RSS

Bertabahlah!

Hubs baru g laut pagi td. Bertolak dr umah kol 4 pagi..sob..sob..sedih sgt hati ni. Sayang isteri tinggal2kan..ha'ah, ye la tu. Sayang sgt hubs kt me sampai kan 2 minggu sekali asyik kena tinggal je muahahahah!! Me ok je sbb dh terbesa kena tinggal..kuatkan semangat pujuk hati. Hubs g keje..cari rezeki utk anak bini. Me kena la redha so that hubs bley keje dgn hati yg tenang. Baiknya isteri b ni kan? ekekekekek..tp paling me x tahan masa salin diaper Aulia terbangun, 1st question- "Papa mana?" adoii..hati yg baru nk kuat ni tetiba jadi hancur luluh. "Papa pi work sayang..kan semalam papa dh ckp kt yaya papa kena pi work.." Aulia tgk je muka me. Bawak masuk kete gerak je g nursery dia dh teresak2..aduhh..tabahlah hati. "Yaya jgn la nangis..mama kena g work. Yaya kena la g skool. Kan ramai fren..kakak pun ada." dari teresak2 Aulia dh start nk renggah. Me keraskan hati cium pipi, hulurkan dia kt nanny then terus masuk kete. Pandang sekali imbas then trus gerak sbb masa tu dh kol 6.40 pagi. Me dh lambat..

Hati me x tenang sgt bila teringatkan muka Aulia masa me tinggalkan td. Sedih je..xde pun senyum2 noty macam selalu. Inilah salah satu sbb me tension sgt 2-3 minggu ni. Bila tengokkan anak yg selalu je sedih. Adoiiyaii..rasa nk heret je Aulia sekali ke tempat keje. Me x bercadang nk jadi SAHM even kalo hubs lebih dr mampu nk menyara kami anak beranak sbbnya sebelum me masuk maktab me pernah x keje & me jadi hilang arah. Me kena de something utk boost my self-esteem, keje salah satu darinya. Pepepun jadi me kena kuat utk hadapi.

Masa2 de byk konflik dlm diri cam sekarang, me x reti nk bercerita kt org. Bukanlah bercerita hal rumahtangga kt org tapinya mengadu. Bagi org lain maybe the 1st person yg akan dicari utk mengadu-MAMA. But not for me..me x reti nk mengadu kt my mom. Bukanlah me x close..I'm the youngest & the only girl. Cumanya kalo me nk mengadu masalah me kt my mom me rasa malu nk cerita. Pe yg jadi prob kt me skrg my mom dh pernah hadapi..been there,done that. Baru2 ni hubs ckp de kura2 ura2 kata hubs kena pindah KL. Adeh..pedih je hati me dengar. Baru je merasa nk hidup bersama balik as a family dh nk kena berpisah plak. Me tension je bila pk nk kena hidup besarkan Aulia sendiri. Bukanlah hubs x balik langsung cumanya xde la setiap hari bley bersua muka. Agaknya me dgn hubs ni belum ditakdirkan utk hidup sama2 lagi kot.

Bila me mengadu kt my mom, dia cuma ckp "Alhamdulillah, dh rezeki dia kt sana. Biarlah dia g amik. Biasalah muda2 ni dok jauh2..nanti dh lama2 de la rezki nk dok dekat balik." me kadang2 cam hangin jek dengar my mom ckp gitu. Me pun xtau pe yg me nk my mom cakap utk redakan hati me yg serabut nih. My mom dh ada banyak sgt pengalaman hidup sendiri berjauhan dr my dad, being a working mom & besarkan kami adik beradik. Me x boleh nk cakap life me without hubs susah skrg coz my mom dh merasa lebih dr pe yg me hadapi. Being an army's wife, dh tentu2 my mom selalu ditinggalkan my dad sbb masuk keluar hutan. Lagi la kena tabah sbb my mom pernah cerita, setiap hari balik keje lalu kt surau kem je mesti berdebar je hati sbbnya kt situ la askar2 yg gugur di medan perang akan dikapankan. Me x bleh bayangkan cane perasaan my mom tertanya2 cane keadaan my dad kt hutan kan? Dulu2 mana la ada handphone bagai.. My mom is a working mom..g keje balik keje naik bas. Lagi la letih menunggu bas berjam2 lamanya. Kira me masih dikira bertuah sbb me bleh drive sendiri nk g ke mana2 pun. Life my mom mmg sgt2 mencabar..tambah2 dengan 2 org anak yg baru nk membesar. Beza umur me & along 7 tahun..so bleh imagine la kan cane penat je nk handle macam2 perangai budak baru nk membesarkan?

My mom is my inspiration to live my life as a wife, a mother & a working mom hehehe..so now, biar apa pun jadi. Kt mana pun me & hubs tinggal whether bersama atau berjauhan, me akan tabah. Kalo my mom bleh survive hidup without my dad yg keluar masuk hutan, g Namibia & tinggal kt Taiping while my mom kt Penang selama bertahun2..insyaAllah me pun mampu. After all, I'm her daughter. Her strength will be my strength.. Personally, me rasa my mom is emotionally stronger than any of her sibblings. My mom bleh je hidup kt tempat org tanpa sedara mara pe lagi parents coz my nenek (mak mama) meninggal masa mama sekolah rendah lagi. Me akan jadi isteri, mama & cikgu yang tabah! Bertabahlah!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 say what?: