RSS

Don't Rush!

labori1

De few 1st time mommies kt skolah ni slalu cerita-ceriti pasal anak masing2.. biasalah bila dh jadi mommy haruslah bangga dengan development anak sendiri kan? Tambah plak yg anak baru nk develop tuh.. yg baru nak meniarap la, nk duduk, nak merangkak. Sweet je bila me join sekaki dengar derang bercerita sbb teringat masa Aulia tgh membesar dulu. Tapinya.. kadang2 me de gak x puas hati dengan cerita2 derang. Especially bila derang cam terlalu push anak untuk something new. Me tau derang terlampau excited nk tengok development anak but hey.. could u please let them develop naturally? Pe yg me x berapa nk puas hati? Antaranya..

  • x sabar2 nk bagi solid food kt anak before anak tu cukup term 6 bulan.. alahaii, your SUSU IBU lebih dr cukup segala khasiat & zat yg diperlukan. Ini x, anak baru masuk 3-4 bulan dh kecoh2 nk menyumbat tembolok anak dengan makanan. Bawak bersabar bleh x? Kesian la sket kt usus anak yg baru nk develop tu.. kalo dh x reti sabo pun bawak2 bertanya paed jangan nampak budak tuh melalak pastu kecap2 mulut je assume "baby lapar nasik ke?" haishh..
  • sibuk nk meletak anak dalam walker bagai.. urgh, bawak2 bersabar la ibu2 oii.. ada sebab kenapa Allah wujudkan development anak tu step by step. Mula dengan meniarap, mengesot, duduk, merangkak then bangun meniti sebelum menapak.. Ini tidak, sibuk nk letak bagi anak duduk la, apa la.. tulang anak tu lembut sgt lagi. Development dia tu la yg menunjukkan dia dh bersedia atau x. Bila dia dh pandai duduk dengan sendiri maybe.. MAYBE bleh ajar dok dlm walker. Jangan hidup nk senang je, bila anak dh pandai merangkak then merayap merata terus letak dalam walker. It's never an easy task to be a mom..
  • sibuk dengan development anak orang lain sampaikan bila anak sendiri x develop mcm orang lain mula la kecoh! "Anak U dh pandai apa? ala..anak I ni x pandai merangkak pun lagi, baru angkat2 bontot je.." sedar x diri awak as mommy dh memperlekehkan kebolehan anak? Jangan ingat babies xde perasaan.. dr mommy dia la dia dpt boost self-esteem. Bukannya x boleh nk stimulate anak2 untuk develop contohnya dengan mainan2 untuk bagi dia cepat merangkak atau berjalan but don't give your hope too much sampaikan bila baby x bleh buat cakap "ala..baby ni bila la nk bleh merangkak mcm baby auntie tu?"

Walopun anak me baru nk masuk dua, tapi me dh belajar melalui pengalaman, jangan dipaksa perkembangan anak kita. Just enjoy every single step & savor every single moment derang membesar depan kita..

DON'T RUSH your babies to grow up! Because once they grow up you'll never be able to stop them.. let them be your babies as long as they want.. All we have to do is be with them in every single step & if they fall, let them be.. because that's how they'll learn about life..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 say what?:

lin said...

betul tu...dont push your baby too much..bagi masa kt dorg.. =)

mayra_solace said...

lin,
yup..some mommies tuh x sabar sgt..