RSS

Hana x nak la!

EBM

To all BF mommies out there.. baby Hana x mo minum EBM dr botol uwaaaa!!! Nak nangis je rasa masa dia menjerit melalak2 lapar tapi bila bg EBM dia luah sampai tersembur2 susu dari botol. Thru reading, de pendapat gtau jangan introduce botol awal sgt takut nipple confusion-hari ni Hana dh 52 hari, rasanya sedang elok la kan? Kalo nk kata lambat sgt plak, masa Hana warded jaundice dulu awal2 dh bagi EBM thru bottle feeding ok je. Last few weeks pun masa me tinggal dia kejap kt my mom ok je dia belasah EBM thru bottle. Tadi dari kol 3 sampai 6 me try bottle feed tapi dia dok sembur2 lagi.. lagi banyak luah dr minum EBM 2oz tu uhuk..uhuk.. Hana jangan la bg mama sedey camni. Mama nk gi work nanti, xkan la Hana nk mogok lapar sampai mama balik keje?

Dah kesian sgt tgk dia menangis sampai cebik2 muka alahaii.. luluh hati mama ni trus bg direct feeding. Rakus je dia minum sambil telan gulp..gulp.. mcm kebulur sgt. Me dh try cari the best utk Hana, siap belikan botol Tommee Tippee ni lagi utk dia so that masa hantar gi nursery nanti x rindu breast mama sob..sob.. Dah dia wat perangai camni plak, bila dengar dia nangis macam kena dera je huhuhu.. Nanti silap2 masa gi keje mama yang nangis sampai banjir Kuantan tuh!

Tommee_Tippee_Closer_To_Nature_PP_Bottle_-_150ml1

My mom plak dh sibuk risau pk mende yg bukan2.. "Tinggal sini je la Hana, biar mama jaga sampai dia cerdik sket. Tinggal kt nursery kang derang biar lapar, menangis je sepanjang hari pastu nanti tau2 kembung.. Xpun derang geram, derang picit budak ni kang. Orang jaga anak kita bukan mcm kita jaga anak cucu sendiri." Uwaaaaaa!!! Sedaya mungkin me nk +ve thinking, dh my mom racun kepala hotak me gitu. Ya Allah Ya Tuhanku.. lindungilah anak2 ku, dari segala bentuk kejahatan & kecelakaan. Amiiiinnnnn.. (meh amin ramai2 yer kawan2..)

Harapnya Hana xmo minum thru botol masa dengan mama ni sebab dia mengada2 je sbb mama ada di sisi. Bau fresh milk mama lagi tempting dr EBM yg mama bagi. Aduhaii anak.. pandai2 la bawak diri masa mama gi kerja yer.. Mama baru je berazam nk bagi the best untuk anak2 mama, fully BF selama mungkin. Inilah dugaan pertama mama dlm BFing. Semoga mama kuat semangat!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 say what?:

ApasH said...

ade masa lagi. bleh train lagik..

Actually kalo bottle training ni better org len yg buat. Kalo ngn kita dia pon tau dia bleh dpt direct feeding.

Marsha~ said...

sy dh pernah kena time qila dulu... susah gila ms dh start keje.. dia nangis sepjg hari kt umah sbs tknak minum pakai bottle... last umur nak masuk 4 bulan br dia nk minum. sy beli breastflow bottle by thefirstyear.. mmg mujarab bottle tu.. :)

Anonymous said...

Don't worry, baby ni pandai jugak..bila in mummy hand mmg dia wat perangai sket, sbb..ada bau mak dia.Mesti la dia nak yang ada kat mak..dah tu yang dia ngadap dari lahir.
But nanti, bila ngan bbsitter dia akan pandai sendiri..mula2 mmg "wek,uwek" sikittt..tapi pastu dia akan ok.Baby xkan biar diri dia berlapar.
Tapi kena usaha la carik nipple yang sama ngan susu ibu tu, my baby guna pigeon, dekat2 nak start keje tu dah latih. At first tu, mmg xsampai hati..menangis cam nak kuar anak tekak & siap muntah2 lagik.(mummy have 2 lah..)sekali..2x..3x..ok!!
Skrg kat umah bbsitter dia pandai je..xde masalah alhamdulillah, cuma bbsitter kata kadang2 tu memula dia cam jual mahal sambil wat muka pelik tapi pastu laju aje..
Dia dah biasa ngan rutin, siang botol, malam ngadap mummy.
Emm, tapi first day gi keje tu xdapat nak tolong la..mmg banjir pon...xkisah la dah reti pakai botol ke idak, mmg berjurai ngalahkan hape..
Good luck!

Anonymous said...

Don't worry, baby ni pon bijak jugak.Dia xmo sbb..ada bau mummy dia.Tapi kat bbsitter nnti dia akan OK, baby xkan biarkan diri dia berlapar.
Keep trying,my baby dulu pon nangis cam nak kuar anak tekak&sampai termuntah,hoohh..mmg xsmpai hati tapi we have no choice.try n try..sekali..2x..3x..4x..OK!!!
Dah usaha carik botol yang terbaiuk tu bagusla,Mine bagi nipple pigeon tu kalo nak try.
Skrg kat bbsitter dah xde masalah cuma kdg2 nak start tu dia wat muka pelik & jual mahal sket .. tapi pastu laju jeee..dah jadi rutin siang botol, malam ngadap mummy :)
Haih..bab first day g keje tu mmg xleh tolong, mmg banjir lahhh..kalo xde masalah minum botol pon mmg berjurai2 punya..Haha..miracle of mummy.
Good luck, tahan hati skek nak train baby ya!

m@y said...

thanx for the advice.. ;p InsyaAllah Hana pandai bawak diri bila dgn org lain..