tu ada yg dalam pantang lg dh xley nk BF kan anak dia, macam2 masalah mungkin. BF ni pun kira rezki Allah gak.. so, xbley simply judge orang lain kalo dia x BF kan anak. Cam saya sendiri rasa nk putus asa je BF masa mula2 dulu sbb Khayla jenis kuat mengamuk sampai nk ketap2 ni**le dgn gusi dia.. derita oke! Pastu dgn kakak2nya yg demand attention.. baru adik nak BF masa tu la nak susu, nak berak, nak dukung, nak bertekak.. adoii la.. dugaan..

207166_1612621125950_1548943722_31180498_657930_n

Balik rumah sendiri baru saya start pump utk buat stok. Ada lagi sebulan tempoh utk saya sebelum balik kerja. Saya prefer direct feeding, bonding dgn Khayla lebih sket.. waktu pagi masa hantar kakak2 gi skool je la Khayla bley manja lebih pun sbb nya bila kakak2 dh balik x sempat nk tumpu sepenuhnya kt dia. Saya pam 2 kali sehari, pagi & malam. Stok pun baru ada dlm 25oz huhuhu.. x meriah cam orang lain tapi x kisah la sbb saya tau banyak mana yg saya pam tu byk tu la yg Khayla perlukan ;p

senyum

Bila dh pam tu boleh x rasa kedekut nak bg Khayla minum sbb suka tengok stok tu dh banyak? Muahahaa.. mama saiko. Susu hak anak pun lg mau kedekut ekekekeke.. Saya dh start train bottle feed Khayla dr last week. Biar la awal sket, xmo jadi cam Hana dulu.. saya yg susah hati. Alhamdulillah, Hana mau minum dgn botol MAM. Setakat ni lom lg jd nipple confusion. Sekali minum ada la dlm 2.5oz. Suka sgt tengok reaction Khayla bila dia dh kenyang minum susu. Memula lalok mata nak terpejam2 pastu tetiba sengih..

bf4

Khayla dh pandai ajak ‘bersembang’ sekarang ni.. ternganga2 mulut kalo saya tanya pepe. Kiut sgt bila mulut termuncung2 pastu senyum.. paham ke mama cakap pe Khayla? Saya rajin sembang dgn Khayla masa otw balik hantar kakak2 g skool. Bukan baby talk tp cakap hal biasa. “Kenapa kereta berenti lama kt trafik lite ni? Oooo.. ada polis trafik dpn tu. Khayla nampak x?” pastu dia tersengih2 cam paham. Orang dlm kete sebelah plak ushar pelik sbb saya bercakap sorang2 sambil tunduk2, gelak2 muaahahaha!!

bf5

Mama doakan semoga perjalanan BF kita ni dipermudahkan. X kira la berapa lama pun sbb mama xde specific target, takut nanti mama stress kalo xdpt capai target. Selagi mampu mama akan terus supply susu mama utk Khayla. Mama nak kita enjoy BF journey kita..

IMAG0508

“I  heart breastfeeding”

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 say what?: